БУГАРСКА ПРОПИСУЈЕ КАЗНЕ ЗА КРШТЕЊЕ ДЕЦЕ – ОШТАР ОДГОВОР БПЦ

ГЛОБА ОД 5000 ЛЕВА (2500 еура), АКО ВОДИШ КЛИНЦА НА КРШТЕЊЕ (ДАРТС ЊУЗ)

Закон о детету је ударац против родитеља, узнемирио Свети Синод

Свети Синод БПЦ чине сви епархијски епископи, њих петнаест на броју.

Глоба до 5000 лева прети родитељима који воде децу у цркву. То предвиђа пројект Закона о детету, који је подигао на ноге Свети Синод.

У чл. 23, ал. 3, се наводи, да „свако дете има право на заштиту против увлачења у политичке, религиозне и синдикалне делатности“. Нарушења се кажњавају глобом од 2000 до 4000 лева, а за поновљени прекршај – од 4000 до 5000 лева.

По владикама, то означава, да свако, ко жели да крсти дете у Цркви, потпада под ударом закона.

„Забрана за учешће у „религиозним делатностима“ представља правно полагање апсолутно неоснованих препрека пред религиозно васпитавање и образовање у дому, храму, вртићу и школи, пред практиковањем религије од стране деце у породичној и друштвеној средини. Јер шта су, ако не форме религиозне делатности, Свете Тајне Цркве (нпр. Св. Крштење, Св. Исповест, Св. Причешће), молитва, упознавање са читањем библијских текстова, богослужење у храму, занимања у црквеној школи, летњи кампови у православним манастирима, литијно хођење, празнични хришћански концерти и друго?“, питају синодални старци у свом званичном ставу.

У њему владике изражавају забринутост, да документ даје недопустиво много права деци и никакве дужности, док се родитељи постављају у потпуности у потчињености својем породу и, као резултат свега, на њих немају никаква права. Синодални старци (у БПЦ Синод чине сви епархијски архијереји) су незадовољни, такође, јер ће увођење часова о репродуктивном здрављу и планирању породице срушити границу узраста, у којем се почињу полни односи.

«Због ког разлога у пројектзакону нема нити један члан, који уређује дужности детета? Да ли је нужно – да би се показало, да се пројављује брига за децу Бугарске – да се стварају услови за озакоњење њиховог претварања у безобзирне личности, које ће живети и расти у сазнању, да су једини носиоци права у дому, а одатле и у школи, до толиког степена, да могу да злоупотребљавају та права и да увлаче своје родитеље/учитеље у судске саморасправе?», пита Свети Синод.

За време патријарха Максима, сада 98-годишњег поглавара, БПЦ је доживљавала велике изазове и искушења. У последње време ова помесна црква се одликује све већим неслагањем са курсем којим иде политичка елита у Бугарској. Медији су све чешће непријатељски расположени према ставовима Цркве. Архијереји се много отвореније него у Србији супротстављају разним девијацијама у друштвеном животу.

Владике су узнемирени и зато што закон поставља родитеље у потчињени положај у односу на државу у вези односа према деци. «Држава не може да буде бољи родитељ детету од правих његових родитеља», сматрају они. И подвлаче, да због изолираних примера родитеља, који се не брину добро о својој деци, не треба да се лише родитељских права остали.

Текст става је прихваћен од пуног састава Светог Синода.

Припремила екипа Фб странице Православље живот вечни

Овај унос је објављен под Црква и друштво. Забележите сталну везу.

52 реаговања на БУГАРСКА ПРОПИСУЈЕ КАЗНЕ ЗА КРШТЕЊЕ ДЕЦЕ – ОШТАР ОДГОВОР БПЦ

 1. Vasilije Peđanski каже:

  I treba. Ateista sam i planiram da pošaljem zahtev za brisanje iz crkvenih evidencija krštenih.

