Пронађени фрагменти Јеванђеља по Марку из првог века

Фрагменти Јеванђеља по Марку пронађени су унутар маске мумије у Египту. Маске фараона прављене су од злата, али маске обичних људи прављене су од папируса. Када су процесом деламинације одвојени бојени слојеви, показало се 12 различитих фрагмената античког писма.

Једна од маски садржала је фрагменте Јеванђеља по Марку из 80. године после Христа- што представља најранији познати фрагмент овог Јеванђеља и смешта га у време близу оног у коме је Христос живео. То демантује оне који тврде да је Јеванђеље написано вековима након Христовог живота на земљи.

„Проналазак сведочанства Новог завета из првог века, јединствено је откриће. Задивљује још више чињеница да је оно пронађено у Египту“, наисао је Дени Бјурк, професор на Бојс Колеџу. „То указује на могућност да је оригинал вероватно написан и раније“.

Ово откриће јавности је објавио Крејг Еванс, професор Новог завета на факултету Акадиа у Волфвилу, Нова Шкотска. Еванс је овај папирус идентификовао као Јеванђеље по Марку.

Најстарији данас познати фрагмент је такозвани папирус п52, део Јеванђеља по Јовану (18, 31-33 и 18, 37-38), које се датира између 125. и 150. године, на грчком језику.

P52_recto

Најстарији сачувани фрагмент Јеванђеља по Јовану из 2. века

Извори: http://www.livescience.com/http://conservativetribune.com/

Погледати такође: „Жена која је прекинула глобалистичко-исламску журку“

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

 

Овај унос је објављен под Кратке вести. Забележите сталну везу.

6 реаговања на Пронађени фрагменти Јеванђеља по Марку из првог века

 1. Svestenik Mihailo Mikic каже:

  Pronadjeni fragmenti Jevandjelja po Marku iz 80 godine po rodjenju Starog SRBskog Rodjaka, Gospoda naseg Isusa Hrista, su samo jedan dokaz vise koji jasno govori i nepobitno svedoci o tome da Pravoslavna Crkva Hristova u svome zemaljskom zivotu treba da sledi Pravoslavno hriscansko crkveno PREDANJE, bez kojeg se nemogu ispravno razumjeti duhovni stavovi i ucenje Gospoda naseg Isusa Hrista, niti pravilno shvatiti dosadasnji dogadjaji u zivotu Crkve!

  Pravoslavna Crkva Hristova kroz svoje bozanske Tajne zadrzava ispunjenje Tajne Bezakonja, i dovodjenje na vlast Antihrista. Zato je djavo preko sluga svojih koje predvode ekumenisti i novotaraci, globalisti i drugi otpadnici od Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja, resio da promjenom osvecenog nacina vrsenja bogosluzenja, poucnih crkvenih obicaja i osvecenog starog JULIJANSKOG KALENDARA razbozi i obesveti vjerni narod Svetog Save, i tako od SRBa kao naroda Bozijeg napravi narod zemaljski koji nece puno mariti za vjeru svoju i SRBske korene iz kojih potice!

  Neprijatelji Gospoda naseg Isusa Hrista i naseg voljenog SRBstva su danas toliko puno osioni i jaki da oni sada Boga se ne bojeci a naroda ne stideci javno propovjedaju medju SRBima mnoge jeresi koje su zvanicno osudjene od strane Svetih Bogootaca Crkve na vaseljenskim i pomjesnim Saborima. Na taj nacin djavo od Crkve Bozije u vjernom narodu Svetog Save postepeno pravi zbornicu sotonsku ili laznu crkvu o kojoj govori i svedeoci Sveti Jovan Bogoslov u svome Otkrovenju. Mnoge pseudohriscanske sekte sa Zapada slobodno danas propovjedaju svoje vjerske zablude po SRBskim zemljama Svetog Save, a zvanicna SRBska Pravoslavna Crkva „mudro“ cuti, jer nije se lako sa rogatim bosti!

