Свети владика Николај и Ноћ Вештица

После пада Берлинског зида, народи на комунистичком истоку су прихватали некритички све што им се са запада сервирало. Један од нових празника који би инфериорни и људи без самопоштовања требало да прихвате је и тзв. „Ноћ Вештица“. Овај празник су стидљиво деведесетих година двадесетог века на Балкану уводиле испоставе познатог јеврејског милијардера Џорџа Сороша, да би данас овај пагански празник био уведен и у многе основне школе. Тако је блага покорност идејама јеретичког запада коју је код нас увео раскалуђер Доситеј Обрадовић ушла у своју вулгарну фазу. У следећем тексту, прочитаћете шта је о „Ноћи Вештица“ мислио свети владика Николај.

Deciji maskenbal - Delta City_1382429236_670x0

Дечији маскенбал у Београду поводом Ноћи Вештица

Као Православни Хришћани дужни смо да пажљиво испитујемо сваки облик нашег бављења световним стварима, укључујући разне забаве, празновања, обичаје и да добро размотримо да ли је наше учествовање у тим световним стварима и ванцрквеним активностима у сагласју са нашом светом Православном вером или није.

У протеклих месец дана све нас у спољњем свету подсећа да се ближи празник Haloween: деца у школама увелико цртају бундеве, вештице и слепе мишеве, родитељи размишљају како да набаве или сашију идеални костим у којем ће њихова деца ићи по кућама и тражити слаткише „плашећи“ комшије (trick or treating), из излога нам се кезе и цере ликови вампира, вукодлака и разних демона, који понекад изгледају „симпатично“ – шаљиво, а понекад узнемирујуће. Многи ће од нас пристати да поведу своју децу „trick or treating“ увече 31. октобра, кад зађе сунце, иако нам је тај обичај потпуно стран и у најмању руку чудан.

Многи ће, у жељи да се њихова деца не разликују од осталих, учествовати у овом празнику, правдајући се да је све то само забава за децу и да ту нема никаквог дубљег значења.

А ево шта је заправо позадина празника Halloween :

Овај обичај има своје порекло међу паганским келтским народима у Ирској, Британији и северној Француској. Они су веровали да се живот рађа из смрти , па су за почетак своје нове године узимали крај јесени, кад природа умире и када, према њиховом веровању, почиње време мрака, распадања и смрти. Тога дана су гасили ватру на својим домаћим огњиштима и свуда је владао мрак.

Према паганском келтском предању, душе умрлих би потпуно припале власти бога Самхаина, кнеза смрти, кога је ваљало умилостивити жртвоприношењем на дан нове године, а Самхаин би дозвољавао да тога дана душе умрлих посећују домове својих породица. Отуда обичај „маскирања“ у костуре, духове, вештице и демоне. На тај начин би живи ступали у „мистичну“ заједницу са умрлима, кроз чин подражавања мртвих и тумарања по мраку. Према веровању, душе мртвих које би долазиле у „посету“ биле су изнурене глађу и молиле су за храну, па их је ваљало нахранити – отуда обичај звани „trick or treating“. Уколико неко од живих не би угостио (treat) душе умрлих, стигла бих их освета (trick) бога Самхаина.

У време када су ови народи примили Хришћанство и када су заиста били Православни, тадашња Црква је установила празник „Свих Светих“ 1. новембра (на истоку се тај празник слави другог датума) управо да би се истребио овај окултистички обичај» а ноћ уочи празника Свих Светих („All Hallows eve“) служило се свеноћно бдење. Међутим, они који су остали у паганству и окултизму реаговали су тако што су појачали своје опасне ритуале, тако да је ноћ уочи Хришћанског празника постала ноћ вештица, враџбина, призивања злих духова и демона и других окултистичких радњи.

Чак је долазило и до крађе и скрнављења свештених предмета. Тако је пропао покушај западне цркве да се супротстави овом паганском обичају.

Овде је само укратко објашњено порекло и значење празника Haloween.

