Да ли је медијски маг коначно долијао: ШИПТАРИ ТВРДЕ ДА ЈЕ САВА ЈАЊИЋ ПИСАО ГРАФИТЕ У ДЕЧАНИМА!?

Дечани, Србија 13.10.2014. – Председништво „Савеза историчара Косова – Аљи Хадри“, са огранком у Дечанима, изразило је незадовољство натписима који су осванули на неколико објеката у близини Дечанског манастира. Тамо су поред натписа „UÇK“ (Ushtria Çlirimtare e Kosovës; Ослободилачка војска Косова) исписано и „ISIS“, знак терористичке организације из Ирака.

14131283884299_otac_savaaaaaaaaaaaaaaa

Забринути Сава због непристојиних графита

Шиптарски историчари сматрају да је неко злоупотребио име „УЧК“ које за њих представља назив ослободилачке војске. Они сматрају да је „манастир Дечани споменик посебне важности за општину Дечани и Републику Косово“. Позивају полицију и снаге КФОР-а да осветле случај до детаља, јер је место где се све одиграло зона под заштитом КФОР-а.

Ово су речи Шкодрана Имераја, координатора организације „Аљи Хадри“. По њему, парадоксално је да се у зони коју обезбеђује КФОР нацртају овакви иницијали и да починиоци не буду виђени од војничке страже која је непрекидно на десетак метара од тих објеката.

„Онда се поставља питање: Није ли сам Сава Јањић написао ове иницијале због одређеног разлога, да учини притисак ради ширења имовине на штету грађана Дечана?“, пита Имерај.  /Telegrafi/

Колико има основа за овакву тврдњу?

 Сава Јањић, контраверзни монах који је прошао пут од анти-екуменисте до екуменисте и од борца против режима до борца за режим, је свакако најпознатији као медијски маг коме је успевало да покрене читаву медијску кампању у корист циља коме би стремио.

10553415_960748923939246_1836327885829387099_n

Локације где су исписани графити по сајту манастира Дечани

Најранији његов медијски ангажман везан је за сарадњу са епископом Артемијем. Посебно се истакао у обавештавању јавности о догађајима на Косову и о страдањима српског народа и Цркве на КиМ. „Раскол“ између његовог духовног родитеља и епископа и њега настаје по питању прихватања независности Косова. Док се епископ Артемије залагао за борбу за опстанак Косова у границама Србије, Сава је заузео калкулантски став „узми шта можеш“ и залагао се за посебну заштиту манастирских добара и интеграцију Срба у „Републику Косово“. Ахтисаријев план, управо је урађен на тим принципима.

Пошто је еп. Артемије остао на својим ставовима, Сава Јањић уз помоћ свога сабрата Теодосија који је изабран за викарног епископа 2004., новинарке Жељке Јефтић из листа Блиц, правника Велибора Џомића из Митрополије црногорске и других, започиње бесомучну кампању против свог епископа. Практично су Блиц и остале медијске куће са еврофанатичним ставом одржале суђење еп. Артемију без сведока, што је био шлагворт за осуду од стране Синода. Став супротне стране је да се у кампањи Јањић служио најнечаснијим средствима и подметањима. Доласком на власт Бориса Тадића и Иринеја Гавриловића, ова кампања добија свој завршетак у насилном уклањању епископа Артемија са катедре.

Једно од последњих Јањићевих инсинуација везано је за идеју да ће еп. Артемије повести некакву „истинску цркву“ и изазвати раскол, што се показало као нетачно и као подметање, јер је еп. Артемије остао у Српској Православној Цркви само применивши 15. канон Цариградског сабора и наставио борбу унутар Цркве.

Сви ови подаци говоре да је Сава Јањић спреман да учини дело за које га оптужује Имерај. Са друге стране, познато је да се шиптарски сепаратисти, такође, баве подметањима и свако дело шиптарских терориста су проглашавали српском самовиктимизацијом, тј. да Срби сами себи зло наносе да би привукли пажњу на себе. Из овог разлога је тешко утврдити ко је већи у превари: Јањић или Имерај. Тренутни висок степен сарадње између власти тзв. „Републике Косова“ и власти узурпираног манастира „Дечани“, вероватно, неће угрозити овај последњи вандалски акт.

1._Inaugurimi_i_ures_ne_manastirin_e_Decanit_24.09.2013

Једна од акција Саве Јањића са представницима УЧК из 2013: пресецање врпце на новом мостићу преко Дечанске Бистрице.