  Da li ce djavo kao neprijatelj Boga i covjeka, a posebno SRBa od pocetka njihovog postojanja na zemlji uspjeti u svojoj satanskoj zamisli i kroz laznu ljubav koju propovjeda ekumenizam prevesti SRBe zedne preko vode, zavisi samo od nas SRBa i nikoga vise. Svi oni „Srbi“ koji su SRBi samo po svome rodjenju, i koji danas primaju neprijateljsku poviku protiv SRBstva kao neku objektivnu logiku i nepobitnu politicku istinu, idu na ruku neprijateljima Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja!

  Svi oni „Srbi“ koji su SRBi samo po svome rodjenju, i koji su puni razumevanja za „mudru“ crkvenu, drzavnu i nacionalnu politiku sadasnjih narodni „Knezova“ jesu najveci GROBARI SRBSTVA. Svi ti „Srbi“ kojima ne smeta sadasnje stradanje i propast SRBstva, koje ne vredja ponizenje kome su SRBi svakodnevno izlozeni od strane Medjunarodne Zajednice koja se nalazi u sluzbi Novog svetsko poretka, i koji se ne bune protiv nepravde koju SRBima Svetog Save svakodnevno cine sluge palog andjela Lucifera ili Satane, jesu potomci IZDAJNIKA Vuka Brankovica!

  Svaki izdajnik je tudji placenik: zbir i spijun. Izdajnici su zato svoju sudbinu odvojili od sudbine SRBskog Naroda u cije ime oni neprestalno govore busajuci se u prsa u kojem nema ni SRBskog srca ni SRBske duse. Oni zato Boga se ne bojeci a SRBskog naroda ne stideci bez trunke stida i srama javno tvrde kako su oni najbolji prestavnici i zastitnici SRBskoga Naroda. Tesko narodu kojeg poput SRBa njegovi izdajnici kao tudji placenici i najamnici prestavljaju i brane. Takav narod nema buducnosti!

  Izlaz iz sadasnjeg corsokaka u kome se nalazi obezglavito SRBstvo, jeste samo u njegovom PREPORODU duhom Svetosavskim, jeste samo u povratku SRBa kroz POKAJANJE njihovim SRBskim narodnim korenima: Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja kao vrhunca hriscanke pravoslavne nacionalne ideologije i SRBskog nacina zivota. Svaki drugi put je plansko zavodjenje SRBa za Goles planinu u kojoj neobavesteni SRBi koji su neutvrdjeni kroz Pravoslavnu vjeru svoju u istini Hristovoj i pravdi Bozijoj, trebaju da postanu lak plen vucima u ovcijoj kozi!

  DA SE TO NEBI DESILO, I DA SRBI NEBI POSTALI PLEN DJAVOLU I SLUGAMA NJEGOVIM „BJEZ U CRKVU KRALJEVICU MARKO“ . ONA JE NOJEV KOVCEG SRNSKOG DUHA I SRBSKOG SPASENJA KOJA CE NAS NEPOVREDJENE DOVESTI NA OBALU SPASENJA U NASU SVETU NEBESKU SRBIJU, KOJE NEMA I NE MOZE BITI BEZ NASE SVETE SAVINE – ZEMALJSKE SRBIJE!

  • Начелно сам сагласан са Оцем Михајлом да народ ако жели да опстане мора да се врати моралним односно духовним вредностима презирући ове распикуће који су на власти! Имам само једну малу примедбу: Наиме, Вук Бранковић није био издајник! Пропаганда о Бранковићима као издајницима стигла је из ватикана после сабора у Фиренци 1439. На том сабору су биле присутне све помесне Православне Цркве осим једне…Погодите? Осим Српске Православне Цркве! Како се то догодило? Истакнут међу Светима Господар наш Ђурађ Бранковић Син Вука Бранковића и Лазарев унук од ћерке ,запретио је Патријарху ,мислим, тада Јосифу, ,да ће га обесити за црквени звоник ако оде у Ферару на унијатски сабор! Кад је видео да Срби нису дошли да потпишу унију Владимир се покајао и обесио Митрополита Кијевског због учешћа на сабору и потписивања уније! Касније су све заслуге за одбрану Православља приписане Св. Марку Ефеском иако су заслуге куће Бранковића далеко веће од тога! Шкргућући зубима на Бранковиће столица је измислила причу о издаји Вука Бранковића…Политички је било многом логичније да издајник буде Влатко Вуковић јер је постојало трвење око Круне немањића између Твртка Јаблановића и Књегиње Милице али дефинитивно НИКАКВЕ ИЗДАЈЕ НИЈЕ БИЛО! Издајници почињу да се васпитавају и стварају тек око првог светског рата и нарочито после 1918. преко крвавог југословенства…До тада су се Срби васпитавали да буду сложни и да једни друге помажу како то чине црногорци и данданас!

