1(14.) август – СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА ЕЛЕСА ПОСТРАДАЛА НА ОСТРВУ КИТИРА

ImageСвета Елеса рођена је на Пелопонезу, од оца Еладиоса, богатог  Грка али идолопоклоника и мајке Евгеније хришћанке, свете жене са пуно врлина. Пошто није могла да роди, Евгенија се молила Богу дан и ноћ да је удостоји и да јој да једно дете, обећавши да ће то дете упутити у Његову свету Цркву.

Једнога дана док се сама код куће молила Богу, благочестива Евгенија је зачула глас са неба да говори:  „Смиловао ти се Бог за оно што си тражила и дао је плод утроби твојој“.  Девојчици су дали име Елеиса тј. Елеса по гласу који је чула њена мајка на молитви („Елеса“ од „елеисе“ тј. на грчком „помиловати, смиловати се“). Мајка ју је крстила је као хришћанку у име Оца и Сина и Светога Духа и посветила Богу.

Мала Елеса се издвајала међу својим вршњацима због своје вере у Спаситеља Христа и због ретке телесне лепоте. Како је расла, тако су расле и њена вера и љубав према Богу којима се научила од мајке. Поред тога, од мајке се научила и многим молитвама и изговарала их дан и ноћ, као и делима милосрђа према сиромашнима.

Када јој је било 14 година, Елеса је упознала бол због смрти мајке. Пре него што се упокојила, Евгенија је позвала Елесу и саветовала је речима:
„Видим кћери да ми се приближио крај али не жалим толико због тога колико жалим што ћу се одвојити од тебе. Жалим и због понашања твога оца који је неверник и бојим се да ће те стално узнемиравати. Али, ти кћери чувај своју веру чистом, онако како си од мене научила и удостојиће те наш Христос да будеш Његова и дариваће ти венац који не вене у Царству Његовом Небеском“. Са сузама у очима, пољубила ју је мајчински, благословила је и издахнула у ћеркином наручју.

Мала Елеса била је неутешна због смрти своје мајке и губитка мајчинске љубави и њених добрих савета. Упркос противљењу оца-идолопоклоника, Елеса је сахранила мајку хришћански. Постала је „домаћица у кући“ и бринула се о слугама и слушкињама које је имао њен отац, али ни трена није престајала да моли Бога да је ојача у вери и спаси је од непоштовања њеног безбожног оца.

На годишњицу смрти њене мајке, отац је сматрао како је дошло време да уда ћерку Елесу, нудећи јој да узме за мужа кога год угледног човека она пожели и у томе је усмеравао и инсистирао непрестано.

Такве врсте приморавања почеле су јако да сметају малој Елеси тако да је покушавала да нађе начине да се од њих ослободи. Када је сазнала да јој је отац одсутан и да је отишао на далек пут, одлучила је да је дошао прави тренутак да реагује и да учини нешто.

Пошто је поделила своје богатство сиромашнима и сирочади, позвала је своју слушкињу која је била најхрабрија и у коју је имала највише поверења и саопштила јој свој план да жели да пређе на острво Китира (Китхира) и замолила је да јој помогне и нађе јој одговарајући брод,чамац. Слушкиња је са радошћу пристала и обећала да ће тако и урадити.

Следеће вечери у сумрак ушле су у чамац Елеса и две служавке које нису хтеле да се одвоје од ње и кренуле према острву где су Светим Просветљењем пронашле одговарајуће усамљено место и ту су остале да се подвизавају.

Док су тражиле одговарајуће место једна отровна змија ујела је неког морнара и он је издахнуо на том истом месту пре него што су успели да му пруже одговарајућу помоћ. Тај догађај је унео панику међу људе јер се свако бојао за себе и света Елеса је нашла прилику да се топло помоли и замоли Бога да јој помогне. Заповест коју је добила била је да направи знак крста над телом морнара и чим је то урадила, моранар је васкрсао. Остали су занемели пред једним таквим догађајем и почели су да прослављају Бога и захваљују светитељки.

Дошао је и час повратка њеног оца са дугог пута и он је узалудно тражио своју ћерку јединицу. После многих покушаја сазнао је до детаља шта се тачно догодило као и да је постала хришћанка и да чини чуда што га је страшно разбеснело, па се заклео својим боговима да ће је убити одмах где год да је нађе. Из тог разлога скупио је довољно помоћника и истим чамцем кренуо на острво са истим чамџијом како би му овај показао место где је оставио његову ћерку. Након неколико дана пронашао ју је у једној скривеној планинској пећини где се подвизавала.

ImageЊихов сусрет није био баш пријатан јер пут који је изабрала светитељка био је другачији од очеве жеље. Када је отац увидео да Елесу не може вратити кући, почео је да је мучи. Бежећи тако од оца, Елеса је стигла до подножја планине која се и данас зове планина Св. Елесе и замолила Бога речима:  „Расцепи земљу и сакриј ме“ и кроз расцеп који се отворио у планини прошла је Елеса и доспела на врх. Међутим, безбожни отац је стигао, везао јој косу за једно дрво и почео немилосрдно да је  туче. Од јачине удараца светитељка је висећи на дрвету испустила душу. Чим се отац-убица приближио и одвезао је, благодат Божја ју је васкрсла и она је одмах почела да се моли. Светитељкине молитве су још више разбеснеле неверно срце њеног оца-убице и он је дохватио камен са земље, ударио је и смрскао јој главу, а потом узео нож и посекао је.


Пострадала је Света Елеса дана 1. августа 375. године и добила неувели венац у Царству Небеском .

Света Елеса и свети Теодор сматрају се заштитницима острва Китира, а у народу постоји веровање да је заслуга светитељке то што змије на овом острву нису отровне.

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни

Овај унос је објављен под Свети људи. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на 1(14.) август – СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА ЕЛЕСА ПОСТРАДАЛА НА ОСТРВУ КИТИРА

  1. SRBin Svetosavac каже:

    Zaista, Hristos nije dosao u ovaj gresni svijet da donese mir, vec mac. Da rastavi sina od oca, majku od cerke, vernike od nevernika, sinove i kceri Svjetlosti od sinova i kceri tame i obmane, lazi i prevare. Molitvama Svete Velikomucenice Elise, Gospode Isuse Hriste, Sine Boziji, pomiluj i spasi i trenutak razuma i hriscanske ljubavi u nama nikad ne ugasi!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s