СКОПЉЕ, НИШ, ПРИЗРЕН – ЦАРСКИ ГРАДОВИ – ОД ЦАРА ДО СТРАШИЛА (видео)

Заиста вам кажем: ако ви заћутите, камење ће повикати. Ако и сви људи на земљи заћуте, трава ће проговорити. Ако и сви људи избришу име Божје између себе, оно ће бити исписано дугама по небу и огњем по сваком зрну песка. Тада ће се песак створити људима, а људи песком. (свети владика Николај, беседа на Јеванђеље од Матеја)

СКОПЉЕ – Споменик у Скопљу није направљен од камена, али очигледно је да и бронза као и камен има сличну мисију – у овом случају, да говори о данима славе када је Православље било срце живота православних и када је православни цар живео устројавајући своју државу на темељу службе Богу. (Погледај о томе)

Цар Душан није уписан у календар светих. Његове поступке историчари различито квалификују. Ипак, не може се оспорити чињеница да је његова држава представљала парадигму уставности где се суди по законима, а не „по страху од царства ми“, тј. по страху од цара; његова Србија је била одступница против западног мрачњаштва које је произвела латинска јерес, али и последњи бедем пред налетом исламског варварства са истока. То што бесни Арнаути (за разлику од цивилизованих Албанаца) насрћу на његов споменик, доказ је да се боје силе цара Душана и данас, и да подсвесно осећају да Скопље и данас припада њему; да је цар Душан дошао на своје и међу своје људе, иако су ти његови људи пренели преко својих плећа разне вирусне идеологије којима су разни тирани покушавали да их одвоје од корена. Ломљењем крста са царевог споменика наци-исламисти су показали шта им нарочито смета.

526612_10151794951798365_880994748_n

Шиптарски нацисти покушавају да сруше споменик цару Душану. У томе имају подршку председника општине Центар Андреја Жерновског и партије бивших комуниста СДСМ.

Мало је позната чињеница да је Ватикан био један од главних центара за разарање православних на простору Македоније. Ватикан је инструирао и покатоличио и Гоце Делчева и браћу Миладинов и тако извршио културно насиље и културну деградацију на простору словенске Македоније. Мало је позната чињеница да су њих тројица били унијати.

НИШ – Док је Скопље, некако изненада, добило леп споменик цару Душану, славни царски град Ниш је добио ни мање ни више него огромног „гаврана“ сличног страшилу за птице, високог око 5 м, и то у центру града. Погађате да се и овом приликом умешао Ватикан. Иако су у оквиру гаврана уграђене и (чак) три цареве главе, тј. св. цара Константина, ни то није помогло да се естетски утисак побољша. Страшило је остало страшило, те је град Ниш, уместо да се поноси својом славном православном историјом у положају да се плаши у својем обесвештеном центру града. Са једне стране је турска тврђава на којој и данас постоји натпис исламског исповедања вере, са друге стране футуристички ватикански гавран. Тек са треће стране центра стоји један скромни споменик светом владики Мелетију, и тек он говори о слави овога града у коме је рођен св. цар Константин и владао св. Стефан Немања (Симеон Мироточиви) који је Ниш својевремено извукао из руку унијата.

gavran

Dominantnu vertikalu sačinjavaju tri različita portreta cara Konstantina, koji se penju iznad glave iz neolitskog perioda, pronađene prilikom arheoloških iskopavanja u Lepenskom Viru. Kompozicija je na vrhu krunisana znakom krsta. Kontemplativnom sadržaju skulpture doprinosi let mitskog gavrana, što naglašava spiralno kretanje u vis. Autorovo zoomorfno polazište u formi ove ptice oslanja se na rimski vojnički trofej.

Simbol gavrana potiče sa zastave rimskih legiona, gde je on zaštitnik od neprijatelja, a na obelisku tumači zlu sudbinu protivnicima hrišćanstva. (Са сајта Београдске надбискупије)

Нишлије нису остале дужне нагрдитељу града, па су му овако отписали:

