БИРАЊЕ ИЗМЕЂУ БОГА И САТАНЕ

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ

Има догађаја у историји рода људског, који као велико звоно сваки дан звоне на уши неглувима и позивају њихову савест на узбуну.

439

Један такав догађај који већ хиљаде година узбуђује савест људску, то је ужи избор између Исуса Христа и Вараве или Барабе, – како то западни јеретици изговарају. Предлагач и председник избора био је Понтије Пилат, римски многобожац, бирачи су били Јевреји, једнобошци. Пилат покушаваше све да ослободи Исуса, јер не могаше наћи никакве кривице код њега. Његов последњи покушај то је било стављање Јеврејима на избор: или Исуса или Барабу. Рачунао је логично: Ни је дна оптужба против Исуса није доказана, међутим све оп тужбе противу Барабе доказане су и очигледне су. Бараба је заслужио смрт као бунтовник и као крвопија. Надао се Пилат, да савест код јеврејских старешина није баш са свим сагорела, и да ће они бити у стању да се узвисе над личном злобом и пакошћу, и да једнога праведника претпоставе једном злочинцу. Мислио је Пилат насигурно, да ће избор пасти на Исуса још и због највећих празника, уочи кога се овај избор имао и завршити. Јер нашто је велики празник, него да очисти и освети савест човечију? Народ једнобожан, празник Пасхе, праведник Исус! Пилат је држао да ће кроз неколико минута ослобођењем праве днога Исуса зарадовати и своју жену Клаудију, која га је молила да не улази у крв овога праведника. Па повика многобожац Пилат једнобошцима Јеврејима:

Кога хоћете да вам пустим: Барабу или Исуса? Али на превелико изненађење многобошца Пилата повикаше у глас једнобожни Јевреји: Барабу, Барабу! Блед и збуњен од оваквог избора Пилат је поставио још једно пи тање тој бесловесној и несавесној руљи сатанској, многобожац једнобошцима: А шта ћу учинити са Исусом? На то једнобошци залајаше као гладни шакали: Распни га! Распни га! И многобожац Пилат опра руке од крви праведника.

240_dionisiat

А шакали у људској кожи опет бесно залајаше: Крв његова на нас и на децу нашу! Што се и дого ди и што се догађа до данашњег дана. Бараба би ослобођен, а Син Божји, Месија и Спаситељ света, изгуран на Голготу и распет на крст. И док је највећи праведник под сунцем и над сунцем у мукама издисао на крсту, Бараба је по пивницама јерусалимским чашћавао своје бираче.

Бирање између Бога и сатане.

Бирање између добротвора и злотвора.

Бирање између Исуса и Барабе.

То је заиста велико звоно које сваки дан узбуњује са вест човечанства. Свак се пита, како се то могло догодити?

А ми се питамо: како се то може и дан данас догодити?

Зар не видите, браћо, да и дан данас на избору добија Бараба а губи Исус?

Узрок мрачне трагике западног човечанства може се објаснити једном речју. Јер су изабрали Барабу, место Христа. И јер су постали барабе место да буду хришћани. Барбарски су им и циљеви, барбарски и методи. Циљ им је уздићи себе и свој народ до небеса а све друге људе и народе погазити као блато; а методи су им исти као и оном првом Бараби: тајна завера, лаж, буна и крв.

Шта је узрок најновијих мрачних чинова српске трагике? То исто. То исто што је и узрок европске мрачне трагике. Господа српска дала су свој глас за Барабу против Христа. Српски народ требао је скочити против ове грозоте и срамоте, али није скочио. Зато се и на нашу кућу сручио пожар рата, у коме су многи изгорели, а сви смо задобили болне опекотине.

Браћо, шта сад? Питање је пред нама ово: Шта сад? Како сад? С киме сад?

И сад, и од сад морамо бити за Христа а против Бара бе и против свих бараба у свету. Или, зар ћемо дозволити да будемо гори поганици од многобожног Пилата? Он као многобожац хтео је спасти Христа од Јевреја. Данас многобожци у Индији хоће да спасу Христа од хришћана. Као што су Јевреји онда били за Барабу, тако су данас хришћани европски за разбојника против Бога. И као што је Пилат многобожац узео страну за Исуса против Барабе, тако и Индуси данас одлучно устају против хришћанских бараба.

ekklisia_761113195Бирајте, Срби, живот или смрт; част или срамоту; светлост или таму; правду или неправду; Бога или ђавола, бирајте! Бирајте или Христа или Барабу. Од тога избора зависила вам је сва ваша прошлост. Од тога зависиће и сва ваша будућност. Амин.

Припремила екипа ФБ странице “Православље живот вечни”

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

2 реаговања на БИРАЊЕ ИЗМЕЂУ БОГА И САТАНЕ

 1. Mila Jovanovic каже:

  Слава Господу Исусу Христу и Њему јединоме припадамо! Верујем у једног Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
  И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова;
  Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је све постало;
  Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
  И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
  И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;
  И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
  И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја. И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке. У једну, свету, саборну и апостолску Цркву. Исповедам једно крштење за опроштење грехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот будућег века. Амин.

 2. SRBin Svetosavac каже:

  I danas covjecanstvo, isto kao prije dvije hiljade godina bira izmedju Istine i lazi, Pravde i nepravde, izmedju Isusa i Varave. Od njegovog sadasnjeg izbora zavisi i buducnost covjecanstva ne samo za iducih par godina i decenija nego vjerovatno i vijekova.

  Sinovi i kceri Svetog Pravoslavlja, poslusajte zato savjet koji nam upucuje gromoglasno Sv. Jovan Krstitelj: „Pokajte se, jer se priblizava carstvo nebesko“! (Mat. 3,2)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s