  • Anđela каже:

   Ako si ateista, ne znam zašto onda uopšte hoćeš da podnosiš taj zahtev. Ako nisi vernik i nemaš veze sa religijom, trebalo bi da smatraš da je to jednostavno ime na papiru, zar ne?

   • Nenad каже:

    Broj krstenih ide na racun crkvi kada hoce da izmuze pare iz budzeta, kao da im nije dovoljan harac koji skupljaju od siromasnog naroda (koji je inace nenormalan sto im inace placa nesto sto bi trebalo da bude besplatno, ako cemo vec o hriscanstvu)
    Ti danas ne mozes da izvuces svoje papire iz crkve iz koje si krsten, Patrijarsija ne dopusta. Necu da poseduju bilo kakve podatke vezane za mene, ali ne moze ni toliko, dobio sam „obrazlozenje“ da sam krstenjem rodjen u ocima Boga, i da sad ne mogu da trazim da budem nerodjen pred ocima boga…objasnjenje im je fenomenalno, da ga ni deca ne progutaju.

   • Vasilije Peđanski каже:

    Iako ne vidim nikakvu suštinu toga što sam poliven vodom kao beba, hoću da budem izbrisan iz njihovih evidencija jer ne želim da budem doveden u vezu sa bilo kojom religijom. Udruženje „Ateisti Srbije“ čiji sam budući član, pokrenulo je inicijativnu pred ustavnim sudom da se omogući brisanje iz evidencije onima koji ne žele da budu u nju upisani, na osnovu zakona o zaštiti ličnih podataka.
    Tako će SPC imati realan broj vernika i neće moći više da se duva nerealno visokim brojem vernika i da zahteva dodatne privilegije.

   • Зар не можете да оформите сопствену евиденцију људи који је одричу крштења?

  • Слађана каже:

   Василије,
   интересантан ми је феномен људи који попут Вас инсистирају на томе да су атеисти. И да јесу, зашто се толико труде да то разгласе на све стране.
   А и откуд онда атеисти на сајту који се бави верским питањима. Ја на атеистичке сајтове и не одлазим јер ме не занима садржај тамошеих текстова:

   • Сава каже:

    Василије брате (кажем брате јер носиш име великог архипастира и чудотворца Василија Острошког) да не би био у заблуди, ништа теби брате мили не вреди брисање из евиденције и папира, ако си и као беба крштен у име Оца, Цина и Светога Духа, ти тај печат носиш на себи и записан си у ону књигу коју нико не може да мења, на небесима. А ако хоћеш да се одрекнеш Христа (што ти никако не препоручујем) тешко теби драги брате у животу после …

    Свако ти добро желим.

  • Srbin каже:

   otkud onda ti ovde. da nisi po zadatku ?

 2. Повратни пинг: БУГАРСКА ПРОПИСУЈЕ КАЗНЕ ЗА КРШТЕЊЕ ДЕЦЕ – ОШТАР ОДГОВОР БПЦ | СРБски ФБРепортер

 3. Christian Crusader каже:

  What about the painful and needless ritual of circumcision? Is this covered under the law? This is a physical assault on a baby that does not give consent. Clearly, another attack on Christianity. It is clearly time for the Christian world to unite and fight back. We have been cowed and abused far too long. We cannot continue to be submissive and bullied. The Satanists do not want to live peacefully side by side; they want to subjugate the Christian people. We must unify.

  • Маврокордата (Руски гроф,последњи потомак Романових) каже:

   So the Christian, but a few do not realize it and write nonsense. This happens only in Orthodox countries, imposed by the West wants to destroy Orthodoxy.

 4. Маврокордата (Руски гроф,последњи потомак Романових) каже:

  Ненаде,зашто онда не тражиш да те бришу у мупу и код матичара?Кроз историју једино су црквене књиге биле веродостојне а матичарске су преправљане,затуране,нестајале…И само још једно питање:јесу ли они из европе донели тај закон и у својим земљама или само тамо где живи православан народ.
  Пријатељски савет, немој коментарисати нешто ако те то не интересује.

