Мухамедов наследник обнавља Христов гроб

Муслимански краљ је послао донацију патријарху Грчке Православне Цркве Јерусалима за трошкове реновирања Гроба Господњег, као нови гест хришћанима од јорданске краљевске породице, али и политички потез поновне превласти Амана над Јерусалимом, јавља “ватикан инсајдер” данас.

“Његово Величанство Абдулах II је упутио краљевску донацију (макруму), из свог личног буџета, за рестаурацију гроба Исуса Христа у Цркви Светог Гроба у Јерусалиму” – ово је објавила јорданска новинска агенција Петра, наводећи званично писмо хашемитског суда Грчко-Православном Патријарху Јерусалима, Теофилу III.

То значи да ће један муслимански краљ, директан наследник Мухамеда Пророка бити тај који ће сносити трошкове око обнове Светог Гроба, место сахране и Васкрсења Господњег у Јерусалиму, најцењеније место у хришћанству већ вековима.

a8d0e50c948c4c0f0a5787161fc83c85.jpg

Рестаурација је најављена пре две недеље, у повечерје када западни свет слави “ускрс”, од стране три „хришћанске“ деноминације, које историјски деле јурисдикцију над најважнијом црквом у Јерусалиму: грчки православци, латини (заступљени фрањевцима у Светој земљи) и Јермени. Потреба за обновом се јавила због урушавања структуре, прогресивне промене малтера усред влаге која произилази од даха хиљада ходочасника и дима од свећа.

Већ постоји пројекат за интервенцију развијен од стране Националног техничког универзитета у Атини, уз који стоји и сагласност свих страна. Очекује се да ће радови трајати 8 месеци и да ће бити завршени почетком 2017. год. До јуче је, међутим, било договора да ће интервенција бити финансирана од стране три верске деноминације, из јавних средстава Грчке и приватних добротвора.

Саопштење из Амана сада мења карте на столу, патријарх Теофил III, поглавар најбујније хришћанске заједнице у Светој Земљи, је одмах поздравио овај подухват. “Његово Величанство Краљ Абдулах, оличује у делима, не само у речима, коегзистенцију између муслимана и хришћана широм света, а посебно у Светој Земљи,” коментарише даље агенција Петра говорећи о донацији.

“Улога коју има Јордан у заштити хришћанског присуства у Светој земљи је јасан и неоспоран” – наставља даље патријарх Теофил, “краљ Абдулах са великим напором предводи Јорданце сејући семе љубави и братства између муслимана и хришћана у овој ери у којој секташки ратови сагоревају читаве државе, као што то можемо видети”.

Али такође постоји и политички аспект, који није безначајан у избору јорданског краља Абдулаха. То је исто подвукао патријарх Теофил III, дајући краљу хашемита титулу ”чувара и кустоса светих места хришћана и муслимана у Јерусалиму”. За јорданског краља финансирање обнове Христовог Гроба је начин потврђивања његове превласти на свим светим местима, која су до “шестодневног рата” 1967. год. била под јорданским суверенитетом.

Светиње у Јерусалиму су оне хришћанске, али и  џамија Ал-Акса и “Камена купола” на шеталишту изнад Зида плача. Исти мировни уговор потписан између Израела и Јордана деведесетих година у речима признају ову историјску улогу хашемитске Краљевине; у пракси, међутим, та улога у Јерусалиму који јеврејска држава сматра њеним јединим и невидљивим капиталом, постаје “ужарено” око “Светог Града”.

Дакле, постоје разни планови и мотивације који су испреплетени у одлуци коју је донео краљ Абдулах. Битно је поменути и то, на крају, да у својој изјави патријарх Теофил III донацију Јордана повезује изричито са “Омеровим пактом”, уговором потписаним 637. године, у време освајања Јерусалима од стране Арапа, између потчињених хришћана и муслиманских освајача. Том приликом је калиф Омар, други Мухамедов наследник, из поштовања оставио базилику Светог Гроба хришћанима на коришћење, не претварајући је у џамију. Захваљујући том фундаменталном калифовом гесту Свети Гроб је преживео хиљаде невоља које су дошле кроз дуге године историје Јерусалима. А сада, у време када самопроглашени калиф скрнави хришћанска места у Сирији и Ираку – потврда Омаровог пакта је јасна порука муслиманском свету утемељена на њиховој историји и идентитету.

“Ђаво често предлаже зло под видом добра, и обмањује многе, јер немају мудрости и нису навикнути да откривају обману”

Свети Антоније Велики

 

Извор: lastampa.it

Припремила екипа Фб странице «Православље живот вечни»

Овај унос је објављен под Јерусалимска патријаршија, Муслимани. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s