Митрополит Иларион: НЕ КОРИСТИТЕ РЕЧИ СВЕТИХ ОТАЦА НИ КАО ХИГИЈЕНСКИ ПАПИР, ВЕЋ ИХ УНИШТАВАЈТЕ

– Почела предсаборска кампања – декаденција мора да се изјасни.

(Декаденција је појам којим се описује постепено пропадање или слабљење неког појединца, организације, културе, друштва или цивилизације изазвано претераном уживању у луксузу, те заједно са њим везаном губитку некадашњих моралних и других основних принципа.)

Очигледно је да ће све већа диференцијација да се догоди у декадентним круговима православних. Православни хришћани који се по сваку цену држе режимског свештенства стављени су пред избор – да прихвате кривицу због помагања развитку јереси екуменизма или да се одвоје од те јереси прихватајући принцип 15. канона Цариградског сабора који одобрава непомињање епископа који су пали у јерес и пре одлуке Сабора.
Мада су очигледне опомене Светих Отаца да је овако организован „Васељенски сабор“ за 2016. осуђен да буде јеретички, православни који се држе јединства са екуменистима не желе то да виде. О разлозима зашто ће ово сабрање да изазове нове јереси и расколе најдетаљније је писао свети Јустин Ћелијски, српски богослов планетарног значења. Његова теологија која је сам врх теолошких истина савременог доба, ипак, прогнана је са већине теолошких факултета у свету и намеће се јеретичка теологија (теомахија) митрополита Јована Зизјуласа која врви од софизама. Један од софизама екуменистичке теологије је и тај да су одлукама Васељенских сабора (ма какве биле) ултимативно морају покоравати све Цркве. На тај начин би се и на том сабору из 2016. озаконила јерес која би одлукама тог сабора постала општеобавезно учење Цркве.

hilarion_alfeyev_metropolitan_of_volokolamsk

Митрополит Иларион препоручује да се речи Светих отаца не користе ни за тоалет папир, већ да се уништавају.

Зизјулас и његови следбеници превиђају намерно једну важну чињеницу. Та чињеница каже – да би се један сабор називао Светим Васељенским Сабором, тај сабор мора да буде у сагласности са Светим Писмом, Предањем и одлукама ранијих одлука сабора. Било је много сабора, али, свакако нису сви проглашени за „Васељенски“, већ само њих 7 на броју. Неки од сабора, где је победила јерес називани су „разбојничким“. Епитет „васељенски“ даван је сабору тек по томе што је временом доказано да су његове одлуке путоказ за православне и да су у складу са Предањем Цркве. Сада се, за 2016. годину облапорно гордо и неправилно, један сабор унапред назива „Светим Васељенским“. Сами најављени учесници дају себи за право да својим одлукама дају епитет „свете“. Ако тим путем наставе могу доћи до тога да у својој самоуверености и себе назову „Светим Оцима“.

Што се тиче питања Осмог Васељенског Сабора, учење Православне Цркве је јасно и недвосмислено, иако би екуменисти желели из петних жила да га удвосмисле. Епитет „Осми васељенски“, велики број православних учитеља даје већ одржаном Сабору у Цариграду на коме су под председништвом светог Фотија Цариградског (иначе, патријарха који је послао св. Кирила и Методија да просвећују Словене) осуђена новачења ватиканске јерархије и донешена правила која регулишу живот православних када су угрожени од јереси сопствених пастира. Ипак, још није било сабора који би озваничио Сабор св. Фотија као Васељенски Сабор, мада је његово значење и без тога једнако значењу Васељенских Сабора. О Осмом Васељенском Сабору постоји мишљење јеросхимонаха Кукше (†1964):

„Долазе последња времена. Ускоро ће бити екуменистички сабор под називом ‘свети’. Али, биће то осми сабор, који ће бити сабор безбожних. На њему ће се све вере ујединити у једну. Потом ће укинути све постове, монаштво ће бити скоро уништено, Епископи ће се женити. Нови календар ће бити уведен у Васељенској Цркви. Будите будни. Гледајте да идете у Божије храмове док су још наши. Ускоро нећете ићи тамо, јер ће се све изменити. Само изабрани ће то увидети. Људи ће наставити да одлазе у цркве, али ми ни у ком случају тамо не треба да идемо. Молим вас, стојте у истинској Православној вери до краја ваших дана и спашавајте се.“