 5. ranko75 каже:

  Sudeci koliko ima neprijateljski prema crkvi komentara, djavo je u Srbiji dosao i ne ocekujmo nista dobro.

 6. Stojadin Mrdjoharambasic i ostalo osakaceno svetosavsko jato каже:

  Jado , od zivota sto ti dade Gospod od Duha svojego, Jado ateisto tvoris samoubilacki smrt.Zato i govorase( te fala Bogu sto mi usi uzivo slusahu) da, ovako zborovase pocivsi Patrijarh Pavle :“nije tuga telesno umrijet , vecem ovijeh sto hode ko zivi mrtvaci“ !Sta se dicis Jado , sto svoju dusu ubijas , pa jos o tome telalis! ..?Neznas ti , da hriscani pravoslavni osjete takva coeka i da nije slova prozborio!A sto god da rekne pa i licemerstva i pritvornost u koju se skrije, pravoslavac znade s kim imade posla.Pa sto tracis reci nesreco?Bolje se zagnjuri u vodu pokajanja , vodu svoga vlastita duhovna znoja , i uspni se iz sve snage svoje (a ako to cinis i Bog ce ti domestiti jos od svoga milosrdje nove snage)uspni se da razumijes reci sto nam ostavise u nebrojenim stranicama i knjigama OCI nasi pravoverni , i na saborima izrekose sta je ciniti do vjeki vjekov da s odbranimo od napadaja Lukavago i njegovih legiona .Cuvaj dusu nesreco , Bog je velik ako zavapijes iz sve snage i povracene svesti , Bog oprasta nepredvidiva je ta sirina i dubina a ljubav vadi pokajnika i s dna paklenija .Sta se razmeces svojom sramotom i smrtnijem zadahom ?

 7. O. Mihailo Mikic каже:

  Nasilje od strane drzave koje se sada slebdenici Satane pokusavaju zakonski da sprovedu u Bugarskoj, jeste u stvari politika Novog svetskog poretka u kome mjesta za Pravoslavno hriscanstvo nece biti. Unistenje religije koje su propovjedali komunisti nastavili su sada u ime DEMONOkratije sinovi pakla i pogibije. Komunisti nisu uspjeli svoje satanske planove da ostvare u cjelosti, ali su uspjeli da posiju sjeme Antihrista koje donosi svoje zle plodove u bezumnicima slicnim Vasiliji Pedjanskom koji se otvoreno stavio u sluzbu djavolu a da toga jadan nije ni svjestan. Slicne zakonske predloge koje najamnici Novog svetskog poretka pokusavaju sada da sprovedu u Bugarskoj, treba uskoro ocekivati u svim Pravoslavnim drzavama, a posebno u SRBiji koja se nalazi sada u robstvu Novog svetskog poretka i bez robskih lanaca na sebi!

 8. Vasilije Peđanski каже:

  Stavio se u službu đavolu?
  Za razliku od vas, ja živim u stvarnosti a ne u bajkama iz bronzanog doba i izmišljotinama (bog, Hrist, Antihrist…) koje nesumnjivo vode u paranoju.

  • Srbin каже:

   ajte da odgovorimo placenom ateisti najednostavnije sto mozemo;
   sa jedne strane su sve clanice cionisticke vojne organizacije zvane nato, s druge strane su mnogi jos uvek slobodni, u evropi pravoslavni itd. pa da podsetim, nato nas je ubijao bombama ! znaci svi vi ateisti ,,bogoubice“ ste zlo ovoga sveta. lako vas je prepoznati. gorak je vas hleb, jadni, bedni placenici !

