Процват српског лутеранства

Ако се ко и бори, не добија вијенац ако се не бори по правилу. (Друга посленица св. ап. Павла Тимотеју 2.5)

Време транзиције, када су реформатори покушали да демократизују и Српску Православну Цркву, донело је нове феномене на небу свакодневног живота Срба. Демократизација Цркве доживела је свој колапс који, они који су је демократизовали не желе да признају да им не би нешто засврбело сопствени его. И онда су, уместо личног покајања, одлучили да колапс продуже у агонију за све вернике. Та агонија траје толико дуго, да је природно да изроди свакојаке нус-продукте, или што би се на српском рекло – духовно смеће.

Почело се са демократизацијом богослужења – да верни имају право да се причешћују онолико пута, колико и свештеници; да имају право да чују свештеничке молитве; да имају право да виде све шта се дешава у олтару… а, завршило се правом диктатуром.

Они који су се бунили и тражили да се богослужење не банализује, добили су фластер на устима. Епископ Јован Шумадијски их је терао напоље, иако се богослужење вршило на отвореном, па се, ајт’, снађи ако можеш.

Није то најгоре. Најгоре је то што су вајни борци за Предање Цркве били ућуткивани један за другим. У избору између камелеонства и живота по Богу, па и по цену страдања, већина се одлучила за камелеонство. Пример прогнаног и у великој мери маргинализованог епископа Артемија, над којим су на правди Бога олигарси Београдске патријаршије извршили кафкански монтирани процес у стилу најгорих диктатура, утерао је страх у кости збуњеним свештеницима и верницима 21. века.

Пошто је олигархија Београдске патријаршије донела нови догмат и правило искривљене вере: „Истина – то смо ми“, који је потпуно идентичан римокатоличком догмату о незаблудивости папе, било је природно да се очекује ницање и лутеранства. Папе редовно рађају, своја природна чеда. Самозаљубљени папизам рађа самозаљубљени лутеранизам. Ако је папа божанство на земљи, зашто би то трулежно божанство обожавао неко који је довољно паметан да препозна превару? Зашто не би такав прогласио самога себе за непогрешиво божанство – управо оно што је Лутер учинио?

Када се Лутер отцепио од папе, имао је два пута – да приклони главу под моћну руку Христову и прихвати Христову православну Цркву за јединоспасавајућу, или да сам смисли неку своју религију и тако постане лажни Христос своје религије. Лутер није одступањем од папе постао покоран Христу-Истини. Лутер је разговарао са православнима о томе, али му је од покорности Истини лакша била опозиција папству. Он је одступништвом од папе постао зачетник геометријске прогресије стварања нових папа, који су по свом нахођењу стварали нове религије. Тако, данас постоји око 38.000 тзв. хришћанских протестантских деноминација.

Неопапизам српске црквене олигархије и чврста рука исте, донели су на свет неколико неолутеранских покрета. Срби, који су по дефиницији носиоци православне вере, у условима западњачке просвећености која диктира своја правила кроз школство и медије, често нису стајали у заштиту Христа-Истине, већ су своју обезбоженост и опозицију Иринејевој бахатости нашли у покретима који негирају Цркву. Тиме су постали слични Иринеју и људима око њега.

Једина могућа црквена реакција у оквиру канона и учења Цркве могла је бити она коју је учинио епископ Артемије. Он је свој положај објаснио употребом 15. Канона Константинопољског (двократног прводругог) Сабора из 861.год.

1908168_1591169424462702_6786041984148568843_nСви остали кренули су Лутеровим путем, те су се због папе (олигархије персонализоване у лику 2 Иринеја, м. Амфилохија и њима сличних) одрекли читавог Јеванђеља.