Овде коментар није потребан. Поред тога о Осмом васељенском сабору је говорио и свети Нектарије Оптински, (†1928):

„Неће више бити Сабора. Било jе седам сабора, као седам Светих Тајни, седам дарова Светог Духа. У овом веку, пуноћа је број седам. Број будућег века је осам.“

Јасно је да свети Нектарије одриче да ће се десити неки сабор који ће бити православан, а са епитетом „Осми Васељенски“. Ипак, један други свети старац, св. Нил Мироточиви који је живео у 17. веку, говори:

„Затим ће се састати Осми сабор да разабере свађу, и објавиће добро добрим и зло злим… Земљодјелац одваја пшеницу од пљеве. Пшеница је – за човека, плева пак, за стоку. Кажемо, биће удаљени, одељени добри од злих, тј, правоверни од јеретика, и неко ће кратко време живети у миру људи.“

Мада на први поглед изгледа да постоји противречност у речима св. Нектарија и св. Нила, разлика у њиховим ставовима може да се објасни разлици у изражавању, а не у суштини прореченог. Њихови ставови су идентични ако кажемо да сабор за који се увелико уображено најављује да је „Осми Васељенски“, и који је усмерен на спајање Цркве са псеудохришћанским религијама, није „Осми Васељенски“, већ један од многих „разбојничких“; а да ће после тога доћи до неког окупљања остатака православних који ће својим сабором да се коначно оделе од јеретика. Да ли ће тај сабор икада бити озваничен као „Осми“ о томе се не зна.

“ … Земљорадник одваја пшеницу од плеве. Пшеница — за људе, а плева за стоку. Говорим, биће одлучени и одвојени добри од злих, то јест правоверни од јеретика, и за неко време људи ће уживати мир.“

Очигледно је из ових речи да „Осми васељенски сабор“ који организују екуменисти није сабор о коме је говорио св. Нил, јер екуменисти организују уједињење „добрих са злим, правоверних са јеретицима“, док ће истински сабор да организује разлучење, супротан процес. Колико озбиљно екуменисти организују овај свој „васељенски сабор“, или боље рећи васељенску срамоту, говори и то што су, већ сада почели да припремају народ на прихватање одлука овог свог сабрања. Међу првима се јавио и митрополит Руске православне цркве Иларион Алфејев:

„Сада се у црквеној и нецрквеној средини шири разнородна литература у којој се говори да се припрема осми Васељенски сабор и да ће то бити антихристов сабор, јер ће на њему православни потписати унију с католицима, одрећи се старог календара, укинути постове, свештеницима разрешити да ступају у други брак и тако даље.“ По његовим речима, ако некоме у руке допадне таква литература, не треба је користити „ни као што се у домаћинству користи стари папир, ни из хигијенских разлога“. „Уништавајте такве публикације да не бисте затровали своје умове и да оне не би допале у руке некоме који има слабу веру, и који није у стању да разликује бело од црног, правду од неправде, информацију од дезинформације“, рекао је Иларион. (Са сајта „Стање ствари“)

Покушаји да се упозорења св. Јустина, Нила, Нектарија, Теофана и других Светих Отаца подведу под „разнородну литературу“, је једноставан начин да се успавани међу православнима неприметно подведу под команду екумениста. Јасно је, како смо и на почетку казали, да је велика пометња међу православнима и да један број већ прихвата логику „где сви, ту и мали Муја“, aли је јасно из овог раног упозорења и позива на цензуру Светих Отаца, да постоји и паничан страх код екумениста од православних. Декадентна борба, у редовима православних који галаме, али се, на крају, саглашавају са екуменистима, добила је Иларионовом апологијом лажног сабора свог моћног црва сумње и логичку потврду да треба остати у јединству са екуменистима, што је свакако тек почетак кампање екумениста „боље спречити (будућу опозицију екуменизма), него лечити.“ 

82895_vr2-vreska-svecanost-vranje-foto-v.-p._origh

Отац Јустин – живи борац против јереси екуменизма.