Небојша Стојилковић: -Кад неко из иностранства види овај споменик мислиће да је овде марихуана легална.
Владо Скакић: -Важно је да се сви крсте кад виде овај споменик. Разлози нису битни.
Небојша Стојилковић: -Због оваквих споменика ванземаљци се плаше да комуницирају с нама…
Миле Стефановић: -Има уметника које једноставно не разумемо, али ипак у њиховим делима пронађемо нешто лепо. Овде ће тешко то да нам се деси.
Миљан Илић: -Мене подсећа на јахаче апокалипсе поквашене сумпорном киселином.
Петар Стојковић: -Поклон од папе, а поклону се у зубе не гледа.
Владимир Ђорђевић: -А, што га лепо не однесу кући, па да сву будемо мирни.
На вест да је откривен споменик:
Бојан Јовановић: -Боље да га држали покривеног…
Владимир О. Ђорђевић: -Е, Боже ме сачувај. У животу нешто ружније нисам видо !!!
Александар Вугделија: -У знак захвалности, требало је да инсистирају да краси двориште католичке цркве…
Сташа Марковић: -Изгледа да волимо кад нас понижавају, другачије не могу да схватим поступак града.
Јелена Јеца Симић: -Зато су нам га и поклонили, карикирање… (Коментари преузети са Фејзбука)

Често су разне тоталитарне идеологије своју унутрашњу ружну суштину исказивале преко уметности. Тако је и социјализам своју умишљено савршенство приказивао преко ружних градских квартова и примењеног соц-реализма у архитехтури. Ако је Ватикан хтео да уметношћу придобије срца Нишлија, учинио је себи антирекламу.

ПРИЗРЕН: Призрен, као и Скопље темељи свој атрибут „царски“ на цару Душану. Цар Душан је у Призрену имао дворац, а сахрањен је у својој задужбини, манастиру Светих Архангела, који се налази у непосредној близини Призрена. Као и Скопље и Ниш и у Призрену је постојао споменик цару, али су га албански нацисти разорили пред очима НАТО снага 1999. као и многе друге споменике и светиње који се не уклапају у концепцију да су овде само Албанци аутохтони народ.

car_Dusan_web

Статуа цара Душана из 14. века која је „нечујно“ украдена из манастира Светих Архангела.

Ипак, један споменик је остао дуго нетакнут, и то је био камени дубоки рељеф који је по историчарима представљао цара Душана у каменој пластици. Овај лик, неуобичајен за српску средњевековну уметност био је израз великог замаха и моћи цара Душана и уметности тог доба. Некада је био уграђен у саму цркву Светих Архангела, а после рушења цркве од стране исламиста у 17. веку је био изгубљен. Пронађен је на почетку двадесетог века од стране познатог научника и родољуба Радослава Грујића. Приликом обнове манастирског живота 1998. враћен је у манастир Светих Архангела.

И тако, док се у Скопљу исламисти и албански нацисти труде да уз помоћ отпадника од Православља сруше споменик цару Душану, док у Нишу Ватикан подиже страшила, у Призрену је споменик нестао после прогона монаштва владике Артемија. Екуменистички производ, расколник Теодосије, је својим немаром учинио да некадашње светиње постану места трговине, па се карта од 1 евра наплаћује у цркви Св. Ђорђа, а у Богородици Љевишкој у Призрену је цена за улазак у цркву 3 евра. Немар је учинио да из манастира Светих Архангела, у коме често нема ниједног монаха, неко и украде камену статуу цара Душана, о чему је својевремено извештена наша јавност.

Тако је цар Душан наставио своју мисију у свом народу. Али, то је на неки начин учинио и св. цар Константин. Цар Константин је 2013. требало да буде предмет злоупотребе и промовисања јереси екуменизма и римокатолицизма. Његов унакажени споменик на кеју крај Нишаве који се рве са црним гавраном, као да говори и том последњем боју који православни морају да поведу да би се одбранили од присутне јереси у центру града. Ружноћа, пак, споменика на кеју говори и о ружноћи отпадништва, издаје и ружноћи прозелитизма који је овај споменик подигао.

О римокатоличком споменику на нишком кеју: Ватикан у Хрватској гони ћирилицу, у Србији подиже споменик

Погледајте, такође: МПЦ и „косоварска православна црква“ – сличности и разлике

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Вардарска Македонија, Црква и друштво. Забележите сталну везу.

2 реаговања на СКОПЉЕ, НИШ, ПРИЗРЕН – ЦАРСКИ ГРАДОВИ – ОД ЦАРА ДО СТРАШИЛА (видео)

 1. Snezana каже:

  ја ћу рећи само једно ,а односи се на све пропаднике албанске националност:немате права,ни политичког ни грађанског да скрнавите ,ломите и уништавате оно што није,и,хвала богу,неће никада бити део ваше историје.Паметније Вам је да градите своју културу и докажете свету да сте постали на српском тлу,где су вас комунисти удомили,проклето им семе било,тако што ћете имати свопје аутентичне споменике културе,ако знате шта то беше,а то нису сигурно ваши криминалци и убице које ширите у виду немаштовитих и безличних камених стубова,јер,еволутивно,требаће Вам векова и векова да сазрете,ако у међувремену не почините масовни харакири,пошто тако нечисте савести,на српској зе,мљи,на српској невиној крви,тражите на силу свој дом…вечити бескућници од којих свет зазире.Само сте се на нашој наивности накотили,а споменик цара Душана зидаћемо где год једне српске главе има ,јер,све где роварите,запамтите,српска је земља била,и ,биће!!!

