Антиекуменизам и његов ћорсокак: РУКАВИЦА ЈЕ БАЧЕНА

После почетка фронталне борбе између екумениста-новаторца и антиекумениста у оквиру Епархије рашко-призренске у егзилу, један део Цркве се нашао у небраном грожђу, немајући смелости или дрскости да се определи ни за једну од страна. Један део верних људи остајао је у јединству са екуменистима пратећи окоштале анти-екуменистичке ставове који би се могли да се именују формалистичком конзервативношћу. Као што је папизам (први протестантизам) изродио његово рационалистичко чедо – лутеранизам, тако су формалистичка конзервативност и екуменистичко новотарство изродиле једну другу, тј. аномалије једног покрета су подстицале стварање аномалија код његовог противника. Новотарци су се формалистима подсмевали као затуцанима, а формалисти су се саблажњавали о новотарцима као о онима који страха Божијег немају и тиме сличнима аморалним атеистима.

Други вид неспоразума, постоји између ових истих формалиста и оних који прате курс епископа Артемија. Формалисте боли то што се еп. Артемије не уклапа у њихов конзервативни рационализам. Сваки део њих се аутистично хвата за понеку фикс-идеју и труди да је истакне као „једину спасавајућу“. Један број формалиста се хистерично држи борбе против биометрије, иако и духовници који су некад говорили против биометрије итекако „шурују“ са онима који биометријске личне карте поседују држећи се тако шизофрене политике. Други део формалиста, као што ћемо видети, практично проглашава новокалендарске Цркве (Грчку, Румунску, Александријску…) јеретичким, тј. саблажњава се општењем са њима, само због Новог (григоријанског) календара који су прихватиле. Да ли је ово довољан разлог да би неко био одсечен од Цркве одговара протосинђел Максим (Новаковић) који служи у Епархији рашко-призренској у егзилу.

Одговор брату Мирославу Павловићу из Љига од протосинђела Максима из ЕРП у егзилу

„НИ ЈЕДАН НОВОКАЛЕНДАРАЦ НЕ МОЖЕ БИТИ ПРОТИВ ЕКУМЕНИЗМА, ЈЕР ЈЕ ЦИЉ НОВОГ КАЛЕНДАРА ЕКУМЕНИЗАМ!
Ви из ЕРП из егзила имате проблем да одговорите директно на питање:“ Да ли је нови календар у служби екуменизма, или не?“ Ако кажете да јесте, онда сте у проблему зашто узимасте подршку од њих и служисте литургију по новом календару у Грчкој, а ако кажете да није, испљуваће вас народ, јер народ зна да нови календар је у служби екуменизма. Најбоље је да кажете НЕ ЗНАМО, као што су рекли првосвештеници кад их је Господ Исус Христос питао:’Крштење Јованово откуда бијаше? С неба, или од људи?’.“ (Мирослав Павловић)

10656500_10152611445242649_120712335_nПре свега, помаже Бог!
Мера православности је често повезана са мером пристојности и васпитања, ако ово применимо на ову Ваш упадицу (јер не знам како друкчије окарактерисати ово Ваше писамце), тешко да ћете бити у ситуацији да пишете о православљу, брате Мирославе. Шта је Господ упитао првосвештенике, видим знате, зато претпостављам да знате шта су и на који начин првосвештеници питали Господа. Питали су га са истим настројењем са којим је и ово Ваше питање постављено, недобронамерно, кушачки, навијачки. Ове Ваше речи имају исти призвук као и њихове, крајњи ехо оваквих Ваших и њихових питања завршава се истим смислом: распни га, распни. Моје лично мишљење је да на овакве провокације, а не питања, не треба одговарати, но зарад братског поштовања према оцу Иринеју и наде да ћете исправно схватити тематику, ипак, одговарам на ово несувисло питање, иако, није баш јасно коме је постављено, пошто се односи на множину нас, ко год ми били, клирици или лаици. Питање је тенденциозно, са шићарџијском рачуницом, да ћете нас ухватити у речи и имати разлога да нас по Вашем закону осудите, иако је очигледно да сте нас већ осудили, али, као и фарисејима и првосвештеницима, тако и Вама мањка разлог, па покушавате да га пронађете, претпостављам, ако затреба и измислите.

Ми следимо предање нашег духовног деде, оца Јустина, који је 1926. (1923.је уведен нови календар) докторирао у Атини, наравно и те како саслуживао са новокалендарцима, па ипак био и остао „правило вјери“ Српске цркве, осим, очигледно за Вас православце „ревносније“ од оца Јустина. Мера љубави према Богу мери се мером страдања и прогона које хришћанин трпи у овом свету, ако ко жели побожно да живи у Христу Исусу, биће гоњен. Ако премеримо овом мером оца Јустина, као и владику Артемија, резултат је очигледан. Међутим, ако премеримо овом мером страдања Ваше цењене духовнике, који Вас инструишу и усмеравају у погрешном смеру, а који су се кукавички улогорили у своје мала царства, манастире, и под изговором чувања зидина (нека се сете пророчанства светог Анатолија Оптинског), а заправо материјалног иметка и комфора, немају храбрости да исуку своје духовне мачеве и изађу на фронт борбе са истиснком јересју, званом екуменизам, онда је боље да ћуте и они и Ви. А ако они, пак, неће, барем Ви престаните бити испоставе њиховог уображеног кукавичлука, који не жели да спозна самог себе, него тражи трун у оку владике Артемија, како би им тај трун послужио за изговор њиховом кукавичлуку. Нови календар је велико зло, али је екуменизам веће и нови календар, скупа са богослужбеним реформама, јер је и он својеврсна богослужбена реформа, је само део те сатанске грађевине зване екуменизам. Да појасним, ако Цркву упоредимо са кућом, док екуменисти руше темеље Цркве (екуменистичким гажењем догмата) дотле се ви паштите око спасавања прозора Цркве (календара, који није догмат већ канонска одредба, а канони извиру из догмата, не обрнуто, зато ако чувате воду у кофи, а не марите за извор са ког сте захватили, остаћете свакако без воде). Уместо да схватите да док чувате прозоре, оде цела кућа, те Вам ни прозори без куће неће требати, Ви се упорно држите прозора. Ето, то је наш одговор. Ако сачувамо и одбранимо темеље куће, свету веру православну, нови календар, као један вид спољашњег екуменског приближавања богоотпалом Западу, ће се лако вратити на стари. Међутим, Ваше површно схватање Вас доводи у положај да мислите да учествујете у некаквој ревносној борби за веру, а заправо не препознајете бојно поље и место где се води одлучујућа битка за веру, а то је супротстављање екуменизму, и његовим носиоцима патријарху Иринеју и осталима. Ако се са тим злом изборимо, ако то зло сасечемо, онда ће његови изданци: нови календар и богослужбене реформе (које ван екуменизма немају смисла) саме се сасушити и пропасти.

