Ја сам Пут, Истина и Живот

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ

КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР

ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ

 

ГосподНе треба питати шта је истина, но ко је истина? Пилат је питао Христа: шта је истина, и није добио никакав одговор. Христос није хтео да одговара на погрешно питање. Да је Пилат умео поставити питање правилно: ко је истина, добио би одговор. Ја сам истина, рекао би му Христос. Рекао би му тако као што је пре тога рекао својим ученицима: Ја сам Пут, Истина и Живот.

Разумете ли ме браћо, о чему говорим? Ја говорим о узроцима шибе којом Свевишњи тако често шиба Европу. Један од крупних узрока јесте у томе што европско јеретичко човечанство ево већ кроз много векова ставља Христу оно пилатско питање: Шта је истина? Престало је да пита: ко је истина од онда од како се извргло од старе Апостолске и Православне Цркве. Јер, кад би питао правилно: ко је истина, добио би и правилан одговор. Истина је лична а не безлична. Истина је Бог, а не ствар. Истина је Онај, а не оно. Онај је истина који је увек исти, а не оно што се непрестано мења. Истина је Божја триипостасна личност, вечно исто, непроменљива, непролазна, независна, недостижна, неодољива. Алфа и Омега свега живога. Почетак и свршетак свега створенога. Огњиште неугасиве светлости. Колевка живота. Источник разума и мудрости. Бездна неодољиве снаге. Висота непобедиве љубави, дух који све оживљава. Реч која све ствара. Радост што превазилази песму. Мир што превазилази разум. Вештина што превазилази сваку машту. Уметник који мраве и пчеле и птице и људе учи уметности.

Бог је истина, браћо. Бог, а не ствар.

Главна је разлика измећу паганизма и хришћанства по постављању питања о истини. Паганизам, и стари и нови, пита, као Пилат: шта је истина? Хришћанство пита: ко је истина?

Паганци су одговарали и одговарају: истина је оно што је праматерија свих ствари, а то је или ваздух, или вода, или огањ, или земља, или етар, или број, или електрика.

Хришћани су одговарали: Христос је истина. Божанска личност је истина, а не ствар.

Истина се не може наћи у створеноме, него у Творцу.

Истину неће јавити твар, ако је не јави Творац.

gospod sa mačem dečani

Но, чујте и радујте се, народи земаљски: Творац је јавио истину, појавио се у телу, као оваплоћена истина. Рекао је људима неречене тајне, учинио је нечувена дела, победио је непобедиве непријатеље, отворио вернима пре богате небесне ризнице свих блага које срце жели.

Ко је сад тај? Питају западни паганизирани јеретици. То је онај кога сте ви одбацили. То је онај кога сте ви питали: шта је истина. Па како је Он оћутао и није вам ништа одговорио, ви сте се окренули вашим философима гатарима који су вам чешали уши како вас сврбе. То је Онај који је рекао: Ја сам зато рођен и зато дођох на свијет да свједочим истину (Јов. 18, 37). То је наш благи, но свемоћни православни Христос „силен в милости и благ во кријепости“, кога су одбацили сви паганци, стари и нови, који траже истину у стварима, а не у Творцу, који испитују суштину ствари (као да ствари имају неку суштину изван речи Божије), који су своје философе поставили на упражњени престо Христов, и који културу цене више од правде, поштења и херојства.

Разумете ли сад, браћо моја, о чему вам говорим? Говорим о томе зашто је неминован био прошли светски рат и зашто ће још један, и тежи, доћи на свет ако се свет не покори истини.

Свет је одступио од истине. Да не говоримо о незнабожном свету. Хришћански свет је одступио од истине. А кад се за длаку одступи од истине, за километре се одступа од правде и поштења. Хришћански свет је постао дакле неистинит, неправедан и непоштен и то у толикој мери, да је у томе превазишао народе нехришћанске. Због тога је вечна Истина морала пустити страшне потресе, буре и ужасе, да растресу свест људску и очисте је од плеве и лажи.

Ако питате шта ћемо ми радити да се спасемо, одговорићу вам: познајте истину и истина ће вас ослободити од свих зала. Христос је истина и сведок вечне небесне истине. Познајте Христа. Покажите Христа у животу своме, личном, породичном и друштвеном, и Христос ће вас спасти од свих зала свих злотвора, видљивих и невидљивих. Амин.

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

2 реаговања на Ја сам Пут, Истина и Живот

  1. Rev. Fr. Mihailo Mikic каже:

    Napustajuci Svetosavlje kao vrhunac hriscanske pravoslavne nacionalne ideologij, Srbi su napustili i put Svetog Save i Gospoda naseg isusa Hrista koji vodi u zivot vjecni. Ostajuci bez Svetosavlja kao srbskog nacina zivota, Srbi su tako ostali i bez puta, istine i zivota vjecnog. Srbi su danas vecinom ostali bez vjere, nade i ljubavi i poput cvijeta bez vode poceli da venu dok se na kraju nsu osusili i isrodili, a kao narod podivljali. Napustajuci patrijahalni nacin zivota Srbi su izgubli i smisao zivota i postali slamka medju vihorima koju svaki vjetar kovitla i nosi bez smisla i cilja.

    Takav je sada i zivot mnogih Srba koji su otpali od Boga i Srbstva: Pravoslavlja i Svetosavlja. Braco Srbi i sestre Srbkinje, poslusajmo zato glas Boziji koji nas Srbe poziva da: „RODIMO ROD DOSTOJAN POKAJANJA“ jer danasnji Novosrbi vise nisu u stanju ni da se pokaju za grehe svoje. Neka nam zato Gospod bude u pomoci da se vratimo kao narod sto prije svojim Svetim srbskim korenima, da se vratimo Bogu i Srbstvu: Pravoslavlju i Svetosavlju, i tako ponovo da postanemo ljudi i Srbi! Amin. Boze daj!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s