Свети Јосиф Темишварски – рашчињени светитељ и екуменизам његовог доба

(Унија је мајка екуменизма – Увод)

Agios-Iosif-Mitropolitis-Timisoaras

Свети Јосиф Темишварски је светитељ српског порекла који је био епископ у граду Темишвару у време великог притиска и насиља римокатолика који су покушавали да поунијате православне, мало насиљем, мало обећањима. Свети Јосиф се нашао тамо где је метода насиља била доминантна, на простору које је често потпадало под аустроугарско царство, најкатоличкије од свих царстава. Са друге стране, метода обећавања била је доминантна на другом простору, простору Пећке патријаршије под отоманским јармом. Патријарху у Пећи стизали су дарови са обећањем, да, ако прихвати унију Аустрија ће ослободити читаву Србију од османлија и српском народу ће засијати слобода.

Јерес екуменизма која сада постоји, тада није био присутна. Овакву, седмоглаву аждају, екуменизам, могао је да измисли само овај најпрепреденији од свих векова, двадесети век. Ипак, велике сличности између унијатства и екуменизма постоје. Унијатство је лукаво домишљање како што «безболније» превeрити православне и привести их у покорност архијеретику папи. Овде римокатолицизам одступа од максималистичке тежње да се православни потпуно преобрате и прихвате модус организације и богослужења римокатолика. Папа православнима унијом нуди да и даље служе по свом «бизантијском» обреду, oставља им обрисе аутономије, али под условом да прихвате његову теологију и њега као идола у храму римокатолицизма. Папа православнима даје чак и оно што не дозвољава својим свештеницима тако упорно, а то је да се жене и да имају породице. Ово није мало снисхођење. Погледајмо данас, и поред познате чињенице да су римокатолички свештеници све само не девственици, и поред толико педофилских скандала, папизам не дозвољава да му се дирне у институцију обавезног свештеничког целибата. Зашто? Ваљда због тога, што један човек без породичних обавеза, на првом месту има свој дуг према армији у којој војује, тј. према римокатоличкој «цркви», тако да је мобилнији и ватренији у спољашњем служењу папизму, а успутни паралелни живот је, ипак, нешто само «успутно». Уосталом, у бескрупулозној државној идеологији каква је она ватиканска, корумпиран свештеник може бити «користан», јер га виши редовници и редови имају у шаци.

Али, прагматични дух римокатолицизма ће и брак «опростити» бившим православним свештеницима уколико прихвате јединство са папом.

Римокатолички екуменизам је један корак даље у тзв. «попуштању» православнима ради постизања међусобног јединства. У екуменизму се везе и општење постижу чак пре брака православних са папом. Ако је унија брак папе са ћопавом младом (екс-православцима који и даље имају своје особености, мутантима који нису мутирали баш до краја), екуменизам је ванбрачна веза. Настоји се на заједничкој молитви, на заједничким конференцијама нпр. о угроженој животној средини, људским правима, мировним иницијативама… Оваквим конференцијама, заиста, није циљ спашавање животне средине, побољшање људских права, мир у свету, оваквим конференцијама, циљ је дружење и приближавање учесника, тј. њихово учешће на заједничком послу. Заједничким молитвама, никакав «бог» се не призива у помоћ, већ се опет медитира јединство са надом да ће отупети имунитет православних и да ће заносни дух који влада на оваквим «молитвама» да их коначно понесе. Отуда су овакве молитве и овакви догађаји зачињени сентименталношћу и мелодрамским заплетима.

Има православних који се са појавама екуменизма сусретну, поразговарају са екуменистима и заобиђу их. Они остају православни иако се сусретну са блудницом. Одлазе после сусрета светлог лика, јер су учинили само по заповести Господњој «Имајте са свима мир колико до вас стоји». Додуше, оваквих је мало, а у наше време скоро и да их нема. За пример да се сусрео са појавом екуменизма, али јој није подлегао, имамо св. владику Николаја (Велимировића). Он је присутствовао сесији у Еванстону 1954., али екумениста није постао. Православни су после сусрета са представницима јереси дали заједничку изјаву:

«Ми смо обавезни да изразимо наше дубоко убеђење да је света Православна Црква једина сачувала у пуноћи и неповређености веру која је једном предата светима.»

