ПОЛИТИЧАРИ У МОЛДАВИЈИ ОДЛУЧЕНИ ОД ПРИЧЕШЋА!

Moлдавски политичари, који су учествовали у доношењу Закона о недискриминацији, који предлаже легализацију хомосексуализма и истополних бракова у Молдавији, одлучени су привремено од Цркве. Како је саопштено из Молдавске митрополије, то одлучење није анатема, оно подразумева „само“ одлучење од исповести и причешћа.   Таква одлука донета је са надом да ће државно руководство поништити скандалозни закон.

Ова дешавања коментарише клирик Свето-Геогијевске цркве Кишињева, протојереј Виталиј Шинкар.

vitalijТо што се десило данас није дошло као гром из ведра неба. Заправо, са овим се чак и закаснило. Пропуштена је шанса да се реагује жестоко у тренутку када је тај закон требало да буде донет. Дошло је до реакције великог броја обичних људи које је овај закон оправдано разгневио.   Тим људима је требало рећи: са вама смо. Ми смо то пропустили. Највише зато што смо деведени у заблуду. Политичари су обећали Цркви да ће из тог закона избацити тај део, али су нас прешли. Само су ублажили формулацију, поставили питање статуса хомосексуалаца са статусом Рома и националних мањина и донели закон који штити њихова права.

То је изазвало гнев Цркве. Каква су то још додатна права потребна грађанима? Данас нема гоњења хомосексуалаца, као што нема никаквих прогона. Боље би било да се баве правима мајки са много деце и трудница, о којима се не води рачуна. Зашто њих не заштите?

Овај закон је подло прогуран под изговором уласка у Европску унију. Сигнал за узбуну био је и Дан Европе који се славио у нашем граду. Тога дана дошао је европски комесар Штефан Филе. Како су рекли људи из његовог секретаријата, дошао је највише због тога да се у центру града свечано рукује са 15 представника сексуалних мањина. Ето, та цела европска стварност- доћи и пружити руку не ратним инвалидима, који су ту исту Европу спасили, већ хомосексуалцима. Ако политичар тога ранга то сматра најважнијим, ја желим да станем у одбрану моралних вредности.

Као грађани изгубили смо готово све. Изгубили смо домовину- растурили су Совјетски Савез, и направили некакве банана државе, које данас немају никакву улогу. И сада нам одузимају и оно последње, ударају на сами живот, чине оно што је пре двадесет година изгледало немогуће. Ко је могао и претпоставити да ће доћи време да се мора штитити право детета на маму и тату? У ком се то страшном сну могло уснити, да ће се тако изопачити свет?

moldavijaМи каснимо са заштитом наших права, али, слава Богу, да их штитимо уопште. Синод је упозорио политичаре пре месец дана да ће такве мере бити донете и да ће реакција Цркве бити жестока. Ово је само прва реакција. То није анатема, већ упозорење нашим политичарима од којих је 99% хришћана, крштених, а многи од њих су у партијама које у називу садрже реч демохришћански. Ми, као Црква, тиме казујемо да њихова дела нису хришћанска. Да се они не понашају као хришћани и тиме урушавају однос са својом Црквом. Митрополит и Синод донели су решење о забрани причешћа док се не покају и одбаце овакав закон. Политичар се може покајати само јавно. Они су позвани на одговорност не због личног греха, већ за дела у којима су учествовали гласањем.

-Закони се доносе и поништавају одлукама. Да ли ће покајање донети уклањање ових људи са списка одлучених?

