Тешко пастирима који пасу сами себе (Јез 34,2)

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ
КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ

Gospod Isus Hristos Pantokrator

Од свештеника је потекла саблазан на Западу, од свештеника је почела пропаст Запада, од оних свештеника који скврнише светињу и извртоше закон (Соф. 3, 4). Није ли и јеврејски првосвештеник Арон сам салио златно теле у пустињи и пустио народ да се клања телету, и то мртвом, уместо живоме Богу.

Скоро хиљаду година црква Христова на Истоку, и на Западу била је једна црква, са истим умом и истим срцем и истом свешћу о дужности. Али на крају прве хиљадугодишњице од рођења Спаситеља света као да је оковани сатана пуштен из пакла да вара овај свет. А начин сатанин није као начин Христов. Почињући зидати царство Божије међу људима Христос је изабрао најпростије и најнезнатније људе. Сатана пак увек је презирао мале и незнатне а дејствовао преко првака, вођа, старешина и главешина, првосвештеника, филозофа, краљева, државника, научника, уметника и тако даље.

На крају прве хиљадугодишњице сатана је ударио преко првосвештеника западне цркве, њега наустио да се одели од Источне православне цркве, и надувавши у њ дух гордости наставио га да се завади са свима краљевима и кнежевима свих хришћанских народа, да око шта него ни око шта: око столице и почасти и првенства и власти. To јест око свега онога што је Спаситељ ставио на последње место на најнижу нумеру свога метра, што је тај првосвештеник дословно извршио.

Оделивши се од Цркве православне он је стао скврнити светињу и извртати закон Божији. Скврнио је светињу тиме што је одбацио пост као непотребан и завео дворски нечисти живот у својој кући. Извртао је закон Божији, и закон вере и закон владања (јер то двоје сачињава Божији закон за спасење људи). Изменио је Символ вере, олакшао подвиг спасења код својих верника тиме што је, све оно што се сматрало тешким заменио лакшим: новчаним прилозима и малим бројем кратких молитава. У току времена он, као да је рекао Христу: морамо знати ко је први у царству Твоме. Питање које су ти поставили синови Заведејеви Ти ниси правилно одговорио. Рекао си како тобож ко хоће да буде први нека буде слуга свима и као да је Син Человјечески дошао, не да њему служе, него да он служи, и – најзад да би заблуда била већа – опрао си прљаве ноге рибарима. Историја је доказала да си погрешио. Народи су стока глупа. Та стока пре свега тражи вођу и главара, тражи првога изнад свију, тражи непогрешнога. To je основно и главно у сваком друштву и у сваком народу. Ти то ниси могао знати, јер си мало живео у овом свету, млад си умро, и јер ниси студирао психологију маса. Међутим, ми првосвештеници учили смо велике школе, путовали много по свету и живели два пута дуже од тебе. Зато ред је да ти оставиш нама да према своме огромном искуству решимо ово питање. Ти буди на небу што год хоћеш а нама остави земљу. Ти буди Бог на небу а ми бог на земљи; Ти непогрешан на небу а ми непогрешни на земљи. Видећеш Ти на крају крајева, да је овај наш практични програм несравњено бољи од Твога идеалистичког и младићског програма. Послушај ти нас старце, који се ево хиљаду година с Твојим именом рвемо, као и са овим поганим светом. Да си слушао старце, Ти не би ни био распет на крст.

Тако је сатана морао шаптати првосвештенику Запада а тако је првосвештеник најпре морао шаптати Христу a после свој шапат објавио целом свету у виду нове догме о својој непогрешивости, то јест, о себи као тријумфалном Христу на земљи и као опуномоћеном представнику Бога Саваота пред људима, коме је Бог дао два мача, један мач – да поставља и потврђује краљеве народима земаљским а други мач – да их обара и сургунише.

