Резиме наставка критског сабрања: изгласавање докумената као на траци

Након одобравања документа „Мисија Православне Цркве у савременом свету“ (током првог дана заседања ) такозвани „Свеправославни сабор“, који се одржава на Криту, одобрио је још два документа – о православној дијаспори и аутономији и начину њеног проглашења, саопштио је архиепископ телмиски Јов, представник Константинопољске патријаршије у „Свеправославном секретаријату“.

Screenshot_4

Сабор је званично отворен у понедељак под председањем Константинопољског патријарха. Заседаће до 26. јуна, у Православној академији на Криту, у граду Колимвари. Како до самог почетка саборовања нису решени спорови нити превладане несугласице, од учешћа на Сабору одустале су Цркве Бугарске, Антиохије и Грузије, као и најмногољуднија – Руска Православна Црква.Сабор ће разматрати укупно шест докумената.Руска Црква је у више наврата наглашавала да Сабор на Криту не оправдава назив „свеправославни“, с обзиром да на њему не учествују представници свих Помесних Цркава.

Имамо лепе вести данас – усвојени су текстови два документа: о аутономији и дијаспори. Сви епископи су сада заузети потписивањем ових докумената, за шта је потребно времена“, изјавио је архиепископ на редовном дневном брифингу.

По његовим речима, у среду је са успехом завршена и сесија поводом текста о важности поста и његовог држања, те да је текст одобрен с минималним изменама, које се сада уносе.

Јутрос је Сабор разматрао текст о Светој тајни брака и препрекама за њега. Била је занимљива расправа у покушају да се постигне консензус по основу изнетих предлога“, образложио је архиепископ телмиски Јов.

Одговарајући на питање о значају, важности саборских докумената, ако у њиховом доношењу немају учешче четири Православне Цркве, архиепископ је нагласио да се сада само потписују документи, а да до њихове рецепције од стране Цркава тек треба да дође.

Ово није конференција или научна расправа. То је Свети и Велики сабор, који се одржава по једногласној одлуци, усвојеној на предсаборском састанку у Шамбезију, јануара месеца ове године. Наравно, после завршетка Сабора почеће процес прихватања његових одлука. Сада смо у саборском процесу . Након његовог завршетка, одлуке постају обавезне“,  рекао је представник Константинопољске патријаршије у Секретаријату, јер сабор није просто један догађај, него процес и као такав укључује разматрање и припрему сусрета и докумената.

Са друге стране, Руска Православна Цркви је и раније указивала на то да одлука предстојатеља Православних Цркава о сазиву Свеправославног сабора на Криту, из Шамбезија, није била једногласна јер није потписана од стране свих Помесних Цркава. Као пример тога наводе , да одговарајући документ није потписан од представника Антиохијске патријаршије, јер је представник Антиохијске Цркве, митрополит Исак, написао: „Црква Антиохије се не слаже са садржином документа. Ми одбијамо да га потпишемо“.

13510861_1762677410676490_3955258339962352982_n

Предочен доказ да Антиохијска  Црква  није прихватила документ из Шамбезија

Да су тврдње РПЦ истините, потврдио је Антиохијски Патријархат који побија наводе телмиског архиепископа, како наводи грчка агенција Ромфеа. Црква Антиохије није потписала одлуку на састанку Православних Цркава о сазиву Свеправославог сабора на острву Крит, због неслагања са текстом тог документа, чије је разматрање планирано. Међутим, Цариградска патријаршија је у више наврата изјавила да је ова одлука донета једногласно.

Агенција доноси појашњење званичног става Патријаршије Антиохије, који је изнео Митрополит Сао Паола и свег Бразила, Господин Дамаскин (Бразил је у канонској надлежности цркве Антиохије).

„Званични и уважени представник Секретаријата Сабора на Криту је 21. јуна ове године у оквиру званичне конференције за новинаре другог дана састанка изјавио да Антиохијска Патријаршија, током заседања које је одржано у јануару 2016. године у Шамбезију, није показала постојање било каквих неслагања у вези са сазивањем Светог и Великог сабора, те да је запис о томе доступан у протоколима „– наводи речи јерарха агенција Ромфеа.

Свети Синод Антиохијске Православне Цркве

Свети Синод Антиохијске Православне Цркве

Ова изјава, према његовим речима, је апсолутно погрешна. Такође је неистинитом назвао, изјаву архиепископа Јова да Антиохијска Црква није потписала нацрт предсаборског документа искључиво због неслагања са Јерусалимском Патријаршијом око надлежности над православним парохијама у држави Катар.

Питамо се како је представнику Секретаријата Сабора на Криту, дозвољено да говори у име Цркве Антиохије, тако што изражава своје лично мишљење о учешћу наше Цркве на Сабору,“ рекао је митрополит Дамаскин.

Он је истакао да је учешће Цркве Антиохије у припреми Свеправославног сабора, чак и након састанка у Шамбезију „још један доказ искрених напора патријаршије Антиохије у циљу постизања успеха у области свеправославне сарадње и проналажење решења у Цркви и по спорним темама.“

На суду људском често се гледа на лица, ко је ко. На оном суду није тако, јер онај Судија на лица не гледа, него на савест и дела. Онда ће пред Њим подједнако стати: слуге и господари, цареви и њихови поданици, богаташи и сиромаси. На суду људском често лукавство оправдава кривца; на оном суду оно ће ућутати и онемети; тамо му места неће бити, јер је Судија свезнајући. Свети Тихон Задонски

 

Извор: ria.ru, romfea.gr

Припремила екипа Фб странице «Православље живот вечни»

Advertisements
Овај унос је објављен под Антиохијска патријаршија, Црква и јерес екуменизма. Забележите сталну везу.