Ипак, имајући у виду горњи пример, не треба сметнути са ума ни следећу напомену из Св. Писма:

«Човека јеретика по првом и другом саветовању клони се“ (Тит.3,10)

Ове речи Светог Писма се без скрупуле газе, свакодневно, не од неупућених, већ од оних који су завршили високе теолошке школе и носе највише црквене титуле. На овај начин они не сведоче веру, већ сведоче да су мутирали, од православца су еволуирали (или девалвирали) у екуменисту.

Maria Namen-FeierЕкуменизам је јерес пар екселанс. Чак и да православни не потпише унију, он је, учешћем у екуменизму, пао у јерес. Својим актом признао је једнакост Цркве са јересју, што се противи деветом члану Символа Вере: «Верујем…у једну свету саборну и апостолску Цркву». Екумениста је пао у јерес јер он на делу показује да верује макар у две «цркве», а у случајевима када су присутни представници више јереси и у више од две.  Постоје, већ, генерације јерараха који су учествовали у екуменистичкој јереси али никад нису постали де факто јединствени са римокатоличким и другим јеретицима. Може се рећи да су и поред живљења духом екуменизма завршили свој живот, ипак, као православни. А, да ли је заиста тако? Да ли су они, иако нису потписали акт уније, остали православни?

У време св. Јосифа Темишварског постојало је слично искушење екуменизму, искушење уније. Сам Јосиф морао је бити у свом времену борац против уније, и то, бескомпромисни борац. И можда је због тог епитета «бескомпромисни» имао да буде обележен, не само од римокатолика, већ и од православних, али «компромисних», као њихов непријатељ. Св. Јосиф је имао једног великог непријатеља, о коме се у црквеној историји не говори као о унијату, већ као о православном угледном и добром српском патријарху. Реч је о патријарху Пајсију (Јањевцу), књигољупцу, вредном путнику од манастира до манастира, од парохије до парохије по српској земљи, ради утврђења вере православне. Како је онда дошло до тога да ова два добра пастира постану толики непријатељи да су патријарх Пајсије и сабрање епископа око њега Јосифа уклањали са престола Темишварске епархије у више наврата. Морало се уклањање понављати, иначе, у више наврата, пошто је п. Пајсије уклањао, а Јосиф остајао непослушан црквеним телима и одлуку сматрао безаконом. И не само то, већ се говори о томе да је св. Јосиф желео да уклони патријарха Пајсија са престола патријарха. Какав бунтовник!… А опет, тај «бунтовник» је светитељ Православне Цркве, онај којега Црква Православна препоручује као углед вернима.

Шта је то што је ова два јерарха «посвађало»? Овим питањем, као и питањем уније и издаје Православља од неких српских епископа бавићемо се у следећем низу текстова везаних за историју покушаја Ватикана да се православни поунијате.

«Уразумите нас, што можете, јер Вама је све могуће: да ли добро држимо, оно што нам је предано од Светих Апостола и Светих Сабора, да би били једно стадо и један пастир.», патријарх српски Пајсије (Јањевац) папи Урбану VIII, уз oбећање да ће га уписати у поменик име светиње твоје“, тј. папине.

Наставиће се…

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

5 реаговања на Свети Јосиф Темишварски – рашчињени светитељ и екуменизам његовог доба

 1. Ninoslav Bircanin каже:

  Posto su Pravoslavne Crkve pored cuvara duhovnosti ujedno i cuvari nacionalnog identiteta,nikada mi nece biti jasno kako se svestena lica ekumenisti mogu tako lako odricati svoje nacionalne pripadnosti svoje krvi i generacija svojih predaka.Ima li neko da mi odgovori na ovo pitanje.

  • Alex каже:

   Oni se svojim „ekumenisanjem“ odricu same sustine pravoslavne vere, a vera je iznad nacije.Dakle spremni da se odreknu veceg, lako ce se odreci manjeg.

 2. Svestenik Mihailo Mikic каже:

  Da li je vjera iznad nacije ili je nacija iznad vjere je podmetnuta tema o kojoj ekumenisti kao slebdenici jedinstvene planetarne drave i Novog svetskog poretka bez Boga, Istine i Pravde Njegove mogu neupucene da ubedjuju u svoje lazi i prevare ali nikada pravog SRBina i da ubjedu u svoje zablude. Svaki SRBin je rodjen kao SRBin, sa svojom od Boga danom Svetom SRBskom krvlju u sebi koja se kroz vjekove pretaca iz narastaja u narstaj. SRBska krv tako u svakom novom SRBskom pokolenju prenosi i cuva gene nasih Svetih predaka i SRBskih Svetitelja, jer po ucenju Svetog Pisma u djeci nasoj produzuje se zivot nas!

