Митрополит Серафим Пирејски: „Сваправославни сабор“ може довести до раскола

Преосвећени оци архијереји, не могу да се отмем утиску и убеђењу да иза свега стоји једна једина потајна жеља извесних људи из садашње Цариградске патријаршије: да се ова прва по части патријаршија у Православљу данас једном оваквом концепцијом и оваквим понашањем дефинитивно наметне православним аутокефалним црквама и уопште православном свету и читавој православној дијаспори, и да то своје неопапистичко наметање санкционише једним „Васељенским Сабором“. (Св. Јустин Ћелиски о ранијим сличним покушајима да се сазове тзв. васељенски сабор)

21.09..2015 -Да ли је најављени „свеправославни сабор“ може бити 8. васељенски сабор?

mitropolits-peiraios_04072014192432_16042015185110

Митрополит Пирејски Серафим је узнемирен предстојећим састанаком

Митрополит Пирејски Серафим издао је ванредну посланицу о актуелним темама нашег времена, пише на сајту „Благодатни огањ“. Сајт Агионорос.ру објавио је најзанимљивије одломке из овог документа.

Према митрополиту Серафиму, „главни узрок глобалне кризе, из угла православне теологије, је удаљење и отпадништво од Бога, и непокајаност човечанства, што све доводи до поробљавања свејересју синкретистичког екуменизма“.
Владика сматра да је „једини резултат екуменистичког покрета -конфузија и синкретизам“.

Према митрополиту Серафиму, „појаве као што су рукополагање жена и легализација истополних бракова“ доказујуда какав је резултат дијалога са другим религијама, и да православни нису учинили ништа да би убедили јеретике да чак незнатно буду ближе православном богословљу и начину живота.

Митрополит Серафим сматра да мишљење патријарха Вартоломеја, по коме се свеправославни сабор заказан за 2016. не може назвати васељенским, како Вартоломеј сматра, без учешћа западних хришћана, не може да издржи никакву критику. Православна Црква има пуноћу Истине и није јој потребно присуство јеретика да би задржала свој васељенски карактер.

ОРГАНИЗАТОРИ „МУЉАЈУ“ С РАЗЛОГОМ
Митрополит сматра да је прави разлог који је довео до тога да организатори, у имену сабора, замене термин „васељенски“ у „свеправославни“ сабор, чињеница да би у другом случају, овај сабор као васељенски „морао да призна за осми и девети васељенски сабор, сабор Фотија Великог и светог Григорија Паламе. Али таква одлука би изазвала негодовање у Ватикану, јер је на овим саборима осуђена јерес папизма. „

Митрополит Серафим сматра да „свеправославни сабор 2016.“ нема право да промени датум прославе Васкрса, утврђеног од Отаца Првог васељенског сабора: „Ако се то деси мораћемо да очекујемо нови раскол, који ће, нажалост, имати канонско оправдање“.

Сабор који легализује свејерес екуменизма, „може постати права мина разградње под здањем сверавославног јединства, јер ће створити много већи проблема уместо да га реши. То ће довести до немира, смућености и раскола.“

Јер ако до таквог Сабора – не дај Боже! – дође, од њега се може очекивати једно: расколи и јереси и погибија безбројних душа. А гледано из апостолско-светоотачког историјског искуства Цркве, такав Сабор ће уместо лечења већ постојећих створити нове ране на телу Цркве и створити јој нове проблеме и недаће. –Свети Јустин Ћелијски

Погледајте такође: ЗАКОНСКА ЗАШТИТА ПЕРВЕРЗНОСТИ У ГРЧКОЈ

Превод и припрема: екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

9 реаговања на Митрополит Серафим Пирејски: „Сваправославни сабор“ може довести до раскола

 1. Свештеник Михаило Микић каже:

  Поздрвљајући Посланицу Митрополита Пирејског Г. Серафима упућеној синовима и кћерима Светог Правослсвља желимо само да упозорио читаоце сајта „Православље Живот Вјечни“ да Његово Високопреосвештенство Митрополит Пирејски Г. Серафим служи по новом јеретичком римокатоличком грегоријанском календару као и сви други епископи званичне ГПЦ.

  Зато и њему и свим другим новокалендарцима можемо слободно да упутио ријечи прекора са поруком „љекара излечи се сам!“

  На Првом Васељенском Сабору од Светих Отаца Православља је предложено да се између много постојећи календара само јулијански Календар преуреди за црквене потребе, а на Другом Васељенском Сабору преуређени јулијански Календар је усвојен од Светих Отаца као Црквени Календар са јасним објашњењем и наредбом када се Васкрсење Христово у Цркви може да прославља!