1. Први  које би назвали неолутеранима су припадници минорне групе тзв. зилота-старокалендараца. Мада њих има мало, имају активности у опозицији Иринеју и његовима. Своју опозицију заснивају на тврђењу да је СПЦ од неке године пала у јерес и изгубила благодат. Њихова основна заблуда се састоји у томе што рационалистички и схоластицизмом Томе Аквинског приступају тумачењу благодати и учења Цркве. Одступање благодати еквивалентно је одступању од учења Цркве. Моменат када је једна помесна црква коначно изгубила благодат и пала у јерес не зависи од академског сагледавања ствари, већ од реалног стања на терену. Уколико се кроз СПЦ људи враћају Богу и напуштају грех, исцељују и душом и телом, не може се тврдити да је благодат потпуно одступила од ње. Може, због одступништва јерархије, да се престане општење до покајања те јерархије, али није могуће формирање фанатичне групе која се одликује расколом, цинизмом и понекад камелеонским обртима од строгоће до смирености. Мали број иде за њима јер Срби нису вољни да навијачки приступају својој вери.

2. Атеисти  Као што је говорио св. Јустин Ћелијски, атеизам је по својој природи брак између папске похоте и лутеранске памети. Овај верски неолутерански покрет који се труди да рационално одбаци Бога и Цркву данас све више јача одбацујући похоту Иринеја и базирајући своје ставове на рационалистичким софизмима. На тај начин, остварујући захтеве сопствене похоте, тражи слободу од уза којим би их Иринејево папство везало. Мада се број његових поклоника увећава, тренутно није бројчано превелик јер у њему налази своје уточиште, пре свега део интелектуалалаца који су заљубљени у западне вредности слободе без одговорности.

3. Пагани-родноверци – Ово је феномен новијег датума. За разлику од атеиста, родноверци осећају блискост са својим народом и његовим ранијим историјским култовима. Ова вероисповест, мада се тек формира, базира се пре свега на одбацивању хришћанства и његових уза, и покоравању уза своје похоте. Иако се култови које поштују одликују бајковитошћу и инфатилношћу, родноверци их се држе занемарујући разум и разбуктавајући страст варварске привржености националном стаблу. Да родноверство и атеизам нису далеко, говори и пример Борка Стефановића који је у своје време свирао у рок-групи која је промовисала родноверство, а касније постао Европејац који је доста учинио на издаји Косова и Метохије. Родноверство називамо неолутеранизмом јер и оно добија на снази поступцима високе јерархије, тј. њеним учествовањем у издаји Србије и спровођењем Бриселског споразума.

11150568_1389821548009038_9007016821974667621_n

Београдски олигарси, данас потпуно у покорности државном апарату, а сутра потпуно у покорности глобалистичком екуменизму.

 

На крају, можемо да закључимо да до свега овога не би дошло да у канцеларијама Београдске патријаршије не седе распикуће, тј. трудбеници сарадње са режимом и носиоци јереси екуменизма. Државни режим и режимски медији због својих приземних разлога, виде велику подршку у овој црквеној олигархији и подржавају је. Због тога већи део народа и даље формално припада СПЦ, али се све више суштински удаљује од ње, живећи по примеру олигараха без покајања и без достојног учествовања у Светим Тајнама и светим врлинама.

Још једна подршка безакоњу олигараха је присутност пацифиста у црквеним редовима, који за свој модус вивенди имају толеранцију према одступништву.

Са друге стране, једина прилика да се нешто учини како би се спречило лутеранство међу Србима је лични подвиг сваког од верних чланова Цркве и борба против одступништва, али по правилима Јеванђеља. Господ ће погледати на читав народ ако се појави критична маса покајника и чувара своје Вере. У том случају би се маргинализовани Христос поново вратио на своје место и постао главна водиља и у друштвеном животу православних.

Погледајте на исту тему: „Екуменизам и расколнички зилотизам“

Текст припремила екипа ФБ странице «Православље живот вечни»

Овај унос је објављен под Српска Црква. Забележите сталну везу.

25 реаговања на Процват српског лутеранства

 1. SRBin Svetosavac каже:

  Na mnoga pitanja koja se postavljaju sama po sebi poslije citanja ove studije koja dokumentovano govori o SRBskoj crkvenoj i narodnoj propasti treba se odgovoriti u duhu istine Hristove i pravde Bozije koja drzi zemlju i gradove. Takav odgovor trazi vreme i zahtjeva prostor koji prelazi okvire naseg komentara. Zato cemo mi pokusati ukratko samo da ukazem na razliku koja postoji izmedju svestenika i mirjana ili svetovnjaka. Svaki svestenik na sebi ima dvije Svete Tajne ili blagodati Bozije; Svetu Tajnu Krstenja i Svetu Tajnu Svestenstva koja njega izdize iznad svetovnjaka koji imaju na sebi samo jednu Blagodat Boziju: Svetu Tajnu Krsetenja!

