Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ
КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ

995851_664181500290937_1189368541_n

Света Пречиста, Света Пречиста! To je Богородица којој преци наши посветише најлепше од својих задужбина. Рекао је Господ: Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети. Света Пречиста зове се тако што не само да je Бога видела но Бога у телу своме носила. Због тога се не зове Света Чиста него Света Пречиста.

Главно поглавље европске културе говори о чистоћи. Ревност за чистоћом постала је манијом за чистоћом. Но нажалост, и овде је Чивутин умешан. Под чистоћом модерна Европа не разуме неку другу, дубљу, скривенију и битнију чистоћу него само спољашњу. Сасвим подударно са појмом чистоће код јеврејских Христоубица пре две хиљаде година.

Јер и фарисеји су ревновали за чистоћом не мање него модерни Европејци. Тако пише у Јеванђељу. У Јеванђељу Божјем пише како су се фарисеји трудили до брижности модерних хирурга, да чаша и здјела споља буду чисте. Чистунци чивутски оштро су укоревали ученике Христове што неопраних руку узимају хлеб и једу. Јер пише: фарисеји и сви Јевреји не једу док не умију руку до лаката, држећи се онога што им је остало од старих… И кад дођу с пазара, не једу док се не умију; и још много има што су примили те држе: перу чаше и жбанове и котлове и клупе (Марко 7.). Све чисте водом којом и рубље, ништа сузама и огњем. Заиста прави модерни људи старога доба и прави праоци модерних чистунаца у Европи, који такође знају само за једну врсту нечистоће, a тo је телесна, и за једно вештаство прања, a тo je вода. He бруји ли у нашим ушима и изнад ушију посведневно клика европских јудаиста: воде, воде, воде! водовод, водовод, водовод. Купатила, купатила, купатила! Чистоће, чистоће, чистоће! И сви клонуше од умора перући се и чистећи се споља. И кад их погледаш, видиш их ваздан да иду у чистом оделу и са чистим телом од вечере до јутра. Ујутру се опет сви перу и чисте и купају. И сва та чистоћа с великим трудом стечена, никако им не траје дуже од једнога дана. Па опет из почетка. Опет уживање и купање и прање, и прскање; опет питање водовода и купатила. Јер ако пропусте само један дан да се не оперу и не окупају, они верују да заударају неподношљивим смрадом себи и другима. И стиде се. И код њих; код модерних Европејаца као и код њихових Христоборних јеврејских магистра – не постоји стид од неке друге нечистоте изван телесне, спољашње. Они знају само за смрдљив задах тела, али за смрдљив задах душе ни чули нису. Гробни задах грабежи и злобе од душевне неопраности не осећају.

Во времја оно приђоше фарисеји и књижевници – праоци модерних шовиниста и лепописаца – приђоше ка Исусу те Му прекорно рекоше: Зашто ученици твоји не живе онако како нам је остало од старијех него једу хлеб неумивенијем рукама? Одговори им Месија у праведном гневу своме (исти одговор даје фарисејима пре 2000 година и модерним Европејцима): Сад ви фарисеји споља чистите чашу и здјелу а унутра вам је пуна грабежи и злобе. Безумни, дајите милостињу од онога што је унутра и гле, све ће вам бити чисто.

Но ове речи Христове нити су разумели јерусалимски фарисеји нити их могу разумети модерни интелектуалци. У свом фанатичном бесу за спољном чистоћом, они не могу да трпе човека чија кожа није изрибана и лице добро умивено. Само постоји једна разлика и не мала, између обрезаних Јевреја и необрезаних Европејаца: Јевреји су били робови спољашње чистоће у име Бога Јехове а Европејци у име биологије. Јевреји су мислили да се спољашњом чистоћом бране од незнабоштва, а Европејци (у корену безбожни) мисле да се спољашњом чистоћом бране од микроба, од заразних невидљивих црва. Ни Јеврејима ни Европејцима није ни на ум падало, да спољашњом чистоћом постижу неки други циљ изузев да не смрде пред носом својих гостију. А кад Христос каже: Блажени чисти срцем јер ће Бога видети – то је један позитиван програм, не одбрамбени него визионарски. Они који чисте своје срце не чине то да не би видели демоне као Јевреји нити микробе као Европејци, него да би видели Бога.

О, Христе, хималајска висино над смрдљивом баруштином! Стрпи се и отрпи се. И нареди слугама твојим да не сустану проповедајући чистоћу унутарњу, чистоћу срца. Просте масе народне разумеће и прихватиће њене руке, прихватиће се онога што је теже, a тo је очишћење душе и срца од злобе и пакости, и зависти и немилости и безбоштва и сваког злочинства. Док ће меке руке увек тражити само воде да се споља оперу од смрада да би могле вршити смрадна дела.

Христе благи, помози нам очистити срца своја, и по молитвама Свете Пречисте спаси нас! Амин.

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Advertisements
Овај унос је објављен под Кроз тамнички прозор. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети

  1. SRBin Svetosavac каже:

    Evropa vise nije cista ni spolja ni iznutra. Ona vise nema cistu ni dusu ni tijelo. Dusu svoju Evropa je uprljala kroz jeres papizma, protestantizma i na kraju ekumenizma, a tijelo svoje Evropa je uprljala kroz sodomiju koje se stidi nebo i zemlja. Zato sada Evropa bez Boga zaudara smradom velikim i spolja i iznutra. Postala je okreceni grob i hodajuci mrtvacki sanduk napravljrn od ilovace u kome se dave u strahu od smrti i velikoga smrada svi narodi njeni koji su zaboravili pouku Hristovu: „Blazeni cistim srcem, jer ce Boga vidjeti“!

    Umjesto da sledi i gleda u Boga, Tvorca neba i zemlje, Evropa sledi i gleda sa blagoslovom rimskog Pape u nauku ljudsku koja proistice po razumu ovog svijeta, po kazivanju covecijem a ne od Boga!

    Tako se Evropa kroz nauku ljudsku klanja Antihristu koji sjedi u crkvi svojoj u vjecnome gradu koji se prostire na sedan brezuljska. Iz toga grada Antihrist sada preko sluga svojih u ime ljubavi bez istine Hristove i pravde Bozije pokusava kroz ekumenizam da prevari ako moze i izabrane!

    Sinovi i kceri Svetog Pravoslavlja, cuvajte se zato evropski zabluda i bezboznickog puta njezinog koji vidi u propast i SMRT VJECNU. Evropa bez Boga Zivota je Evropa smrti i vecnoga pakla ispunjenog sa trulezi i vecnim smradom. To je CARSTVO Antihrista kojeg ce Godpod uskoro ubiti a carstvo njegovo srusiti duhom USTA svojih. Cuj me Evropo, pokaj se zato za grehe mnoge zbog svoga otpadnistva od Boga Hrista, i Pravoslavne Crkve Njegove, jer se priblizava Carstvo Nebesko!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s