Иста верска организација у Хрватској гони ћирилицу, а у Србији подиже споменик

Не желим да за сведока свакојаких католичких лажи приводим непристрасну хиљадугодишњу историју: она је довољно позната целом образованом свету. Још је свеж спомен на злосрећну унију у XVII веку код нас у Русији: свежа је успомена на фанатичну мржњу с којом су католици уништавали правослаавне храмове у западном крају; памтимо сва ужасна срамоћења и изругивања на рачун православне вере и Православне Цркве и несрећних православних хришћана. Сада су се опет обновила времена уније. И то кад? Кад је католицима дата пуна слобода, слобода, наравно, не ради прогона Православља и православних, него ради узајамног мирног, братског живеља са православним суграђанима. (Свети Јован Кронштатски о свом времену)

Иако је постављен пре десетак дана, споменик који Граду Нишу дарује римокатоличка заједница, данас је свечано откривен и освештан.

22

Слева надесно: Скулптор Драган Раденовић, Станислав Хочевар и градоначелник Зоран Перишић

Представници римокатолика у Србији и градоначелник Ниша Зоран Перишић и званично су презентовали Нишлијама нови споменик посвећен цару Константину и прослави јубилеја Миланског едикта.

Ново на споменику је фасада на пијадесталу, као и натписи. На бочним странама споменика пише “За слободу, ослобођени” док се на предњој страни налази крст у полулопти испод којег пише „313-2013“.

Аутор споменика, који симболизује пут од почетка човечанстава до хришћанства, је скулптор Драган Раденовић.

Како је појашњено доминантну вертикалу споменика високог 5 метара, сачињавају три различита портрета Константина. Скулптура асоцира на два историјска догађаја из Константиновог живота – битку код Милвијског моста и Милански едикт. Гавран наглашава спирално кретање у вис, а намењена му је и улога носиоца заставе победе.

2Коментари многих Нишлија, који су видели споменик, претходних дана били су негативни, а скулптор каже да је боље да “коментари буду и негативни, него да их нема уопште”.

Споменик је постављен на кеју, преко пута Градске куће, а приликом отварања освештао га је нишки жупник Нико Јосић.

Преносимо и неке коментаре са ФБ-а:

Amelia Pulen: „…Dobro bi bilo staviti ga u neki vinograd…“

Dejan Vasić: „Ovde na slici izgleda kao Lale Gator koji jaši lika koga drugi lik nosi na krke…“

Dusica Veljkovic: „Poptuno neshvatiljivo mesanje epoha,stilova… Ovo je javna povrsina koja bi bila pogodnija za neki monumentalni spomenik,umesto ovog apstraktnog,postmodernistickog uzasa!!!“

Petra Veljkovic: „Sada mi je jasno zasto nema male dece na keju vise.“

Ljiljana Rajkovic: „Mozda nije fotogenican ? Moracu da ga vidim uzivo !“

Срђан Веселиновић: „Немо’ сте бе тол’ко замерљиви… битно је да је муфте шта год да је…“

Aleksandar Volkov: „jos nemam misljenje,dnevnik je u pola 8“

Jelena Stojanović: „Još strašniji i jeziviji uživo.“

nikko

Прозелитизам Ватикана или дар из љубави према Нишлијама? Први пут фратар „освећује“ споменик у Нишу.

Истовремено, док на нишком кеју римокатолици изводе заједничке културне манифестације са Србима, у Хрватској те исте Србе прогоне, тражећи да се забрани српска ћирилица. Покренута је иницијатива за расписивање референдума о забрани ћирилице. Места где се скупљају потписи су углавном испред римокатоличких храмова и жупни (парохијски) уреди. Тако римокатоличка верска заједница опет потврђује да су оптужбе о томе да је једна од карактеристика римокатолицизма висок степен лицемерја истините:

ne cirilici

Сајт који обавештава заинтересоване Хрвате где се налазе локације за прикупљање потписа против ћирилице. Скоро сва места су на имању или у близини римокатоличког верског објекта. У Србији су римокатолици друштвени, у Хрватској ксенофобни?

