Екуменистичка увертира за «највећи скуп у историји СПЦ» у Нишу

Медијска кампања, са обрисима хистерије, коју обликује Влада Србије и олигархијски уређен врх Српске православне цркве кроз средства масовне комуникације, као и образовне институције треба 6. октобра 2013. да доживи своју кулминацију. Тада ће у Нишу бити литургија коју ће служити неколико патријараха и предстојатеља помесних цркава. У медијима још није објављено да ли ће учествовати и представници Бугарске православне цркве чији патријарх је недавно одбио да иде у Рим на дан св. Кирила и Методија и приликом свог устоличења је изјавио да неће учествовати у дијалогу са римокатолицима.

img_3535

Под изговором Миланског едикта. Београд, октобар 2013.

Плодна екуменистичка јесен је почела у Србији, а све под видом прославе годишњице Миланског едикта. Осим мисе и процесије која је обављена на стадиону „Чаир“ на православни празник Мале Госпојине и на којој су присутствовали свештеници Нишке епархије и литије у Сремској Митровици на којој је учествовала и лутеранска „свештеница“, екуменизам се нарочито шири и промовише и у школама Србије, где и деца која не иду на веронауку учествују у представама чија је порука не слобода хришћанске вере, већ уједињење хришћанске вере са римокатоличком религијом.

uv2

Патријарх александријски се моли у организацији римокатоличког реда „Св. Еђидио“

Осим овога и у свету се одвијају неки догађаји који су силна потврда да су православни јерарси напустили пут Православног Предања и одали се екуменистичкој јереси. Тако је у Италији почетком октобра одржан скуп у организацији римокатоличког лаичког реда „Свети Еђидио“. У оквиру овог скупа, патријарси Антиохије и Александрије су на најскараднији начин издали Православље молећи се уз римокатолички обред. На овој духовној медитацији су учествовали и лутерани и представници других религија.

Међурелигијски догађај је ових дана одржан и на Родосу. Тамо је од „представника Србије“ био присутан Алфред Гузенбауер који је ко-председник организације „Дијалог цивилизација“. Било је епископа Православне Цркве и неких јереси.

12

Литија без свештеничких одежди

Скуп у Нишу се одржава уз помпу и пренаглашене изразе, који могу да се схвате и као уображени, као што су „највећи скуп у историји СПЦ“. Патријарх Иринеј је поводом скупа наговештавао некакав препород и позивао на приближавање јеретичким заједницама од којих, пре свега, поставља акценат на односима са Ватиканом.

На крају, поменимо да су и нове екуменистичке форме уведене у последње време у начин богослужења СПЦ. Најновија појава је то да део свештенства приликом литије не облачи свештене одежде, већ учествују у литијама без тога. На тај начин се даје простора и јеретичким свештеницима (или свештеницама) да учествују не тако приметно у верском обреду са „православним“ екуменистима. Да ли ће ова форма бити употребљена и у Нишу 6.10.2013. остаје да се види.

„Заиста, заиста вам кажем: Ко не улази на врата у тор овчији него прелази на другом мјесту; он је лопов и разбојник.“ (Јеванђеље од Јована)

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Римокатолици, Црква и јерес екуменизма. Забележите сталну везу.

10 реаговања на Екуменистичка увертира за «највећи скуп у историји СПЦ» у Нишу

  1. Brankovic каже:

    Ко вам је рекао да сви свештеници у Литији морају бити осим мантије и у одјејанију, поготово што су били сви свештеници из епархије.То је као када би и онај свештеник који не служи Литургију већ стоји за певницом, морао бити у комплетном одјејанију, што је чиста глупост.

    • То је једна нова појава. Ако ми нађете неку фотографију пре 2011. да иду у шпалиру свештеници без мантије, онда сте у праву.
      Међутим, једина два догађаја које смо досад приметили да у шпалиру иду свештеници без одежди је литија у Нишу на дан св. цара Константина и она у Сремској Митровици. У оба случаја било је припадника јереси у истом шпалиру.

    • Старо куче каже:

      Ма какве Литије, ово су за њих параде поноса. Зато се и шетају како им падне на памет, и с ким им падне на памет. Само још да почну да носе пароле и то је то.

  2. Svestenik Mihailo Mikic каже:

    Mantija je oduvjek bila i ostala osnovno obiljezje SRBskog pravoslavnog svestenika. Kao sto nema vojnika cara zemaljskog bez njegove vojnicke uniforme i naoruzanja, isto tako nema ni vojnika Cara Nebeskog i pravog SRBskog pravoslavnog svestenika bez njegove SRBske mantije, sluzbenika, trebnika, molitvenika, krsta i Svetoga Pisma!

    Prema tome Brankovicu, bez mantije nema ni SRBskog pravoslavnog svestenika niti sluge Bozijeg oltara, nego ima samo lazni pastir stada Hristovog koji svoje stado kao tudji najamnik kroz ekumenizam i novotarstvo prevodi zedne preko vodi i zavodi za Goles planinu!

  3. ЕЈАК каже:

    Видите само праве православне цркве нису хтеле да се придриже тамо, а то су Српска црква на чијем је чело Артемије , Црногорска православна црква са Дедајићем и Македонска православна црква. Само оне нису хтеле да се умешају у овај нови Босански али верски лонац

  4. Бошко каже:

    На фотки где пише
    Литија без свештеничких одежди
    усликан је о Стефан игуман манастира Велика Ремета….а ко њега познаје ЗНА да је он изричито против екумензима, папизма….чак је велики противник свега…..
    Што ми говори да је ово што ви пишете…..чиста полуистина или ЛАЖ.
    ПРАШТАЈТЕ, СВАКО ДОБРО.

    • Да ли мислите да смо правили фотошопом монтажу?

    • Ненад каже:

      Ако је неко против екуменизма, како може да буде у Светском Савету Цркава и да признаје елементе истините Цркве свим тим сектама, Лутеранима, Адвентистима, Пентакосталцима… ? СПЦ је органски члан ССЦ и признај делатност Христа и Севтог Духа ван граница Цркве. Ејјј људи, знате ли шта то значи ????

Постави коментар