  Zato svetovnjaci u crkvi Hristovoj nikada ne mogu da zauzimaju crkvene polozaje i da obavlaju crkvene duznosti koje mogu da rade svestenici kao vjerni Pastiri Boziji. Zbog toga svetovanjaci svaki dan ne mogu da pristupe Svetoj Tajni Pricesti bez njihove fizicke i duhovne pripreme koja se ogleda u ispovjesti, postu i molitvi. Za razliku od svetovnjaka svestenici mogu svaki dan da pristupe Svetoj Tajni Pricesti, ali samo ako oni sluze Svetu Liturgiju. Svestenici ne mogu isto kao i mirjani bez sluzenja Svete Liturgije da pristupe Casi Gospodnjoj. Da bi svestenici mogli da sluze Svetu Liturgiju, oni moraju da se uzdrzavaju od zalaska sunca ili barem od ponoci od hrane i vode, i da uoci dana kada sluze Svetu Liturgiju nocu imaju odvojenu postelju od popadije. To znaci da svaki svestenik prije nego sto pristupi Svetome Oltaru morao da bude fizicki cist i duhovno spreman za bogosluzenje, da je postio i Bogu se molio!

  Latinski obicaj po kome svi prisutni svestenici u crkvi na kraju Svete Liturgije stavljaju na sebe epitrahilj i zatim idu da prime Svetu Tajnu Pricesti zajedno sa onim svestenicima koji su sluzili Svetu Liturgiju nije pravoslavni. Za taj latinski obicaj i novotariju koji sve vise ulazi u crkvenu praksu zbog nebudnosti same Crkve koja sve manje ima straha Bozijeg u sebi, nema dokaza u Svetom Predanju da su ona primenjivana u crkvenoj praksi, niti literatura Svetih Bogootaca o tome svedoci. Zato ne prihvatajmo tudje obicaje i novotarije. Cuvajmo Sveto Pravoslavlje kome smo nauceni od Svetih Bogootaca svojih, jer nece svaki koji vice Gospode, Gospode unici u Carstvo Bozije, vec samo oni Pravoslavni hriscani koji zivotom svojim svedoce da oni imaju Pravu Vjeru koja je jedanput dana Svetima!

 2. K i m e каже:

  Luterani – srbi – ekumenisti srbi ………….. imali jos koja religija da je Srbi preuzmu, zarad dobri evrica.
  Svi govore kako im zlo dolazi sa zapada, i evri su sa zapada pa za njih prodase i veru i dupe.

 3. Vukman Cejovic каже:

  Vladika Artemije i njegov tajni „Sinod“ sasluzuje sa grckim novokalendarcima, koji se nalaze pod anatemom zbog novog kalendara i koji se nalaze pod anatemom zbog zajednicarenja i zajednickog sasluzivanja sa ekumenistima.

  „Tajni sinod“ Artemijeve parasinagoge, koja je „Blagodat“ pokupila od ekumenista i novokalendaraca mora da zna (studirali su teologiju) da je Crkva skup ljudi i Boga u Istini i da tamo gdje se propovijeda laz ne moze biti Crkve. Takodje mora da znaju da su danasnji lazni episkopi SPC, kojoj Artemije i njegov tajni sinod priznaju PUNU Blagodat, ti koji su POTPUNO OTPALI OD CRKVE i to mnogo prije sukoba medju „justinovom ucenicima“.

  Ziloti su tu gdje su uvijek i bili u Istini i zajednici sa Hristom. Oni su se odvojili od neprijatelja Hristovih i prikljucili se Istinskim Pravoslavnim Episkopima, koji nose prijemstvo od takvih svetitelja kao sto je, naprimjer: Sveti Jovan Sangajski (netrulezni), ili Sveti Filaret Voznesenjski (netrulezni), ili Sveti Glikerije Rumun (netrulezni), ili pak Sveti jovan Rumun (netrulezni), da ne pominjemo koliko je jos Zilota Gospod proslavio netruleznim mostima u zadnjih 30 godina.