3 реаговања на Резиме наставка критског сабрања: изгласавање докумената као на траци

 1. SRBin Svetosavac каже:

  MASONI kao neprijatelji Boga i ljudi preko carigradske Patrijarsije zele milom ili silom da nametnu svoje satanske odluke Crkvi Hristovoj sluzeci se lazima i prevarama. Zbog toga masonske odluke sa Krita ni jedan Pravoslavni hriscanin ne moze da prihvati!

  Doslo je vrijeme kada se vise nemoze i nesmije cutati satani i slugama njegovim koji su u SPC ubaceni za vreme komunistickig rezima JB Tita i njegivih naslednika kao SARADNUCI UDBE – UDBASI!

  BEZ ODOBRENJA VJERSKE KOMISIJE, VJERSKE UDBE NIKO OD MONAHA NIJE MOGAO DA POSTANE VLADIKE SPC. ZNACI DA SU SVE VLADIKE PRLJAVE!

  CUTANJEM SE IZDAJE BOG, a narodno neznanje nije nikome opravdanje za njegove grehe. Malo je poznato da sve „vladike“ SPC imaju platu I penziju od drzave SRBIJE, a one vladike koje se nalaze na duznosti u Hrvatskoj imaju plate i socijalno osiguranje od HRVATSKE DRZAVE!!

  Vladike koje se nalaze na crkvenim duznostima u inostranstvu imaju osim drzavno plate jos platu od svoje Eparhije isto kao vladike u zemlji. Posjete parohijama po Eparhiji koje bi trebale da budu besplatne mnoge „vladike“ naplacuju od $ 500.00 pa navise zavusno od toga koliki vjerni narod i parohija mogu da poklone svome „siromasnom“ vladiki!

  ZNACI DA sve vladika u inostranstvu imaju TRODUPLE plate. Jednu od drzave a drugi od Eparhije i povlastice kao sto su besplatni prevoz, placene avionske karte, hrana, besplatni stanovanje itd. koje prelaze visinu plate ili mjesecni novcani primanja. Za uzvrat na sve to sto vladike od naroda dobijaju oni nas prvi izdaju. DOSTA SA TIME. NARODE PAMET UGLAVU. NISMO TOLIKO GLUPI I SLIJEPI DA TU ISTINU NEVIDIMO. NiSMO! NEGO SMO POSTALI POPUT ZAMBIA KOJI VISE O NICEMU NE MOGU DA RAZMISLJAJU! AKO SMO VJERNICI NISMO VISE NICIJI ROBOVI!

 2. Vukman Cejovic каже:

  Skup vjestica na Kritu je zavrsen.
  Vodje svetskog otpadnickog pravoslavlja su u potpunosti uspjeli u svojim ciljevima.
  Njihov glavni cilj, zbog cega je ovaj skup okultista (masona, tajnih kardinala, kabalista i prikrivenih judeista) odrzan je legalizacija ekumenizma.

  Legalizacija ekumenizma i prevara pravoslavnih vjernika, koji su zavarani izreziranim sukobom Vartolomeja i Kirila.

  Odsustvo bilo kakve osude ekumenizma, koja je najveca jeres od postanka Hriscanstva i ponovne zakukuljeno zamumuljene deklaracije kojim se opravdava ucesce svih parasinagoga svetskog otpadnickog pravoslavlja u svetskom savezu crkava, ovaj put na vaseljenskom nivou, je odradjen izvanredan posao ka cilju stvaranje jedne svetske antihriscanske religije.

  Sve ovo sa ovog sabora (skupa vjestica) je obavezujuce i za sve ostale vjestice, koje upravljaju onim parasinagogama koje se nalaze u svetskom savezu crkava ili koje opste sa nekim ko je tamo.
  Izreziran je sukob radi vjernog naroda i sprecavanja raskola kod njih.

  Sada ekumenisti za svoje satanske prljave rabote, utapanja pravoslavlja u jednu svetsku kabalisticko noahisticku religiju imaju podrsku „vaseljenskog“ sabora. Sada nikome nece ni na pamet pasti da djeluje protiv ekumenizma.

  Ruski ober jeretici Kiril i Alfejev ce ovim biti prezadovoljni. Razni revnosnici, tipa Nikodima Bogosavljevica ce ovo proglasiti pobjedom pravoslavlja i cudom Bozijim.

  Kako god da se uzme svi ce biti zadovoljni. Jedna struja svetskog otpadnickog pravoslavlja ce imati jak vjetar za dalji ekumenizam a oni koji ce biti pod njihovom kontrolom, ali ce se toboze buniti protiv njih ce kroz lazni sukob dvije frakcije ekumenista u svetskom otpadnickom pravoslavlju biti umirena, misleci da je to velika pobjeda pravoslavlja i cudo Bozije.

  Jedna stvar je sigurna, ovako podao plan i ovakvo podlo djelovanje nije mogao smisliti ljudski um, nego je to polod djelovanja necistih duhova, koji eto zavrsise posao i zadovoljise sve strane onih koji se nalaze izvan Crkve Bozije, izvan Blagodati Bozije u raljama djavola a oficijelno u jednoj svetskoj antihriscanskoj crkvi, koja se zove „svetski savez crkava-odsek za vizantijsko pojanje“.

  Mi ziloti tu bezblagodatnu folirantsku organizaciju cija je glava satana zovemo „svetsko otpadnicko pravoslavlje“.

 3. Драган Бабић каже:

  Несхватљива је равнодушност оволиког броја верника по овим питањима

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s