ИЗДАЈА ОТАЏБИНЕ У ЧЕТИРИ ЧИНА?

О Вуку Бранковићу

Народна песма и традиција је упамтила Вука као издајника и име „Вук Бранковић“ узима се као парадигма за све издајнике у српском роду. По чему је Вук издајник? Да ли је на неки начин пријавио Лазара код непријатеља, или се састајао са њима и договарао иза леђа св. Лазара? -Не зна се да је тако нешто урадио.

За њега се говори да се у одсудном моменту повукао са својом војском. Не из зле намере, већ из маловерја и резоновања да је сачувати војску паметније, остављајући Турцима тренутну превласт. Како кажу хришћани: „Пут у пакао поплочан је добрим намерама.“ Дакле, његова погрешка, коју народ назива „издајом“ једноставно било рушење стратегије св. Лазара, иако се Вук и касније борио да сачува неку независност Србије. Али, то је више личило на одумирање државе Србије у агонији, од одбране државе Србије.

Дакле, и када војсковођа у погрешном тренутку уради корак који би у некој другој ситуацији можда био пожељан постаје издајник? Вук је био везан заветом, заветом св. Кнеза Лазара, који је Лазар и они са њим испунио. Лазар испунио а народ описао речима „Све је свето и честито било и миломе Богу приступачно…“

Нису ли следећа четири корака, или четири чина, управо стратешки кораци који ће у неком будућем времену бити схваћени као издаја Косовског завета и отаџбине? Само постављамо питање. Не одговарамо на њега.

Чин ПРВИ


Председник привремених институција на Косову, Фатмир Сејдију упркос противљењуЕпископа рашко-призренског Артемија примљен на дан Васкрса 2006. Тог дана, владика Артемије је одбио да прими у Грачаници Агима Чекуа који је представљао председника Владе у привременим институцијама Косова, али се вођство Дечана другачије понело према људима који су у то време увелико радили на независности овог дела Србије.


Сејдију поводом посете Дечанима:

Био сам ја и у Високим Дечанима и другим местима и задовољан сам што могу и да разговарам и са таквим људима. Ја изузетно ценим рад који ови људи раде, јер они говоре језик стварања и језик сарадње. (Савест.орг)

Изјава владике Артемија поводом исте посете:

Дечанци су поступили без моје сагласности,  а помпа с којом је Сејдиу примљен представља јак ветар у једра независног Косова – каже владика Артемије. Ствара се лажна слика о томе како ствари иду напред. (Вечерње Новости – чланак уклоњен са оригиналног сајта)

Оцена америчке канцеларије поводом исте посете:

Посета председника Сејдијуа манастиру Дечани на Васкрс је била успешна и  веома добро примљена. Она је заправо врста конкретних искорака на високом нивоу која гради поверење и представља пример грађанима Косова да интеракција са мањинама може бити позитивна и конструктивна. (Викиликс)

Чин ДРУГИ:

Други пут кад се видео врх леденог брега, био је сусрет Хашима Тачија и епископа Теодосија у Приштини, приликом смене на врху КФОР-а. Догађај се одвија у време када КФОР чини највеће насиље од завршетка бомбардовања над Србима, на северу Косова. КФОР је због тога изузетно критикован чак и од некадашњег администратора УН мисије у Косовској Митровици Џералда Галучија. Међутим, епископ Теодосије учествује на свечаностима КФОР-а и зове исте на црквене прославе.

Танјуг, ПРИШТИНА, 09.09.2011 – Генерал Ерхард Древс нови командант Кфора, немачки генерал Ерхард Билер предао је данас дужност команданта Кфора свом сународнику генералу Ерхарду Древсу. Церемонији, у седишту команде Кфора у Приштини, присуствовао је и командант команде здруженихснага у Напуљу, адмирал Семјуел Џ. Локлир.Локлир је том приликом рекао да ће Кфор наставити да омогућава развој демократским институцијама на Косову.
“Радимо на томе да дође дан када НАТО снаге неће бити потребне на Косову. Тај дан се ближи”, рекао је Локлир.Он је за генерала Билера рекао да је током командовања Кфором у протеклој години “одговорио супреиорним резултатима”, и да је превазишао изазове.Поздрављајући новог команданта Кфора Локлир је рекао да мора да искористи своје значајно оперативно искуство.“Наш циљ је очување окружења које Еулексу и другим међународним организацијама даје безебедност, потребне да би помогли институционалном развоју Косова и дозволи повлачење НАТО-а”, навео је Локлир. Билер је као изазов његове мисије предочио ситуацију на северу Косова, где је како је рекао, становништво подлегло притисцима појединаца или група људи чији је интерес одвајање севера од осталог дела Косова.