  Задржавајући само прославу Васкрса по старом црквеном јулијанском Календару, а друге празнике славећи по новом јеретичком, римокатоличком грегоријанском календари „није била само грешка“ како рече Његово Преосвештенство Г. Артемије, већ подла издаја Светог Православља објаснито кроз Свето Предање коме припада и наш постом и молитвом, сузама и крвљу освећени стари црквени јулијански Календар!

  Мењањем нашег освећеног јулијанског Календара са новим јеретичким римокатоличком григоријанским календаром се прекида духовно или молитвени јединство између земаљске и небеске Цркве, и као на радио пријемника скала се помјера постојеће на непознату радио станицу која може да буде и непријатељска, у овом случају не од Бога већ од ђавола!

  Зато ћемо по питању Календара по којем живимо и Бога прослављао најлакше да видимо ко је вјера а ко је невјера? Ко је од Бога а ко од ђавола, јер неће свако ко виче Господе, Господе унићи у Царство Небеско већ само онај који може спасоносну вјеру своју да покаже из Бого-угодних дјела својих живећи по Закону Божијем и молећи се Старом СРБском Рођаку Господу нашем Исусу Христу по нашем освећеног јулијанском Календару!

 2. Vukman Cejovic каже:

  Sta trtlja ovaj lukavi novokalendarac???

  Sta kaze, ako se promijeni datum proslave Vasksenja, onda ce biti gadno a ako se ozakoni ekumenizam, onda ce biti neslaganja.

  Kao prvo, on predobro zna da se nece mijenjati datum proslave Vaskrsenja Hristovog, nego ce cak i papokatolici poceti da ga proslavlaju po starom kalendaru.

  To ce biti glavna prevara na ovom razbojnickom saboru.

  A glavni cilj ovog sabora ce biti ekumkenizam i reforme i to ce sve biti opravadano, jer zamislite, ekumenisti (satanisti) ce da slave Vaskrsenje po starom kalendaru.

  Taj sabor nece biti sabor pravoslavnih, nego ce to biti sabor jeretika. Nece oni postati jeretici posle sabora, nego su to oni vec sada. Na tom saboru ce ucestvovati organski clanovi svetskog saveza crkava ili oni koji nisu tamo, ali opste sa onima unutar svetskog saveza crkava.

  Dakle, na njemu ce ucestvovati jeretici par exelans, pod vodjstvom konstatinopoljske masonske loze i ober jeretika-masona Vartolomeja.

  Za njih bi najbolje bilo da svi obuku kecelje, da se opasu sestarima i da svi stave masonske leptir masne. To bi im najbolje pristajalo.

  A ovaj prepredeni kvazi episkop novokalendarac Pirejski, el bre „lav pirejski“ je jedna obicna lukava mutljavina, koja bi da se jebe a da mu ne ulazi.

  On je covjek koji se nalazi po nekoliko anatema.
  Kao novokalendarac se nalazi pod anatemamam zbog novog kalendara a kao ekumenista pod anatemama zbog ekumenizma.
  Oni koji kazu da on nije ekumenista lazu, jer on ima opstenje sa ekumenistima, a pod anatemu padaju SVI oni koji opste sa ekumenistima.

  Cuvajte se da vas ko ne prevari!!!

 3. Ненад каже:

  Чекајте, па зар СПЦ није у пуном општењу са новокалендарском ГПЦ и зар нису заједно у Светском савету Цркава са још преко 300 различитих секти ?

 4. Vukman Cejovic каже:

  Jeste Nenade, u punom su jedinstvo sa gutracima vatre i prizivacima duhova, kao i sa judejcima, muslimanima i sektom hara krisna.
  Ali tu i tamo, ima neki toboze svestenik, koji ce ti tiho reci, onda kada ga niko ne vidi, da to nije u redu.

  E pa brale, zbog tog tobotze svestenika, ima crkva blagodat, kazu ovi zbunjeni.
  I dok god ima neko ko ce u podrumu da ti kaze „pa nije ovo bas sve u redu“ crkva ima Blagodati.

  Ako ne vjerujes idi pitaj Artemija i njegove zbunjene jeromonahe i horoepiskope.
  Oni su rukopolozeni u svetskom savezu crkava.
  Duh kojim su rukopolozeni je isti duh koji silazi onoj Korejanski sto priziva duhove mrtvih iz pakla.
  Isti duh zato jer je SPC u organskom jedinstvu sa njima, kako rece Risto Radovic, zbog spasenja srpskog naroda.

  Mene samo cudi, kad ce zvanicno objaviti da su u duhovnom opstenju sa svetom Borkom i vidovitom i kuratom Kleopatrom.

