„Mитрополит Кирил је убијен, убио га митрополит Николај“ – тврде екумениста и свештеник демократа (обновљено)

Контраверзе, сумње и узнемирење у јавности поводом смрти митрополита Кирила у Бугарској не престају. Иако су поводом његове смрти прве реакције биле такве да је упркос изреци „о мртвима све најбоље“, о њему у бугарској штампи говорено све најгоре, ипак се чини да он има и поштоваоце у овој земљи. Хистерија против покојника, којој се у Србији придружила мистериозна агенција „ВИА“ коју води филокатолик Живица Туцић и преко ње и србијански мас-медији, је мало утихнула и показује се да је Кирил има немало поштоваоца. Како се чини, њихов број ће нагло порасти.

Вест о смрти митрополита Кирила

1009769_566066846765916_229799852_nРазлози за мржњу жуте штампе и њене публике према Кирилу су текстови који се 3 последње године објављују против њега. Прво је објављено да га возе луксузним колима марке „Линколн“, америчке производње. Читав низ текстова је објављен о томе. Многи неукусни коментари по упокојењу су одисали иронијом и били на тему „Линколна“. „Да ли су га сахранили у његовом омиљеном Линколну?“ питали су се грађани потрошачи масмедија. Други разлог је био његова сарадња са државном безбедношћу. Тај податак је и Живица Туцић искористио да би оцрнио митрополита. Иако се о томе да је био шпијун ДБ-а нашироко писало, и пронађен му је главни „грех“, а то је шпијунирање братије у манастиру „Зографу“ на Светој Гори, претпостављене жртве његове „шпијунаже“ се нису јавиле да га оптуже, већ су у првом реду „тужитељи“ новинари каријеристи. У први дан по смрти су му „пронађени“ и нешто мањи греси као што је онај да је волео „чашицу“ и да је повремено играо стони тенис, тако да се може рећи да су, бугарски читаоци новина постхумно детаљно исповедили грехе свога умрлог или убијеног митрополита.

Обдукција је, тек, била посебна прича, а за начин на који је урађена је блага реч „непрофесионалност“. О томе су писали неки медији, који и поред тога што нису наклоњени „митрополиту у Линколну“, бацају дубоку сумњу на начин на који је обдукција урађена. Непосредно пре митрополита су три познате јавне и контраверзне личности нашле смрт у тој фаталној Варни, «морској престоници», како је Бугари називају. За сву тројицу су обдукције «показале» да су умрли «својом кривицом», тј. природном смрћу. Јавно тужилаштво у Варни је на дан упокојења у 12 часова изјавило да постоји велика вероватноћа да је митрополит убијен, а у 14 часова, без икакве експертизе су јавили да нема никаквих доказа да је смрт насилна. Да је митрополит убијен тврди и његов доскорашњи возач ипођакон Ивајло који га је последњи пут видео у вече пред кончину: „Када смо били заједно на плажи, он је улазио у море највише до грудију. После би се враћао у плитко” – тврди Ивајло, указујући да званична верзија смрти звучи бајковито.

mitropolit-nikolaj

Оптужени митрополит Николај

Додатну сумњу је изазвала и веома брзо одржано опело и погреб. Други дан (по упокојењу) још нико није погребавао владике, тврди отац Амбарев, који се пита зашто се толико журило са погребом. Амбарев важи за једног од најскандалнијих свештеника у Бугарској. «Нема јавног греха који није починио», каже се о њему. Учествовао је деведесетих у демократским променама и и био у друштву покретача раскола када се од БПЦ оделио један број епископа и свештеника. Овај свештеник коме је недавно одсечена болесна нога али упркос томе је често присутан у јавним дешавањима, се појавио у медијима као «веома близак човек» митрополиту Кирилу, и добио је простор на телевизији да исприча своју причу. Он је «храбро», мада са нејасним доказима одмах устврдио и да зна ко је убица. За разлику од Ивајла, Амбарев је са митрополитом Кирилом је, наводно, ишао да плива и Кирил је, по њему, био беспрекоран пливач. Убица је по Амбареву митрополит Николај Пловдивски, иначе, човек који важи за једног од највећих бораца против екуменизма у БПЦ. Отац Амбарев, кога већ читаоци новина прослављају због храбрости, тврди да је чуо како митрополит Николај «у делиријуму» виче Кирилу: «„Уништићу те, умртвићу те“, „Отроваћу те, живот ћу ти затровати!

Амбарев је нашао и дијагнозу м. Николаја. По њему је митрополит Николај од раних година дијагнозиран као шизофреничар. Зна Амбарев и да је отац Николајев радио за државну безбедност. Тако је познати скандал-мајстор и вођа демократске опозиције Амбарев, о коме верници и поред његових заслуга за увођење Бугарске у НАТО пакт немају најлепше мишљење, постао «храбри исповедник» који говори о стварима о којима „нико не сме“. Још је додао да један политичар и јавни радник зна све о овоме, па и он треба да потврди.