Мандат новом команданту Кфора Ерхарду Древсу је годину дана. Церемонији су присутсвовали косовска председница Атифета Јахјага, премијер Хашим Тачи, шеф Еулекса Гзавије де Марњак, међународни цивилни представник Питер Фејт и други. Међу присутнима је био и владика рашко-призренски Теодосије.
Чин ТРЕЋИ
Сусрет у Дубровнику

09.07.2012, Правда – Последњи потез лидера ДС и бившег председника Србије Бориса Тадића на Кроација самиту у Дубровнику, када се јавно руковао са Хашимом Тачијем, саговорници „Правде“ оцењују издајничким, као и да није јасан мотив због чега је то урадио.

Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједница општина КиМ, тврди да иако лидер демократа више није званично представник српске државе, треба да га обавезује „оно што су он и његова влада потписивали“, а то је да српски званичници не смеју да буду ни на једном самиту на којем присуствују шиптарски сепаратисти.

Такође, истиче Јакшић, видело се да је Тачи невољно пружио руку, што говори да је некадашњи председник Србије „понизио и себе и Србију“.

„Све то говори да смо имали председника коме нису били битни ни држава, ни њен народ, већ гола власт. Такво понашање се демонстрирало и на Самиту у Дубровнику. То је брука за све нас, јер треба да се сетимо да се ради о Хашиму Тачију, човеку који је осумњичен за трговину људским органима. Такође, против њега је Србија поднела кривичну пријаву јер је прогласио Косово другом државом“, напомиње Јакшић.

Намера и узрок таквог чина, објашњава Јакшић, јесте да се испуни „захтев Тадићевих ментора“.

Чин ЧЕТВРТИ

09.07.2012. Васељенска ТВ, Београд – Председник Србије Томислав Николић рекао је данас да би прихватио да разговара са Тачијевим службеником Атифете Јахјагом, али не на неформалним састанцима већ на формалном сусрету.

Николић је новинарима после састанка са патријархом српским Иринејом на питање да ли би разговарао са Јахјагом одговорио да не види зашто се не би разговарало са председставницима нелегалних сепаратистичких структура „ако дође време за ту врсту разговора“.

10.07.2012. РТС – „Мислим да више никада нећу бити председник у Приштини, а ни председник привремених власти у Приштини никада неће бити председник у Косовској

Митровици“, поручио је Николић у изјави новинарима након обиласка пољопривредних радова у Меленцима, у општини Зрењанин.

Према његовим речима, неопходно је да се постигне консензус о томе „шта је Косово“ и како ће се држава понашати према Косову.

Касније су из Прес службе председника Николића навели да се на тај начин „не прејудицира било каква измена статуса јужне српске покрајине, нити решење отворених питања“, што је контрадикторно са самом изјавом.

Додатак:

Господар Вук Бранковић био је типичан неутралац у то време. Ни студен ни врућ. Он је остао проклет не зато, што није дошао на Косово, нити зато што се борио уз Турке против Срба, Не! Него само зато што је остао неутралан у току битке, која је решила судбину Србије и Балкана за пола хиљаде година. Рачунао је, да ако Срби победе, он је ту с њима, као Србин и још Кнежев зет. Ако ли пак Турци победе, они ће му бити благонаклони, пошто се није борио против њих. Рачун погрешан. Ускоро после битке један турски паша рекао му је: „Када ти ниси био веран своме цару, како ћеш бити веран моме цару?“ Проклет од Срба, презрен је био од Турака. Тако је неутрални Вук изгубио оба царства, и небеско и земаљско. И остао је проклет у народу српском. То су његови потомци горко осећали и често се јадали, како их проклетство Вука ужасно погађа. (Из беседе о неутралцима св. владике Николаја)

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Црква и друштво. Забележите сталну везу.

2 реаговања на ИЗДАЈА ОТАЏБИНЕ У ЧЕТИРИ ЧИНА?

  1. Velimir Cukic каже:

    Odlican tekst……..nazalost!

  2. Слободан каже:

    Било је тих чинова не 4 већ 4444 од петооктобарске револуције на овамо.
    Лично верујем да се у овом тексту, у ствари, описује превелико Божије човекољубље – јер, будимо реални, овај народ је заслужио да му се десе много горе ствари од ових које му се дешавају.
    Не заборавите – када изађете на улицу, сваки други пролазник/ца је гласао за онога који се руковао са Тачијем.
    Такође, на претпрошлим изборима, од 4 општине на северу КиМ у једној је победила Тадићева странка!!, у једној СНС и у две ДСС.
    Не знам резултате прошлих избора на КиМ, то ме више не занима…

Постави коментар