  Ako su svi ovi svetitelji bili „luteranci“ a Artemije i Serafim Pirejski , cuveni borac protiv Istinskog pravoslavlja u Grckoj sa taktikom „pusti me ubicu ga“, ako su oni Istinski pravoslavci, onda mi ne govorimo o onom Pravoslavlju kojem su nas ucili sveti Oci.

  Ali, po svemu sudeci,ovaj „pisac-specijalac“ je napisao ovaj tekst u sklopu priprema za pomirenje Artemija i beogradskih jeretika. A to da ce medju njima vrlo brzo doci do pomirenja je veoma jasno i to nije vise nikakva tajna.

  Samo, trebalo bi da beogradska parasinagoga inicira i tajni Artemijev sinod u svoju strukturu.

  I da po mogucnosti prevare i one mnoge monahinje i monahe, koji mozda nece poci tim putem duhovne pogibije.

  Molitvama „svetih“ patrijaha VASIH ekumenistickih i svih „svetih“ kvazi episkopa vasih, koji kazu „oni su jeretici, ali u punoj blagodati, jer imaju pecat“, vi krenuste u obracun i sa Istinskom Pravoslavnom Crkvom, koje se nesto mnogo bojite.

  E pa Gospodo, spasavajte se vi sa vasima: Artemijem, Kacavendom, Filaretom, Serafimom Pirejskim i ostalima, mi cemo, SLAVA BOGU, biti veoma daleko od vas i toga vasega spasenja.

  A Gospod ce dati svakome po svojim zalugama.

  Do tada, samo naprijed, navalite na par stotinak Istinskih Hriscana u Srbiji.
  Mozda vam beogradska parasinagoga to uzme kao olaksavajucu okolnost.

 4. Vukman Cejovic каже:

  Da pitam nesto postovanog urednika, koji navede jedan primjer zajednicarenja sa jereticima (iz taktickih razloga do dana X) sto ne navede 99% Svetitelja koji nisu cekali dan X i zasto nam cijenjeni urdednik ne objasni gdje je taj dan X.

  Zar ovo do sada nije bilo dovoljno da covjek „GLAVOM BEZ OBZIRA POBJEGNE OD NJIH) i zar Sveti Oci ne uce da se od jeretika ODMAH treba odvajati, nigdje ne pominjuci dane X.

  Da li mi do dana X treba da budemo u duhovnoj zajednici sa jereticima, da se tamo duhovno zombiramo i da rizikujemo da posle izvesnog vremena vise ne raspoznajemo ociglednu laz od istine. Da li da dodjemo do te tacke do koje je dosao vladika Artemije, Serafim Pirejski, ili autor ovog veoma glupog i nepravoslavnog teksta,. koji one koji nemaju zajednicu sa ekumenistima i novokalendarcima proglasava sektom i luterancima a one koji ociglednim jereticima priznaju Blagodat oznacava kao talon pravoslavlja.

  Znaci, mi smo sekta zbog toga sto nismo u zajednici i sto ne priznajemo Blagodat organskim clanovima satanske crkve i sto svestenicima kosmicke crkve ne ljubimo ruku.

  Cudno neko revnovanje vi sprovodite.

 5. Vukman Cejovic каже:

  I odakle autoru ovog teksta ona fotografija gdje jedan „justinov ucenik“ ljubi Titu ruku.
  Zasto se ne pomene ime ovog koji ljubi ruku, ili se mozda autor boji suda.

  Da li je fotografija fotomontaza ili je iz specijalnih udbinih arhiva.
  Ako je fotomontaza, zbog cega se autor sluzi tako niskim trikovima a ako je iz tajnih arhiva, odkuda njemu mogucnost da zaviruje u tajne arhive, ako nije clan sluzbe?

  I kakve ima veze ova fotografija sa zilotima?

  Da li citaoci treba da kazu „WAU“ i da pritom zaborave koliko je tekst glup i nepravoslavan?

  I zasto ovaj veoma intiligentan autor pise ovako glupe tekstove u koje ni sam ne vjeruje???

