Папа лутеранима: „Храбри сте што сте дошли овде, а пре неког времена смо вас спаљивали!“

Папа језуита чврсто наставља путем крајњег ниподаштавања норми садржаних у правилима римокатоличке традиције. Он се држи једног јединог принципа -остваривања царства земаљског са њим на челу, при чему, по старом језуитском правилу, циљ оправдава средства. Потпуно је предан идеји о јединственој светској религији заснованој на минимализму у учењу. Он наставља континуитет који је започет Другим ватиканским концилом и који је свој врхунац имао у време папе Јована Павла Другог. Савез са глобалистичким организацијама, САД и организацијама сродним НАТО пакту папи даје преимућство у религијској области, док се римокатоличкој заједници склоној традиционализму континуирано ломи кичма кроз пуштање педофилских скандала на медијима глобалиста. После овог текста схватићемо да обриси глобалне унифицирајуће религије већ постоје.

papa-francesco-luterani_1130640

Православни екуменисти који сличан процес врше у Цркви православној, свој салто мортале припремају кроз тзв. Васељенски сабор, заказан за 2016. Велики замах даје се и минорној верској групи „Арк-заједници“ („арк“ се може превести и као „ковчег“ – „ковчег Завета“ и као „барка“ – „Нојева барка“). То је секта која је настала 2002. године и свој једини циљ види у стварању заједничке религије свих хришћана и хришћанскох јереси. Управо, у сусрету са члановима ове групице, папа је изрекао своју нову шалу:

„Прво желим да вам се захвалим на храбрости. Присуствовао сам Синоду лутеранских бискупа. Рекао сам да је веома храбро што су дошли, с обзиром на чињеницу да су лутерани овде некада спаљивани“.

Ову шалу, од које су прсли у смех сви присутни, изрекао је папа Франциско, који се током синода о породици састао у дому св. Марте (његовој садашњој резиденцији, прим.прев.) са групом протестаната евангелиста из Заједнице евангелистичких епископалних цркава. Он им је препричавао доживљаје са сусрета са лутеранима. Шалу или извињење на рачун Јасеновца и учешћа Ватикана у моделирању овог логора још нисмо чули, али овај папа би можда могао и овакво извињење да учини уколико би оно помогло у уклапању православних у римокатолицизам.

ДА ЛИ ЈЕ ПАПА ХРИСТА НАЗВАО „ОЦЕМ ЛАЖИ“?

У Јеванђељу је на много места написано да Христос није дошао да уједини лаж и истину и створи мир на земљи између разних религија. Он је једном приликом, чак и жену која је учествовала у идолопоклонству назива „псом“ због њене искварене вере. Наводио је људе да иду „уским путем“, а не развраћеним путевима на којима идеје добра служе да само замаскирају злу садржину пута. Господ каже да је дошао да раздељење да на земљи:

Мислите ли да сам дошао да мир дам на земљи! Не, кажем вам, него раздељење. Јер од сада ће петоро у једној кући бити раздељени: троје против двоје и двоје против троје. Оделиће се отац од сина и син од оца; мати од кћери и кћи од матере; биће свекрва против снахе своје и снаха против свекрве своје (Лк.12,51-52).

Ипак, папа баца под ноге речи Христове, називајући Га „оцем лажи“ и он би да сједини свекрву и снаху.

Ми грешимо против Божије воље, јер смо и даље фокусирани на разлике„, рекао је папа дотакавши се теме екуменизма. „Наше заједничко крштење је важније од наших разлика. Ми сви верујемо у Оца, Сина и Светога Духа; сви ми поседујемо благодат Светога Духа.

И ђаво- отац лажи, отац свих подела, поделио је хришћане,“ каже Фрањо називајући све јереси и Цркву истим именом – „хришћани“. Он каже да „хришћани имају много више заједничког него различитог у питањима вере, што доказује заједништво хришћана у прогону данас, како на Блиском Истоку, у Африци и у Албанији“, где је папа боравио недавно, заборављајући да у ратним дејствима страдају не само они који верују у хришћанство или неку његову јерес, већ често и муслимани, будисти и други.

МИНИМАЛИЗАМ

Оно што, међутим, уједињује хришћане„, рекао је Бергољо, који је још у време боравка у Буенос Ајресу био пријатељ са недавно преминулим бискупом Тонијем Палмером, у чију част је и организован сусрет са евангелицима, „јесте посебно благо. Многи више воле имитације тог блага неголи само благо. Наше благо је вера у Оца, Сина и Светог Духа, и позвани смо на светост и на проповедање Јеванђеља у свим крајевима света са уверењем да Бог није са нама јер смо римокатолици или лутерани или православни.

agca али агџа

ЗНАЧАЈАН МЕДИЈСКИ НАСТУП РИМОКАТОЛИКА: Али Агџа, атентатор на папу Јована Павла Другог и сарадник разних служби државних безбедности (бугарска служба, ЦИА) би требало ових дана да учествује у италијанском ријалити шоу „Острво познатих“, после чега би га Бергољо крстио у Турској.

Према речима председника папског Савета за унапређење хришћанског јединства, Курта Коха, јубилеј реформације, чији је домаћин била Евангелистичка лутеранска црква у Италији, био је прилика за дијалог, сећања и наду у јединство. Сусрет је уприличен поводом припрема за обележавање пола миленијума од протестантске реформације, који ће почети 2015. године, а завршницу достићи 2017.

У свом обраћању током округлог стола, осврћући се на екуменистичку димензију овог догађаја, Кох је истакао да ће тај догађај бити и педесетогодишњица дијалога између римокатолика и лутерана, која би кулминирала заједничком декларацијом и, како се он нада, довела до потпуног евхаристијског и административног јединства.

„Јубилеј поводом реформације биће прилика да се критички осврнемо на оно што се дешавало, како би се зацелиле ране настале у сукобима рођеним у периоду реформације. Комеморација, која ће се одржати 2017. године„, закључио је Кох, „биће знак наде у погледу дубљег јединства између римокатолика и лутерана, како би заједно сведочили присуство Бога у свету„.

И отвориће Господ једну огњену реку, као море, да у њу баци све нечастиве, безверне, јеретике, безбожнике и грешнике да у векове горе. А благочастиве и православне Хришћане и праведне увешће у рај да се свагда радују. (св. Козма Етолски о будућем суду)

Извор: famigliacristiana.it

Погледајте такође: „Папа позвао на екуменистичко уједињење преко идеологије пацифизма“

Превод и припрема: екипа ФБ странице „Православље живот вечни“ 

Овај унос је објављен под Римокатолици. Забележите сталну везу.

Постави коментар