Монаси светогорског манастира Есфигмен осуђени на затворске казне

Монаси из Есфигмена , на челу са игуманом Методијем, прекинули су канонско општење са Васељенском патријаршијом још 1964. године. Сусрет тадашњег патријарха Атинагоре са папом Павлом VI у Цариграду (7. децембра 1965. године), када су узајамно скинуте анатеме које датирају из 1054. године, братија Есфигмена је окарактерисала као “пристајање на папизам и све његове новотарије”.

monahi-23-111

Застава са натписом “Православље или смрт” налази се изнад улаза у манастир, и већ деценијама је симбол бунта и страдања братије светогорског манастира Есфигмен, јер ови „бунтовници“, како их називају не прихватају екуменски курс који заступа Васељенска патријаршија.

Васељенска патријаршија већ дуго инсистира на тoме да се “непокајани шизматици” протерају са Свете Горе. Наредба о исељавању манастирске братије из Богородичиног врта  која је донесена још у јануару 2003. године од Вишег Суда Грчке потврђена је и 2005. године, након што овај Суд одбио молбу игумана Методија да ту одлуку поништи.
Током 2006. године године дошло је и до физичког напада монаха из новог братства (наклоњени патријарху Вартоломеју), који су наоружани ковачким чекићима и старим гвожђем , напали Канаки, административни центар манастира Есфигмен . Том приликом су теже повређена четири монаха, који су превежени у болницу, а ни остали нису много боље прошли- вишеструке повреде, подливи и крварења. Како су били нападнути ноћу, док су спавали нису имали прилику ни да се бране.
Манастир Есфигмен је  у потпуној изолацији, блокиран од стране полиције и обалске страже, а монаси преживљавају тако што кријумчаре храну и лекове.
Како се убрзано ради на томе да се побољша однос римокатолика и православаца реално је било за очекивати да ће притисак према овим монасима који не одступају, само расти – како би братство игумана Методија било замењено неким послушнијим братством.

Чињеница која иде у прилог оваквим претпоставкама је и информација која је објављена на грчком сајту „Ромфеа“: 6. априла, суд у Солуну осудио 14 монаха из манастира Есфигмен на 6 месеци затвора због „незаконитог заузимања манастирских зграда”.


Казна затвора је изречена због претходне непослушности братије која је и по претходној пресуди требала да“ ослободи“ манастирски комплекс.


И овај пут оптужени, укључујући – игумана Методија (Папаламбракопулоса), одбили су да се повинују одлуци суда, иако је коначна и на њу нема права жалбе.


Истовремено је Свети Кинот – главно управно тело Свете Горе – потврдио ранију одлуку о протеривању са Свете Горе „жизматика из Есфигмена“ и представници грчких власти морају одмах наставити са реализацијом ове одлуке.

Кратак филм о животу у изолацији братије манастира Есфигмен

Живите у миру не само са својим пријатељима, него и са непријатељима, али само са својим личним непријатељима, а не и са непријатељима Божјим.

Св. Теодосије Кијевски

Извор: вестник-верных.рф

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Црква и јерес екуменизма. Забележите сталну везу.

5 реаговања на Монаси светогорског манастира Есфигмен осуђени на затворске казне

  1. mima каже:

    Kada se oni sami sa sobom ne slazu, onda nije ni cudo sto Hilandar, svako malo, pa u pozaru.

  2. Богдан каже:

    Страшно.Православне називати “шизматици“,па то је крај лудила.
    Православне који не прихватају јерес екуменизма називати јеретицима?То је страшно.
    Јеретик,назива јеретиком онога који не прихвата јерес,страшно.
    Јежим се и гадим на све јеретике који су набијали у нашој цркви као рђа на метал.
    АНАТЕМА ЈЕРЕТИЦИМА.
    АНАТЕМА ЕКУМЕНИСТИМА.
    НЕЋЕ БОГ ОСТАВИТИ ОВЕ МУЧЕНИКЕ,ПОСТРАДАЋЕ ОНИ,ТО ЈЕ ЈАСНО,ТО ЋЕ БОГ ДОПУСТИТИ ДА НАМА ПОКАЖЕ КАКО СЕ БОРИ ЗА ВЕРУ,ЗА ЈЕДНУ СВЕТУ САБОРНУ И АПОСТОЛСКУ ЦРКВУ.ДА НЕ БУДЕМО ОВАКВЕ МЛИТАВЕ МЛАКОЊЕ…

  3. Богдан каже:

    МИМА ниси у праву. Није да се не слажу,ово је нешто много веће.
    Јеретици су свуда убацили своје “разараче“,као у Хиландару ону рђу усташку ако се добро сећам да се зове серафим,хрват послат у свету гору атонску а подржаван од јеретика,ето шта је само он направио да не помињемо остале.
    Зашто од толико монаха само шачица устаје у одбрану православља,где су остали.
    Зар у Србији од 45 епископа само епископ Артемије да устане у одбрану православља,ови други су сви легли на руду ватикана,постали су млаке кукавице и издајници светог православља.
    Тешко њима и свима који њих подржавају.То су духовне наказе и морална недоношчад.
    А народ као мумије,неће да размишља својом главом,иде најпогубнијим путем а то је линија мањег отпора.
    На такав начин су настали хрвати.
    Срби који су прихватили унију,то су хрвати.
    То исто чека нас у Србији,сутра ће нас клати унијати,то је цела прича,ко не прихвати унију,чека га нож. То је благослов ватикана.
    Не заборавите.

  4. Христос Воскресе! каже:

    Свети Јован Златосути

    БЕСЕДА ПРОТИВ ОЛАКОГ АНАТЕМИСАЊА
    http://borbazaveru.info/content/view/3542/30/

Постави коментар