Сви су путеви Западне Европе немилост и лаж

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ
КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ

1982307_595402217195851_1519620395_n

Речено је од стране надахнутих видилаца: Сви су путеви Господњи милост и истина. На супрот томе ми можемо рећи: Сви су путеви Западне Европе немилост и лаж. Ко ће нас опорећи? Наше болно искуство то потврђује. Огромно и страшно искуство српско, за последња два столећа. Јер, чим су се праоци наши, сељаци шумадијски, почели дизати на Азијате, за слободу своју, Западна Европа се почела показивати непријатељ наше слободе. Због чега? Због пролаза, због извоза, због увоза, због свиња и бивола – због тога. И од тада до данас откривала се пред нашим очима неслућена стварност Западне Европе, а та стварност се најбоље изражава овим речима: сви су путеви Западне Европе немилост и лаж. Кад смо у чуду протрљали очи и погледали по широком свету Божјем, дознали смо, да нам то сведоче Африка, Азија и сва острва по великим морима, наиме, сви су путеви Западне Европе немилост и лаж.

У највећем разочарењу ми смо се питали: Како то? Зар није Западна Европа хришћанска?

Одговор је дошао: била је.

Наше је питање: Па где је Христос у Западној Европи?

Одговор: У дну софре.

Наше питање: А ко је у врх софре?

Одговор: Политичари, философи, књижевници, фарисеји, садукеји.

Наше питање: Па, ко ће Европу научити шта је истина?

Одговор: Европа и не тражи праву и вечну истину. Њени философи, политичари, и књижевници декретирају, односно састављају и објављују своју истину у сваком новом поколењу. Ново поколење, нова и истина. Уствари, то су људске лажи.

Наше питање: А ко ће Европи показати пример човекољубља и милости?

Одговор: Европа не жели да види такве примере. За њу је милост слабост. Последњи њени философи с којима је отворено двадесето столеће помрли су у лудници. Они су немилост проповедали као природну особину и природно здравље. Христа су гурнули у дно софре европске и наредили да га што пре истерају из куће. А они су сишли с ума и поскапали у лудницама, – ти нови етичари, нови законодавци европски.

Модерна Европа и Израиљ у време појаве Месије света- као два близанца! Ништа сличније у свету. Модеран Израиљ, пак ни за длаку није различан од ондашњег Израиља. Зато се узајамно мрзе и гоне, Европа и Израиљ- јер су слични као близанци. Заиста је велика болест сколила модерну Европу, али баш она иста болест која је сколила Христоборни Израиљ. Болест код обојих иста: Богоборство или Христоборство. Како је дошла та болест на народе најближе Богу? Сам Творац жалио се кроз пророка Исаију, кога Јевреји тестером престругаше: Синове одгојих и подигох, а они се одвргоше од мене. Па, онда, даље још страшније: Во познаје господара својега и магарац јасле господареве, а Израиљ не познаје, народ мој не разумије. О, да грешног народа! Народа огрезла у безакоњу! – Сјемена зликовачког, синова покваренијех што оставише Господа!

Размажен је Израиљ; размажена је и Западна Европа. Израиљу се јавио Бог као Бог милостив, Европи се јавио као Бог љубави. Милост Божја размазила је Израиљ; љубав Божја је размазила Европу. Узрок је исти и болест је иста. Јер народ без страха од Бога, брзо остане без Бога. Незнабожци који су имали страх од богова, ма и лажних, ближи су били правоме Богу, него ли размажени Израиљци и Европејци, који су сваки страх од Бога одбацили, а међутим милост и љубав нису ни појмили ни примили. Отуда су у наше време постали ближи Христу богобојажљиви јазичници, него размажени Израиљци и Европејци. То је пророк провидео и прорекао говорећи: Нађоше ме они који ме не тражише (Ис. 65, 1); или опет други који говори, да су даљни постали блиски Богу, док су блиски удаљили се и постали туђинци. И ближњи моји одалече мене сташа.

