ПР ГЕНИЈЕ КОЈИ ЈЕ ПАПУ УЧИНИО ПОПУЛАРНИМ- Фрањин маркетиншки генијалац, бивши амерички новинар и припадник организације Опус Деи

Колико је грешака отровних, по човека душегубних, измислила католичка, папска црква – у догматима, у обредима, у канонским правилима, у богослужењу, у подлим, злобним односима католика према православнима, у хулама и клеветама на Православну Цркву, у поругама упућеним Православној Цркви и православним Хришћанима! И свему томе крив је тобож непогрешиви папа, његово и језуитско учење, њин дух лажи, дволичњаштва, и свих недопустивих средстава ad maiorem Dei gloriam (за већу славу Божју). – Св. Јован Кронштатски

333

Папа и „Дуга-асоцијација“ користе кловн-терапију. Овде би требало да схватимо како је папа комуникативан и приступачан.

Испробавање вартогасног шлема, допуштање дечаку да га обргрили око ногу за време мисе и телефонски разговори са следбеницима само су неки од начина на које је папа Фрања доспео на насловнице у последњих неколико месеци.

Након много година негативне пропаганде, овај „Фрања ефекат“ повећао је популарност католичке заједнице за 20% у Британији, а слично је и у целом свету.

Али, ко је ПР који тихо ради иза сцене како би помогао папи Фрањи да изведе римокатоличку заједницу из зачараног круга у коме се нашла због мноштва недавних скандала? Тај човек се зове Грег Бјурк и он је виши саветник за медије у Ватикану. Овај педесеттрогодишњи човек, пореклом из Сент Луиса, Мисури, 10 година је радио за Фокс. Пре тога је 10 година радио за часопис Тајм у Риму. Радио је као извештач за новинску агенцију Ројтерс, такође у Риму, а написао је и неколико књига, међу којима и једну о италијанском фудбалском клубу.

Извештавао је о болести и смрти папе Јована Павла II, избору папе Бенедикта XVI, скандалу у вези са педофилијом, Ватиликс-саги, строгом кажњавању римокатоличких часних сестара у Америци.

„Скандал је скандал и извештавао сам о томе свему“, рекао је Бјурк. „То треба да се каже, а поготово нешто што је истинито, добро је да све изађе на видело.“

Одрастао је у римокатоличкој породици поред петоро браће и сестара. Постао је члан контроверзне римокатоличке групације Опус Деи још као осамнаестогодишњак. Припада реду нумерарија, целибатних лаика.

Његова политика према папама развила се још у раном периоду, а када је папа Бенедикт изабран он је сматрао како он уопште није требало да буде у трци за папу.

„Сматрају га веома конзервативним“, оправдава се Бјурк, напомињући да су бившег папу звали „Панцир-кардинал“, примивши тако много укора у вези бившег папе.

Бјуркова улога- револуција у ватиканским стуктурама комуникације- слична је улози саветника за комуникацију у Белој Кући. Он је директно одговоран заменику државног секретара Ватикана, Анђелу Бечију, трећерангираном човеку у ватиканској хијерархији.

Иако сада важи за неког ко је допринео популарности папе Фрање, изгледа да Бјурк није био задовољан када му је први пут понуђено место портпарола и то у моменту када је био на вечери на којој је прослављао 90. рођендан свог оца.