10376087_663184803760429_7496355693093312976_n
Ето, паметноме доста, покарај мудрога и биће још мудрији, желим да верујем да ће тако и са Вама бити. Ми не одобравамо нови календар, али ни не одбијамо браћу антиекуменисте из новокалендарских Помесних цркава, јер их ни отац Јустин није одбијао од себе, нити сматрао јеретицима, како Ви то погрешно чините, ми такво предање нисмо примили. Довека остајемо, уз Божју помоћ, верни целокупном светом Предању Цркве, а самим тим и држању старог календара, ако и цела Српска црква прими нови календар, ми немамо намеру да се саображавамо тој новотарији.
Од Бога Вам желим мудрост и спасење, јер су у овом времену неодвојиви, пазите каквим путем ходите и какве људе узимате за вође, јер слепац слепога ако води, оба ће у јаму упасти. Нисмо на фудбалском терену, већ у Цркви Христовој, зато се треба држати предања апостола, које каже, ко жели да се свађа ми таквог обичаја немамо нити Цркве Божје. Чувајте ову апостолску меру, те са више поштовања и смерности упућујте оваква питања, јер озбиљна питања траже озбиљан приступ. Треба ревновати за веру, а не глумити богослове у навијачком маниру, знамо куда иду епископи-фудбалери и њихови навијачи.
Срдачно, протос. Максим

Погледајте такође: ЕКУМЕНИЗАМ И РАСКОЛНИЧКИ ЗИЛОТИЗАМ

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Теологија. Забележите сталну везу.

34 реаговања на Антиекуменизам и његов ћорсокак: РУКАВИЦА ЈЕ БАЧЕНА

  1. Svestenik Mihailo Mikic каже:

    Moleci se Bogu za Pravoslavne Srbe Svetog Save, da se oni oboze, sloze i umnoze, i kao dostojni potomci Svetih Bogootaca nasih da svakodnevno napreduju u poznanju istine Hristove i pravde Bozije, svjestam sam da od toga nema nista, da su to samo puste zelje SRCA mog, zadojenog duhom Svetosavskim, kao vrhuncem hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije i SRBskog nacina zivota!

    Svetosavski duh i SRBski niacin zivota su odavno iscezli medju danasnjim Srbima koji su najvecim svoim brojem rasrbljeni jugoslaveni i zaludjela djeca komunizma. Vecina danasnjih Srba je izrodjena kroz vjerske i nacionalne mjesane brakove. Zbog toga takvi Srbi sa istinskim SRBstvom: Pravodlavljem i Svetosavljem, osim svog bioloskog porekla po ocu ili majci nista drug nemaju zajedno. Cast izuzecima koji sve vise postaju rijetkost.

    Necisti Srbi koji su mjesane krvi, a koji nisu nanovo rodjeni SRBskim Duhom Svetim kroz Svetu Tajnu Krstenja, postali su sirom ovog zemljinog sara kamen spoticanja Vaskolikom SRBstvu Svetog Save. Bez pravg SRBstva u sebi; izrazenog kroz nasu Svetu vjere Pravoslavnu, nade u vjecni zivot i Pravedni Sued Bozji, na kome ce svako ljudsko bice primitive platu po djelima svojim i medjusobne bratske ljubavi, postali su praporci koji samo zvece, plaseci i zavodeci slatkim rijecima praznovjerni narod oko sebe!

    Sto drugi „narodi“ iz bivse Jugoslavije nisu zeljeli da zive sa SRBima u istoj drzavi to se moze razumjeti vjerskim i kulturnim razlikama, ekonimskim i politickim interesima. Ali sto su Srbi zeljeli da ostanu zajedno u istoj kuci sa svojim vjekovnim ubicama, to moj razum ne moze da shvati. Ko je mogao osim Srba da zivi zajedno sa svojim ubicama, da odlazi kod njih u posjete u vrijeme rimokatolicki i muslimanski praznika, dok u is to vrijeme vecina takvih Srba nije zivjela po zakonu svoje Svete vjere Pravoslavne, i njezine poucne narodne obicaje drzala i postovala. Djeca su nam krstavana najcesce na trazenje baka, preko volje roditelja koji su klicali Titu i pariji kuneci se imenom Bozjih neprijatelja. Krstenja su vrsili nesavjesni svestenici najcesce kropljenjem umjesto pognjurivanjem u vodu kako nalazu crkveni zakoni. Zato smo postali razbozen i obesvecen narod koji prividno jeste Pravoslavni po svojoj vanjskoj formi, ali bez unutrasnjeg svetosavskog duha i blagodati Bozje na sebi.Vecina sadasnjih Srba je nekrstena ili polukrstena. To je glavni razlog SRBske propasti. Da su Srbi pravilno krsteni Pravoslavnim zakonom pognjurivanjem u vodu, a ne po rimokatolickom obicaju oblevanjem ili kropljenjem sa vodom, oni bi tada puno bolji bili: Bogu vjerniji a SRBstvu odaniji!

    Srbi su napustajuci put Svetog Save koji vodi u zivot vjecni postali zbog toga smece svijetu po kojem sada svaka fukara sa pravom gazi. Neprijatelji Boga i SRBstva koji su ispunjeni mrznjom prema Svetom Pravoslavlju, decenijama sa blagoslovom najvisih velikodostojnika rimokatolicke „crkve“ zapjenusavih usta vicu: „SRBe na vrbe“!

