И СВЕШТЕНИЦА У ПРАВОСЛАВНОЈ ЛИТИЈИ СА ПАТРИЈАРХОМ ЕКУМЕНИСТОМ

„Једино желим и саветујем да јеретицима као јеретицима не треба помагати на подршку њиховог безумног веровања, него ту треба бити оштар и непомирљив. Јер ја не називам љубављу него човекомржњом и отпадањем од Божанске љубави кад неко потпомаже јеретичку заблуду, на већу пропаст оних људи који се држе те заблуде.“Свети Максим Исповедник

У склопу прославе Миланског едикта, јуче 22.09.2013. је одржана литија у Сремској Митровици, коју је предводио патријарх Иринеј, заједно са Епископима сремским Василијем, бачким Иринејем и осјечко-пољским Лукијаном, уз присуство монаштва и свештенства Епархије сремске и Архиепископије београдско-карловачке.

И овог пута литија није могла да прође без инославних, па су тако учешће узели и представници римокатоличке верске заједнице и евангелистичке заједнице, што није сметало ни духовницима СПЦ, међу којима је, између осталих, био и о.Стефан из Велике Ремете и бивши ректор Карловачке богословије Душан Петровић.

o.Stefan

Епископ сремски Василије, у својој уводној беседи, замолио је патријарха да благослови све присутне, не само православно свештенство, монаштво и народ, већ и „представнике других верских заједница“ који су били присутни.

Патријарх Иринеј је истакао да су у данашње време „светиње за које се морамо борити светиња људског живота, светиња брака и светиња породице“. То можда и не би звучало чудно, да се међу представницима инославних нису нашли и они чији поједини огранци заговарају истополне бракове.

жена

Евангелистичка „свештеница“ на литији

Евангелистичка „црква“ је суштински протестантска деноминација настала од лутерана-методиста. Своју веру заснивају искључиво на Библији, а веру шире „властитим сведочењем“. Словачка евангелистичка заједница у Србији има 25 свештеника, међу којима је и 5 жена. Оно што је карактеристично за протестантске деноминације је то да признају Дјеву Марију као мајку Господа Христа, али сматрају да је непримерено давати јој било какве почасти. Веома су активни у екуменистичком покрету, а њихова верска заједница је чланица Светског савета цркава.

Овом приликом свештеница и свештеници ове верске заједнице били су смештени у дефилеу у друштву свештеника без одежди, а непосредно испред епископа СПЦ. Занимљиво је да се на снимку литије који је објављен на ју-тјубу у 12. минуту јасно чује како један од свештеника забрањује да се снима литија речима:

602024_522908187790315_1711861823_n

На овом догађају учествовали су духовници за које се донедавно сматрало да су против јереси екуменизма, отац Душан Петровић, отац Доситеј из Гргетега и отац Кристо Алексић

„Ацко, не можеш да сликаш, извини, забрањено је,“ што, очигледно, сниматељ није послушао.

Послушајмо како је некада говорио један од учесника овог догађаја, отац Душан. Следећу беседу је изговорио у време прогона епископа Артемија у манастир Шишатовац. После беседе и догађаја у Дубоком Потоку је о. Душан потписао јавно „покајање“ Синоду због својих речи. Зар не личи овакво „покајање“ на догађаје из половине двадесетог века, када су се многи одрицали својих сродника и пријатеља свештеника да би угодили комунистичком режиму и када је многима, управо, „поломљена кичма“. Очигледно је да неман екуменизма није задовољна ни пасивним односом свештенства према њој, већ тражи и активно учешће свих верних. У њој се учествује или срцем или ради додворавања или због уплашености:

45. правило Св. Апостола

– Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

18 реаговања на И СВЕШТЕНИЦА У ПРАВОСЛАВНОЈ ЛИТИЈИ СА ПАТРИЈАРХОМ ЕКУМЕНИСТОМ

 1. Срђан каже:

  Пре овог догађаја ”свештенице” смо видели почетком септембра у Бачкој (где би друго):
  http://eparhija-backa.rs/novosti/prvi-radni-dan-zasedanja-komisije-za-teoloski-dijalog-izmedju-anglikanske-i-pravoslavne-crkv
  Са сајта СПЦ сазнали смо и титулу ”свештеница”: Часни др Глорија Мапангдол (Епископална црква у Филипинима) и Часни ђакон др Кристина Хол (Енглеска црква) (!)
  http://spc.rs/sr/medjunarodna_komisija_za_anglikanskopravoslavni_teoloshki_dijalog
  ”Као и приликом пређашњих скупова, свакодневне молитве ојачавале су и утемељивале рад Комисије. Англикански чланови Комисије узносили су јутарње молитве. Вечерње службе одвијале су се сходно поретку српског православног предања, у оближњој парохији, односно у храму Успења Пресвете Богородице. Чланови Комисије присуствовали су англиканској евхаристији која је одржана у Словачком евангелистичком храму. Чланови Комисије такође су присуствовали светој божанској литургији у манастиру Ковиљ.”

 2. radivoje каже:

  Za ovo netreba komentar ,vecina svestenstva a i naroda je pod uticajem ekumenisticke nemani to se svuda vidja .Zar patrijarh tako nesto da uradi pa kojoj on crkvi pripada?Mnogi episkopi su prodali dusu ali ima i cestitog monastva kao i naroda koji ce to prepoznati.Sledicemo Vladiku Artemija i trudicemo se da prepoznamo jeretike i da se udaljimo od njih.Svoju su dusu prodali za sitne pare.

 3. Петар каже:

  У 45. правило Св. Апостола се каже ко се буде молио са јеретицима да се свргне, да ли је литија молитва!?
  У литију стане свако ко хоће и сад један духовник као што је отац Стефан или отац Доситеј испадоше незнам ти шта зато што су неки били у литији!?
  Немојте ићи у фанатизам и негрешите своју душу посебно о оваквим духовницима и неоптерећујте се са глупостима!

  • „Да ли је литија молитва“? А, шта би друго била? Зар литијом молитвено не призивамо благослов на један град, село? Зар се литије и ванредно не одржавају приликом неке непогоде – суше, могућег рата? У литију стане ко хоће, али не међу свештенством православним. Зар није очигледно да су представници лутеранске јереси били упарађени међу православним свештенством. Зар ово није екуменистичка измишљотина, да један део свештеника иде без одежди да би јеретици међу њима стајали, а да се не оптуже за заједничке молитве. Зар то не личи на лукавство? А, лукавство од кога је?
   Оци које сте поменули би требало да су око које види мало боље од осталих верника, а не да иду линијом мањег отпора право у јерес екуменизма. Зар ово називате глупостима? Зар је Вама свеједно што се јеретички дух шири у народу? Да ли су св. Николај и св. Јустин певали успаванке или трубили на буђење, упозоравајући народ на јереси и заблуде њиховог доба? Треба ли њих да пратимо или „да се уклапамо“ у свеопшту апостасију присутну на нашим улицама?

   • Петар каже:

    Па владика Николај је служио литургије у Енглеској у црквама неправославним и сад је он по вама екумениста или шта!? На слици где сте ставили оца Стефана види се тај свештеник иза њега и колико га Стефан „ферма“, иде испред њега и нерегиструје га.
    Немојте да будете дежурни „манолози“-људи који само траже мане другима!
    То је господо моја фанатизам што ви радите и ти није уопште богугодно!
    Ја неговорим за многе друге ствари што се раде по нашој цркви него само за ову вашу опаску и примедбу која није уоште на месту, на литију у једном граду где је било много људи стали неки неправославни свештеници и сад су сви наши који су ту били екуменисти и за одбацити и шта ти ја знам,та маните се…

   • Волели би да нам пронађете тај податак одакле сте узели, да је служио у англиканској цркви. Постоје подаци да је проповедао тамо, и то о страдању Србије, а не о верским темама. Истина је да је млади теолог Николај имао извесне погрешке у схватању православља што се примећује у његовим раним књигама. Исттина је, такође, да се у охридском периоду живота схватио своје заблуде и вратио на пут Светих Отаца. Каже Григорије Божовић: „Извршио је инквизицију над самим собом“. Управо то желимо и оцима које спомињете – не осуду, већ измену става, да не каже нико да су легли на екуменистичку руду. Погледајте, уосталом, коментар извесног Игора који налази храну из овог догађаја за своја јеретичка схватања.