Јасно је да ми, Правословни Хришћани не можемо и не смемо учествовата у оваквој идолопоклоничкој светковини на било ком нивоу (макар то била „само“ забава за децу), јер то директно представља одрицање од нашег Господа и наше свете Православне вере. Јер, ако пристанемо да своју децу „маскирамо“ и пустимо их да иду по мраку и моле за слаткише, ми тиме својевољно пристајемо на заједницу са мртвима, чији бог није келтско божанство Самхаин, већ сам Сотона, кнез зла, а слаткиши (treats) које буду добили неће представљати безазлени поклон деци, већ принос самоме ђаволу. Подсетимо се само да су наши преци, Хришћани из најранијих векова, пре бирали телесну смрт у најгорим мукама него што би пристали да принесу жртву идолима и тиме се одрекну Христа» Бог а нашег, који нам је заповедио: „Немој имати других богова осим Мене“.

У данашњем духовно убогаљеном свету влада тешка чамотиња и лењост, при чему је лако убедити готово свакога да је порекло оваквих празника безначајно и да је Halloween обична, безазлена забава (fun).

Иза овакве тврдње налази се атеизам, удаљавање од вере и својих коренова, негација постојања како Бога тако и ђавола. Наша Света Црква нас учи да је једино Бог судија свим нашим делима, а да нашим делима служимо или Господу, или Сотони, те да нико не може служити два господара.

Зато, уместо да „угасимо ватру на домаћем огњишту“, тога дана упалимо кандило пред славском иконом, помолимо се Господу, да нам пода храбрости да будемо и останемо другачији, да нас обдари снагом да устрајемо на Његовом путу и да нас избави од Лукавога.

Свети Николај Жички и Охридски

1381594_10151742156645838_320143982_n

bg 2bg 1

Погледајте такође: ОКТОБАРФЕСТ У БЕОГРАДУ И ГЕЈ-„ЦРКВА“ БУДУЋНОСТИ

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Црква и друштво. Забележите сталну везу.

16 реаговања на Свети владика Николај и Ноћ Вештица

 1. Fr.Mihailo Mikic каже:

  Poucno!
  On Oct 31, 2013 2:45 PM, wrote:

  > **
  > posted: „ ,
  >
  > .
  > . „ “.
  > “

 2. Žika Antić каже:

  SVETI vladika Nikolaj?????? Sačuvaj Bože!!!!!!
  Uzgred, sve ovo vrca od demagogije, ispraznih reči. Nikako mi nije jasno što se te „svete vladike“ u sve mešaju, al nikako u ono što im je i posao. Ko najglasnije viče „Držite lopova“???

  • Старо куче каже:

   Шта би, засадио си њиву бундева па слабо ишла продаја и сад си бесан???

 3. Mou каже:

  Kakvi ste vi idioti! Sramite se! Sreća pa hrišćanstvo kao i svaka religija tone, polako ali sigurno. Ljudi su generalno obrazovaniji i ne mare za vaše mitove.
  Bolje ovo u školu nego veronauka gde delite decu i ispirate im mozak.

 4. Fr. Mihailo Mikic каже:

  Neznam kome je uspjelo da uradi takvo „junacko“ djelo, pa da moj komentar o nocu vjestica uspjesno zacrni, tako da ne moze vise da se procita. U svakom slucaju ko je god to uardio svojim postupkom je samo potvrdio da djavo i sluge njegove nemaju vise agrumenata u borbi protiv istine Hristove i pravde Bozije!

  Crnjenjem i brisanjem komentara bilo cijeg, ne moze se izbrisati istina ili laz u njemu iznesena. Zato ocekujem od Redakcije „Pravoslavlje Zivot Vecni“ da moj komentar ponovo objavi da moze da se vidi i procita sta u njemu pise. Tako ce citaoci ovog sajta moci sami da ocjene njegovu vrednost i donesu svoj sud o njegovom sadrzaju. Osim toga, iz njegovog zacrnjenog sadrzaja najbolje cemo saznati zbog cega je moj komentar po misljenju neprijatelja Boga i SRbstva: Pravoslavlja i Svetosavlja nepozeljan za citanje!

  MOU i Ziki Anticu mogu samo da porucim da su oni kao bezumnici isuvise rano poceli da se raduju propast hriscanstva. Nadzivjelo je nase Sveto Pravoslavlje mnoge Zige bezboznike i mnoge druge neprijatelje i otpadnike od Boga Hrista i Svetoga Save, pa ce nadzivjeti sigurno i Ziku Antica i njegovog drugara MUA, u njihovoj mrznji prema Sv. Vladiki Nikolaju Ohridskom i Zickom, i nasoj Svetoj vjeri Pravoslavnoj, vjeri Svetosavskoj kao vrhuncu hrisacanske pravoslavne nacionalne ideologije i srbskog nacina zivota. Zivi bili pa vidjeli. Bog se neda ruziti!

