ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ У МИЛАНУ

„Не будите дакле, саучесници њихови, јер некада бејасте тама а сада сте светлост у Господу: владајте се као деца светлости… и немојте узимати учешћа у бесплодним делима таме, него их још разоткривајте!“ (Еф. 5, 6-11)

vartolomej 2Васељенски патријарх Вартоломеј посетио је Милано како би се сусрео са кардиналом Анђелом Сколом. Овом приликом патријарх је позвао и кардинала Сколу да посети Фанар, што је одмах прихваћено и он ће бити у посети Васељенској патријаршији од 31.децембра до 2.јануара. Ова посета уприличена је због организовања прославе 1700 година од доношења Миланског едикта.

vartolomej 4Према наводима Католичке новинске агенције, кардинал Скола и патријарх Вартоломеј предводили су екуменску молитву у цркви св. Амвросија, приликом које су заједно читали и тумачили делове Јеванђеља одабране за Литугрију (Дела Апостолска 26 и Јеванђеље по Јовану 17.глава). Кардинал је патријарху даровао Јеванђеље и неке реликвије светог Амвросија Миланског, исповедника и мученика.

Литургија је уприличена у препуној цркви  Свете Марије, коју су римокатолици поклонили грчкој православној заједници у Милану. Кардинал је присуствовао литургији. Патријарх и кардинал су у својим поздравним говорима нагласили потребу верских слобода у овом плуралистичком друштву, цитирајући речи Господа Исуса Христа из Јеванђеља по Јовану: „И познаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јов. 8:32).

vartolomej 3

Приликом посете Милану, патријарх Вартоломеј је у интервјуу за Ватикан инасјдер говорио о папи и њиховом сусрету и између осталог рекао: „Био је то леп и занимљив сусрет. Заиста се надам да ће наследник апостола Петра донети одлику да посети Јерусалим у јануару следеће године.“ Такође је додао да му је драго што се папа фокусирао на своју улогу „Епископа Рима“ и што је формирао надзорно тело састављено од осам кардинала, што подсећа на Синод Православне Цркве. Изразио је задовољство чињеницом да постоји добра воља да се екуменски дијалог настави.

На литургији патријарх Вартоломеј је рекао: „Захваљујем се кардиналу Сколи за пријатељство, као и за ову прелепу цркву коју су нам даровали, пре скоро две године. Сада очекујемо посету папе Фрање, са којим имамо братски и пријатељски однос и са којим сам се упознао током његовог устоличења. Обојица смо схватили потребу да љубимо једни друге и да морамо заједно радити на одбрани хришћанства у овим тешким временима.“

Кардинал Скола је, на позив патријарха да посети Фанар, рекао да ће 31.децембра предводити делегацију цркве св.Амвросија: „Тим чином желимо да узвратимо посету патријарху Вартоломеју и продубимо наше односе и заједничку мисију две Цркве. Тиме ћемо показати вољу да заједнички радимо на сведочењу вере, у оваквом друштву које нас приморава да се одрекнемо сваке супериорности у односу на друге.“

ПАПA БЕНЕДИКТ XVI НАГОВЕСТИО ПОВЛАЧЕЊЕ ВАРТОЛОМЕЈУ

Овде ћемо издвојити још једну замиљиву чињеницу коју у свом напису износи Ватикан Инсајдер: “ Док смо чекали патријарха Вартоломеја да заврши са својим поздравним говором, један од његових најближих сарадника нам је рекао нешто што се десило током седнице Светог Синода у октобру. Када је био у Риму, Вартоломеј се срео са папом Бенедиктом XVI и позвао га на ходочашће у Јерусалим у јануару 2014.године, стопама патријарха Атинагоре и папе Павла VI. На то је Рацингер одговорио: >То је одлична идеја, али можда је боље да то оставим за свог наследника<. Нико од присутних, па ни сам Вартоломеј, нису ни слутили да ће се папа већ кроз пар месеци повући са свог трона.“

Од самог избора папе Фрање, говорило се о његовој контроверзној припадности језуитском реду. Спекулисало се о његовој умешаности у злочине војне хунте у Аргентини, који нити су доказани нити оспорени, као и да је човек који га је заредио, црногорски Хрват Емилио Огњеновић, активно и отворено учествовао у подржавању војне хунте.

