Прославите Бога у Тројици

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ
КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ

1982307_595402217195851_1519620395_n

Браћо моја, да ли знате које су две најдубље мисли? То вам не може човек речима казати. То се може само у драми живота показати, на Богу и на људима. И то се заиста показало онда кад се све показало и открило онда кад се све открило. Кад су сва пророчанства дошла до Откровења, онда се све открило. Како то сва? Ево како: и божанско и човечанство, и небеско и земаљско, и анђелско и ђаволско. Све се то открило, и откривено показало онакво какво јесте. Због тога се Нови завет назива по преимућству Откровење Божије. Јер није се само Бог открио, него се и човек открио и анђео и ђаво. Објавила се тајна Бога и тајна човека. То и јесу две најдубље мисли: тајна о Богу и тајна о човеку, а то је у крајњој линији тајна о недосежности величанства Бога Саваота и о неслућеној подлости човека. Заиста вам кажем: висина величанства Божијега и низина подлости људске то су две мере, две димензије, бескрајне и утопничке. Онај ко мисли о томе двома, тај постаје утопљеник који се топи или у врховна небеса или у дубоки уски бездан.

Бог се јавио људима. Од свега што се догађало од створења света то је најважнији догађај. Око овог догађаја сва се историја људска окреће као око свога стожера. Све је друго од мањег значаја. Све је друго споредни предмет разговора. Управо све остало што су људи као путници по ноћи нагађали, слутили, гатали и очекивали – све су то само ноћне сенке пре појаве сунца са истока. А кад се сунце појавило, сенке су ишчезле као луди снови кад се човек пробуди.

Бог се јавио људима у личности једнога човека. Зашто тако? Зато што су људи од памтивека очекивали да им се Бог тако јави, то јест као човек да поживи међу људима и да разговара са људима, и да одговори људима на безбројна питања; и да излечи на људима безбројне муке и болести; и да очисти људе од безбројних греха, страсти и слабости, и да зајемчи људима испуњење безбројних људских чежњи за животом и за правдом и за љубављу и за радошћу. Сва божанска обећања о добру која је Творац положио у срце и у крв и у дух свакога човека требао је јавно све то Бог да одобри и да обнови и да оживи и да каже: да, и амин.

Такав Бог, браћо моја, и у таквом човечијем облику јавио се у свету пре скоро 2000 година. А кад се Бог јавио у лицу Господа Исуса Христа рођеног од Пречисте Деве Марије, тада се јавило неслућено величанство једнога Бога, у Тројици, али се јавило и неслућено ништавило људско. Ни једно ни друго поколење није могло ни сањати: ни такву красоту Божју, нити такву подлост људску; ни такву чистоту Божију нити такву прљавштину људску; ни такву силу Божју нити такву слабост људску; ни такву милост Божју нити такву злобу људску; нити такав тамјан Божји нити такав смрад људски.

И од тада до данас две реке теку упоредо: једна је река голготска а друга содомска. Једно је река бистра и чиста а друго је река смолна и срамна.

Људи који су познали Бога у телу окупали су се у реци голготској и постали чисти као снег и светли као анђели. А људи који нису познали Бога у телу купају се до данас у реци содомској, у смоли и у смраду. Христос Бог јавио je да више љуби живе људе од свих творевина у овоме свету, Божијих и људских. Голготски следбеници Његови то су примили и према томе ценили све вредности. А содомски људи ценили су више творевине Божије, тј. звезде и планине и реке и змије, па су се њима и клањали као божанствима и ценили су људске творевине, кипове од камена и дрвета и слике и грађевине и рукотворине и сву такозвану културу него ли живе људе. Голготске људе Бог је благословио, а содомске људе Бог је проклео.

Како од увек и за увек тако и данас. И данас, браћо моја, Бог благосиља голготске људе а проклиње содомске. Ко су једни а ко други? Голготски су људи они који стављају Бога изнад човека а све друго испод човека; и који се клањају Богу јављеноме у лицу Господа Исуса Христа рођеног у телу од Пречисте Марије. Содомски су људи они који пажљивије чувају кипове својих лажних богова незнабожачких, него ли животе живих и крштених људи; који цене музеје више него цркве; који говоре о култури више него о Богу јављеноме у Христу. To су содомски људи.