 5. Fr. Mihailo Mikic каже:

  To znaci, da SVEVIDECE OKO palog andjela Lucifera ili Satane, sve vidi i sve prati, da su SRBi Svetog Save zaista Narod Bozji ili Nebeski Narod na zemlji od kojeg zavisi opastanak ovog prolaznog svijeta. SRBi svojim Bogo ugodnim hriscanskim zivotom po Zakonu Bozijem smetaju zato Kneza ovog svijeta, koga su natjerali svojom borbom „za Krst casni i Slobodu zlatnu“ da djavo SRBski nauci i milione dolara da uzaludno neprestalno trosi na pracenje SRBa: Pravoslavaca i Svetosavaca!

  Djavo se ocigledno boji SRBa: Pravoslavaca i Svetosavaca, i Velika Satana sa pravom drhce u svome opravdanom strahu samo pri spomenu SRBskog imena. Ne boji se djavo SRBa zbog toga sto su oni fizicki mocni i jaki, vec zbog njihovog duhovnog najmocnijeg oruzja na svijetu sa kojim SRBi kao narod Bozji i sad raspolazu. To neunistivo i nepobjedivo SRBsko ORUZJE ZIVOTA sa kojim se jedino moze da pobjedi djavo i sluge njegove i zadobije zivot vjecni, jeste istina Hristova i pravda Bozija!

  To mocno i nepobjedivo duhovno oruzje nase Svete vjere Pravoslavne, kojega su vijekovima razvijali kroz svoju duhovnu praksu Sveti Bogooci nasi, u nasledje danasnjim SRBima je ostavio Sveti Sava i SVI SVETI iz Vaskolikog Roda SRBskog. SRBi koji nisu kroz jeresi ekumenizma otpali od Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja i sada imaju na raspolaganju kao u Doba Svetih Nemanjica, Svete Tajne Crkve Hristove sa kojima se jedino moze u vjecni zivot stici.

  Rijec Bozija: Sveto Pismo ili Biblija i Pravoslavni nacin zivota po Zakonu Bozijem, i SVETOSAVSKA filozofija shvacanja naroda, drzave i drustva primjenita u praksi bili su i ostali najmocnije SRBsko oruzje od kojeg i sada drhce u strahu VELIKA SATANA sa slugama svojim. Ako SRBi danas neznaju svoje vrednosti od Boga im dane, djavo njihove bozanske vrednost i ljudske dragocjenosti veoma dobro zna i poznaje. Satana zato preko sluga svojih sve cini sto moze i sto zna da SRBe medjusobno zavadi i podjeli, a Savinu Svetu SRBiju da svede na nekadasnji beogradski Pasaluk!

  Medjutim, uzaludna je borba djavola i sluga njegovih protiv Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja, Svetoga Save i SVIH SVETIH iz Vaskolikog Roda SRBskog. SRBsko je bilo i bice, ko dozivi i videce! PRAVOSLAVLJE ILI SMRT!

  • православље каже:

   Оче,
   Да ли сте Ви свештеник у СПЦ, у којој цркви служите?

   • Fr. Mihailo Mikic каже:

    Jeste! Ja sam svestenik SPC, i sluzim u SAD!

   • Laže …, nema g ana spisku pravoslavnih sveštenika eparhije Srednje-zapadnoameričke!!! On je raskolnik, sin Sotone!!!

   • Fr. Mihailo Mikic каже:

    Ekumenije Unijaticu, nece tvoj jezik krivo da besjedi. Kao jeretik i otpadnik od Jedne Svete Saborne i Apostolske Crkve Hristove svojim jezikom si rekao pravu istinu o sebi, a ne o meni. Ti neznas ni gde si supalj dok prstom ne napipas, a kamo li o tome sta znaci biti raskolnik? Raskolnici su oni koji se poput tebe odvajaju od Svetog Predanja i crkvenog ucenja, a ne oni hriscani koji uzalud pokusavaju magarcu da dokazu da je magarac, a otpadniku od Crkve Hristove da je otpadnik!