  • Љубиша каже:

   Василије!!
   Много грешиш, а те грешке су ти од нечастивог духа и твоје гордости због познавања лажне теорије Дарвинове, о настанку човека.
   Ја сам баш данас посматрао мале бубице зване „сирћетаре“, па ми паде напамет;
   Како овако мале бубице а знају да лете, а ми нашу децу учимо да би знала да ходају,Дође ми помисао на дарвинову теорију глупости. Дали их је Дарвин научио са његовом незнабожачком теоријом глупости, или су од неког веома паметног створења благословена да одмах то знају чинити и ако немају мозга ни хиљадити део грама. Ми као паментни и са много вијуга, али децу морамо да учимо, а оне не и ако је летење много теже и компликованије од нашег ходања.
   Ти кажеш да су све то глупости у садашње време техничког напретка када људи и на месец иду, да се верује у Бога и речи Господа Исуса Христа и верујеш да су то само бајке, јер ти си памет и знаш да расуђујеш, а то не примећујеш да је гордост.
   Василије, хоћу да ти укажем да постојање Исуса Христа није бајка, већ је то пуна ИСТИНА, за коју су знале масе људи и то не један дан него пуне три године, А ево и сада нам Господ показује своје присуство и то на Велику суботу у очи ПРАВОСЛАВНОГ ВАСКРСА.
   Дали си ти чуо за БЛАГОДАТНИ ОГАЊ?
   Мени је познат, јер сам га доживео.
   Шта ћеш ти да кажеш за свеће, које се пале саме по себи, када наиђе нека плавичаста светлот у Христовом гробу.
   Али није само то чудо, јер има још веће чудо!
   Теби је познато да је температура пламена свеће од: воска или парафина, неколико стотина степени целзијуса.
   Воштанице или парафинске свеће се пале одма, тај исти пламен неће да сагори длаке од браде или да опржи лице или руку или било какву штету да направи а свеће одмах пали.
   Дали се овде мењају закони природе на ватри? Ко може да мења особине ватре?
   Ево ти мог одговора.
   Законе ПРИРОДЕ МОЖЕ ДА МЕЊА САМО ОНАЈ КОЈИ ЈЕ ТЕ ЗАКОНЕ И ДАО, ми ХРИШЋАНИ, КАЖЕМО ДА ЈЕ ТО БОГ, Шта је учинио твој Дарвин?
   Отишао је Богу на ИСТИНУ, а због своје лажи, вероватно се сад јури са ђаволима у паклу, или га можда сада ђаволи муче и смеју му се на његовој глупост и гордости.
   Прочитај мало о Благодатном огњу, јер то није бајка.
   Љубиша

 9. Stojadin Mrdjoharambasic каже:

  Zivis Vaso u neznanju i zivis
  sluzeci nepomenika jer si u prelesti.
  Daj Boze te se spase jer su velika dela Gospodnja i neizmerna ljubav premaslabom ljudskom rodu.

 10. Vasilije Peđanski каже:

  Ne služim nikoga, ne klanjam se nikome. Nigde do sada nisam video nikakav dokaz da Bog postoji, tako da nemam razloga da verujem.

  • O.Mihailo Mikic каже:

   Vasilije, kuda se god okrenes i pogledas oko sebe vidis velicanstvene dokaze koji svedoce o Bozijem postojannju. Sve sto je covjek do sada izumio jeste kopija ili imitacija neceg mnogo ranijeg od Boga stvorenog. Pogledaj samo modernu kameru ili fotoaparat kako su precizni u svome snimanju a oni su samo kopija daleko savrsenijeg oka ljudskog kojeg Bog covjeku stvori sa njime da gleda i uziva u ljepoti svijeta oko sebe. Mnogi se ljudi dive kompujterima i njihovoj velikoj moci pamcenja, a kompjuterska memorija je samo senka prema pravoj snazi i moci Bozijeg kompjutera napravljenog u obliku covjecijeg mozga koji funkcionise daleko preciznije od bilo kojeg do sada od ljudi napravljenog zemaljskog kompjutera. Moc pamcenja kod svakog covjeka je puno veca od moci pamcenja bilo kojeg naseg kompjutera. Puno ima takvih dokaza o Bozijem postojanju i Njegovom savrsenstvu koje ne vredi slepima iznositi niti gluvima o tome pricati!

