Братство румунског манастира Лакул Фрумос прекида општење са екуменистима

Од јуче , 01. августа 2016. године, манастир Лакул Фрумос (Предивно језеро) је други манастир у Румунији који прекида општење са екуменистима, након што је слична мера донета у Скиту Ојтуз Архиепископије Романуе и Бакануе јула месеца ове године, објављено је од стране братства из села Владести у округу Валча. Сходно 15. Правилу Двоктратног сабора Константинопољског престају са помињањем надлежног архијереја- архиепископа Варсонуфија Рамникулског.

Screenshot_4

 

Након проучавања Одлука донетих на Сабору, и позива надлежном архијереју да јавно изнесе своје ставове по питању свејереси екуменизма , као и о горким плодовима Критског сабора који су све само не православни, под утиском да је самим сазивањем оваквог Сабора разорена православна саборност, братство се обратило следећим речима:

Ваше Вископреосвештенство,

Услед догађаја који се у последње време дешавају у њедрима Православне Цркве, мислећи првевасходно на одржани Критски сабор , ми братство манастира Лакул Фрумос, село Владести, округа Валча, имамо обавезу да Вас обавестимо о следећем:

1. Организација Сабора, у многим аспектима, одступа од традиције Васељенских и Помесних сабора, и сматрамо је начином да се успостави принцип папске непогрешивости у Православној цркви;

2. Документ „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света“ сматрамо личном картом или визит картом свејереси екуменизма;

3. У истом документу, у тачки 22., каже се да је „носилац кредибилитета у очувању аутентичности православне вере саборски систем, а не православна пуноћа“, и да овај систем представља „врховни ауторитет у питањима вере и канонског права.“ Међутим, врховни ауторитет у питањима догме је трезвен ум Цркве. Због тога су неки Сабори кроз историју упамћени као православни а други – као разбојнички;

4. У документу “ Света Тајна Брака и њене препреке“, “ у поглављу другом , под насловом „Препреке за брак и примена икономије „, уведена је могућност примене икономије бракова између православаца и неправославних, кршећи на тај начин, 72. правило Трулског Сабора, које подразумева да се брак православних с инославним забрањује по канонској строгоћи и не венчава се.

5. Након писма које смо Вам упутили 20.07.2016 године, нисте се удостојили да нас обавестите о званичном ставу Вашег Високопреосвештенства по питању Сабора на Криту;

6. До сада, нисте показали ни на који начин да се ограђујете у односу на Сабор.

Стога, према 15.правилу Двократног Константинопољског сабора (861), а које се односи се на престанак помињања надлежног архијереја, братство манастира Лакул Фрумос, одлучило је да прекине помињање Вашег Високопреосвештенства на богослужењима.

1) Игуман јеромонах Григорије
2) Монах Кириакос
3) Монах Атанасије
4) Послушник Валерик

Screenshot_5

„А за туђином (лошим пастиром) неће да иду, него бјеже од њега, јер не познају гласа туђега“ (Јов 10, 5).

Извор: aparatorul.md, odigitria.by

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Advertisements
Овај унос је објављен под Румунска Црква, Црква и јерес екуменизма. Забележите сталну везу.

3 реаговања на Братство румунског манастира Лакул Фрумос прекида општење са екуменистима

  1. Anana каже:

    Nadam se da će i SPC postupiti na sličan način i odbiti da nas stavi pod šapu Pape i Vatikana, u suprotnom će pravoslavci iz Srbije biti prinuđeni da svoje molitve praktikuju van crkvi, ili će odlaziti u Rumuniju.

    • Ненад каже:

      СПЦ је одавно под шапом Ватикана и папе. Ако то до сад нико није видео, неће видети и кад се буде прiчeшћивао код бискупа јер ће му наши “ непогрешиви “ епископи обајснити да то није јерес, јер, Боже мој, ко сте ви да учите епикопа шта је добро а шта није.

  2. Повратни пинг: Исповедање вере снажно одзвања на северозападу Румуније | Православље Живот Вечни

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s