33715_1615369501737_1161318220_31689689_1549159_n

Српска Православна Црква је пред Други светски рат одлучила од причешћа политичаре који су гласали за конкордат са Ватиканом. Биле су организоване литије које су жандарми Краљевине Југославије насилно прекинули. Том приликом је био повређен и Епископ шабачки Симеон. Када је Свети Архијерејски Сабор СПЦ донео одлуку о одлучењу посланика који буду гласали за уговор с Ватиканом, епископ Николај је упутио писмо свим посланицима из своје епархије, и упозорио их: „Нека Вас не плаше партијском дисциплином, јер постоје две важније, старије и јаче дисциплине, а то су: дисциплина српско-народна и дисциплина црквено-канонска. Обе ове надживеће ону. (…) Глас народа, глас Божји. Тај народ дао Вам је мандат, а од тог народа Ви ћете опет тражити мандат. Будите уверени да ће Вас народ питати само једно – би ли и ти Конкордатлија или не?“

Ако се неко од њих лично покаје, то ће бити довољно. Ако се човек искрено и јавно огради од овога, он убудуће то покајање мора да поткрепи делима. Уколико се макар и један од њих покаје и то ће бити својеврсна победа.

-Како ће забрана бити уклоњена?

-Обично Синод таква права препушта митрополиту, који ће то решити. Тако и у случају смрти неког од тих људи, и над самртничким одром не треба да се одриче покајање, уколико није под анатемом. Духовник, пак, који исповеди самртника, мораће да говори о томе са митрополитом, о питањима као што су, на пример, да ли ће се обавити опело за њега или да ли ће се у храму молити за њега. Опело је знак да се човек упокојио у миру са Црквом и то нам даје за право да се за њега молимо. Ако се човек упокојио без овог мира са Црквом, над њим је Суд Божији, и ми ту, као људи, не можемо више да се мешамо.  

parlamentМислим пак, да оваква одлука Цркве, тешко да ће постићи свој циљ. Наши политичари се изјашњавају као хришћани, али они су пре свега пословни људи, а хришћани само по имену. Дато им је било месец дана да преиспитају одлуку. У току тог месеца, два су пута, прво социјалисти,  затим и комунисти, тражили да се закон стави на гласање. Оба пута овај предлог је имао десетак гласова.

Данас они говоре: „Ко су ти попови? Наш „директор“ је на небесима- Господ Бог. Лично хоћу да разговарам са тим који одбија да ме причести.“ И тако даље. Наши политичари- „небески житељи“, говоре да је то обмана, у којој главну улогу игра митрополит, да је то притисак и покушај уцене, како они то желе да прикажу. Мени је смешно то што они говоре: „То је политичка одлука!“. Ја их све питам: по чему је политичка, коме иде на руку? Можда комунистичкој партији која, узгред речено, на њихову част, није ни гласала за овај закон, и која је у пуном саставу напустила салу парламента.

Не очекујемо брзо решавање овог питања. Добро познајемо људе који су донели тај закон. Морамо да будемо спремни на њихове провокације. Већ чујемо гласове: „уведимо фискалне касе у храмове“, „дајте да им наметнемо порезе“. Ништа од тога није искључено. Под забраном причешћа налази се и председник државе, који је потписао овај закон, а такође и бивши премијер Влад Филат, који руководи највећом политичком партијом, садашњи председник парламента, олигарх Плахотњук.

Постоји још један озбиљан механизам који може да примени Црква, а то је да забрани свој својој пастви да гласа за те људе, као и за партије чији су они чланови. То није мешање у политику, већ историјска и културна улога црквеног живота. „Нема молитве за Ирода, Богородица неће дозволити“– каже се у једном вечном тексту. Као хришћани ми немамо право да гласамо за те људе, чија су дела антихришћанска.  Ми ћемо највероватније ово морати да урадимо.

-Када су следећи избори у Молдавији? И какав је утицај Цркве на изборе?

-Наш парламент је продужио свој мандат за наредних годину и по дана, парламентарци су уверени да ће ту бити до истека мандата, али ову владу подржава мање од половине становништва. Они то знају и зато морају брзо да раде. Људи послују, узимају европске кредите, ово је мала земља.

