ВИДЕО, ФОТО: Албански православци јачи од Албаније

Пермет, Албанија: 15. августа држава је на полуилегалан начин присвојила цркву Ваведења Пресвете Богородице у Пермету, на југу Албаније. Како сазнајемо, верујући су са својим свештенством 18.08. повратили цркву и тамо одслужили молебан, упркос отпору полиције. Догађај можете видети на следећем видеу:

Преузимање цркве (ВИДЕО)

Permet20Church

Црква која је 1962. претворена у дом културе

Пермет је мали град на југу Албаније. Црква је стара 600 година. Више пута је рушена и обнављана. У 17. веку је добила свој коначни изглед, да би током владавине комунизма била претворена у дом културе. Зграда цркве је деведесетих опет враћена православнима. Осим места за богослужење православни су оквиру комплекса зграда имали и обданиште.

P1030103

Одузимање цркве од верника

Бивши руководиоци дома културе су, како тврде представници Цркве, на полуилегални начин у монтираном процесу недавно добили од суда право да преузму зграду цркве. 15. августа, док су по новом календару православни у Албанији прослављали Велику Госпојину, приватно обезбеђење уз подршку градске полиције је упало у зграду цркве, заузели су је и конфисковали иконе и сав инвентар. Дошло је до физичког обрачуна, и међу свештеницима је било повређених. Верници су били спречени да уђу у своју цркву. Према подацима свештеника, нападачи су скрнавили цркву рушећи крстове.

P1030076

Држава конфисковала иконе и инвентар цркве

По закону Албаније, православни би могли да поврате цркву уколико докажу да је зграда дома културе на најмање 25% зграде цркве. Када се тражење представника власти појавило, православни су понудили да учествују својим прилогом у градњу новог дома културе, а да црква остане њима. Очигледно је да представници власти овај предлог нису прихватили.

531890_195262660648760_1168747526_n

Рушење звона

Како тврде албански медији, после насилног одузимања цркве, реаговало је грчко Министарство иностраних послова. Они су затворили границу према Албанији што су албански медији назвали осветом. Иначе, се међу албанским националистима Православна Црква Албаније пежоративно назива „грчким шпијунима“.

71783

Свештеник Илија који је имао физички обрачун са полицајцима: „Назвали су ме „прљави Грк“ и „младунче (архиепископа) Јанулатоса“.

Преокрет је наступио 18.08. када су верујући вођени својим свештеницима напали на цркву, и уз кошкање са приватним обезбеђењем (у Албанији њих називају приватном полицијом) из фирме за обезбеђење „Аулона“, надјачали их и извршили упад у своју закључану цркву. По подацима сведока два свештеника и два верника су добили лакше телесне повреде услед физичког обрачуна са овим полицајцима. Верници су срушили параван и ушли у своју цркву где су одслужили благодарствени молебан поводом победе над представницима обезбеђења. Сукоб је трајао свега 20 минута. Били су присутни и градски полицајци који су сукоб посматрали са равнодушношћу.

Благодарствени молебан у освојеној цркви (ВИДЕО)

На крају, додајмо да је вођство Албанске православне цркве изразило противљење одлуци да се црква узурпира. Да ли је ово почетак још једне странице страдања албанских православаца (етничких Албанаца, Грка, Срба и Влаха), и да ли ће кроз ово страдање да вођство ове цркве промени курс са јереси екуменизма у којој учествују ка православљу остаје да се види. Пример Сирије и страдања тамошњих православаца може да се понови још једном и на простору Европе у условима глобализма који све више показује своје тоталитарне чељусти.

Погледати, такође: „НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА“ ИЗАЗВАЛА ПРОГОН ЦРКВЕ У АЛБАНИЈИ

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на ВИДЕО, ФОТО: Албански православци јачи од Албаније

  1. SRBin Svetosavac каже:

    Stanovnistvo danasnje Albanije dijeli se na tri etnicke grupe, medju kojima je najmanja albanska etnicka grupa. Sjeverno od rijeke Skumbe zive poalbanita SRBska plemena koja se ponekad nazivaju GEGE, sto znaci pokvareni, a juzno od rijeke Skumbe zive poalbanita grcka plemena ili Toski. Za vreme nereda koji su izbili u Albaniji poslije pada komunizma, u zemlju je bila unisla GRCKA VOSKA da zastiti svoje sunarodnike koji su bili izlozeni albanskom zlostavljanu. Grci nisu posmatrali mirno stradanje svojih saplemenika kao sto su to uradili SRBi iz danasnje SRBije za vreme siptarskih nereda na Kosovu i Metohiji.

    Od javnosti se krije prava istina koja govori o tome kako je Albanska Pravoslavna Crkva stvorena od poalbanitih SRBa i Grka, a najmanje od pravih Albanaca. To je ucinjeno od strane svetskih mocnika uz saglasnost Vaseljenske Patrijarsije sa namjerom da se tako spreci izlaz SRBije na more. Tome je trebalo da posluzi i stvaranje novostvorena drzava Albanija i njezine Albanske Pravoslavne Crkve. Ona je po zamisli njezinih tvoraca trebala duhovno da ujedini albansko stanovnistv i tako da ojaca vestacki novostvorenu albansku drzavu na stetu Pravoslavnih SRBa i Grka!

    Zbog toga sadasnja borba Pravoslavnih vjernika u Juznoj Albaniji sa kojom oni zele da dobiju svoju vjersku slobodu, jeste u stvari borba Grka koji zive u danasnjoj Albanijia za njihova nacionalna i crkvena prava koja su bila njima uslkracena za vreme vladavine komunizma. On je planski doveden u Albaniju od slebdenika Antihrista sa namjerom da se tako kroz njegovu diktaturu ugusu nacionalna svest kod „albanaca“ grckog i srbskog porekla i tako od njih stvori nepostojeci albanski narod!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s