    A zasto i nebi tako SRBski dusmani nama govorili: zeleci i radeci SRBima zlo, kada i Srbi sami jedni drugima malo iz obesti a vise iz inata zlo misle i zlo cine. Rijetko se mogu cut od vecine Srba lijepe i pohvalne rijeci izgovorite sa ljubavlju postovanjem o nekom drugom bratu SRBinu. Ali takvim su „Srbima“ usta njihova puna zato hvale prema tudjinu i SRBskim dusmanima kojima ponizno ljube skute i rukave!

    SRBska nesloga je bila i ostala najveca SRBska nesreca. Ona iz drevne proslosti prati SRBe. Mnogi SRBi zato SRBsku neslogu dozivljavaju kao proklestvo nasih Svetih slavnih Pretaka koja dolazi na SRBe po pravednom Sudu samoga Boga. On se „grodno na Srbe naljuti, zbog njihovi mnogih sagresenja!“

    U nasem vremenu sveopsteg otpadnistva od Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja, neznam zasto bi Otac nas nebeski imao bilo kakav razlog da jos uvijek voli Srbe? Mozda zbog Svetog Save i Svih Svetih SRBski Svetitelja i Mucenika koji slavnu istoriju SRBsku nisu pisali perom i mastilom, vec krvlju i kostima svojim. Medjutim, znam za sigurno da Zakonom Zivota „proklestvo“ Svetih i slavnih Pretaka nasi i danas Srbe prati zbog njihove nesloge i izdajstva neprolazni bozanski vrednosti i ljudski dragocjenosti SRBskog Naroda koje su SRBe Svetog Save uzdigle na nebo, iznad svih drugi naroda na svijetu!

    Srbima nije bill dovoljno sto su pristali na zahtjev Satane i tajni vladara iz senke da od jedinstvenog SRBskog kulturnog, crkvenog, jezickog, drzavnog i narodnog bica djavo izmislja i stvara u labaratoriji Novog svijetskog poretka bez istine Hristove i pravde Bozije, od SRBa Svetog Save nove, vestacke, pokrajinske „crkve, narode, jezike i drzave“ vec su pozurili na radost SRBski neprijatelja za Zapada, da sada sami pocepaju Omofor Svetog Save. Poslije cepanja Omofora Svetog Save, podjele SRBske Pravodlavne Crkve i Naroda po SRBskim pokrajinama, SRBi ce Zakonom Zivota sa pravom nestati sa zivotne pozornice ovog svijeta!

    Unistenje SRBstva preko SRBske Pravodlavne Crkve djavo vrsi kroz ekumenizam. Zbog svejeresi ekumenizma SRBi Svetog Save su medjusobno se zavadili i podijelili toliko puno da Srbima vise ne trebaju hrvatske i crnogorske ustase, muslimanske SS divizije, siptarski balisti i drugi neprijatelji Boga i SRBstva da unistavaju bioloski, duhovno, drzavno i kulturno Srbe. Danasnji izrodjeni Srbi bolje ce izvrsiti unistenje SRBstvs: Pravoslavlja i Svetosavlja i navesti SRBe da oni sami izvrsi SRBsko Narofno samoubistvo. Izrodjeni Srbi uradice to bolje od bilo kojeg SRBskog dusmanina!

    To se radi sada na perfidni nacin po zelji Satane, tako sto jedni „Srbi“ u Crkvi sire svejeres ekumenizma, a drugi SRBi se bore sa pravom protiv toga zla ne shvatsjuci da je djavo ustrojio ovaj svijet prema svojim potrebama, da sve sto uradis ide u njegovu korist a ne tvoju!

    Ovo su poslednji dani apokalipse. Znake ovog vremena SRBi ne mogu da raspoznaju zbog svojih sagresenja mnogih koja se najbolje vide kroz otpadnistvo SRBa od Boga i SRBstva! Neka nam Gospod bude u pomoci da nas izbavi Od Srba „Spasitelja“ koji zbog greha svog ne mogu da shvate da Crkva Hristova spasava pokajane gresnike, a ne oni Crkvu! Amin!

  2. реф ум лекс каже:

    -“…Мера љубави према Богу мери се мером страдања и прогона које хришћанин трпи у овом свету,…“- лаик сам, али, и поред свега у предметној материји на шта бих имао изнијети став, по овом цитату бих коментарисао, јер то доживљавам базичним за предметну проблематику.
    мислим да се треба држати принципа да је мјера љубави према богу – ИСТИНА, а она нема градације, тј. тиме није, или неможе, неби смјела бити, ако је истина – кварљива, док са трпљењем није таква ствар. наравно, овим ставом долазимо до питања – о ком принципу разговарамо – човјековом односу према богу, или претпоставкама поимања бога. то питање би се могло форсирати само из лоших намјера јер превазилази предметну тему!!!

    • реф ум лекс каже:

      …жртва, тј. могућност подношења жртве је ствар јединке, чисто људска особина са којом се мора рачунати А НЕ СМИЈЕ ИГРАТИ.
      чему узимати улогу оног који ИСКУШАВА, те народ бар на моменат, без обзира на разлог поводити кривим путем. овим чином се одустаје од једног вида трпљења које се сматра опасним, прије свега што није питање нпр. физичког бола, већ прије спада у домен опасности превида, чему јесу подложније масе.
      ово доживљавам као врло опасну и нечисту кокетерију са …?!!!
      сасвим је јасно да је онај фактор против којег водимо битну битку давно пристао на такве кокетерије и злоупотребе па се чини да управо с’тим оружјем и постиже значајне побједе (управо злоупотребљавајући изречену особину маса), али, то значи само да ми у својој намјери промовисања истине не чинимо потребно, а чињење потребнога није ПРИСТАНАК на повлађивање несрећи, тј. на странпутицу, на кокетерију. тиме губимо пред супротстављеним и свој кредибилитет, а и пред истином, или ти – БОГОМ!!!

      • реф ум лекс каже:

        -“…овим чином се ПРИСТАЈЕ …“- ( исправка) !!!