 6. Otac Stojan каже:

  Brate Vukmane, ovaj sto ljubi ruku ustvari ne ljubi ruku, nego se on to malo okliznuo, pa izgleda kao da ce ruku da mu poljubi.
  Ali njega je drug tito pridrzao da ne padne, onako elegantno i sa osmijehom.
  Sve je to bilo i drugarici Jovanki pruhvatljivo.

  I kako ti brate zilote ne kapiras.
  U SPC postoje dva lobija, jedan pro zapadni a drugi pro istocni.
  Vi ziloti hocete neku nezavisnost a to ne moze.

  PS: Mi smo Putinovi a Putin je nas. to sto se Putin nikada u zivotu nije pricestio, to nema veze.
  Tako kaze drug Kacavenda.

  • православље каже:

   Otac Stojan каже:
   U SPC postoje dva lobija, jedan pro zapadni a drugi pro istocni.

   Тачно, сада се комунисти представљају као православни, зато је и уништена руска загранична црква.
   Ужасно ме боли што је наш народ толико пао да не види управо ово што сте рекли.
   Снимили су и филм који треба да послужи као додатна обмана да нас убеди да је Путин православан. То што је руска загранична црква осудила сергијанизам, комунизам и екуменизам, окачише мачку о реп, а да не говоримо и десетинама милиона истински православних које су комунисти убили. Сада имају нову тактику, обукоше се у свештеничке одежде, изградише цркве и праве се да су православни да преваре и остатак. Како је могуће да је народ толико слеп, није ми јасно?

   • Vukman Cejovic каже:

    Narod je slijep jer se dopinguje sa duhom prevare koji obitava u svim parasinagogama svetskog saveza crkava. To je duh prevare o kojem pise Sveto Pismo.
    A Putin je covjek koji se NIKADA nije pricestio, niti on niti Medvedev.
    Uzjahali su Crkvu, unistili rusku zagranicnu Crkvu i sada ih koriste kao alibi za stvaranje nove Hazarije.
    Kazu da Bogorodica tri puta nije dozvolila da ova peopalica sleti na Svetu Goru.
    Interesantno da ziloti uopste ne vole Putina, dok ovi ekumenisti dozivljavaju grupni orgazam kad mu cuju ime.

    Jo ne cuh jednoga zilota da voli Putina a izgleda da ni on ne voli zilote i zabranio je u Rusiji parolu „pravoslavlje ili smrt“.

    Ne postoji ni jedan jedini snimak ili vijest da su se on ili Medvedev ikada pricestili.

    Ali evo pogledajte ko je Putin: https://www.youtube.com/watch?v=d4ZULcG81Ig

 7. Otac Stojan каже:

  Da li je na slici drug pukovnik???

  Zbilja, odakle vam ova fotografija???

  • православље каже:

   Измислили су и лажне ученике Светог Јустина који га уствари држаше на оку по задатку. Само су заборавили да је наш Господ победник до краја времена и Свети Јустин се није предао и пао духом до краја и нама је оставио огромно богатсво у својим делима. Делима Светог Јустина и делима Светог Николаја ниједан народ не може да се похвали, а живеше и страдаше у тешким временима. Пут нам је утрт само не треба са њега скретати.
   Христос Воскресе!

 8. Vukman Cejovic каже:

  Ovo nema veze sa Crkvom.

  Ovo je sukob dvije interesne grupe unutar SPC, od kojih je jedna interesna grupa otvoreno ekumenisticko udbaska dok je druga samo udbaska i ta druga struja iskoristavajuci Artemija i njegovo monastvo zastupa kriminalne interese Kacavende i njuegovog pedersko udbaskog lobija.

  Ovo je sada neko rvanje izmedju ove dvije grupe i neka trgovina medju njima.

  Tako da nema ovo veze sa zilotima, ovo je samo folirancija.
  Njima je do pravoslavlja kao do lanskog snijega.

  Pustite te seljacke fore.

  Nego daj malo o onoj fotografiji, veoma je interesantna.

  Da li Kacavendin pederski lobi ima malo vise informacija o onoj fotografiji?

