Грчко и молдавско свештенство позива патријарха Кирила да одбаци критски сабор

Отац Теодор Зисис, професор Димитрије Целенгидис и друга свештена лица из Грчке били су позвани у Молдавију да говоре са свештенством и монасима о Сабору на Криту. Приложени видео снимак је кратак извод из говора оца Теодора на грчком, у којем укратко објашњава дешавања на Светој Гори и позива патријарха Русије, Кирила, и Синод, који се тренутно састаје у Москви, да се боре за веру и укажу на скретање од ње на Криту.

Screen Shot 2016-07-15 at 4.34.26 PM

Грчка делегација се такође састала са надлежним епископом Петром, и имала проширену и веома плодну дискусију са њим, у проналажењу заједничке основе у свим питањима која се односе на проблем екуменизма. Штавише, након дискусије са свештенством и монасима, која је трајала неколико сати, заједнички текст је припремљен и послат патријарху Русије и руском Синоду, који је такође потписан од стране владике Петра и епископа Лонгина из Украјинске Православне Цркве при Московској патријашији, тражећи од патријарха и Светог Синода да бране веру и одбаце Сабор на Криту.

Screen Shot 2016-07-15 at 4.33.07 PM

На крају, треба напоменути да је више од 70 припадника свештенства и 5 манастира, од којих су многи били присутни на скупу, и даље у прекиду помињања епископа Молдавске Цркве и патријарха московског због њиховог иницијалног прихватања неправославног текста односа са јеретицима, прихваћеним без значајних промена на Сабору на Криту. То је нада многих у Молдавији да ће патријарх Русије и Свети Синод сада одбацити текст као неправославан и неприхватљив и тако повратити поверење верника у Молдавији.

„Ја хоћу и молим вас да будете потпуно оштри и непомирљиви са јеретицим а само у погледу сарадње са њима или било какве подршке њиховом безумном веровању. Јер то сматрам човекомржњом и удаљавањем од Божије љубави – пружати подршку заблуди, да би они који су њоме захваћени могли још више да се раслабе. ”

Св.Максим Исповедник

Извор: ORTHODOX ETHOS

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s