То вам је, браћо оцена (дијагноза) болести Израиља и Европе. Зато се то двоје мрзе што су исти по Христоборном духу своме и по својој лењој и трулој размажености. Зато су путеви и једних и других немилост и лаж. Док су путеви Господњи и онда и сада и за навек само милост и истина. Знали су свети оци православни лукаву и непостојану природу људску. Знали су они да ту природу ни сам страх не може загрејати, нити сама љубав одржати у здрављу. Зато су нам прописали молитву што се сваки дан чита у цркви: Господе, сподоби нас бојатисја и љубити Тебе всјем сердцем својим. И бојати се дакле и љубити. И бојати га се, јер је Он страшан Цар и Господар, и љубити га, јер је Отац и Човекољубац.

А ти Србине, шта мислиш? Две заразе спопале су твоју крв и твој дух: израиљски и европски. Како ћеш се од бранити? Како ли излечити? Није то право питање. Него је питање, да ли видиш своје љуте ране? Да ли знаш, ко ти их нанесе? Само кад би то знао! Одмах би знао да је Христос лек. Њему слава а теби спасење. Амин.

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Advertisements
Овај унос је објављен под Кроз тамнички прозор. Забележите сталну везу.

2 реаговања на Сви су путеви Западне Европе немилост и лаж

 1. Svestenik Mihailo Mikic каже:

  Duhovno stanje danasnje Evrope je nastupilo kao posleica njezinog otpadnistva od Jedne Svete Saborne i Apostolske Crkve, izrazenog kroz njezino otpadnistvo od istine Hristove i pravde Bozije. Odgovornost pred Bogom, istorijom i ljudima za duhovno stanje i moralnu propast naroda Zapadne Evrope, bjelog covjeka i velikog djela svijeta na dusi svojoj nosi rimokatolicka „crkva“ sa Papom na celu. Ona je uzrok moralnog posrnuca, pada i ubrzanog nestanka „civilizovanih“ naroda Zapadne Evrope!

  Moralni pad u svakom narodu je pocetak njegove propasti i nestanka sa pozornice zivota ovoga svijeta. Sadasnje morano posrnuce evropske „civilizacije“ je povod i uzrok za njezinu ekonomsku, politicku i svaku drugu krizu koja sve vise obuhvata staru Evropu, nagovestavajuci tako pocetak njezine propasti kojia se ubrzano priblizava svome kraju!

  Evropske „civilizacije“ bez Boga u sebi, bez rijeci ljudske, bez istine Hristove i bez pravde Bozije postideli bi se danas i divlji Huni i Avari. Oni bi sa pravom u danasnjoj evropskoj „civilizaciji“ prepoznali divljastvo vece od svog!

  Svaki dobronamjerni covjek u evropskoj „plemenitosti“ sa pravom prepoznaje lazanu dobrotu; u evropskom napretku perfidnu obmanu; u evropskim ljudskim vrednostima sa kojima se greh proglasava vrlinom a zivot po Zakonu Bozijem nazadanim, staromodnim i prevazidjenim nacinom zivota nalicje satanizma koji se sada poput smrtonosne zaraze siri iz Zapadne Evrope po cijelome svijetu!

  SRBi zato trebaju da budu zahvalni Bogu svome, Starom SRBskom Rodjaku, Gospodu nasem Isusu Hristu, sto je nama srodnicima svojim podario Svetog Savu, najmudriju SRBsku glavu. Sveti Sava je birajuci izmedju Hrista i Antihrista, Boga i Satane, Istoka i Zapada, Istine i lazi, Pravde i nepravde za svoj Bogoljubivi i Rodoljubivi SRBski narod pravi put odabrao. To je put Svetog Save koji vodi u zivot vjecni!

  Sveti Sava je SRBima svojim stvorio i ostavio Svetosavlje, kao vrhunac hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije. Sveti Sava je kroz Svetosavlje svojim SRBima stvorio i dao nasu domacu izvornu narodnu civilizaciju po kojoj SRBi trebaju da zive kao narod Bozji i srodnici Hristovi po Zakonu Bozijem, nezavisno od evropske ili bilo koje druge „civilizacije“!

 2. Alex каже:

  Eh da nam je Sveti Vladika Nikolaj Zicki medju zivima danas ovaj nas jadni srpski narod ne bih prolazio ovako stradajuci.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s