 9. Vukman Cejovic каже:

  Ovo je upozorenje „zestokim momcima“.
  Kacavendin udbasko pedersko putinski lobi ovim porucuje sledece:
  „Momci, mi mozemo da objavimo veoma neprijatne fotografije, snimke itd. Molim da budete kooperativni“

  Vrlo brzo ce Artemije da se vrati svom jereticko ekumenistickom jatu a onda ce to jato da rukopolozi par episkopa iz artemijevog jata i sve ce biti „pojeo vuk magarca“.

  I SPC ce isto kao i grcka parasinagoga biti i dalje jereticka, biti i dalje organski clan svetskog saveza djavoimanih, vjerovatno ce prihvatiti novi kalendar, sa odobrenjem da neki mogu i dalje da koriste i stari (kao u Grckoj) i onda ce i u SPC, kao i u Grckoj naci neku korisnu budalu, koja ce kao Serafim Pirejski (lav-jado moj) da vristi i da histerise povodom pape i ekumenizma i da svake godine baca neke smijesne anateme i na njih i na samoga sebe.

 10. Vukman Cejovic каже:

  Zamisli ti tog diletanta Simeona Pirejskog koji baca anateme na papiste.
  A svaka anatema na bilo koju jeres podrazumijeva da pod anatemu podpadaju i oni koji sa anatemisanim imaju opstenje.

  E sad Pirejski (lav-jado moj) kaze: „pi, pi, pi, papa, ANATEMA NA NJEGA“ a njegov patrijah, kojega on spominje na liturgiji se moli zajedno sa papom i smatra papu svojim bratom u vjeri.

  Ovo izgleda kao da: „jebe lud zbunjenoga“.

  • Својом некултуром доказујете да су наводи из текста истинити. Заиста, је чудна та ваша „благодат“ вређачка, навијачка и псовачка.

   • Vukman Cejovic каже:

    Izvini brate, ali kako drugacije da definisem sizofreniju ovog kvazi episkopa.

    Covjek svake godine baca anatemu na papu a svake nedelje pominje svog patrijaha koji sasluzuje sa papom.
    Takodje baca silne anateme na ekumenizam a sasluzuje sa ekumenistima i sam je clan svetskog saveza crkava. Jos ne cuh da je rekao da on nije clan svetskog saveza crkava.

    A i da nije, sta mu to koristi, kad pominje patrijaha koji je clan.

    I baca anatemu na papu a drzi papski kalendar, mada moze sluziti i po starom, jer su grcki jeretici toliko pametni da dozvoljavaju da se sluzi i po starom, ne bi li sto vise ljudi prevarili.

    I kako to, on antiekumenista a napada Istinsku Hristovu Crkvu i nece da bude u zajednici sa grckim starokalendarcima?

    Cista sizofrenija.

    A sto se tice ophodjenja sa ekumenistima, pa sa njima se treba ophoditi kao sa najvecim klosarima, jer oni su klosari, nista drugo nego bijedni klosari.

    Vise postovanja cu imati prema nekom sibicaru, lopovu, kurvi nego bilo kom ekumenistickom vladici.

    Dakle klosari.

    Sta da radim kad su klosari.

    Klosar sam i ja, ali su oni hiljadu puta veci klosari od mene.

    Ja sam barem u Crkvi i imam sanse da se spasem.

    Krsten sam ispravno, kad se podobrim mogu se pricestiti ISTINSKIM TIJELOM I KRVLJU HRISTOVOM.

    Dakle, imam mogucnosti da se spasim, iako sam klosar.

   • православље каже:

    Не одобравам ничије псовке и лично вређање, према томе не браним ни брата Вукмана, али када неко опсује или некога вређа, то је његов лични грех и он ће одговарати на суду Божијем ако се не покаје и то не утиче на благодат Божију у Цркви, али кад је епископ у јереси, то наравно утиче на повлачење благодати Божије и то није само лични грех него и оних који су свесно у заједници са таквим епископима. Осим тога у текстовима објављеним овде на овом сајту има много више увреда на рачун истински православних хришћана и за то ће одговарати они који такве ствари пишу, јер гоне Цркву Христову, а ми нећемо одговарати због откривања безакоња, јер је то наша хришћанска дужност. Лично немам апсолутно ни трун мржње ни према једном епископу, свештенику или лаику СПЦ, али имам мржњу искључиво према јереси, зато што ми је кристално јасно све шта се дешава и каква су кретања данас у свету, а крећемо се и то убрзано према крају. Да би неко схватио у каквом глибу се налазимо треба читати митрополита Антонија Храповицког, Аверкија Џорданвилског и Филарета Вознесењског. У све званичне цркве се увукла масонерија, они то и не крију и то је узело маха. И на овом сајту је објављено више текстова на ту тему, па шта онда погрешно кажу истински православни хришћани? Кажу исто што се и овде пише, само је разлика у томе што и поред свега што се зна да се ради у СПЦ и да су епископи масони и даље се тврди да је СПЦ у Истини. Е, па масони никад нису поседовали Свете Тајне нити ће поседовати.
    А, сад што је Вукман опсовао то не значи да Црква губи благодат због тога.