    • Жртва и љубав нераздвојни су и стоје у правој сразмери: што је љубав већа.то је већа и жртва. Жртва је израз љубави. И жртва је веома лака кад иза ње стоји љубав.као што је реч лака кад иза ње стоји готова мисао.“
      Св.владика Николај Жички

      • Svestenik Mihailo Mikic каже:

        „Od ove ljubavi nema vece, da neko zivot svoj polozi za prijatelje svoje!“ Od postanka svijeta u svakom vremenu mnogi dobri ljudi zbog ljubavi svoje su zivot svoj polozili za prijatelje svoje, za bliznje svoje, za zemlju svoju, za slobodu, za istinu Hristovu i za pravdu Boziju!

        Covjekljubci su svojom licnom zrtvom a ne tudjom nebeske vence stekli zbog ljubavi svoje prema bliznjem svome!

        Najvecu ljubav ima Bog. On je izvor zivota, ljubavi i srece svakome covjek kojeg Gospod stvori po oblicju svome. Zbog ljubavi prema covjeku i svoga Zavjeta ili dane Rijeci, Bog je postao najveca Zrtva!

        Zbog ljubavi svoje prema djelu ruku svojih, Bog Otac je Zrtvovao svoga Jedinorodnog Sina, Gospoda naseg Isusa Hrista, koji od Oca ishodi, i kome se zajedno sa Ocem klanja i slavi, da svojom Zrtvom na Krstu covjeka iskupi od greha i spasi od smrti!

        Zato prave ljubavi nema bez zrtve koja svedoci o ljubavi. Sto je ljubav veca, bice veca i zrtva ili obrnuto. Ljubavi bez zrtve i zrtve bez ljubavi ne moze da buds!

  3. Vlajko каже:

    Е па оче, ово се зове одговор.
    Мада сам сигуран да им то неће бити довољно и да ће труња свакако наћи…јер, труња само и траже савест како би умирили. Непостојани у себи, ка другима упиру погледом и упињу се. Штета!
    На многаја љета, оче.

  4. Мирослав Павловић каже:

    Помози Бог!

    Да би одагнали сваку сумњу, подозрење и помисли и пошли за ЕРП у егзилу нека неко да квалитетне одговоре на ова питања. Никога овде не осуђујем, нити имам доказе, него позивам да квалитетним одговорима анулирате одређена подозрења према вашим пријатељима из официјалне ГПЦ од којих примате подршку.

    Мирослав Павловић

    1. Ако је официјелна Грчка Православна Црква на платном списку Грчке државе про масонске и чланице НАТО, колико непријатељи православља имају утицај на њене Црквене великодостојнике и нижи клир и колико је на делу код њих присутан екуменизам.

    2. Каква је подобност потребна у ГПЦ да би неко од владика био члан синода ГПЦ и члан Врховног Суда Грчке (Аеропага). Овде конкретно мислим на митрополита Серафима Пирејског који је у Синоду ГПЦ и у Аеропагу.

    3. Ко је позвао Папу Римског у посету Грчкој 2001. ? Зна се позвала га је ГПЦ званично, јер Папа Римски иде у Православну земљу само ако га Православна помесна Црква те земље позове. Можете све проверити није давно било.

    4. После посете Папе Римског Грчкој 2001. год. ко се од владика одвојио од тадашњег поглавара ГПЦ архиепископа Христодулуса? Нико се није одвојио, нити је престао да га помиње на литургији!

    5. Какава се врши мисија од стране ГПЦ, да почну и неки манастири на Светој Гори да служе по новом календару и да ли им успева да понекад одслуже негде на Светој Гори литургију по новом календару?

    6. Одакле попречне клупе у храмовима официјалне ГПЦ, да ли је то по узору на римокатоличке храмове.

    7. Да ли се данас неко у ГПЦ јавно одриче својих духовних предака из ГПЦ који су били ГОНИТЕЉИ старокалендараца у првој половини 20. века, или себе сматрају за њихове духовне наследнике ?

    8. Како није пошло за руком Борису Тадићу својим „бриселским везама“ да издејствује код грчких власти испоручење о. Симеона Виловског Србији?

  5. Vlajko каже:

    Да наставим у Мирослављевом стилу и да заискам објашњење за разлику у ценама млека у продаји на мало и велико….

    Мислим…попречне клупе????

    O tempora! O mores!

    • Svestenik Mihailo Mikic каже:

      Vlajko, to nije odgovor. Miroslav trazi objasnjenje na svoja gore postavljena pitanja, a NASA je ljudska duznost obaveza kao Pravoslavnih htiscana da Miroslavu neko iz Eparhije Rasko-prizrenske u Egzilu zvanicno i odgovori. Narusena sloga Pravoslavni SRBa i pocepano jedinstvo SPC se moze obnoviti samo medjusobnim razgovrima kroz istinu Hristovu i pravdu Boziju. ovjek samo pita, a ko pita taj ne skita!

      • Vlajko каже:

        Ја нисам званичник Епархије у Егзилу те стога и нисам у обавези да одговарам 😀 И дајте молим Вас, на овако озбиљну тему, на коју је и дат одговор, онај који пита жели да дотера до ћорсокака..те стога…

        Попречне клупе???? 🙂

    • Alex каже:

      Ja bih dodao:
      1.sta je sa 500 miliona neprijavljenih Kineza, koji kopaju tunele? i
      2.ko je izvrsio privatizaciju u Slovackoj?

      • Vlajko каже:

        мислим људи…фина је ова утакмица али вама је до шеге, ја бих рекао…тема је изузетно озбиљна и изискује дубоко промишљање…али, руку на срце, ја бих те клупе напреко ставио а не попреко…и није да не значи….(само не знам је ли догматски)

  6. Мирослав Павловић каже:

    Помози Бог!
    Још нешто ми није јасно. Да ли је Ава Јустин благословио пост и службу по новом календару својим ученицима у Солуну из икономије, док су тамо на школовању, или је то благослов за све и сва времена, од тада па на даље?