v2-pope

Папа добија на популарности једном занимљивом методом. Доводе му пред камерама неког човека тешко болесног и онда он манифестује пријатељство према њему. Овде је био доведен човек пун чирева на кожи. Фотографије грљења папе и овог болесника су преплавиле медије у свету.
Москва – Познати Руски експерт у вези ватиканске политике, Олга Четверикова сматра, да је сврха Свете Столице под новим папом – максимално омекшавање, а затим ликвидирење хришћанског система вредности, како би тиме био убрзан процес изградње новог светског поретка.
„Мисија Бергоља – да под маском реформе заправо ликвидира хришћанство. Не католичку цркву као институцију – она ће бити сачувана, јер је потребна као идеолошка институција да доказује неопходност постојања светске владе и као један од водећих центара за стварање јединствене светске религије са папом на челу као кључном фигуром – већ да ликвидира Цркву као заједницу верника у Христу“, – каже Олга Четверикова.
Према њеним речима, долазак језуите означава, да управљање непосредно прелази у руке католичких редова (поред језуита – ту су Малтешки ред и „Опус Деи“), „који су као мрежне структуре добро интегрисанe у светску елиту – они су чланови масонских ложа и транснационалних савета и структура“.

„Двапут сам рекао не, али што сам више мислио о томе, то ми се све више чинило као да је то прави посао за мене. Сада не могу да замислим већи изазов од овог“, изјавио је за Ројтерс.

Прихватио се овог посла у веома проблематично време за римокатоличку заједницу- док је Ватикан био оптерећен погрешном политиком односа са јавношћу од избора папе Бенедикта 2005. године и суочавао се са скандалом везаним за ватиканске документе који су процурили међу италијанским новинарима.

Бјурк је једина особа у ватиканском систему комуникација са искуством у штампаним медијима и на телевизији, за разлику од понекад изолованог света римокатоличких медија.

„Имам доста разноврсног медијског искуства које ћу моћи, надам се, да искористим за цркву коју волим“, изјавио је тада Бјурк.

Када је изабран на ову позицију, свештеник Џон Вок, професор на папском Универзитету св. Крста у Риму изјавио је за Католички Хералд: „Он је лаик, али из света ове професије, који схвата начин на који размишљају теолози и дели са њима исту веру… веома га воле и поштују новинари у Италији“.

„Он је професионалац на пољу медија енглеског говорног подручја који веома добро познаје Италију- језик, културу, начин размишљања, као и Ватикан. То је веома важно, због тога што многи проблеми на релацији Ватикан- медији проистичу из ствари које на једном језику немају исти смисао као на другом. Грег може да помогне да се то спречи.“

Бјурк је познат по америчком смислу за хумор.

„Мислим да сам, заправо, напустио Фокс да бих играо фудбал“, изјавио је ове године пред огромним новинарским аудиторијумом. „Завршио сам у Ватикану. Нема бесплатних карата за фудбалске утакмице, али бар су добра седишта за Божић и Васкрс“.

Он, такође, има свој Твитер налог, где објављује смешне фотографије и објаве. Једна од њих је и фотографија поп-звезде Џенифер Лопез у Италији уз речи: „Да ли је Џенифер Лопез дошла на распродају бројаница у Риму?“

папа и рено

Папа и скромност су тешко спојиви. Међутим, нови папини пи-ар агенти баш на манифестацијама скромности инсистирају. Папа се овде, наводно, намерачио да се вози у половном реноу 4.

Друга фотографија приказује Ферари кабриолет црвене боје и на њој је написано: „Паркиран испред Ватикана, али могу проверено да кажем да то није нови аутомобил папе Фрање“.

Бјурк је, такође, увео Ватикан у модерни дигитални свет- папа је почео да „твитује“ убрзо након Бјурковог доласка. Тада је изјавио да је назив @Pontifex сврсисходан из више разлога. „То је веома добро. Ова реч значи „папа“, али и >градитељ мостова<„.

„Папа жели да допре до свих. Желимо да пошаљемо духовну поруку. Папа неће ићи унаоколо носећи блекбери или ајпод и нико му неће стављати речи у уста. Твитоваће када он то жели“, казао је Бјурк.

Дугогодишњи портпарол папе Јована Павла II, Јоаким Наваро-Валс, такође је био члан организације Опус Деи. Бјурк је прошле године изјавио да не зна какве би везе то чланство могло имати са функцијом која му је поверена, ако уопште неке везе и може имати.