 11. zeljko каже:

  trebao bi otici u Ostrog tamo ces pronaci odgovor da Bog postiji

 12. Stojadin Mrdjoharambasic i ostalo osakaceno svetosavsko jato каже:

  Pa ako postojis nesreco nijedna , zar Bog ne postoji koji stvori coeka po liku svojemu ?A gde su ti oci , usi?Ne cujes zvuke li?Ne vidis ovu Bozju lepotu i sarenu bascu , ne znades li , da u ova posljednja vremena Bog nam dopusca i da odemo dalje no sto nasa cula mogadose sama stolecima , stolecima , Bog dadne stici coeku do atoma i dublje , do zicno uvacene energije , do bezicne u jos vecoj slobodi a za nas ljude na zdravlje nam bilo i napredak il na sunovracanje vec po nasoj volji i zlatnoj slobodi sto nam jos i to pridodade uz nasu slobodnu licnost upravo Bog.
  A ti nijesi vidio Boga?Slepac kod ociju i kod duhovnoga vida.Pa nijesu vidjeli ni tvoji nesretnice ,prethodnici koji kad vidjese voskresenije cetvorodnevna mrtvaca Lazara ne poverovase!Ne poverase ni za progledanije slijepca, ni sa razvezivanje od djavolovih sila coeka nesretna obogaljena dusom i telom.Ne poverovase samo iz jedna razloga sto behu sluge sotona najveca mrzitelja Bozjeg stvaranja – coveka !Za te, koji si isto tako sluzince nepomenika i zlotvora celokupna Bozja stvaranja kao i zestoka zlica samago trolicna Bozanstva istinoga i jedinoga , za tebe hulnice je najbolje poslusnut rijeci Vladike Rada Njegosa :“gleda sebe majmun u zrcalo“.

  Boze, oprosti ovome coeku , ne po njegovim sagresenijima , vec po Tvome beskrajnom milosrdju sudi i po tvom covekoljublju ,molimo te podjednako i mi gresni. Boze i Spase nas.

 13. Mirko каже:

  Vasilije ako ne vjerujes u Boga zasto to nama pricas, to nas ne zanima?! Imas mnogo ateistickih sajtova pa se tamo ispovjedaj.

 14. Vasilije Peđanski каже:

  I vi očekujete da ću da poverujem u bajke iz Biblije?
  Pa to bi bilo kao da stripovima pokušavate da dokažete da postoji Supermen.

  Nauka je odlično objasnila nastanak svemira i nastanak života na zemlji, tako da nam te vaše bajke nisu potrebne.

  • Sreten каже:

   Gospodine Vasilije potpuno te razumem, Jer sam kao decak i ja bio ateista.Tako su me ucili u skoli a i u porodici se nisu posebno trudili da me drugacije usmere. Ali Gospod mi se smilovao i sada sam apsolutno siguran da sve sto imam – dugujem Njemu. Pomoli se Vasilije. Jer si slep kod ociju, gluv kod usiju , svezan i u ropstvu.

 15. Toma каже:

  Blago tebi Vasilije Peđanski. Nadam se da ti je pravo ime Nikodim (NIKO-DIM).

 16. Blagod каже:

  Neka ovaj vasilije namjerno mu ime pisem malim slovima promeni ime u djavolije vise mu prilici jer je pop izgleda zaboravio da mu kuma pita dali se odrice satane a da budala ima puna Srbija to znamo sa srecom ateisto

 17. Stojadin Mrdjoharambasic i ostalo osakaceno svetosavsko jato каже:

  braco i sestre u Hristu , srecan v a m radostan praznik drugog Voskresa (kako kaze nas Ava Justin Celijski )za uspenije Presvete Majke Bozije i nase Vladicice.Da nas nedostojne Bog pogleda milostivi i sudi nam po svojoj beskonacnoj milosti a ne po nasim grdnijem sagresenjima .
  Stisni se malo stado uz svoga pastira poslanog Bozjim promislijem , uz preosvecenog Serbskoga Vladiku Artemija.
  Amin Boze daj.