Осим Амбаревог, и пре њега, јавио се и један студент Београдског Теолошког Факултета, поклоник зизјуласове јереси, по по имену Светослав Ангелов. Он је и пре Амбаревог наговештавао да је митрополит Николај убио митрополита Кирила. По речима Ангеловог о себи, он ради у црквеном центру за духовну бригу наркозависника у Варни и истовремено учи у Београду. Митрополит Кирил му је био надређен, а са њим је имао и преписку у вези црквених и теолошких питања. Господин Ангелов је брзо нашао неку госпођу из Софије, преко Фејсбука, и она тврди да је митрополит Кирил упозоравао да се чува од митрополита Николаја и њему блиских људи, јер су они покренули рат против њега. Ова анонимна хришћанка, по речима Ангелова, добила је смс поруку од м. Кирила са речима: «Варна је привлачно место, но говорићемо када се видимо.“ Осим тога, београдски студент је пронашао још мноштво мањих доказа да је владика Николај наручилац убиства. По њему, различити теолошки концепти су разлог сукоба м. Николаја и м. Кирила. Мада, у аргументе Ангелова и криминалистичке способности се може посумњати ако знамо да је са изузетним непријатељством говорио о м. Николају и пре свих ових догађаја.

Још једна личност се појавила као учесник у заплету ове приче. То је архимандрит Лонгин који се после смрти Кирила сетио његових моралних преступа и осетио потребу да их објави јавности преко новина „Блиц“. Он је био у Варненској митрополији код м. Кирила, а сада је у Пловдивској код м. Николаја, тако да ће и његове изјаве долити уље на ватру.

317488_2776871059674_1195021429_3358870_417008103_n

Живица Туцић (други с лева) са својим пријатељима. Живица Туцић води „Верску информативну агенцију“ која у Србији и региону креира мишљење медија у односу на црквена питања.

 Осим „скандалног попа“, што је синоним за Амбарева и убеђеног зизјуласовца Ангелова, постоје и просечни читаоци бугарског часописа „Блиц“ који, слично истоименим новинама у Србији, предводи са писањем о скандалима у Цркви. Већина читаоца је у почетку била сложна у осуди митрополита Кирила, па су му писали и „жеље“ поводом упокојења „Бог да му душу не прости“, а сада, пошто се нашао нови „народни непријатељ“ све више га хвале и имају симпатије према њему. О митрополиту Николају се сада пишу коментари као о „сатани“ коју некако треба елиминисати. Док је, раније, био скандал то што је Кирил Варненски возио амерички аутомобил „Линколн“, сада се све више схвата да је „Линколн“ скроман аутомобил у односу на „Ауди“ м. Николаја. У теорији завере коју преко свога блога објављује Ангелов, тврдило се и да м. Николај има неку везу у «Блицу», те због тога се у тим новинама писало раније негативно о м. Кирилу. Пошто је «Блиц» сада покренуо кампању против м. Николаја, Ангелов ће морати своју теорију да коригује.

Док Светослав Ангелов са своје стране, преко писанија на интернету позива митрополита Николаја на Црквени Суд, нама остаје да видимо како ће се овај случај завршити, и да ли ће Бугарска Црква одолети медијском линчу; да ли митрополита Николаја нападају због његовог антиекуменизма и труду да успостави поредак у Цркви или има основа за инсинуације о умешаности у убиству? Митрополит Николај се засада не изјашњава. Медијска писања против њега су толико уобичајена, да се ваљда навикао на то. А «Блицеви», српски и бугарски, Живица Туцић и њима слични биће ангажовани да би одредили какав став према оваквим догађајима у Цркви треба да има просечни читалац.

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“  

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

4 реаговања на „Mитрополит Кирил је убијен, убио га митрополит Николај“ – тврде екумениста и свештеник демократа (обновљено)

 1. инсајдер каже:

  Живица Туцић није (само) филокатолик већ службеник/запослен при Немачкој амбасади и протестант(ски конвертит)…

 2. Ljiljana каже:

  Dragi moji Mitropoliti,Vladike, i ostali crkveni velikodostojnici,zasto ne bi otisli u Moldaviju radi sticanja znanja o jedinstvu u crkvi, i jedinstvu crkve sa stadom?

 3. Popovic Djordje каже:

  Екуменисти не презају ни од кога . Напад на оно мало правих носилаца православља иде тако далеко да се користи свака прилика да се изворном православљу нанесе ударац. Средства се не бирају!!!

  • strelac каже:

   Екуменисти = језујити= усташе и остали крвници који су вековима тровали, убијали, клали православне за и због њиховог сатанског оца папе !

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s