Истовремено, док се сва висока јерархија националних цркава полако усаглашава у примању јеретичких уредби, док се обезбеђује „већина“ свети Јустин Ћелијски нас упозорава:

Имајући у виду све ове напред изложене чињенице и болно свестан њих и стања у савременој Цркви Православној и уопште стања у свету, које се стање ништа битно није променило од оне моје прве представке Светом Архијерејском Сабору (маја 1971. године), савест ми налаже да се поново обратим молбом и синовским вапајем Светом Архијерејском Сабору мученичке Српске Цркве: да се наша Српска Црква уздржи од учешћа у припремама за назови „Васељенски“ Сабор, и поготову од учешћа на њему. Јер ако до таквог Сабора – не дај Боже! – дође, од њега се може очекивати једно: расколи и јереси и погибија безбројних душа. А гледано из апостолско-светоотачког историјског искуства Цркве, такав Сабор ће уместо лечења већ постојећих створити нове ране на телу Цркве и створити јој нове проблеме и недаће.  (Пред Ђурђевдан 1977. г. Св. Јустин Ћелијски)

Погледајте, такође: ВАРТОЛОМЕЈ: ИМА ЈЕРЕСИ

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Црква и јерес екуменизма. Забележите сталну везу.

8 реаговања на Митрополит Иларион: НЕ КОРИСТИТЕ РЕЧИ СВЕТИХ ОТАЦА НИ КАО ХИГИЈЕНСКИ ПАПИР, ВЕЋ ИХ УНИШТАВАЈТЕ

 1. Andrija каже:

  Naravno da većina zna od kakvih sve boljki pati Moskovska patrijaršija ali danas izlaziti sa ovakvim žutoštamparskim naslovima kojima se grubo diskvalifikuju čelnici Ruske Crkve moglo bi nalikovati na proširivanje fronta u vođenju specijalnog rata protiv Rusije. U kriznim vremenima, kada Rusija pokušava da odbrani svoju pravo da postoji kao velika, moćna i slobodna država, svaki ovakav naslom može značiti pridruživanje obračunu protiv Rusije.

  • Не би могли да кажемо да већина зна од каквих бољки страда МП. Већина народа не зна. „Жутоштампарски наслови“ су природан одговор на безобразну хулу једног од најмоћнијих епископа РПЦ. Свети Оци говоре да богохулнику треба завезати уста, чак и ако га случајно чујемо да хули или псује светињу на улици, а камо ли кад је то митрополит.

   По Вашој логици требало би ћутати и о Јуди, да се не би говорило лоше о апостолима Цркве. Ми не мислимо тако. М. Иларион је већ учинио несагледиву штету и за Србе и за Русе својим бављењем, а нарочито својим мешетарењем по Косову и Метохији, тако да о њему, монаху Сави Јањићу и осталим неодговорним појединцима који руше углед и јединство Цркве треба писати што више, управо из љубави према Цркви и Русији против којих он и дела.

   • Andrija каже:

    Potpuno je nevjerovatno pomisliti da je Mitropolit Ilarion do te mjere glup da izjavi ovako nešto, problem je zapravo u onima koji na to nasijedaju i to dalje prenose. Dakle, možemo misliti za njega (i to je lako dokazivo) da je ekumenista, da je kripto-katolik, da je izdajnik pravoslavlja ali misliti da je do te mjere glup da izjavi ovako nešto hulno i besmisleno – vrlo je prizemno.
    Međutim, da je na djelu specijalni rat svim sredstvima uperen protiv Rusije, naveo bih primer jedne poruke primljene na mail, a proslijeđene od strane nekog nazovi revnitelja iz dijaspore, u kojoj se- slično kao i ovdje, tvrdi da je Putin nazvao Svetog Cara Nikolaja – krvavim (vjerovatno kvalifikujući period njegove vladavine kao represivan itd.).
    Nije teško uočiti iz čije kuhinje dolaze ovakve informacije . Stoga pokušavam da ukažem da se ne treba, zbog revnosti ne po razumu, svrstavati u redove onih koji žele da unište Rusiju i biti njima od pomoći, podstičući razdore.
    Problema ima u RPC ali su daleko manji nego u Fanaru ili Atini.