 5. Vukman Cejovic каже:

  Eto prosle godine je u Bosni bio medjureligiozni skup i zajednicka molitva gdje su ucestvovali predtsavnici sekte hara krisna. Ovaj sektas odrzao govor, malo zvao svog demona a ovi aplaudirali, kao na pjesmi evrovizije.
  Znas ono: hara krisna feiv poent, katolicna crkva tri poent an fainali srpska pravoslavna crkva ten poent.
  O jeeeeeee!
  Zar to nije kul.
  Prije dvije godine isti kupleraj u Asiziju, sve sa kvazi patrijahom Vartolomejem i jos nekim budalama u episkopskim odorama.
  Skup u Asiziju je izmedju ostalih osvetio i jedan saman iz Afrike, koji je sa oltara prizivao demone.

  Ali nemoj slucajno da se ko usudi da kaze da ekumenisti nemaju blagodati.
  Dok god saborski ne budu osudjeni, oni moglu da vrse zajednicke molitve sa prizivacima duhova.

  Znam da je ovo tesko ukapirati, ali Artemije tako kaze.
  Ako on tako kaze, to mora biti istina. jer ko je svet na kugli zemaljskoj ako nije on i oni njegovi horoepiskopi.

 6. Ненад каже:

  Vukman Cejovic Ти куплераји у Асизију, у престоници Св.Фрање Асишког( тако рече пок. патријарх Павле) одржавају се већ деценијама. „Dok god saborski ne budu osudjeni“, је мантра коју понављају. Е онда Лутерани, Пентакосталци, Христова сајентолошка црква, Баптисти,Методисти и стали, такође нису осуђени ни на једном Сабору па ме ни не чуди што им признају тајинства.

 7. Vukman Cejovic каже:

  Nenade u Svetom Pismu se pominje duh prevare.
  Posto sam dugo vremena bio u zvanicnim ekumenistickim crkvama iz svog iskustva ti mogu reci sta je to duh prevare.

  Duh prevare je kad nesto OCIGLEDNO vidis a ovi pre pre prepodobni episkopi i svestenici ti kazu „nije to tako“.
  Eto skoro 60 godina postoji svetska crkva, postoji svetski parlament religija a ovi nasi ekumenisticki talibani su organski clanovi tog kupleraja i oni ti i pored toga kazu „aliluja mi smo Crkva“.

  Evo mog licnog iskustva, Bog mi je svedok da govorim istinu:
  Moj duhovnik je smatran za sveca koji hoda, znas onako mrsav, posti kao neki fakir iz Indije, lici cak i na naseg bivseg kvazi patrijaha „Paja Patka“. O njemu se pricalo da je prozorljiv (boli me kurac sto je neko prozorljiv, ako je u jeresi), da izgoni demone, ja i svi okolo smo mislili evo svetog covjeka.

  I onda je doslo vrijeme da se tom „svetom covjeku“ postave neka pitanja, koja su me mucila.
  Naprimjer:
  1. Vladiko, sta znace one zajednicke molitve u Kamberi, kada su sluzili zajedno sa saminima?
  ODGOVOR PREPODOBNOG: To je bilo prije, oni su tamo iznenadjeni, nisu znali sa kim imaju posla, ali to je proslost.

  Posle odredjenog vremena ga opet pitas:

  2 Vladiko, evo i sada rade isto ono sto su radili u Kamberi, sta to znaci?
  ODGOVOR PREPODOBNOG SA NAMRSTENOM FACOM, TAKO DA DOBIJES OSJECAJ DA SI MNOGO GRESAN I DA NE TREBA VISE DA PITAS: Covjek treba da gleda svoje grehove, ima tamo nekih koji prave skandale, ali to su izuzeci.

  Idemo dalje. Pred ujedinjenje sa moskovskom patrijasijom isti prepodobni kaze da ni po cijenu zivota nece pristati da udju u svetski savez crkava. Posle ujedinjenja pitas:

  3 Vladiko, sta je sa svetskim savezom crkava?
  ODGOVOR PREPODOBNOG: Mi smo tamo samo posmatraci (sta im to nije jasno pa moraju da posmatraju), to nije nista strasno, ali mi moramo da budemo u toku.

  Kada se vidi da prepodobni laze i da oni nisu tamo samo posmatraci ti pitas.

  4. Vladiko vi ste ipak u svetskom savezu crkava.
  ODGOVOR PREPODOBNOG: Mi moramo biti tamo, jer ako mi ne budemo tamo, onda ce konstatinopoljska patrijasija govoriti u ime svih pravoslavnih.

  I tako mali milion pitanja postavljas a ono sve namrstena faca, ili precutan odgovor, ili neki polu odgovor a ako se smiluje pa ti kao ozbiljnom covjeku da neki odgovor, onda je to neki trt mrt odgovor.