Ко има уши нека чује ово и ко има разум нека разуме ово. Ко чује и разуме и прими, тај ће спасен бити. А ко не хтедне чути и не могне разумети, тај ће осуђен бити. Наш живот на земљи је кратког рока, сличан тркачима на кочији: или добити све или изгубити све. Разумите ово сви ви који разум имате. И прославите Бога у Тројици. Амин.

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Кроз тамнички прозор. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Прославите Бога у Тројици

 1. Svestenik Mihailo Mikic каже:

  Na Bogojavljenje, za vreme krstenja Gospoda naseg Isusa Hrista u rijeci Jordanu od strane Sv. Jovana Krstitelja, BOG se javio ljudima u sva svoja TRI LICA! Zato se Pravoslavni SRBi na Bogojavljenje pozdravljaju medjusobno sa radosnim pozdravom BOGOJAVLJENJA: BOG NAM SE JAVI! VAISTINU SE JAVI!

  O tome spasonosnom dogadjaju kada se Bog javio ljudima u sva svoja TRI LICA, imamo svjedocanstva u Svetome Pismu ili Bibliji, od strane Svetih Jevandjelista. Sveti Apostol i Jevandjelista Matej o Krstenje Isusovo u rijeci Joradnu govori ovako: „I krstivsi se Isus izadje odmah iz vode; i gle, otvorise mu se nebesa, i vidje Duha Bozojega gde silazi kao golub i dodje na njega. I glas, glas sa neba koji govori: ovo je sin moj ljubazni koji je po mojoj volji.“ (Mt.3:16-17)

  Sveti Jevandjelist Marko o tome dogadjaju govori na sledeci nacin: „I dogodi se u one dane da dodje Isus iz Nazareta Galilejskog, i krsti ga Jovan u Jordanu. I odmah izlazeci iz vode vide nebesa gde se otvaraju i Duh kao golub silazi na njega. I glas dodje sa neba: „Ti si Sin moj ljubljeni koji si po mojoj volji.“ (Mr.1:9-10)

  Sveti Jevandjelist Luka takodje svedoci u svome Jevandjelju o Krstenju Isusoom: „A dogodi se..kada se Isus Krstio, dok se on moljase Bogu, otvori se nebo, i sidje na njega Duh Sveti u tjelesnom obliku kao golub, i cu se glas sa neba koji svedoci; „Ti si Sin moj ljubljeni, ti si po mojoj volji.“ (Lk.3:21-22)

  Sveti Jevandjelist Jova u svome Jevandjelju govoreci o Logosu kao tvorcu svijeta i davaocu zivota, govori takodje o ovaplocenju Logosa i svjedocanstvu Jovanovom o Krstenju Isusovom. „I posvedoci Jovan govoreci: Vidio sam Duha gdje silazi kao golub sa neba i ostade na njemu. I ja ga ne znadoh, ali Onaj koji me posla da krstavam vodom on mi rece: „Na koga vidis da silazi Duh i ostaje na njemu to je onaj koji krstava Duhom Svetim. I ja sam vidio i zasvjedocio da je on Sin Boziji.“ (Jv.1:32-34)

  SRBi braco, proslavimo zato zivotom svojim po Zakonu Bozijem i ucenju nase Svete Vjere Pravoslavne Jednog Boga u TRI LICA: Boga Oca, Boga Sina i Boga Svetoh Duha. To je Jedan Bog sa tri lica kao sto je sunce jedno sa svojom masom koja daje svjetlost i toplotu. Ovo je tajna velika i nju mogu da razumu samo prosveceni Duhom Svetim, koji od Oca izlazi poput svjetlosti koja izlazi od sunca, i koji se salje se u ime Sina, kao toplota koju suncani zraci sa sobom donose!

  Neka je zato vjecna slava Jednom Bogu u Tri Lica: Ocu, Sinu i Svetome Duhu, sada stalno i vo vjeki vjekov. Amin!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s