  Mnogi SRBi su postali Pravoslavni hriscani svojom slobodnom voljom ili dobronamjernim izborom i odlukom svojih roditelja. To znaci da je nacionalna pripadnost ili narodnost na prvome mjestu a vjera na drugom. Nase vjersko ubedjenje dobrovoljno ili pod prisilom moze i da se promjeni kao sto je to bio slucaj kod bosansko hercegovacki, raskih i crnogorskih muslimana ali sa time se nije promjenila i njihova SRBska narodnost.

  Narode je stvorio Bog! Zbog toga svako negiranje i odricanje svoje narodnosti jeste neprijateljstvo Bogu. Vodjen svojom velikom ljubavlju prema svim narodima svijeta, Hristos je poslao svoje ucenike da idu i „nauce SVE NARODE, krsteci ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha“. (Mat.19,28) Takvu zapovjest svojim ucenicima Gospod nas Isus Hristos je izdao zbog toga jer „ako se neko ne rodi vodom i Duhom, ne moze unici u Carstvo Bozije“! (Jov.3,5)

  Zato bez SRBskog Pravoslavnog Naroda ne moze da postoji ni SRBska Pravoslavna Crkva Hristova, a do osnivanja SRBske Pravoslavne Crkve Hristove SRBi su postojali kao narod. SRBi su cesto puta u svojoj proslosti bili medjusobno podeljeni isto kao sto je to slucaj danas, kada je medju SRBima oslabila Svetosavska i narodna SRBska svijet. SRBi se zbog toga cesto puta pogresno nazivaju umjesto svojim Svetim SRBskim imenom pokrajinskim imenima, prema oblastima u kojima zive:crnogorcima, makedoncima, bosancima, krajisnicima itd. ne znajuci da oni na taj nacin ruze Boga stvoritelja svoga.

  Tako je to bilo sve do pojave Stefana Nemanje, osnivaca savremene SRBske drzave i blagorodne loze Svetih Nemanjica. On je uspio uz pomoc svoga sina Svetog Save da SRBe obozi, slozi i umnozi, i SRBima da podari Svetosavlje kao vrhunac hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije, koja od njihovog vremena postaje SRBski nacin zivota.

  Sveti Simeon Mirotocivi je svoje razmisljanje o Bogu, SRBstvu, Crkvi, Narodu i Drzavi zavrsio sledecim poukama koje tako lepo i istinito opisuje Duhom Svetim Mile Medic u svojoj knjizi „NEMANJINO ZAVESTENJE“. On kaze: „Dobro zapamti cedo moje milo, nikada necemo biti veci hristijani ako manje budemo SRBi!

  …Ja vise volim posrbljenog hriscanina nego hristijanizovanog SRBina (bez nacionalne svijesti) jer je na svijetu mnogo hriscana, a jedan SRBin. Mnogi bi sa Istoka i Zapada da nas kroz hriscanstvo posvoje i uniste, a nama je cedo moje, da u hriscanstvu opstanemo i svoji ostanemo. U tome je smisao nase SRBske vjere!

  Nasa vjera jeste hriscanska, nase hriscanstvo je pravoslavno, a nase pravoslavlje je SRBsko. Tako je i tako ce se zvati. TO JE MOJA VJERA I MOJE VJERUJU“. To je put Svetog Save koji SRBe vodi u zivot vecni, u nasu Svetu Nebesku SRBiju koje nema i ne moze biti bez nase jedinstvene i slobodne zemaljske SRBije!

 3. Bojan каже:

  Vera Pravoslavna je na prvom mestu,kakva nacionalnost.sa istinom nema kompromisa.

 4. Ранђел Михајловић каже:

  _____________________________________________________________________________

  Шта је то што је ова два јерарха «посвађало»? Овим питањем, као и питањем уније и издаје Православља од неких српских епископа бавићемо се у следећем низу текстова …
  _____________________________________________________________________________
  Навршило се целе 3 године и још чекамо наставак….

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s