Шта је била последица тога? Било је оно што пророк Јеремија виче од имена Божијега: Тешко пастирима који пасу сами себе… Претилину једете, вуном се одијевате, кољете товно, стада не пасете. Слабијех не кријепите, болесне не лијечите, рањене не завијате, одагнане не доводите натраг, изгубљене не тражите него силом и жестином господарите над њима. И распршта се стадо немајући пастира (Језекија 34, 2-5). Гибали су се западни народи под оваквим пастирима у недоумици шта ће и куда ће. Видели су ти народи да они који њима говоре о Царству небесном грабе за себе царство земаљско. И који њима саветују да се не богате, сами се богате. И то на крваве начине; и који њих одвраћају од властољубља грабе и купују власт на све стране. Гибали се и колебали народи хришћанског Запада пред овом саблазни као трска пред суровим ветром. Најзад су народи Запада одбацили свога архипастира, а они који су били учени и богати одбацили су и веру Христову због непојамног антихришћанског става својих првосвештеника. Дотле је вођ цркве био и вођ културе. А кад је завада настала, онда културом Запада почео је управљати световњак. Сатана је играо двојну игру: са првосвештеником против краљева, против научника, против културе и првосвештеника, a са краљевима против првосвештеника и са носиоцима културе и науке и уметности и политике (не само против првосвештеника и клира) него и против саме вере у њеним основима. Дрскост с једне стране изазвала је дрскост с друге стране. Пакост је родила пакост; презрење је искресало презрење. Једна крајност дозвала је другу крајност. И тако, као што наш песник каже: „Све је пошло ђавољијем трагом“. Пркос је завладао на обе стране: пркос цркве против државе, вере против науке и обратно, свештеника против грађанина и обратно. И тај пркос је пожњео горке плодове, најгорчије, у наше дане.

Зато, Србине, знај ово и запамти и ходи мудро као и оци твоји. He дај свакоме да буде пастир. А кад имаш добре пастире то ти је небески дар већи од целога света. Поштуј добре свештенике своје као дете родитеље своје, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи. Поштуј a не ружи, по туђем примеру; исправљај га а не дели се од њега. Јер црква је важнија од свега осталога, пошто је само цркви обећана верност, а не државама и културама. Амин.

Припремила екипа странице „Православље живот вечни“

Advertisements
Овај унос је објављен под Кроз тамнички прозор. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Тешко пастирима који пасу сами себе (Јез 34,2)

  1. SRBin Svetosavac каже:

    Zao mi je zbog otpadnistva rimske „crkve“ od Boga Hrista, ali ona je od prvih dana svoga osnivanja imala problema da ispravno shvati istinu Hristovu i pravdu Boziju. Prenosenjem Prestolnice rimskog Carstva od strane Konstantina Velikog 324 godine iz duhovno trulog Rima u novosagradjeni Carigrad, rimska „crkva“ je izgubila i ono malo ugleda sto je ona do tada imala medju Pravoslavnim hriscanima. Zbog toga je kod rimske „crkve“ zemaljska mrznja zamjenila hriscansku ljubav prema Crkvi Bozijoj: Istoku i Svetom Pravoslavlju!

    Tu satansku mrznju rimske „crkve“ prema Carigradu i Svetom Pravoslavlju, ubrzo poslije raskola zvanicno proglasenog 1054 godine, iskusice prvi na svojoj kozi gradjani Carigrada a zatim i drugi Pravoslavni Narodi. Rimski Krstasi koji su bili poslati od rimskog Pape u vreme Cetvrtog krstaskog rata (1202-1204) da oslobode Grob Gospodnji u Jerusalimu od muhamedanaca, po nagovoru Venecije i samog Pape iznenada su napali Vizantiju i zauzeli Carigrad. Tako je rimska „crkva“ zbog svoje mrznje prema Svetom Pravoslavlju zauvjek otpala od ljubavi Hristove, i zapecatila krvlju Svetih Mucenika svoju jereticku sudbinu!

    Po OTKROVENJU Sv. Jovana Bogoslova, rimska „crkva“ je glavni stub podrske svim podzemnim silama pakla koji vjekovima rade na dovodjenju i zacarenju ANTIHRISTA. Sadasnji dogadjaji u svijetu to potvrdjuju bolje od rijeci bilo kojeg svestenika. Zato grese puno svi oni SRBi koji u ime „mira“ prelaze preko pokolja i genocida izvrsenog od strane hrvatskih ustasa sa blagoslovom najvisih velikodostojnika rimokatolicke „crkve“ tokom Drugog svjetskog rata, i prizeljukuju nekakvo „pomirenje“ sa ubicama svoje brace i sestara!

    NAROD KOJI ZABORAVLJA SVOJU ISTORIJU, OSUDJEN JE ZAKONOM ZIVOTA DA JE PONAVLJA DOK SE NE OPAMETI ILI NEBUDE NESTAO SA POZORNICE ZIVOTA OVOGA SVIJETA. SRBINE BRATE TI ZATO SADA BIRAS IZMEDJU ZIVOTA I SMRTI, HRISTA I SATANE, I KAKO BUDES ODABRAO TAKO CES I PROCI!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s