  I ONDA POBRATIME UKAPIRAS DA TEBE NEKO OVDJE ZAJEBAVA U ZDRAV MOZAK!

  Vidis sa jedne strane, neko te jebe u zdrav mozak a sa druge strane vidis kako covjek sluzi liturgiju, kako je revnostan, kako posti.
  Sve super, ali ti ipak ne volis da te neko pravi govedom i da ti vrijedja intiligenciju.

  I onda je dosao red na jos neka pitanja.

  5. Vladiko, gdje je granica dokle covjek moze da trpi ovo bezakonje?
  ODGOVOR PREPODOBNOG: Kad pocne da se uci antihriscansko ucenje (aj magarce sad ti pogodi kad je to).

  6. Vladiko, jel vi znate da je svetski savez crkava satanska crkva?
  ODGOVOR PREPODOBNOG: Znam aliiiiii ……!

  I na kraju jednog dana ja procitam neki diplomski rad od jedne djevojke sa bogoslovskog fakulteta iz Beograda u kojem pronadjem kakva su dokumenta potpisale ove kurve iz SPC i ja onda kazem:

  7. Vladiko, pogledajte sta je SPC sve potpisala i pocnem da nabrajam.
  ODGOVOR PREPODOBNOG: To nije istina i nije tacno da se bilo ko u pravoslavlju moli sa katolicima (odgovor na moju upadicu o zajednickim molitvama), niti je tacno da je patrijah Irinej ucestvovao u judejskom vjerskom ritualu (odgovor na moju upadicu o paljenju svijeca u sinagogi).

  E to je onda bilo prosvetljenje, pogledao sam u ikonu Bogorodice i zahvalio se da je ovaj lisac konacno pokazao svoje pravo lice.

  Eto ovo je moje iskustvo, a svi vi imate vjerovatno potpuno slicna iskustva.

  To je taj duh prevare, ili ces konacno prestati da pitas i da normalno razmisljas i onda pristati da budes zombi i da ides kao neki bezmozgovic, samo da se molis a oci i usu da zacepis, jer ti si gresan, pa ne smijes ni da gledas ni da mislis, ili ces sve lijepom da ih posaljes u pizdu materinu i da nadjes istinsku Crkvu gdje su prave vladike i svestenici a ne ovakvi smradovi i picajzle.

  Eto, kad meni neki kaze da su ovi smradovi Hristovi naslednici, ja bih ga najradije pukao sakom u celo.

  To su lukave lisice, oni ce ti pricati, kako se krstilo hiljade Filipinaca, kako je sveti Pajsije svet (masonski svetac), kako ovo kako ono, kako alijansa sa katolicima, kako briga o tradicionalnim vrednostima, te ekologija, te borba za mir, te medjuljudski odnosi i sve tako „trtala vrtala djevere Vukota“, ti ako pristanes na to postajes zombi par exelans i prihvatices SVE sto ti ta GOVNA budu servirala.

  Tako da ne treba niko da nasjeda sto je neko msav ili star, ili ima dobar imidz, nego imaju sveti oci, koji VEOMA JASNO uce gdje su granice dokle se moze ici, pa kad vidis da neko to bagatelise onda ga posalji do djavola po onoj od svetog Jovana Zlatoustog koji kaze:

  „Ako se neko pravi da je pravoslavan a ima opstenje sa jereticima, onda ga posalji dolje djavolu ili jos nize od toga“.

 8. Ненад каже:

  3 Vladiko, sta je sa svetskim savezom crkava?
  ODGOVOR PREPODOBNOG: Mi smo tamo samo posmatraci (sta im to nije jasno pa moraju da posmatraju), to nije nista strasno, ali mi moramo da budemo u toku.

  Није СПЦ посматрач него органски члан. Све лепо пише на сајту ССЦ. Патријарх Герман је био генерални секретар ССЦ. СПЦ признаје тајинства свим члановима ССЦ. И то лепо пише.
  5. Vladiko, gdje je granica dokle covjek moze da trpi ovo bezakonje?
  ODGOVOR PREPODOBNOG: Kad pocne da se uci antihriscansko ucenje (aj magarce sad ti pogodi kad je to).

  Па антихришљанско учење већ одавно струји и криз Босгословски факултет. рецимо учење о смртности душе. На крају, ако СПЦ признаје римокатолике као цркву, онда и признаје њено учење о пургаторијуму, филокве, безрешном зачећу Богородичине мајке, па им онда признаје и догмат о непогрешивости папе и његовој могућности да мења Свето Писмо…

 9. православље каже:

  Добар видео. На грчком је, титлови су на енглеском

  On the Great and Holy Council – Fr Theodoros Zisis

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s