Опус Деи је у последње време у великој милости Ватикана, нарочито откако су неке друге организације попут „Христове легије“ изгубиле кредибилитет услед сопствених проблема у којима су се нашле.

„Ја сам старомодни римокатолик са Средњег запада, чија је мајка ишла на мису сваког дана“, изјавио је Бјурк прошле године. „Ангажован сам јер сам члан Опус Деи групе? Можда би она могла да уђе у игру.“

„Основана 1928. године, организација Опус Деи је део римокатоличке заједнице и има око 500 чланова у Британији. Глава мисија организације, чије име значи „Божије дело“, јесте да шири хришћанску поруку и помогне људима да прихвате римокатолицизам у свакодневном животу. Ипак, она изазива контроверзе због своје праксе, која укључује и самобичевање и радикална учења какво је то да су хомосексуални односи грех,“ – каже се у чланку Дејли Мејл.

greg

Грег Бјурк и папа Фрањо.

Критичари ову организацију оптужују за испирање мозгова и сврставају је у ред култова. Ултра-конзервативна римокатоличка група постала је позната широм света након злокобног приказа у најпродаванијем роману „Да Винчијев код“. Филм, у коме игра Том Хенкс, заснован је на роману Дена Брауна, који Опус Деи приказује као убилачку, властољубиву секту.

Додатак: Бивши амбасадор Југославије у Аргентини Комнен Сератлић (Видовдан.орг):

-Многи Срби су постали папини посланици. Удружења Мaлтешки витезови, који су под окриљем Језуита (давно основани као свети ратници), дакле српског (читај Николићевог и Мркићевог) пријатеља Бeргоглиа, ничу као печурке по Србији. Прошле године у септембру, одржан је међународни скуп удружења Mалатешки витезови у сред срца Шумадије у Аранђеловцу. Неки „православци“ заговарају уједињење цркава под капом Ватикана, долазак папе у Ниш, а Ватиканска банка „хара“ по Србији. Војводина ће по доласку Бергоглиа још више бити на удару клеро-фашистичких структура.

Срео сам се два-три пута са Бергоглем на пријемима у Буенос Аиресу, посебно на оним које је давао председник Менем, или папски нунциј (лат. nuntius), на миси поводом значајних црквених празника.

Бергоглио је често са (председником Аргентине) Менемом (суботама) одлазио у усташки клуб (иначе је навијач фудбалског тима који има надимак „Светитељи“). Након одигране утакмице, усташки стожерник Ројница и др., давали су свечани ручак. О тим сусретима редовно су извештавали десничарски листови, уз хвалоспеве Ројнице, Петрича, Блажековић и др. Нормално је да је и Бергоглио био упознат са продајом оружја. Благословили су и испратили батољон од 1000 војника и официра, који је био годину дана у Славонији.

Извор: dailymail.co.uk

Превод и припрема: екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Вести. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на ПР ГЕНИЈЕ КОЈИ ЈЕ ПАПУ УЧИНИО ПОПУЛАРНИМ- Фрањин маркетиншки генијалац, бивши амерички новинар и припадник организације Опус Деи

 1. Alex каже:

  Malteški red u Skupštini!
  Poslanici Skupštine Srbije ove godine prvi put su formirali grupu prijateljstva sa „Malteškim redom“, kontroverznom organizacijom o kojoj se vrlo malo zna u široj javnosti, a koja se često dovodi u vezu sa masonima.

  Zanimljivo je da je predsednik grupe prijateljstva poslanik LDP-a Nenad Prokić, čija je fotografija sa masonskim obeležjima pre nekoliko godina objavljena u novinama, a da većina od 22 poslanika, koji su članovi ove grupe, ne znaju šta gotovo ništa o „Malteškom redu“!

  Prokićev telefon juče nije bio dostupan, a njegove kolege nisu znale čak ni kojim aktivnostima bi trebalo da se bavi grupa prijateljstva sa „Malteškim redom“.