 2. Svestenik Mihailo Mikic каже:

  Danasnja Albanija najvecim svojim djelom jeste Sveta SRBska zemlja. O toj nepobitnoj istini i danas svedoce u Albaniji SRBska imena mnogih rijeka i planina, sela i gradova, kao i ime danasnje Tirane koje dolazi od rijeci TIRANIN, sto znaci divlji nasilnik koji pred sobom satire i unistava sve sto moze. Proslost Albananaca puna je nasilja, otimcaina i zlocina nad Pravoslavnim SRBima i Grcima koje su Siptari uspjeli najvecim svojim djelom kroz mjesane brakove i nasiljem da poalbane. Zbog toga se Albanci djele na dva plemena Gege i Toske. Pleme Gega potice od poalbanitih SRBa, i oni zive na sjeveru Albanije, u Crnoj Gori, na Kosovu i zapadnoj Makedoniji, a pleme Toska zivi u juznoj Albaniji i oni su najvecim svojim djelom poalbaniti Grci!

  Divlji Albanci na podrucje danasnje Albanije dosli su kao vizantijski najamnici za vreme borbe vizantijskih careva oko prestola u Carigradu. Albanci su dosli na Balkan sa danasnje Sicilije, u koju su Arnauti naseljeni za vreme rimske imperije sa Kavkaza. Zbog toga i sada imate u Juznoj Italiji vise Albanaca nego sto imate Siptara na Balkanu. O pravoj proslosti Albanaca mozete vise da saznate preko You Tube, ako ukucate ime G. Jovana Deretica koji se bavi proucavanjem drevne Istorije SRBa.

  Istorijski posmatrano Albanci su poput mngolsko tatarskog bugarskog plemena dosli na Balkan na kome su zatekli miroljubive starosjedioce SRBe, koji nisu zbog prirode svoga posla bili vicni ratovanju. SRBi kao starosjedioci Balkana oduvjek su bili miroljubivi, i ratovali su samo onda kada su morali da brane svoju zemlju. Poslije osvajanja Balkana od strane Rimljna, jedan dio SRBa se iselio u sjeverne krajeve kod svoje brace Luzickih SRBa i na prostore danasnje Ukrajine, a drugi dio SRBa ostao je da zivi razoruzan od strane Rimljana u svome Otocanstvu obradjujuci zemlju i baveci se stocarstvom. Iseljeni SRBi nisu zaboravili Otadzbinu svoju. Oni su stalno napadali Rimljane cija moc je pocela da slabi narocito u 5 i 6 vijeku. Zato su Rimljani u 7 vijeku morali dozvoliti SRBima da se oni kao pobjednici ponovo vrate i nasele u Svetoj zemlji Slavnih pretaka svojih!

  Zbog toga Bugarima i Albancima nije bilo tesko kada su dosli na Balkan da zavladaju SRBskim zemljama. Oni su najprije pobili musko stanovnistvo koje nije imalo sa cime da se brani (jer SRBi su bili razoruzani najprije od Rimljana, a zatim od Vizantije) zeneci se poslije sa njihovim zenama i kcerima. SRBi Tracani koji su zivjeli na podrucju danasnje Bugarske uspjeli su kroz jezik kojeg su Bugari prihvatili jer svoga nisu ni imali, da asimiluju i pretope Bugare u Slovene ili bolje receno SRBe. Medjutim, SRBi koji su zivjeli na podrucju danasnje Albanije nisu imali dovoljno snage i moci da divlje Arnaute koji su bili krvolocniji od Bugara pretope u SRBe, nego su zbog zajednickog suzivota sa njima putem stapanja i mesanja, vremenski i sami postali „Albanci“!

  Sestro Snezana, ja zato smatram da Albanci nemaju kao divji narod (cast onima koji to nisu) potrebne stvaralacke moci da mogu sami da izgrade svoju narodnu kulturu. Od kada su Arnauti napustili svoju prapostojbinu na Kavkazu, oni su postali poznati samo po tome sto su otimali, pljackali i ubijali slabije od sebe, a nikada stvarali!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s