Извори: juznevesti.comne-cirilici.com

Погледајте, такође: НИКО ЈОСИЋ – БАХАТИ НИШКИ ФРАТАР

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Вести. Забележите сталну везу.

6 реаговања на Иста верска организација у Хрватској гони ћирилицу, а у Србији подиже споменик

  1. EDA , ZBUDE :“Grom zagrme na Svetoga Savu usred zime kad mu vreme nije “ Al`pitanje je, dal` ce Gospod zaracunat i srbljima grijehe ka i jereticima s kim se slizali na sramotu stotini iljad srbskih mucenika postradali od bela i crna pape ?Ka i onim srbljima mlakim stono rece: da ce ih ispljunut.
    A i onim srbljim sto s` uvukuse u kozu farisejsku i trgovacku.Il`cuti pak ,srdacne molitve sto s uznose i za sebe od malo Hristovo stado al`i za mnostvo bratje ovakije sto i gornje nabroja . Dal
    c` Bog i andjeli cut `uzdaje iz prvih katakombi posljednji vremena di s` sklonili svetosavci dok ih pala bratja progone , dal c` smilovat na sveze procvetale njiove svetosavske l prelepe bogomolje lijepe ka rosno cvece , mirisne ka pcelinji med ?
    Boze ,daj da s`srbi vrate svojije dusi , ozive srdca , prociste um , ucvrste karakter i pocnu stidjet pred svojije pretci i svojije svetitelji , svojije sveti kraljevi ,pa ce onda i znat sta treba cinit. . Pod prvo razgradit tudjinske lazne ,zlurade pecate po svojije gradovi i sela , te ces Boze i htet` pomoci , pa razbit ove rugobe paganske i jereticke sto nam tudjin srbomrzac turi pod nos ka da smo beskicmeno roblje.

  2. Rajna Bogdanović каже:

    СРБИЈА КАО МАТИЦА СРБА ТРЕБА ДА ЗАБРАНИ ДА СЕ У ДРЖАВИ ХРВАТСКОЈ КОРИСТИ ЋИРИЛИЦА, ЗБОГ ПОНИЖЕЊА КОЈИМА ЈЕ ИЗЛАЖУ. УОСТАЛОМ, НИСУ НИ ЗАСЛУЖИЛИ ДА ИМ СЕ ЛЕПА ЋИРИЛИЦА ПОЈАВЉУЈЕ У ДРЖАВИ.

    • СРБин Светосавац каже:

      Сестро Рајна, данашња СРБија није МАТИЦА СРБА, већ само једна од СРБски Држава Светог Саве чије земље се спомињу у Светосавској Химни. Свођењем СРБства само на СРБију ми несвјесно чинимо велику услугу нашим непријатељима, и заклетим противницима Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне идеологије и СРБског начина живота. Ђаво са слугама својим жели да види све СРБе свијета настањене у Шумадији као београдском Пашалуку или “индијанском“ резервату за Православне СРБе!

      Њихове сатанске планове најлакше ћемо срушити и уништити изучавањем своје славне СРБске прошлости која није онаква како смо учили за време комунизма по њиховим безбожничким школама већ она је много узвишенија и славнија. СРБски Народ је један од најстаријих народа на свијету које своје порекло вуче по сведочењу Светог Нестора Часног Из Кијева од самог Јафета, а СРБска култура јесте дио једне од најстарији људски цивилизација што се и данас види преко Крсни Слава које своје порекло вуше још из предхришчанског доба!

      Зато СРБи и СРБкиње требају да изучавају славну прошлост свога Богољубивог и Слободољубивог СРБског Народа, јер народ који непозна своју историју законом живота је осуђен да је понавља!

  3. ilija каже:

    zasto da ostavljam odgovor kadga ne primate

  4. Владимир каже:

    Ћирилица је угрожена и у Србији, шта онда можемо очекивати од непријатеља.

  5. Cirilica nikada nije ni postojala ,to je antiasrbska propaganda…Ako se to pismo zove Srbica ili Srbulja cak i u poveljama otomanske Imperije i u svim srednjovekovnim poveljama zasto bi neki Srbin prihvatao tu jevtinu propagandu kad je i sam Cirilo ako je uopste i postojao bio NEPISMEN!

Постави коментар