 11. M.Djuraskovic каже:

  Ovo ne moze biti istina.
  Njegovo preosvestenstvo Arhiepiskop i Mitropolit Crnogorsko Primorski, kao i cuvar trona Pecke Patrijasije a ujedno i clan Svetog Sinoda SPC Amfilohije Radovic, koji je ujedno i jedan od najboljih zivih teologa danasnjice i aktivni ucesnik pripremanja narednog SVE pravoslavnog Sabora u Sambeziju, nije ljubio ruku Josipu Brozu Titu.

  Ovde se radi o jednom kurtoaznom rukovanju, prilikom mkojeg je Gospodin Amfilohije napravio jedan ljubazni poklon prema naprijed, ali zbog ugla iz koje je snimljena fotografija je ispalo da on godpodinu Titu ljubi ruku, sto ne moze biti istina, jer je gospodin Amfilohije bio Justinov ucenik.

  Ovo je podvala i sram vas bilo za ovakvo podmetanje.

 12. M.Djuraskovic каже:

  Ovaj se specijalizovao za visoke politicke licnosti. http://www.telegraf.rs/vesti/politika/1428796-tajni-obred-u-kuci-cveca-mitropolit-amfilohije-okadio-grobove-tita-i-jovanke
  Ima li kojeg majcinog sina ko bi se smio usuditi da kadi nekog visokog politicara, osim Rista?
  Ne!
  Risto ima monopol na tu rabotu i evo vidimo okadio je i Tita a ovamo trtlja o Zidanom Mostu i Kocevju o Radovcu i „pasijem groblju“.

  Ko ce od vas da se kladi sa mnom, da sjutra, kada budu sahranjivali Lenjina i drzali mu „pravoslavno“ opelo dace i tamo drug Risto biti prisutan.

  U ovoj drzavi jedan politicar ne moze ni umrijet, sto mu se ovaj nece posle smrti natovarit na ledja da ga na silu, onako ukocenog i nesvjesnog, spasava za „zivot vjecni“.

 13. M.Djuraskovic каже:

  Molim uvazenog pisca ovog teksta da pojasni, da li je na onoj slici u tekstu mladi Risto Radovic, aka Amfilohije u pokusaju da Josipu Brozu polize ruku?

  Dalje:

  Da li je ona djevojka obradjene glave neka monahinja koju je Risto ucio pravoslavlju, ili je ono slucajna prolaznica, koja je zastitila glavu od sunca maramom?

  Gdje je ova fotografija snimljena?

  I da li je do sada bila negdje objavljena?

  Da li ste vi svjesni da ce ova fotografija napraviti SENZACIJU u nasoj zemlji?

  Da Risto Radovic lize Titi ruku.

  Je li to moguce?

 14. Vukman Cejovic каже:

  Srpski ekumenisti u zajednickoj molitvi sa muslimanima i papistima.
  Ovaj skup je izazvao zgrazavanje Austrijanaca.
  Ali, kako rece autor teksta, ko nijje u zajednici sa ekumenistima on je sektas.
  Dakle, ziloti, koji bjeze od ove posasti su sektasi a oni koji ovakvima priznaju blagodat su u istini:
  Evo procitajte: http://www.srbel.net/2012/12/01/srpski-ekumenisti-na-medjureligijskom-bogosluzenju-u-austriji/?lang=lat

 15. istinotražitelj каже:

  Naš crkveni narod je duboko nesrećan,podeljen,antagonistički nastrojen jedan prema drugom…raspamećen,uznemiren,čak i kada je opredeljen prema nekoj opciji za koju smatra da je ispravna.Nema više istinskih pastira koji daju svoju dušu za stado,postoje samo najamnici(verski službenici) koje je Gospod strašno ukorio u Jevanđelju.Autor u tekstu pominje neke tri opcije koje postoje danas kao eventualni izbor za vernike…jedinu ispravnu,koju on predlaže je-Artemije!Pritom kao argument navodi kanon prvodrugog sabora,kao opravdanje za odvajanje.Kanon ,zaista,govori precizno i jasno,da se od onih koji javno propovedaju jeres( tj. i rečima i delima)- treba odvojiti i pre saborske odluke,pritom i pohvaljuje one koji to učine,a istovremeno naziva takve pastire( patrijarhe i episkope)- LAŽNIM pastirima!!Ako je ovo sve tačno,a očigledno jeste,jer se ovaj kanon i ne može drugačije tumačiti ni teološki,ni zdravorazumski…onda je APSOLUTNO nejasno,kako jedan iskusan,dugogodišnji duhovnik,a pritom i doktor teologije,kao što je ep.Artemije,nije u stanju da razume elementarnu stvar – da se od jeretika treba pod HITNO odvojiti,kako on sam kao izuzetan duhovnik,tako i sav verni narod koji je još uvek u SPC.On se sa svojima odvojio,a vernom narodu savetuje da se ne mora odvojiti od patrijarha koji javno ispovedi svejeres,tvrdeći kako je SPC i dalje blagodatna bez obzira na patrijarhovo veroispovedanje.On bi kao vrhunski teolog trebao da zna da kod jeretika,ne postoje blagodatne svete tajne,niti ih može biti,jer je opštepoznata činjenica da je patrijarh( episkop) IZVOR svetih tajni,kao i da od ispravnosti NJEGOVE vere zavisi ispravnost svetih tajni jedne pomesne crkve.Začuđujuće je nepoznavanje ove osnovne stvari,kako od strane ep.Artemija,tako i od njegovog“porttparola“ oca Maksima,čiji je nedavni tekst ostao nedorečen i pun nedoumica.Kod istinskih ispovednika vere ne postoje nedoumice…stvari koje se tiču istinitog ispovedanja vere MORAJU biti jasni i koncizni,a ne da ostavljaju neke nedoumice kod vernog naroda.Oni istovremeno tvrde da su ekumenisti-jeretici;ali i pored toga smatraju da verni narod može da ide kod njih i da se pričešćuje.Pitanje za obojicu navedenih- Zašto su se uopšte odvojili od patr.Ireineja(prvo pitanje)…zašto se oni ne pričešćuju u Irinejevoj crkvi,a vernom narodu savetuju da mogu!Najvažnije pitanje za artemijevce glasi: „Zašto nemaju snage i hrabrosti da stvar oko ekumenizma u SPC – ISTERAJU DO KRAJA?“ To jest… da javno i otvoreno kažu da je SPC zbog svojih arhipastira upala u jeres,dalje da objavi ,da narod nije za to kriv…ali,da i on snosi,ipak deo krivice,jer crkvu ne čini samo klir,nego i SLOVESNO stado,koje mora da uzme aktivnije učešće u odbrani svoje vere i crkve.Tek,kada ep.Artemije zauzme ovakav čvrst apostolskosvetootački stav,onda bi on bio ISTINITI branitelj vere i predanja i borac protiv ekumenizma.Ovakvim svojim mlakim nedorečenim stavovima,on zadržava i ono još malo preostalih „zilota“ u zvaničnoj crkvi da učine odlučujući korak,na koji ih upravo poziva onaj gore navedeni kanon prvodrugog sabora.On kao da hoće da kažu vernom SPC narodu : „Narode,patr,Irinej ,je jeretik,ali,i pored toga,ne brinite,njegove svete tajne su-ispravne!“ Bilo bi,zaista,interesantno da nam navedu,barem jednog svetog oca,u istoriji crkve,koji se odvojio od svoga prvojerarha zbog jeresi,a da je istovremeno vernom narodu upućivao umirujuće poruke da ne treba da brinu i da se ne udaljavaju od takvog pastira.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s