Црква, наравно, може извршити утицај на изборни процес. Тим пре што ситуација иде нама у корист, јер је већина народа незадовољна овим законом и самом влашћу. Но, проблем је друге природе. Молдавска политичка елита, опет због тога што је ово мала земља, слична је шпилу карата. Карте се наизглед мешају, али све остају исте. То су професионални политичари, који и не знају ништа друго да раде. Они се владају по законима које сами доносе како им одговара. Ипак имамо прилику да им уздрмамо столицу на којој седе. Ово је јединствена прилика за то, јер овога пута као никада до сада имамо јединство како унутар Цркве, тако и међу грађанским институцијама. Подржали су нас и многи покрети што је заправо преседан.

Већ је најављен крсни вход, који ће бити проведен у Кишињеву и биће то мирна манифестација. Сем тога, најављен је и Свемолдавски православни сабор, у коме ће учешће узети сви духовници и сви активни мирјани. Већ су неке грађанске организације најавиле свој долазак.

Данас сам се чуо и са монасима ван граница наше државе. Обрадовали су се што смо подигли глас против ове страшне појаве, што је Црква подигла свој глас. Молдавски мас-медији су одлуку Цркве да политичаре стави под забрану причешћа објавили као другостепену вест. То нигде није вест број један. У новијој историји било је сличних случајева, али су они по правилу имали локални карактер. Још се никада није десило као сада да то буде по одлуци Цркве, након припрема, дискусија и овако отворено, уз подршку грађанства. То је озбиљан испит и за Цркву и за власт, која у свој својој инертности још не схвата озбиљност ситуације и шта се заправо десило.

Untitled-1daki

Политичари на власти у Србији су, под изговором људских права, осим подршке хомосексуалним активностима, још и предали Косово и Метохију на управу онима који су срушили средњевековне цркве и манастире и прогнали православни народ. Ипак, они се све чешће причешћују у паузама бриселских разговора.

Наравно, политичари ће покушати да нас сломе, поделе по националним, верским и другим основама. Могу нас оптужити да смо „продужена рука Москве“, а Бесарабијску митрополију (расколничка епархија створена са подршком Румунске православне цркве, примедба ПЖВ) – „мајком Црквом“ и да покушају све да покваре. Али ова митрополија не може да подржи безобразлук који нам сервирају и намећу политичари. Пред Цркву се поставља једно веома озбиљно питање. Хоћемо ли кренути тим тешким путем и наставити да се супротстављамо власти, придобити грађанство, или ћемо изгубити ову борбу. Уколико се покаже да Црква нема ту моћ, да нема подршку народа, нећемо бити озбиљно схваћени. Уколико победимо, то ће бити важан сигнал, „прва ласта“. Доказаћемо да смо уистину хришћани, да још имамо живота и да се не повијамо. Ако буде те снаге ми ћемо се и даље борити.

Један мој пријатељ, атонски монах, рекао је: „ово је јесен човечанства, али још није зима“. Зима је веома близу, осећамо њен дах. Чека нас још потреса и искушења. И дај Боже! Одсуство потреса биће веома лош знак. То ће бити знак да смо изгубили. Помози нам, Боже, да не погинемо! Молимо се за то и тражимо молитве свих хришћана.

Извор: pravmir.ru

Превод и припрема: екипа ФБ странице Православље живот вечни

Advertisements
Овај унос је објављен под Црква и друштво, Uncategorized. Забележите сталну везу.

2 реаговања на ПОЛИТИЧАРИ У МОЛДАВИЈИ ОДЛУЧЕНИ ОД ПРИЧЕШЋА!

  1. strelac каже:

    Такво јединство Цркве фали нама Србима…нама је све у расулу од државе до Цркве у којој владају папски бискупи….
    Браћо Православна морамо се молити за Вас и Вашу праведну борбу !

    • Ana каже:

      Слажем се! Ово је време кад је све на продају и све се мери новцем. Да су такви били наши преци, ми данас не би ни постојали као православни хришћани!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s