   • Svestenik O. Mihailo Mikic каже:

    Dravi moj brate SRBine, nisam na vreme primjetio tvoje pogresno misljenje o boju na Kosovu. Zato ti odgovaram sada sa malim zakasnjenjem da nebi pomislio sa svojim istomisljenicima da ste u pravu. Ko je izdao u boju na Kosovu? Vlatko Vukovic koji dodje sa SRBima iz Bosne u ime Kralja Tvrtka koji se borio ratujuci u to vreme oko utvrdjenih gradova u Primorju da krvlju i kostima najboljih SRBsih sinova iz Bosne zajedno sa ostalim div junacima iz drugih djelova Savine Svete SRBije brani slobodu SRBskoga Naroda na Kosovu, ili Vuk Brankovic kojeg su motivisale i na IZDAJU postakle njegove podle zelje da kao srodnik Cara Lazara a preko njega i sa Svetom lozom Nemanjica po svaku cijenu dodje na SRBski Presto?!

    Zato je Vuk Brankovic u boju na Kosovu prepustio Svetog Cara Lazara njegovoj sudbini, da bude od Turaka zarobljen i posecen sa nadom da ce tako poslije smrti Kneza Lazara i pogibije SRBske Vojske na Kosovu uz saglasnost Carice Milice kao njezin zet i precutno odobrenje Turaka zbog svoje izdaje vladati SRBijom, i tako se docepati ispod zita Carske Krune Svetih Nrmanjica? !

    SRBski naroda koji pamti duze i bolje od komunistickih istoricara i njihove izrodjene djece odmah je poslije Kosovskog boja kroz svoje narodne pjesme za poraz na Kosovu optuzio sa pravom Vuka Brankovica koji nije ucestovao sa svojom vojskom u boju iako je bio zbog toga bio dosao sa svojim oklopnicima na Kosovo!

    Zato su uzaludna i besmuslena nastojanja komunistickih istoricara koji zele zlonamjerno u ime svoga oca djavola i SRBijanskog separatizma da oslobode Vuka Brankovica od njegove IZDAJE u boju na Kosovu, i za IZDAJU Vuka Brankovica da optuze SRBskog div junaka Vlatka Vukovica koji dodje iz Bosne na Kosovo da rame uz rame sa Knezom Lazarom i ostalim kosovskim Mucenicima brani Savinu Svetu SRBiju od divlji azijski turski osvajaca!

    Besramni pokusaji od strane komunista i srbijanski separatista da manipulisu sa istorojskim istinama oni boja na Kosovu radi njihovih dnevni politicki potreba, najbolje govore i svedoce koliko je velika i suluda njihova mrznja prema Bogu i SRBstvu, koliko oni mrze istinu Hristovu i pravdu Boziju, i velicanstvenu SRBsku istoriju koja nije pisana person
    i mastilom vec krvlju i kostim najbolnih SRBski sinova i kceri, SRBa i SRBkinja „za Karst casni mucenika, za Slobodu zatocnika!“

    Da su SRBi Bosne imali namjeru da izdaju Cara Lazara u boju na Kosovu, oni tada nebi dolazili iz Bosne u boj na Kosovo, i nebi se Vlatko primo kod Cara Lazara da komanduje desnim krilom SRBske vojske koja je imala jedina zapazenog uspjeha u boju sa Turcima, nego bi Vlatko Vukovic poput IZDAJNIKA Vuka Brankovica sa svojim junacima iz ponosite SRBske Bosne, Svetog Save dedovine ostao kod kuce u Bosni ili bi i Vlatko Vukovic poput IZDAJNIKA Vuka Brankovica iz daljine boj posmatrao i nebi u njemu junacki ucestovao!