  Poslanik DS-a Gorica Mojović priznaje u izjavi za „Alo!“ da ne zna čime se bavi „Malteški red“.

  – Koleginice su me nagovorile da se učlanim, jer sam bila član samo jedne grupe prijateljstva. Tek treba da vidim o čemu se tu radi. Računam da to nije nešto iz čega ne mogu da istupim ako mi se ne svidi, pa nismo se verili! Nije to neka sekta ili škola – smatra Mojovićeva.

  Na pitanje da li je čula za vezu između masona i „Malteškog reda“, Mojovićeva kaže da su „to sve spekulacije i da joj je to već postalo smešno“. I šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor kaže da se učlanio iz radoznalosti, ali da „ponešto zna“ o „Malteškom redu“.

  – Čuo sam da se „Malteški red“ dovodi u vezu sa masonima, ali ne znam da li je to tačno. Moj motiv da se učlanim je to što se ne radi o državi, već organizaciji. Još nismo imali sastanak grupe i baš me zanima kako će se odvijati rad – poručuje Pastor.

  Jelena Trivan iz DS-a kaže da bi joj mnogo smetalo kada bi znala da „Malteški red“ ima veze sa masonima.

  – Nisam za to čula, ali smetalo bi mi! Moj motiv da se učlanim bio je da saznam nešto o oblicima saradnje sa organizacijom koja nije država, ali je subjekt međunarodnog prava. „Malteški red“ bavi se humanitarnim i socijalnim poslovima i moja ideja je da vidim na koji način oni mogu da nam pomognu – objašnjava Trivanova.

  Poslanik SRS-a Zoran Krasić kaže da grupa prijateljstva sa „Malteškim redom“ u Skupštini ne bi smela da postoji, jer ne ispunjava uslove.

  – Koliko ja znam, ovakva saradnja moguća je samo sa parlamentima, a „Malteški red“ nije država i nema parlament – smatra Krasić.

  Zagorac: Vitezovi „Malteškog reda“ su uglavnom katolici

  Mason Dragutin Zagorac, veliki komander Velike ujedinjene lože Srbije, tvrdi da ne treba izjednačavati masone i „Malteški red“.

  – Vitezovi „Malteškog reda“ su katolici, mada u poslednjih nekoliko godina čujem da su se pojavili i u okviru pravoslavne vere. Masonerija, sa druge strane, nije vezana za veroispovest niti politiku. Braća (masoni, op. a. ) su ljudi na dobrom glasu koji na teritoriji gde žive omogućavaju boljitak u nauci, tehnologiji, umetnosti – objašnjava on.

  Ko su vitezovi i gospe „Malteškog reda“

  Ova katolička organizacija, osnovana pre 1050. godine u Jerusalimu, prihvaćena je kao subjekt međunarodnog prava, mada od „teritorije“ poseduje svega dve vile u Rimu. Uticaj koji uživa daleko je veći, a red ima diplomatske odnose sa 96 zemalja i ima stalne misije u UN-u i njegovim specijalnim agencijama i delegacije u internacionalnim organizacijama. „Malteški red“ aktivan je u oblastima medicinske i društvene nege i humanitarne pomoći u više od 120 zemalja.

  Misija „Malteškog reda“ je sumirana u motu „Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum“ – odbrana vere i pomoć onima koji pate.

  Red je sačinjen od više od 12.500 vitezova i gospi, prisutan je u 54 zemlje. Ima šest velikih zajednica vitezova, pet zajednica vitezova i 47 nacionalnih asocijacija.

  Poznatiji članovi

  1. Nenad Prokić (LDP)

  2. Aleksandra Ilić (NS)

  3. Balint Pastor (SVM)

  4. Gordana Čomić (DS)

  5. Gorica Mojović (DS)

  6. Ivan Andrić (LDP)

  7. Jelena Trivan (DS)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s