 2. Госн Андрија Вама су сада криви медији, зар не. А из чије кухиње долазе „овакве информације“. Подучите нас малчице да почнемо да расуђујемо исправно.Ако познајете биографију садашњег московског патријарха, зашто сте тако сигурни да оваквом изјавом Иларион показује глупост.

  • Andrija каже:

   Moja namjera nije da vas podučavam, niti da vam držim bukvicu. Naravno da će te vi izbacivati parole kave vama budu mile. Jedino je važno da Srbi-„revnitelji“ imaju svijest da ne treba da budu korisne budale u službi interesa Zapada. Blateći čelne ljude crkve i države Rusije, lako se od nerasudljivih revnitelja postaje Peta kolona.
   Uz to da li je uopšte potrebno dokazivati koliko je ova izjava glupa da bi je izgovorio bilo ko pa i najveći jeretik. Čak i najveći jeretici trudili su se da uhvete kakvu- takvu nit i kontinuitet sa svojim prethodnicima koji su imali crkveni autoritet (tj. sa Svetim Ocima). Zar su ovi danas toliko neuki i toliko nepromišljeni. Naravno da ne sve je to djelo propagande koju guraju sa Zapada, kako bi u prvi mah zaveli naivne (tj. korisne budale).
   Ako je djelo Mitropolita Ilarione upereno protiv Pravoslavlja, a time i protiv identiteta Rusije, u njenoj daljoj konfrontaciji sa Zapadom on će neminovno biti razobličen kao izdajnik i to sa najvišeg mjesta. Ako, pak, su i on i Patrijarh Kiril zavedeni lažnim učenjem u prethodnom periodu (tačnije u lažnom učenju odgajani), narastajuća konfrontacija Rusije i Zapada pomoći će im da se oslobode zabluda i pokaju pred punoćom Crkve. Čak ako su oni nestabilne ličnosti sklone čestim promjenama stavova (tj. povijaju se kako vjetar duva), njihov krajnji stav odrediće okolnosti prema kojima Rusija mora da se suprostavi Zapadu kako bi opstala.
   Stoga, život je pun protivrječnosti, te se ne začudite ako nekim novim antiekumenističkim saborom u Moskvi budu predsjedavali ovi nama danas vrlo sumljivi likovi (tj. P. Kirilo i M. Ilarion). Uostalom, tako je bilo i pod Staljinom, bivši obnovljenac tada Patrijarh Aleksije I, predsjedavao je Saborom (održanim po okončanju rata) koji je između ostalog osudio ekumenizam i djelovanje Vatikana (naravno kada su se stvari promijenile isti Patrijarh je sve što je ispljuvao ponovo i polizao ali to je problem mnogih arhipastira kroz vijekove- lojalan odnos prama vlastima uprkos principima).
   Toliko i nadam se da više neće biti potrebe za polemikom.

 3. O. Mihailo Mikic каже:

  Migropolit Ilarion drzeci prst na ustima koristi masonski znak koji znaci „tisina“ ili cutite dok Papa govori ili cita! U prenosnom smislu to znaci ne sirite istinu o time!

 4. Miroljub каже:

  Sve se zna ko je Ilarion i ko su mu roditelji judejci i da ce on biti sledeci patrijarh samo da bi unistio MP ali mislim da nece mu uspeti od njega nista nije cudu

 5. Vukman Cejovic каже:

  MP je vec unisten 1918 godine i MP jos od tada nije vise Crkva.
  Cilj Ilariona i ostalih clanova judejskog sinedriona u MP je da se prevari narod, da im se podmetne falsifikat Crkve.

  MP. SPC i SVE cfrkve otpadnickog pravoslavlja su clanice svetskog saveza crkava i one nisu Crkve nego fasifikati.

  Ckva je Tijelo Hristovo u kojoj obitava Duh Sveti a Duh Sveti ne moze biti clan svetskog saveza crkava.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s