 18. Slobodan каже:

  Пасилије Пеђерски каже:

  Иако не видим суштину тога што сам поливен водом као беба, као уосталом ни ичега другога, хоћу да будем избрисан из њихових евиденција јер не желим да будем доведен у везу са памећу. Лучоноша тражи да будем некрст, и ја то желим.
  Удружење „Апениси Србије“ чији сам будући члан подржава чиповање становништва, мониторинг СВОГ интернет саобраћаја, Бус Плус и сл. а покренули смо иницијативу пред уставним судом да се бришу крштени на основу закона о заштити личних података и закона о обавезним европским интеграцијама које немају алтернативу.
  Тако ће СПЦ имати реалан број верника и неће моћи више да се дува (!!!!) нереално високим бројем верника и да захтева додатне привилегије. ?!!
  ++++++++++++++++++++
  Када читам коментаре ових далабу помислим: Бог све да ми узме, само памет да ми не дира.
  Јадни шабан не капира да једном када се крстиш не постоји „undo“ дугме.

 19. Vasilije Peđanski каже:

  A jesi li ti, bogougodni Stojadine, video Boga?

  • Ранђел Михајловић каже:

   А јеси ли ти Василије видео ваздух? Ниси!? А што га удишеш онда.

 20. Stojadin Mrdjoharambasic i ostalo osakaceno svetosavsko jato каже:

  Svetosavska cada , srecan i radostan na zdravlje vi Bog dao praznik Voskresenija Gospoda i Spasa nasego Isusa HRISTA!

  Upucujem svima starostavni pozdrav – Hristos Voskrese
  Vaistinu Voskrese!

  Svima najbolje zelec.!Bezumnima sto napustise usled pokvarenosti svoije srdaca , veru u zivoga Boga, te se i sami zato zivi rastacu , dusevno propadaju i vecma su za zivota ovozemna na lopati djavolu neg` li pri pameti .Upucujem ovaj starostavni pozdrav, ne bi li dosli sami sebi ,sto cu rec`trgli se s lopate te poceli delati ka ljudi ,te im se i srce izbistrilo ka `duboka cista voda jezera te u njojzi u toj lepoti , morali ugledat lik i djelo nasego Gospoda!

  Uputjujem pozdrav i kliktaj srca svojego svima koji ostase na stazi pravoslavlja da bismo se medjusobce radovali , krepili , ljubavlju mili izmedj `sebe , bili nagradjeni time sto gledamo medjusobce lica ljudska koja su nesto najlepse i najdivnije na celom svijetu! Jerbo Bog nasa lica (koja su ogledala dusa)sotvori po svome podobiju!
  Imal`vece ljubavi od toga?Da se dari svoj lik i podobije novome zivotu ka`sto nama darivase zivi Bog ne trazeci nista samo da taj lik u zivotu odrzimo i da s`ne damo volji zloga koji je nameran da coeka satre!

  Zato coce, kad se pitas gdi je Bog?Prvo sebe pogledni u lice ali i u dubinu srca do duse i duha koji je ozivljava , to mozes vidjet samo ako li si zaista ostao delo Bozje ako seb` nisi unakazija , pre svega svojom glupom gordoscu sebe unistijo i unakazijo, i ugledaces na se to Bozije!

  Prastajte svi , gresnomu Stoju .
  Da se zbude , da nijesmo „malo stado“, da cak i prorokovanja izmenimo time sto cemo menjat sebe zlobnoga , te da se promenom na bolje umnozimo kroz zadobijeno trudom nam obozenje.Da nas budne ka ` peska u moru i na suvu!
  Da dobrotom unistimo Zloga jerbo se on goji i razmnozava od nasije gresi.
  Da zaradujemo svoga Tvoritelja , da ga sto vise ljudi moz` gledat u lice preko svoje unutarnje dobrote koja se ogledne na licu svakoga dobra coeka!
  Posto Hristos Voskrese i voskresava svakije minute kroz silne pobede nase : dobra nad zlim, plemenita nad grijesi.