ЈЕЗУИТИ СА ПРАВОСЛАВНИМ КРОЈЕМ

 

lehУз вест о доброј сарадњи између патријарха Вартоломеја и представника римокатолицизма додајмо и вест из Словачке:

За новог помоћног гркокатоличког бискупа у Словачкој је изабран Милан Лех. То је први бискуп из реда језуита изабран након доласка папе Фрање на трон, а други језуита који се у Словачкој облачи у мантију по моделу православних. Пре њега је језуита Јан Бабјак постао архиепископ Прешова. Тачност језуитске максиме „циљ оправдава средства“ показује се и у томе што, како видимо, и језуити носе православне одежде. Гркокатолици су, као што је познато, настали од епархија Православне Цркве које су под притиском, сплеткама и насиљем римокатоличких владара напустили учење Православне Цркве и прихватили јерес римокатолицизма, а задржали обред и форму. Екуменизам је по својој суштини мање упадљивији начин напуштања Православља.

Свој став према јеретицима, а јеретици су сви који су неправославни, Црква Христова је једном за свагда одредила преко Светих Апостола и Светих Отаца; то јест преко светог Богочовечанског Предања, јединственог и неизменљивог. По томе ставу: православнима је забрањено свако молитвено општење и дружење са јеретицима. Јер, какав удео има правда с безакоњем? или какву заједницу има видело с тамом? или како се слаже Христос с Велијаром? или какав удео има верни с неверником? (2Кор.6,14-15). Светих Апостола Правило 45 наређује: „Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне“.- Св.Јустин Ћелијски

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Црква и јерес екуменизма. Забележите сталну везу.

2 реаговања на ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ У МИЛАНУ

  1. SRBin Svetosavac каже:

    Svaka ptica svome jatu, svaki bratac svome bratu! Zato i mi SRBi: Pravoslavci i Svetosavci ne okkrecuci se ni lijevo ni desno, da nebi tako sisli sa hriscanskog puta, trebamo uspravno i dostojanstveno da idemo putem Svetih predaka svojih, putem Sv. Save koji vodi u zivot vjecni! Amin. Boze daj!

  2. Свет и ђаво воде цркву ка искушењима,да може доћи дан када ће већина Православних ући у заједницу са јеретицима.Неколицина који буду имали храбрости наставиће непрекинуто Православно предање,они ће да живе и уче онако како су Светитељи и Оци Цркве,не одбацујући ни један делић онога што су нам они предали.Увек ће се наћи свештеник који ће следити Предање.Око оваквих свештеника ће остати мале групе верних све до краја света.Свака од ових малих група ће бити помесна Саборна Божија Црква.Верни ће у њој наћи сву пуноћу Цркве Божје,њихова заједница ће бити најсавршенија могућа.Биће заједница Тела и Крви Христове,заједница Светога Духа.Златне везе непрекинутог Православног Предања ће спајати ове цркве међусобно као и са црквама из прошлости и црквама у слави на небесима.У овим малим групама ће Једна Света Саборна и Апостолска Црква бити сачувана и неокрњена.У нашој Православној Цркви нашао се један храбар и Одважан да настави непрекинуто Православно Предање-наш Свети Владика Артемије са ВЕРНИМ монаштвом-отишао ПУТЕМ ИСТИНЕ_ПУТЕМ СВЕТОСАВСКОГ ПРАВОСЛАВЉА.Из јаке вере и душе Србског Православног рода створене су неколико десетина Катакомбних буктиња које сијају у мраку,осветњавајући Православни пут од таме и мрака ,који нам намећу јеретичке сотоне-језуити и зараженици.

Постави коментар