Митрополит Нафпактоса Јеротеј: Зашто сам одбио да потпишем документ „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света“

Преносимо изјаву  митрополита Навпактског Јеротеја (Влахоса), која баца светло на догађаје који су се десили током „Светог и Великог сабора“ на Криту.

Screenshot_5

Митроплолит је потврдио да „из теолошких разлога“ није потписао текстове докумената „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света“, а да је документе „Мисија Православне Цркве у савременом свету“ и „Света Тајна брака и њене препреке“ потписао са извесном резервом.

1. По његовом мишљењу, Критски сабор је заправо одбацио све амандмане које је предложила делегација Грчке Православне Цркве.

2. Документ „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света“, од самог почетка изазивао је забринутост митрополита Јеротеја, али се надао да ће до краја ипак бити исправљен изменама и допунама предложеним од грчке и других помесних цркава.

На Сабору, улогу највише инстанце истине имао је митрополит Јован пергамски (Зизјулас): „Одбацујем амандман, мењам га , или прихватам.“

Као резултат тога, према митрополиту Навпактском, „добијен је недозрео, недовршен текст“, који је до последњег тренутка (чак и у фази превођења на руски, француски и енглески језик) мењан.

Митрополит сматра да текст документа „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света“ уопште није требало ни разматрати. Он лично није потписао тај документ, јер је у супротности са оним што је раније написано на основу учења Отаца Цркве.

3. Митрополит Јеротеј је говорио о томе како је Сабор одбацио амандман Грчке Цркве у документу „Однос православне цркве са остатком хришћанског света“: У шестом пасусу је предложио да се „Хришћанске цркве и конфесије“ замене са „хришћанске заједнице и конфесије.“

У петак, када је планирано да се настави са разматрањем документа „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света“, у дискусији је дошло до застоја. Румунска Црква је повукла свој амандман везан за шести пасус „конфесије и инославне заједнице“, тако да су у опцији остале две преостале могућности – избор између опција „хетеродоксне цркве“, што беше предлог Цркве Кипра и “ хришћанских конфесија и заједница“, на предлог Грчке Цркве.

Тог дана на ванредном заседању делегације Грчке Цркве, одлучено је да се до краја брани позиција Светог Синода Грчке Цркве и понуђене су алтернативе: „Не-православци“, „Православна Црква је свесна постојања неправославних“ или „других хришћана“.

Будући да су све ове опције одбијене, Цариградски патријарх је на Вечерњој седници јавно понудио да буде домаћин састанка између митрополита Пергамског Јована и митрополита Навпактског Јеротеја, да посредује како би заједно дошли до решења.

Реакција митрополита Јована (Зизјуласа) на ову иницијативу била је хладна, док је митрополит Јеротеј рекао „да то није његов лични проблем, већ питање све делегације Грчке Цркве.“

Онда је Васељенски патријарх рекао архиепископу све Грчке Јерониму, да је неминовно да некакво решење мора бити донесено.

У суботу ујутру одржао се састанак делегација Грчке Цркве, где је одлучено да се понуди верзија „Православна Црква признаје историјске називе других хришћанских цркава и конфесија које се не налазе у општењу с њом“.

Након тога Навпактски Митрополит је рекао да неће потписати текст овог документа.

4. Митрополит Јеротеј наводи да је на Сабору, хијерархија Грчке Цркве била на мети оштрих критика због свог доследног става. Можда је тај психолошки притисак допринео развоју финалне верзије амандмана, која је одобрена. „Лично, ја сам се суочио са великим притиском и офанзивним ставом епископа. Према мојим информацијама, изложени притиску су били и други чланови Грчке Цркве“ – рекао је митрополит Навпактски.
Он напомиње да је у коначној верзији текста документа међу потписницима његово име, што се подразумева јер самим потписом Предстојатеља, аутоматски су му придружени и потписи осталих чланова делегације.

Бој се Господа, сине мој! Да не изгубиш припремљени ти венац, да не будеш одбачен од Христа у таму најкрајњу и муку вечну. Храбро стој у вери и, ако је неопходно, с радошћу трпи и прогоне и друге невоље, јер ће са тобом бити Господ… и свети Мученици и Исповедници са радошћу ће гледати на твој подвиг. Свети Анатолије Оптински Млађи

Извор: agionoros.ru

Види још: Архијереји Грчке Цркве уједињени пред Свеправославни сабор

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Грчка Црква, Црква и јерес екуменизма. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s