 4. Srbislav каже:

  НИКО НИЈЕ ОБРАТИО ПАЖЊУ НА ЧИЊЕНИЦУ ДА ЈЕ ИМПРОВИЗОВАНИ ОЛТАР БИО ОКРЕНУТ ЗАПАДУ А НЕ ИСТОКУ !!! ПОТРАЖИТЕ МАПУ МИТРОВИЦЕ ПРЕКО САТЕЛИТА, ГДЕ СЕ ЈАСНО ВИДИ И ЦРКВА СВ.ДИМИТРИЈА И ТРГ, А И ГДЕ ЈЕ БИО ОЛТАР!

 5. Igor каже:

  Ko je prvi svedocio o Vaskrsenju Hristovom? ZENE! Sv. Predanje nije Bozija rec. Slovo ubija Duh ozivaljava. Hvala Gospodu za zene svestenice. I za sve ostalo po Pismu, koje govori da nema vise muskarca niti zena neko smo jedno u Gospodu. Izadjite malo iz tog greha oholosti misleci da ste jedina prava crkva, neznajuci da Duh Boziji kao vetar deluje gde hoce a ne gde gaa Vi ljudskim pa malo i zaostalim propisima zelite ograniciti. Ako nemam ljubav nista nisam, pa da i sve znam. Mir Hristov!

  • Alex каже:

   Ako ti nadjes podatak, da su u apostolskoj Crkvi zene rukopolagane za „svestenice“, onda mozes da smatras da je tvoj stav ispravan.Nego bolje da napustis tu bezboznu jeres i prisajedinis se Svetoj Sabornoj i Apostolskoj Crkvi, ako sebi zelis spasenje.

 6. Јасмина каже:

  У Светом Писму читамо:“ Не судите да не будете суђени и неосућујте да не будете осуђивани“-зашто онда неки баш то овде раде а себе сматрају праведнима и скоро безгрешнима? а добро знамо ко једини је без грешке и без греха!

  • Сестра Јасмина, погледајте коментар изнад Вашег. У њему се неки човек се јавио да подржи идеју о женама свештеницама. Промислите на шта воде оволика дела одступништва од православне вере. Зар су нас Свети Оци учили да ћутимо кад је Вера угрожена? Никако не би требало да сматрамо себе безгрешним, али и као грешним сасудима дужни смо да учинимо све како би вера православна остала неокрњена и после 2000 година, јер без ње нам нема спасења.

  • Ненад каже:

   Судити и расуђивати су две различите ствари. Ја не видим ко овде коме и због чега суди ?

 7. Срђан каже:

  Све то пончне романтичном шетњом са ружама:
  http://picasaweb.google.com/OrthodoxiaOrthobel/HolySitesPlacesForConflictOrDialogueStiklestadTrondheimNorway2628July2008#5228178841570622370
  http://picasaweb.google.com/OrthodoxiaOrthobel/HolySitesPlacesForConflictOrDialogueStiklestadTrondheimNorway2628July2008#5228178466482458866
  а наставља се овако:
  https://picasaweb.google.com/orthobel2009/EcumenicalWorshipInLuxemburg#5293725615597940882
  https://picasaweb.google.com/orthobel2009/EcumenicalWorshipInLuxemburg#5293726202986351074
  Пошто ”наши” екуменисти прате светске трендове, нећемо дуго чекати на сличан ”прогрес” (метастаза је бољи назив) и код нас.

 8. dule каже:

  ako je ekumenizam pomirenje između istoka i odmetnutog zapada,ako je ekumenizam da papa prihvati patrijarha za vrhovonog poglavara i prihvati sv.trojstvo,onda je to sasvim ok,u drugom slučaju NIŠTA OD TOGA! 😉
  Stari su nam ginuli za veru i krst pravoslavni,zapad ih je pokrštavao i ognjem i mačem kroz sve ratove,a veru u miru da izdamo pa da nam stari mira nemaju….
  SV.VLADIKA NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“AKO VEĆINA IDE POGREŠNIM PUTEM TI NE IDI IAKO SI MANJINA“+++

 9. Ранђел Михајловић каже:

  @Петар (а и сваког кога занима)
  Литија од грчког. Λιτη – „ИСКРЕНЕ МОЛИТВЕ“. Литија може да се изврши у случајевима неприлика (нпр. содомитски скуп, рат, окупација и сл.), непогода или сећања на њих, обично се врши изван храма и повезана је са обштом МОЛИТВОМ.

