СТАРАЦ РАФАИЛ (БЕРЕСТОВ) И ЈЕРОСХИМОНАХ ОНУФРИЈЕ: ИСПОВЕДАЊЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ

„Kао што и Христос заволе Цркву и себе предаде за њу. Да је освети, очистивши је крштењем у води речју. Да је стави преда се, славну Цркву, која нема мрље ни боре, или што томе слично, него да буде света и непорочна“. (Еф 5, 25-27)

 

screenshot_6

-Ми се спасавамо  Божјом милошћу, искупитељним подвигом Господа Исуса Христа-нашег Спаситеља, благодаћу Духа Светога. Ми се спасавамо непрекидним молитвама и посредовањем Пресвете  Божије Матере  и светих угодника Христових. Милостив, Спаситељ и Судија – је један Свемогући Господ. Ми не треба да судимо нашој православној  браћи и сестрама, ми сведочимо и упозоравамо на  све велике невоље и опасности које сада стоје лицем у лице пред сваким  хришћанином. Да се не би огрешили и  хулили на Благодат Духа Светога, по питању постојања благодати или безблагодатности Тајинстава  која врше данашњи свештеници  и помињања екумениста из незнања, ми их не разматрамо него  предајемо Божјем суду и наредном Православном Сабору.

„Господ ће судити народу Својему.“ (Јев. 10: 30)

– Прекинули смо  Литургијско помињање лжипатријараха-екумениста Кирила и Вартоломеја. Прекинули смо евхаристијско- молитвено  заједништво са архијерејима и свештеницима који помињу лжипатријархе  и друге архијереје  који су  учествовали на  Критском лжисабору  и екуменисте.

Када је у питању иступање  против јереси  верујемо да смо директно одговорни: прво, да одржимо себе саме и да устрајемо, како ми тако и наша духовна  чада  у исповедању  Светог Православља, свесно прекидајући  општење са јеретицима-екуменистима и онима који их помињу; и друго – да сведочимо  да  православни хришћани морају да се боре против јереси, да разобличују  и осуђују како јеретички зло, тако и јеретике, и да се са њима не успоставља молитвено заједништво. Свети Оци уче да је дозвољена  и нужна осуда. Православне, који из незнања   и даље помињу лжиепископе-екуменисте, ми не осуђујемо, оставићемо то Божјем Суду  и њима на  савест. На крају крајева, чак и  осуде „исправних “ о помињању или непомињању  не могу  да ограниче благодат Божију –

“ Дух дише где хоће, и глас његов чујеш, а не знаш откуда долази и куда иде: тако је сваки који је рођен од Духа.“ (Јован 3, 8)

Буди Исповедник, милошћу и благодаћу  Божијом  – за похвале  многе, јер   част  је бити бранилац Вере Православне, јер  онај који јој до смрти буде веран, добиће од Спаситеља венац живота. ( Видети Откривење 2:10). Наша је обавеза да се оградимо  и осуђујемо  јерес и јеретике, заштитимо, упозоравамо, објашњавамо  нашој православној браћи и сестрама, како би се заштитили од јереси и јеретика, али осуду  народа  Божијег – православног, наше  Руске Цркве, Васељенске  Цркве, оставићемо Судији, јер се само он може пресудити праведно  – „испитујући срце и бубреге.“ Господ ће судити свима: Православнима и јеретицима, онима који помињу и онима које не помињу,  духовно силним Исповедни цима  и Његовим слабим чадима, а сваком по његовим делима .

„Један је Законодавац и Судија, који може спасти и погубити. А ко си ти што другога осуђујеш?“(Јак. 4:12)

– Ревносне мирјане-исповеднике  благосиљамо  и подржавамо  на исповедничком путу којим ходе непомињањем  лжипатријарха  Кирила, јер је то истински пут Божији. Нашу браћу и сестре који иду у храмове свештеницима  који их и даље помињу, не осуђујемо него их искрено жалимо, трудимо се да им објаснимо о Исповести, Св. Причешћу  и другим Црквеним Тајинствима и  кроз покајање  примамо их као  нашу браћу и сестре у Христу. Исповедајући, кроз разговор појашњавамо зашто се јавља потреба отклона, ограђивања од Литургијског општења са лжипатријархом Кирилом, екуменистима и онима који их помињу.