    Мирослав

    • Alex каже:

      Da li je ta pomesna Crkva blagodatna samo kada sluze ucenici po ikonomiji ili ima stalnu blagodat?Ja bih voleo da NAMi ti das odgovor.Da li je ona uopste Crkva ili joj to svojstvo daju Avini ucenici?

  7. Jovan zilot каже:

    Brate Miroslave zaludu postavljas pitanja, ovi ekstra duhovnici koji se nalaze pod anatemom kao pomagaci ekumenista ti nikada nece dati valjani odgovor

  8. Vlajko каже:

    Е , ето нама и ревнитеља у дискусији…сад смо комплетни 😀
    А ти Јоване лепо признај да ви укосо слажете клупе па да се мирно разилазимо. Појединци изгледа имају вишка времена па се баве Православљем…мониторинг Православљем…или Православље испред монитора….тја!
    Алекс, ти си бре паметан чо`ек…батаљуј ово 😀

    • Vlajko каже:

      п.с.
      приметан је братски однос зилота са онима који су под анатемом а нису помагачи екумениста хахахахах јаоој бре 😀

  9. Jovan zilot каже:

    Године 1983. Синод РЗЦ је једногласно усвојио следећу Анатему Против Екуменизма:

    „Онима који нападају Цркву Христову и уче да се Црква Христова поделила на гране које се разликују по своме учењу и начину живота, и тврде да Црква не постоји на видљив начин, него ће настати од грана, раскола и иноверја, њиховим сједињењем у једно тело; и онима који не разликују истинско свештенство и тајне Цркве од јеретичких, него уче да су крштење и евхаристија јеретика довољни за спасење; и онима који свесно имају општење са горепоменутим јеретицима, или им помажу, или штите њихову нову јерес Екуменизма умишљајући да је то братска љубав или начин уједињења раздељених Хришћана: Анатема!“

  10. Jovan zilot каже:

    Slicne anateme su bacili i Sinodi grckih starokalendarskih Crkvi.
    Da pojasnim ovu anatemu:

    1. Anatema se odnosi na one koji SVESNO imaju opstenje sa ekuemnistima.
    Ko su ti koji SVESNO imaju opstenje sa ekumenistima? To su SVI oni koji na sluzbama pominju njihova pogana imena. Dakle SVI koji na liturgijama pominju kvazi patrijaha srpskog Irineja, ili bilo kog „episkopa“ koji je clan svetskog saveza crkava.
    To se odnosi, kako na svestenike koji pominju Bogu gadna jereticka imena na liturgiji i time vrijedja Svetoga Duha, koji ni u kakvom slucaju ne moze biti clan svetskog saveza crkava, tako i na SVE one vjernike koji prisustvuju na tim liturgijama a koji ZNAJU da su imena koja se uznose na liturgiji imena jeretika. A jeretici su SVI oni koji su clanovi svetskog saveza crkava i to SVI REDOM i klir i „vjerni“ narod, bez izuzetka, osim ako se nisu radi spasenja svojih dusa POTPUNO odvojili od njih, kao kada se zdrav covjek potpuno odvaja od nekoga ko ima koleru ili velike boginje.
    OVO JE VRLO JASNO ZA SVAKOGA, osim za onoga koji je zajednicarenjem sa jereticima primio u sebi duha prevare pa kad vidi bijelo, on misli da nije bijelo a kad vidi crno to je njemu ljubicasto.

    2. Anatema se odnosi i na one koji STITE njihovu novu jeres, ili im pomazu. Dakle SVI oni KOJI NA BILO KOJI NACIN stite ili pomazu ovu najvecu i najpodmukliju jers od postanka hriscanstva potpadaju pod anatemu.
    Ko su ti koji stite ovu jezivu jeres?
    To su PRIJE svega oni koji kazu, kako ti jeretici jos uvijek imaju Blagodat Duha Svetoga, kako su njihove „svete tajne“ jos uvijek validne i kako tek onda kada za milion godina oni sami sebe optuze za jeres, tek onda ce narod mocu da se odvoji od njih.
    Dakle pod ovu anatemu potpadaju lazni ziloti kiprijanskog duha, lazni revnosnici, takozvani borci iznutra i svi oni koji rade suprotno od onoga sto su nam kroz Sveto Predanje ostavili Sveti Oci, koji uce da se od jeretika treba odvajati ODMAH (cim je jeres ocigledna), da od njega treba bjezati kao od zmije otrovnice i da one koji izgledaju pravoslavno, ali koji opste sa jereticima treba poslati dolje djavolu ili jos nize od toga. Ovo su rijeci Svetog Jovana Zlatoustoga.

    Dakle, svi oni koji tvrde da novokalendarci, ekumenisti i organski clanovi svetskog saveza crkava imaju Blagodati, potpadaju po one koji pomazu jereticima i SVI redom i svestenici i vladike i narod koji ih slijedi, potpadaju pod anatemu.

    E sad se vi skoncetrisite pa vidjite koga sve mozete strpati pod ovu grupu revnosnih pomagaca onih koji su gad pred Gospodom. I kada se dobro skoncetrisete priupitajte sebe da li je veci Boziji protivnik onaj ko je otvoreni ekumenista ili onaj koji izigrava revnisnika a svu energiju trosi na borbu protiv zilota i na ubijedjivanja vjernog naroda da ne izlazi iz jeresi, jer po njihovoj supljoj logici, ekumenisti jos uvijek imaju Blagodati.

    Po meni ekumenizam nije poslednja jeres. Ekumenizam je pretposlednja jeres. Poslednja jeres pripada onima koji kazu kako ekumenisti imaju blagodati do tamo nedje kada oni sami sebe osude za izdaju pravoslavlja. To je poslednja jeres, jeres kiprijanizma, koja sluzi da ono malo hriscana sto je ostalo bude prevareno i perfidno prevedeno u tor jereticki, gdje ce posle izvesnog vremena njihova savjest biti spaljena i gdje ce primiti u sebi duha prevare, uz asistenciju silnih boraca iznutra, silnih revnosnika i silnija duhovnika.