 10. Ранђел Михајловић каже:

  @Игор
  Апостол Јован не беше жена (Сложићеш се, зар не?), а сведочио је Распењу, како и Васкрсењу.
  А што пишеш да по Писму нема мушкараца и жена, то си у праву, али то мислиш и намећеш онако по садукејски (Лука, 20-27).

 11. Svestenik Mihailo Mikic каже:

  Igore, tacno je da su zene prve posvedocile Vaskrsenje Hristovo, i tacno je da po ucenju Svetog Pisma ili Gospoda naseg Isusa Hrista, „vise nema ni Jevrejina ni Grka, ni muskog ni zenskog, jer smo svi jedno (isto) sa vjerom u Hrista“. Medjutim, svima nama su duznosti, mjesto i obaveze u Crkvi Hristovoj podeljene i odredjene od strane samoga Hrista. Isus je svoje ucenike i slebdenike podjelio prema njihovim sklonostima i sposobnostima, i jedne postavi za svestenike, druge za ucitelje a trece za propovjednike!

  Medju narodom koji je sledio Hrista jos iz Galileje bilo je i zena, koje su vjerno sluzile i sledile Hrista poput Marije Magdalene, Marije mati Jakovljeve i mati sinova Zevedejevih. (Mt.27:55,56) One se nisu poput danasnji zena otimale o prvenstvu u Crkvi Hristovoj nego su bile srecne ako su mogle kao zene sa bilo cime da posluze bliznjem svome. Na taj nacin zene su najbolje isponjavale zapovjest Hristovu: „Ko hoce medju vama da bude prvi, neka bude sluga svima“!

  U istoriji Pravoslavne Crkve Hristove bilo je mnogo zena koje su svojim bogougodnim zivotom i hriscanskim misionarskim radom zaduzile cijelo Pravoslavlje. Medju njima se isticu mnoge zene poput Sveta Nine, prosvetiteljka Gruzije. Ali nigde u istoriji Pravoslavne Crkve Hristove nije zabiljezeno da je bilo koja zena ikada imala i vrsila ulogu svestenika, da je bilo koja zena ikada prinosila Svete Dare na Zrtvu Gospodu. Bilo je djakonica koje su u prvim vjekovima postojanja Crkve Hristove pomagle bogosluziteljima u njihovoj svestenickoj sluzbi, narocito prilikom krstenja odraslih zenskih osoba, ali nikada nije bilo zena – svestenika, niti ce njih biti u Pravoslavnoj Crkvi Bozijoj do kraja vremena!

  U Pravoslavnoj Crkvi Hristovoj svakoj zeni hriscanki pripada naujzvisenije mjesto ili prsto koje jedna zena moze da ima u ovome svijetu, a to je da bude vjerna supruga svoga muza i majka svoje djece u kojoj se produzuje zivot nas. Zar od toga hriscanskog poziva upucenog svim zenama svijeta, ima ista za zenu ljepse i svetije u njezinom zivotu?!

  Molitvama Presvete Bogorodice, Svete Nine gruzijske, Mucenica Tekle i Varvare, Nedelje i Efimije, Paraskeve i Katarine i Svih Svetih Zena Pravoslavnog Roda Hriscanskoga, Gospode Isuse Hriste Boze nas, pomiluj i spasi, i tracak nade u spasenje SRBstva, u nama ne ugasi. Amin. Boze daj!

 12. Pa šta? Kamo lepe sreće i mudrosti da je Crkva prepoznala LGBT paradu kao sjajan momenat za organizaciju litije ljubavi, litije u kojoj bi svi molitveno koračali bez obzira na veru, boju kože, naciju, seksualno opredeljenje, blagodareći Bogu koji je Ljubav a kako to blagovesti njegov ljubljeni učenik Jovan

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s