С тога, наша позиција је – непомињати  екуменисте- јеретике као ни архијереје и свештенослужитеље  који су са њима у молитвеном општењу. Својој духовној деци благосиљамо  само пут исповедништва, јер православни хришћани не би требало свесно  да учествују у  молитвеном општењу са јеретицима, чак и ако су неосуђени.

Нашим духовним чадима и осталим православнима који се обраћају за савет, који по својој слабости (духовној или физичкој) настављају да иду на службе где свештеници помињу јеретике, за то не дајем благослов, али се односим према њима са очинским стрпљењем, и не осуђујем их, и молим се за њих, појашњавам им и препуштам Божијој вољи  и њиховој савести, очекујући  да ће ипак  схватити шта се дешава, и кренути путем исповедништва. Свештенике  и мирјане који помињу јеретике из незнања, не називајте ни јеретицима ни несретницима нити издајницима.

Свима ће нам судити Господ!

– Тражимо опрост од свих браће и сестара, које смо смутили  видео снимком у коме сам дао благослов да одлазе  у храмове у којим се помиње  јеретик лжипатријарх Кирил. Опростите Христа ради!

Обраћају нам се православни из свих крајева света, да је свештеника који не помињу јеретике-исповедника чак и у Русији, Белорусији и Украјини врло  мало. Жалим и саосећам са вама – нашом браћом и сестрама у Христу, у овим веома тешким околностима. Показујући попустљивост и бригу о мирјанима, гледе духовне или физичке немоћи, без права да благосиљамо – да се не одлази у цркву, где се помиње лжипатријарх, разрешили смо и нисмо им то забранили, али никада ни у којим околностима код јеретика-екумениста који су тога свесни. Јасно нам је да ће бити потребно доста времена док о паду епископата  сазна  Божји народ. Јасно нам је да данас нису  свесни ни сви свештеници, каква духовна катастрофа нас је задесила, и да постоје свештеници који служе Богу верно, у простоти срца, и саветовали смо мирјанима да баш код тих истинских свештеника одлазе. После конфузије коју је изазвало наше  претходно видео обраћање и благослов, након замерки наше браће у Христу, поново смо размотрили нашу позицију  и одлучили да су – православни монаси дужни  да говоре речју Истине, отворено и до краја,  „сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо „– како би све немоћне мирјане препустили  Божијој вољи и на бригу  Пресвете Богородице. Можемо и морамо толерисати нашу браћу и сестре који још увек не виде опасност помињања самим тим и заједнице  са лжипатријархом Кирилом, и настављају да иду у те храмове, али нисмо дужни да им то и благосиљамо нити  им тако шта одобравамо. Незнање свештеника и мирјана је једно, али не може бити оправдање нама који знамо о великој и страшној невољи  – јер ми знамо  да је лжипатријарх Кирил јеретик и екумениста , као и да је, заједно са језуитом Франциском  и лжипатријархом Вартоломеомј најактивнији творац  лажне религије и лжицркве Антихриста. Сва тројица  су слуге Антихриста.

Још једном, праштајте нам Христа ради, браћо и сестре!

Господе Исусе Христе, молитвама Пресвете Богородице, помилуј и спаси Свету Русију!

Јеросхимонах Рафаил (Берестов)

Јеросхимонах Онуфрије  (Стебелев-Веласкес)

28.12 / 10.01.2017 године

О празнику  Светих 20000 Мученика Никомидијских

Извор: 3.рм

Види још: Старац Рафаил (Берестов): Непријатељи нашег спасења, непријатељи Божји, кренули су одлучно у напад

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Црква и јерес екуменизма. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s