  11. Jovan zilot каже:

    Ovih dana se desio istorijski dogadjaj.
    U Jerusalimu su se sastali papa Franjo i bivsi izraelski premijer Simon Peres. to je bio cetvrti susret u zadnjih par mjeseci.
    Srpska sredstva informisanja su prenijeli da je na tom susretu Simon Peres papi predlozio stvaranje ujedinjenih nacija religija, navodno zbog borbe protiv terorista.

    Buduci da su nasa sredstva informisanja ocajno losa i da skoro nikada dobro ne prenose vijesti, malo sam istrazivao ovu, NEVJEROVATNO VAZNU informaciju po internetu.

    I nasao sam je na jednom njemackom katolickom izvoru http://www.katholisches.info/2014/09/04/uno-durch-vereinte-religionen-ersetzen-vorschlag-von-shimon-peres-an-papst-franziskus/ .

    Na tom sajtu je informacija znatno drugacija.

    Evo o cemu se radi:

    1. Simon Peres (svetski judeisticki centar) je predlozio ukidanje ujedinjenih nacija i na mjesto tih ujedinjenih nacija prelozeno je stvaranje ujedinjenih nacija religija.

    2. Simon Peres (svetski satanisticko judejski centar) je za mjesto predsjednika ujedinjenih nacija religija prelozio masona papu Franciska.

    Ovo su istorisjki dogadjaji. Ovo je bez ikakvog pretjerivanja najvazniji dogadjaj u zadnjih nekoliko stotina godina.
    Znaci antihrist je tu pred vratima. Ovo je povezivanje duhovne i zemaljske vladavine. Povezivanje dva sna, papo katolickoh u judejskog. Posto su judejci POTPUNO preuzeli papo katolicku crkvu, onda je sledeci zadatak preuzimanje papske infrastrukture. Papa ce pod rukovostvom judejaca preuzeti vladavinu nad planetom.
    Sta ce se onda desiti???

    Onda ce papa da umre ili da bude ubijen. I sta onda???
    Onda ce na njegovo mjesto doci antihrist.

    Za to vrijeme ce revnosnici i borci iznutra u SPC da narodu govore „ostajte ovdje, sunce tudjeg neba nece vas grijati kao ovo svetskog saveza crkava, koje je blagodatno samo tako“.

    Da, ko je lud neka ostaje tu i neka srka te njihove blagodati, pune demonskih energija.

  12. Мирослав Павловић каже:

    О ВАЛИДНОСТИ КРШТЕЊА

    Да би неко могао да постане православни свештеник и да као такав има благодат свештенства, тј. Свете Тајне мора да буде крштен и онај ко га рукополаже мора да има апостолско прејемство и благодат свештенства, а први услов да би било валидно рукополагање да и онај који рукополаже је крштен у православној Цркви.
    Један од најдоступнијих и најпростијих доказивања да неки православни свештеник има благодат свештенства тј. Свете Тајне је да му се вода коју он освештава уз помоћ Божију не квари. Ако се неком свештенику освештана вода не квари, такав за сигурно има благодат свештенства и такав је за сигурно валидно крштен и уписан је на Небесима као крштен и у ред свештеника.
    Нпр. О. Симеону из манастира Рукумије освештана вода се не квари, а крштен је обливањем, а не трократним погружавањем како је правилно. Из овога се да закључити да је његово крштење примљено пред Господом и да је на Небесима уписан у крштене. ЗАШТО БИ ТАКВОГ ПОНОВО КРШТАВАЛИ, ЈЕР НИЈЕ КРШТАВАН ПРАВИЛНО ТРОКРАТНИМ ПОГРУЖЕЊЕМ?
    Неки ће да кажу да се освештана вода не квари о. Симеону што неда ђаво да се уквари (Боже опрости), а такви могу да кажу да и Благодатни Огањ на Велику Суботу на Христов Гроб шаље и спушта ђаво. И тако у недоглед…
    Ја се страшно плашим митарстава, веома сам грешан човек и недај Боже да похулим на нечије валидно крштење.
    Једино Православна Црква дозвољава да се неко поново крсти, када за сигурно незнамо да је тај човек крштен, нити он се сећа, нити је где записано, нити ко може да посведочи.

    • Брате Мирославе, да ли одобравате овај поступак оца Јоила: Један кошаркаш довео је свог кума Грка новокалендарца код о. Јоила у посету. Сутра када је овај Грк хтео да се причести, отац Јоил је рекао да не може да причести новокалендарца, јер су новокалендарци под епитимијом, тј. под анатемом. И на крају га није ни причестио, на сво мољење великог манастирског ктитора.

  13. Мирослав Павловић каже:

    Наравно да одобравам. Не одобравам што подржава митр. Амфилохија, али мислим да је то про форме и да тако не мисли. Подржавам ставове Старца Петра Денковачког о непричешћивању новокалендараца.
    „Још о противљењу прићешћивања новокалендараца прича Старац Петар Денковачки ученик Св. Владике Николаја и Хиландарац од1968. до1980. год. О томе можете послушати у „Беседи после операције“ која је у прилогу и то у временском интервалу 18.37 до 20.47 Иначе беседа није дуга и можете преслушати не само тај део већ читавих 45 минута.

  14. Мирослав Павловић каже:

    Још нешто. Ни у ЕРП у егзилу, братија по питању новокалендараца није у једномислију и тамо су подељена мишљења. Нпр. некадашње духовно чедо Старца Тадеја Витовничког (9 год. је био са њим) о. Јаков Ћајић који је већ више година у ЕРП у егзилу става је: да никада не би причестио новокалендарца, нити би служио са новокалендарцом, нити би у Грчкој служио по новом календару. Отац Јаков се сада налази у катакомби ЕРП у егзилу на Старој Планини у правцу Манастира Темска, а иначе је дуго година био у манастиру Планиница који се налази недалеко од манастира Суково код Пирота. За истинитост ових ставова питајте о. Јакова лично, јер он живи подвижнички у дивљини без струје и интернета, мада постоји могућност да је своје ставове у вези новокалендараца у међувремену променио…

    • miki каже:

      Boze sacuvaj Srbe od namecanja katolickog Bozica I Slave, od kojih si ih sacuvao do sada po veoma skupoj ceni,a koje sada po uticaju lukavih grka pokusavaju da nametnu u uvuku u stado tvoje srbsko svesni I nesvesni ,javni I tajni, pozicioni I opozicioni revnitelji I zastupnici ,apologeti duhovne primene katolickog kalendara u srbskom narodu. Treba razumeti u svojoj partijskoj revnosti da ma kojoj se partiji crkvenoj pripadalo u sadasnjoj lakomislenosti ,da ce svaki onaj koji se makar I srcem usaglasi sa ovom kampanjom inicijacije I apologije katolickog kalendarisanja, navuci prokletstvo svih nasih predaka koji krvljom mukom I velikom zrtvom sacuvase svoj Pravoslavni bozic I slavu I odroditi se duhom od njih ,zbog lskomislenog ukljucivanja u apologiju toga zla I to uglavnom iz jeftinih partijskih razloga I ciljeva ove ili one strane svejedno jer su I pozicija I opozicija u sporazumu sa onima koji ih finansiraju, grckim novokalendarcima za racun vatikana koji sve to placa za pripreme unije I kroz grke pomazu u zamenu za promociju katolickog kalendara u Srbiji ,jer ista grcka kasa placa obe strane iz tog cilja,da bi srbe pripremili za uniju,tako sto ce ih prvo odvojiti od Pravoslavnog Bozica I Slave I prevesti lukavo na katolicki Bozic I katolicku slavu, a onda ih potpuno blagovremeno pokatoliciti. Tako da je tesko onome ko se u spregu hvata sa duhom apologije katolickog kalendarisanja srbima ,bice proklet I od zivih I od mrtvih,i od Boga I od Srba I zivih I mrtvih ,bez obzira za kakve uzvisene partijske ciljeve to radio I kakvom se jezuitskom kazuistikom rukovodio I pravdao, jednostavno to zlo otkad je izmisljeno I uvedeno od neprijatelja Bozijih sa ciljem odvajanja zemaljske od nebeske crkve po pitanju Bogosluzbenog slavljenja Boga da bi se stvorio razdor izmedju neba I zemlje, jer ako je jedna Crkva I na zemlji I nebu ima I jedan Bogosluzbeni ciklus da je danas Bozic I na zemlji I nebu, dok nisu lroz katolike demonske sile uvele pokusaj da se to jednistvo razbije nametanjem tog katolickog kalendara pravoslavnima uz pomoc sluga mraka I korumpiranih crkvenih velikodostojnika kao demonstracija sila mraka u prkosu Bogu I nebeskoj crkvi da se vidi u kojoj meri su zavladali I crkvenim tokovima da ih mogu terati da prkose Bogosluzbenim bezakonijem kao sto je da slave Bozic kad mu vreme nije,kad mrse dok je post I generalno uzasne stvari izazivaju u skladu Crkve I sve za racun protivnika Bozijih,I sila mraka koji se tako ismejavaju i izruguju svetinji ,nemojte se zavaravati veoma gorki plodovi cekaju one koji ovo zlo svesno brane Ili nedaj Boze pokusavaju da druge zavedu sa tim zlom to je tezak pad I greh doci u takvo stanje I duh tako nesto pravdati I braniti I druge uvlaciti da lakomisleno shvate tu novu nauku da je to nevazno I da je katolicki kalendar obicna I nevazna stvar za srbina, mesto da se borimo da sacuvamo to sto imamo , da se zastitimo protiv takvog pada I greha,jer je ovo veliki greh I prkos nebu ,uvek je bilo pred Bogom bezakonije I tako je I ostalo, Bezite od katolickog Bozica I slave I cuvajte svoje Srbsko pravoslavno predanje,Svoj srbski pravoslavni Bozic I Slavu I nezalite muke I zrtve da se cuvate da to u nasem narodu na potpomazete ili nedaj Boze branite,i druge navodite na lazno shvatanje ovoga zla, da se o to ne sablaznite I ne ogresite I prokletstvo od svojih predaka navucete nasvoje duse. Bog vas sacuvao od tog zla I svako vam dobro darovao amin

    • Брале каже:

      + BRUKO I SRAMOTO +

      • Брале каже:

        + oPROSTI BRATE OVO JE NAMENJENO MIROSLAVU KOJI PLJUJE PO SVIMA NAMA I ON BI DA BUDE ava SVEZNAJUCI +….OPROSTI JOS JEDNOM +

    • Брале каже:

      + BRUKO I SRAMOTO I prevrtljivcu ….sram te bilo * koliko si puta bio u denkovcu radi pouke ILI SAMO prodaje …( Dali je jos neko isao kod o Petra Denkovackog !!!!! ) Otac Jakov koga pominjes isto ISPOVEDA ….tek onako da znas (i oce Jakova i Simeona vodio k starcu , Bog ce projaviti kakvom ) . Vencan u porusenoj ( jovan LEPI sumadijski/ egzekutor ) svetoj Kapeli i dete mi starac krstio u istoj…+ imas boljeg od vl. Artemija ,idi +.. ides kod kog vladike POZEREVACKOG !!!!!

  15. Мирослав Павловић каже:

    НА КОЈЕ ЈЕ АНАТЕМЕ О. ЈОИЛ МИСЛИО МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НИЖЕ ДОЛЕ:
    О ЧУВАЊУ СТАРОГ КАЛЕНДАРА И СВЕТЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ

    Намерно смо навели овако велике одломке из познате посланице Митрополита Антонија, како би било јасно какву је одлучну позицију заузела Руска Загранична Црква по питњу тешког и стихијног стремљења помесних православних цркава ка модернизацији Православља, или, простије речено, како сматра и наш Најблаженији Митрополит Антоније, по питању одступања од истинског Православља,
    Глас Митрополита Антонија ипај је остао глас вапајућег у пустињи. Од тог времена модернизација Православне Цркве по целом свету пошла је брзим корацима напред. До потпуне реализације свих „реформи“ планираних на Свеправославном Конгресу 1923. године истина није дошло, али оне зато наилазе на све веће и веће одобравање. А увођење новог календара изазвало је невероватне потресе и немире, који су довели и до раскола, нпр. У Грчкој цркви, где верни народ није хтео да прихвети ову новину, сеђајући се страшних упозорења која је онима који желе да следе Грегоријански календар изрекао још 20-ог новембра 1583. године Сабор Источних Патријарха- Константинопољског Јеремије, Александријског Силвестра и Јерусалимског Софронија са њиховим синодима, као и поновљене, још страшније клетве, коју је против оних који примају нови календар изрекао 1756. годиен Васељенски Патријарх Кирило. Ова два „Сигилиона“ до данас се чувају у библиотеци Велике Лавре св. Атанасија на Атосу. Ево њиховог целовитог текста:
    Први Сигилион (1583)

    Јеремија, милошћу Божијом Архиепископ Константинопољски
    -Новог Рима и Васељенски Патријарх.