    Zato neka SRBijanske fukare dobro upamte i neka nikada ne zaborave da djelenje SRBa po pokrajinama kod Pravih SRBa: Pravoslavaca i Svetosavaca nikada nece proci, jer SRBi Bosne cistog su obraza i pred Bogm i SRBskim Narodom!

    Zajedno sa ostalim kosovskim junacima oni se udostojise vjencom Mucenistva, a Vuk Brankovic i njegova svita i izrodjeno SRBsko potomstvo za vecita vremena se okitise vjencom IZDAJNIKA, i narodnim proklestvom: „RDJOM KAPLJO DOK MU JE KOLJENA!“

 2. Нисам баш сигуран??? Врло је то сумњиво да је уопште било који од Еванђелиста знао Грчки Језик а некмоли да напише Еванђеље на Грчком језику! Замислите да је један Рибар Син Зеведејев умео да користи ИНФИНИТИВ СА АКУЗАТИВОМ или АПСОЛУТНИ ГЕНИТИВ! Чега и те како има у Еванђељу и посланицама Св..Ап и Еванђелиста Јована!!! На пример најстарији препис Херодотове историје је из 9. века исто важи и за друга философска дела и хроника као и за Илијаду и Одисеју! Нема доказа да је Грчки коине био било где ГОВОРНИ ЈЕЗИК него су чак и сами грци говорили језик народа где су живели и бавили се трговином! Наравно да су грци говорили на свој грчки начин али не грчки него језик народа међу којима су живели! НЕМА ШАНСЕ да је било шта из Библије написано на неком другом језику осим АРАМЕЈСКОГ ЈЕЗИКА!!! Арамејским језиком се говорило од Британских острва до реке Инда …Арамејски је био званични језик: СтароВавилонско0г Царства-Асирског Царства-Вавилонског Царства-Медо персијског Царства-Лесандровог Пан царства -Говорни језик Римског и Ромејског царства( латински и грчки су служили само за документацију) и коначно Арамејски језик је био говорни језик огромне већине народа Европе до 12. века па чак и до 17. века у неким земљама! По целој Европи има на десетине хиљада топонима који су Арамејског порекла и који се не могу другачије објаснити осим преко Арамејског језика! Исто важи за малу азију и азију до реке Инда! Бенгалски језик данас има преко 50% арамејских речи исто важи за староенглески,старонорвешки итд…

 3. Niko Nikić каже:

  Ko je bio Marko ? Daj prezime ,nema potpisa ,samo „po Marku “ …gdje se pise pismo i na kraju stavi potpis po ovom ili onom da je pisano.? Jos na Grckom jeziku ,jeli Isus bio Grk ? To sve govori da je danasnja Biblija kopija kopije .

  • Svestenik O. Mihailo Mikic каже:

   Brate Niko, danasnja Biblija i poredna svih svojih mana do kojih je doslo zbog pogresnog prevodjenjs pojedinih citata iz Svetoga Pisma bila je i ostala knjiga NAD knjigama, najcitanija i najvise prevodjena od svih drugi knjiga na svijetu.

   Bibliju citaju i proucavaju redovno ne samo hriscsnski vjernici zbog njezinog poucnog i istorinskog sadrzaja vec svi kulturni ljudi svijeta bez razlike na svoje vjersko ubedjenje i svoju vjersku pripadnost. Sve druge knjige se citaju obicno samo jednom u zivotu, i to je najbolji dokaz da je Biblija pisana od ljudi vodjenih blagodacu Duha Svetog, a ne od obicnih smrtnika vodjenih ljudskom mudroscu!

   Zato se u kulturnom svijetu ne smatra niko prosvecenim ljudskim bicem ako nije u zivotu svome barem jednom procitao Bibliju koja nas moze umudriti i sacuvati od greha, ili ce nas greh cuvati od Biblije koja u svakom vremenu ljudima Bozijim svedoci o proslosti, govori o sadasnjosti i otkriva nepoznatu buducnost!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s