 Лукав пријатељ је некористан и опасан човек. Он у својој души ништа здраво нема, у њој нема ничега светог и ничег честитог, безверан је, опак, лукав и подмукао. Не зна за искреност, а на језику носи лукавство и лаж. Мисли лукаво, а у срцу своме испитује подлост. Његове су речи благе, а намере опаке. На речима показује пријатељство, а кришом сплеткари против свога верног пријатеља. Шири о пријатељу ружне приче и светиљку лукавства пали злом… Пријатељство злога човека страшније је од непријатељства, јер од тога се можеш сачувати, а од онога не. (Свети Нектарије Егински о лукавом пријатељу)

Погледајте такође: ПОРТПАРОЛ УЧК РАЗГОВАРАЛА СА САВОМ ЈАЊИЋЕМ

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

 

Овај унос је објављен под Вести, Дечани. Забележите сталну везу.

3 реаговања на Да ли је медијски маг коначно долијао: ШИПТАРИ ТВРДЕ ДА ЈЕ САВА ЈАЊИЋ ПИСАО ГРАФИТЕ У ДЕЧАНИМА!?

 1. SRBin Svetosavac каже:

  Sava Janjic kao prvo nije cisti Srbin. Njega je zbog znanja engleskog jezika sa sobom po Americi vodao Vladika Artemije kao svog licnog prevodioca. Sava Janjic je bio licni prevodioc Vladike Artemija i za vreme svih njegovo medjunarodni susreta, razgovora i potpisani dogovora. Kako je Sava tacno prevodio rijeci svoga Vladike vidimo po tome kako je problem Srba na Kosovu i Metohini resen nezakonitim i nasilnim progonom i svrgavanjem Vladike Artemija sa Trona Rasko-prizrenske Eparhije!

  Istine radi moram ovde reci da Vladika Artemije nije bio jedini Bogoljub i SRBski Rodoljub koji je gajio ljutu zmiju u njedrima svojim. Tako je bilo i ostalo. Svi SRBski politicari od prvih daba svoga javnog rada imaju od UDBE prikacenog „prijatelja“ koji kontrolise njihov rad ako he on od interesa tajnih vladara iz senke.

 2. SRBin Svetosavac каже:

  UDBA je bila zato i ostala nasa sudba, od koje nije uspio da umakne ni Vladika Artemije niti njegov prevodioc Sava Janjic.

  Save sto se desilo sa Vladikom Artemijem su posledice dobrim djelom njegovog poverenja prema neprovjerenim ljudima iz njegovog okruzenja. Da li Vladiku Artemija zbog njegove sadasnje crkvene sudbine treba zaliti? Treba svako da odluci sam prema svojoj savjesti. Do sradanje Vladike Artemija je doslo iz mnogih razloga a najvise zbog njegove politicke naivnosti i crkvene revnosti. Mnogi Srbi veruju da je Vladiku Artemija stigla kazna Bozija, sto je nekada isao po zborovima i protestovao i govori protiv Slodana Milosevica. Drugi Srbi misle da je Vladika Artemije iz crkve proteran zbog njegovog cvrstog i nepokolebljivog stava u borbi za istinu Hristovu i pravdu Boziju. Treci Srbi misle da je do stradanja Vladike Artemija dosli na trazenje Medjunarodne Zajednice kojoj nije odgovaralo njegovo politicko djelovanja medju Srbima na KiM.

  Pravu istinu o svemu tome najbolje zna Sava Janjic. On je prodao dusu svoju djavolu misleci da tako najbolje sluzi Bogu i Pravislavnoj vjeri svojoj. Po mome misljenju do stradanje Srba na Kosovu i Metohiji i njihovog Episkopa Vladike Artemija je dosli zbog nasih greha i otpadnistva od Boga i Srbstva: Pravoslavlja i Svetosavlja, da bi se tako pokazali Posteni i Pravi Srbi: Pravoslavci i Svetosavci koji Bogu sluze kroz svoju zrtvu Krstonosnom Rodu SRBskom!

  • Пера каже:

   Опрости брате, стари је коментар али искрено би био срећан да користиш ћирилицу ако си у техничкој могућности. Данас је то бар лако подесити. Него, стичем утисак да се много србује када се брани вера, не знам само зашто ми Срби упадамо често у етнофилетизам када Црква није једне нације но свих људи а хришћанство изнад националног идентитета. Олако осуђујемо. И да ли је заиста могуће не мешати политику и завере и не извлачити из контекста. Ето и паде ми на памет, шта би ти брате учинио да сачуваш ту нашу светињу и на који начин? Онако ми чисто пролазе мисли…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s