    Пошто је црква старог Рима, која као да се радује због сујете својих астронома, несмотрено изменила прекрасне одредбе о светој Пасхи којих су се придржавали хришћани, и које су установили и одредили 318 Светих Отаца Првог Светог и Васељенског Сабора Никејског, које су поштовали хришћани свих земаља и по којима су празновали- тога ради појавила се саблазан. Јер су пред нашу Смерност стали људи Јермени, питајући о пракси празновања, пошто и њих присиљавају да приме ове новотарије.
    Због тога смо и морали да кажемо шта су о овоме установили Свети Оци. Наша Смарност, размотривши ствар заједно са Најблаженијим Патријархом Александријским и Најблаженијим Патријархом Јерусалимским и другим члановима Синода, у Духу Светом, разјашњјавајући оно што су о овоме одлуцили Свети Оци, одређује:
    Објављено 1583. године од оваплоћења Логоса,
    Новембра 20. индикта 12.

    Константинопољски Јеремија, Александријски Силвестар, Јерусалимски Софроније и други Архијереји Синода (Сабора).
    Решење овог Светог Сабора са епитимијом:
    Ко не следи обичаје Цркве о Светој Пасхи и месецослову (календару) онако како су нам предати од Седам Свети Васељенских Сабора, који су их за нас добро установили да их следимо, него жели да прати Грегориј-анску Пасхалију и Месецослов, тај- пошто се, као и безбожни астрономи, супротставља свим одредбама Светих Сабора и хоће да их измени или ослаби- нека буде анатема, одлучен од Цркве Христове и сабрања верних. Ви, православни и благочестиви хришђани пребивајте у ономе што сте научили, у цему сте се родили и у чему сте васпитавани, а када буде неопходно и крв своју пролијте да бисте сачували отачку веру и испове-дање; чувајте се и пазите ових, нека вам помогне Господ наш Исус Христос и нека молитва наше Смерности буде са свима вама. Амин.

    Други Сигилион ( 1756 )

    Кирил, милошћу Божијом Архиепископ Константинопољски
    -Новога Рима И Васељенски Патријарх.
    Услед нових саблазни, које су произвели паписти по питању измене наше Пасхе и Месецослова.
    Одлучење од Цркве.

    Најчаснији клирици наше Христове Велике Цркве и други најпобожнији јереји и најпреподобнији јероманаси, појци у црквама нашег града, следбеници неботајника Павла, који говори : Ако вам неко буде благове-стио супротно од овга што смо вам ми благовестили, макар био и андјео с неба, да буде анатема; ако је јереј или мирјанин да буде одлучен од Бога, проклет, и по смрти да не иструне него да пребива у вечним мукама. Камен и железо нека ее распу и распадну- они никад и никако. Нека наследе губу Гијезијину и вешање Јудино; нека пребивају на земљи као Каин, стењући и дрхтећи; И гнев Божији нека буде на главама њиховим и удео њихов нека буде са издајником Јудом и богоборцима јудејима; земља нека се отвори и нака их прогута, као некада Датана и Авирона; Анђео Бољжји нека их гони са мачем у све дане живота њиховог, и нека подлегну свим проклетствима Патријарха и Сабора, под вечним одлучењем и у мукама огња вечног. Амин.

    У Грчкој је поникао читав покрет- старокалендараца- који је захватио широке народне масе, људе најтврђе у вери, који у увођењу новог календара инстинктивно осећају први корак у правцу постепеног удаљавања од истинског Православља. Данас се још само Руска, Бугарска И Српска Црква држе старог календара, а из нарочитих, никако не идејних разлога сачувала га је и Јерусалимска Патријаршија.

    Зато се последњих година у животу помесних православних цркава одвија нешто на шта се никако другачије не може гледати, него као на почетак коначног одступања од Православља и сливање Православља са протестантским светом. То је- ступање готово свих помесних правосла-вних цркава на челу са Васељенском Патријаршијом у ткз. „екуменски покрет“, формално обкедињен у једну моћну организацију под називом „Светски Савет Цркава“.

    Преузето из: СВЕТА РЕВНОСТ, Архиепископ Аверкије Џорданвилски, Београд 1998.
    http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Besede/Revnost/Sveta-Revnost04.htm

    • miki каже:

      nevidim da su objavljeni komentari koji se protive novom kalendaru, Zaboga bracob dali je to blokiranje komentara koji nisu u saglasju sa ovom aktuelnom politikom kojom se rukovodite a kojoj se neki protive iz opravdanih razloga, ako je tako onda je to stvarno tragicno I potvrdjuje strahove svih nas koji nismo za ovu novokalendarsku novotariju ,da oko svega toga stvarno nisu cista posla I ko zna ko sve stoji iza toga jer I ova bagra na vlasti isto cini blokirajuci istinu u medijima,nedaj Boze da su se I ovde odomacili I diriguju iz senke, sve se svi mi nadamo da to nije tako vec da su u pitanju samo razlike u stavovima vernih….mada Gospod kaze po plodovima cete poznati dakle nek svako kaze svoj stav pa nek se proceni ko zbori istinu,jer nedaj Boze da rec istine krijete I blokirate, samo zlo veliko na sebe navuci od Boga mozete pozdrav I pomjanite

  16. miki каже:

    благодарим браћо, нек нам је Господ у помоћи да пут воље Његове воље нађемо и да се на њему очувамо. Амин

Постави коментар