 6. Fr. Mihailo Mikic каже:

  Ako Vas nesto vise interesuje o mome zivotu i radu na internetu ukucajte Svestenik Mihailo Mikic ili SRBska Vojska Spasa. Tako Vam je najlakse da dadobijete vise obavestenja o meni i mome radu!

  • православље каже:

   Све што Ви оче пишете, у праву сте и свака Ваша реч је на месту, али мени никако није јасно како је могуће да сте још увек у СПЦ, мислим на земаљску институцију? Надам се да ћете пронаћи пут до истинског православља и да ће Ваше исповедништво прећи у дело иначе ће све остати само празне речи.

   • Fr. Mihailo Mikic каже:

    Temelj nase Svete vjere Pravoslavne jeste Svetome Pismu ili Biblija. Ona uci slebdenike Hristove da je u pravu samo Bog, a vjerni ljudi su u pravu samo onoliko koliko se oni u zivotu svome drze zivotnog puta Gospoda naseg Isusa Hrista, i koliko oni slede u zivotu svome Hristovo Pravoslavnog ucenja rasirenog od strane Svetih Apostola, a objsnitog od Svetih Otaca Crkve!

    Sve drugo je „tastina“ i najobicnija laz i prevara koja ne moze da izdrzi ispit ljudskog uma opsednutog zemaljskim prolaznim stvarima. Moja vjernost Bogu i odansot SRBskom Rodu kao i moj dosadasnji boravak u SPC mene su kao svestenika SRBina: Pravoslavca i Svetosavca skupo kostali. Ja ne zelim o tome da pricam, jer Bog zna a ljudi neveruju, ali ponesto o tome mozete da vidite i na YOU TUBE! Isto tako zemaljska nepravda mene ne moze da natjera da ja Crkvu Hristovu menjam za prolazne zemaljske vjerske i druge organizacije od kojih je i Bog i narod ruke svoje davno digao. Crkva nije vlasnistvo mirjana, niti popova, niti vladika. Ona je zajednicka kuca svih Pravoslavnih SRBa koji su dusom svojom sada u nasoj Svetoj Nebeskoj SRBiji, i onih SRBa na zemlji koji zele da zive po Zakonu Bozijem i ucenju Sv. Save – najmudrije SRBske glave!

    SRBi koji misle da su pametniji od Svetoga Save, Svetog Simeona Mirotocivog i Svih Svetih iz Vaskolikog Roda SRBskog, nisu Crkva Bozija vec zbornica sotonska bez razlike kako oni sebe sada nazivali. Ja sam put do istinskog Pravoslavlja davno pronasao, a sta o meni drugi misle, pogotovo jeretici i otpadnici od nase Svete vjere Pravoslavne i naseg milog a Bogu dragog Svetosavlja mene ne interesuje. Orac kada bi se stalno osvrtao da vidi svoju brazdu da li je ona pravo izorana, nikada je pravu nebi izorao. Tako isto i svaki Pravoslavni hriscanin, svestenik ili vladika kada bi stalno slusao sta o njemu misle gori od njega nikada svoju sluzbu Bogu i SRBskom Rodu nebi odrzao. Zlo se moze samo dobrom da pobjedi, a laz sa istinom. Zato Crkvu Hristovu jeretici i otpadnici od Boga Hrista menjaju sada postepeno iznutra prilagodjavajuci je duhu vremena, jer satana veoma dobro zna da sve sto sluge njegove nasilno promjeni sa vana nije dugog vijeka, da je to privremeno i prolazno kao i sve drugo na ovome svijetu!

    U sadasnjem vremenu velikog otpadnistva od svih bozanski vrednosti i ljudski dragocjenosti SRBskoga Naroda, ja se trudim kao SRBin: Pravoslavac i Svetosavac da budem samo neutralni posmatrac dogadjaja oko sebe, i svoje misljenje o necemu kada dajem da ono ne bude po volji mojoj, vec po istini Hristovoj i pravdi Bozijoj koja drzi zemlju i gradove. Nesmijemo nikada da zaboravimo da cemo pred Gospodom odgovarati za svaku praznu rijec koju izgovorimo, i DA LJUDI SUDE, A BOG PRESUDJUJE!

 7. Повратни пинг: Срби и “Ноћ вештица“ | Православље Живот Вечни

 8. Повратни пинг: Срби и “Ноћ вештица“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s