 21. Novi каже:

  Iza većine tih ateističkih pokreta stoji čist SATANIZAM, te satanističke organizacije potpomognute masonerijom.

  • Vasilije Pedjanski каже:

   Kao jedan od osnivaca Ateista Srbije, mogu samo da kazem da iza nas ne stoje nikakvi satanisti, nego da smo podstaknuti pohlepom pojedinih popova i drzavom koja im povladjuje i pusta ih da bulazne po drzavnim institucijama i puni im dzepove iz budzeta za koji placaju porez svi gradjani Srbije, a ne samo pravoslavni, nego i muslimani i ateisti. Zato smo odlucili da se udruzimo da branimo razum i sekularnost drzave od ludaka koji veruju da jevrejski stolar moze da hoda po vodi i ozivljava mrtve.

   • Љубиша каже:

    Е мој Василије, те твоје речи казаће ти твоји налогодавци у лице, ако будеш имао среће да дођеш до митарства а да те они не одведу директно у пакао, јер постоје грешници и који нису кршени, где их ђаволи директно воде у пакао и не иду на митарства. Врло је тешко смртнику, када умире, а оно се окупили око њега нека мрачна унакажена лица и чекају да душа изађе. онда такви смртници кукају и траже помоћ али помоћи ни од куда. Такво осећање чека сваког Богоборца и гордељивца.
    На митарствима ти ђаволи износе све твоје грехе, које си у своме животу на земљи починио и то од детињства, па до твоје смрти. Ако оправдање немаш а ти оде у пакао, како оно Господ Исус нам каже: Где се огањ не гаси нити црв умире..
    Василије!!!! остави твоју гордост и не брини за Свештенике, него пази на себе и свој живот, како ћеш ово мало време, које нам је дато на земљи, да у љубави и миру свој хлеб зарадимо и ако је некоме потребно да можемо помоћи.
    То ће нас спасити на митарствима, а негирање Бога и Божије ИСТИНЕ, то те води директно у пакао јер ти знаш да си нико и ништа и да ти не можеш твојим понашањем Богу да нашкодиш, него себи самом, а ђаволима дајеш оружје противу себа самога.
    Љубиша

 22. Da, istina je ovi nerazumnici jesu satanisti !Posljednja recenica nesretna Vasilija P. to objasnjava .O, da bezumna covjeka (!) i barem da je blizi Rusiji , tamo ima manastiri gdje kaludjeri jaka srdca i ciste savjesti ka mlijeko, se usudjuju da izgone demona iz coeka.Al`moze probat`i kod nas ,da otidje do gornja manastira Sv Vasilija Ostroska i zavapije pomoc od sama svetitelja.To su moje zelje jerbo coek uvek ljubi druga coveka ponajvise grijesnika jer mrzi na greh a nikada na jadno stvorenje u koje se i uselio greh odnosno demonska sila te je posta djavoiman.Tako i ja gresni Stojadin rab Bozji , molim se da neki slucaj al`po promislu nasego Boga , uputi i odvede brata Vasilija tamo gde mu se moze pomoc, da se brat nas ratosilja djavola koji ga izvitoperava i muci.

  Amin
  Boze daj.

 23. Alex Vein каже:

  Vodeci svetski ateista, prof. Entoni Flu objavio da je postao religiozan

  Profesor filozofije Dr Entoni Flu (Anthony Flew) (star 81 godinu), koji je do skoro smatran „ikonom“ i „sampionom“ ateizma, objavio je da je postao religiozan, sto je izazvalo pravi sok u ateistickim krugovima. Ateisti su potom izjavili da prof. Flu samo uzima u razmatranje mogucnost da Bog postoji, ali ih je on odmah demantovao i ponovio da „veruje u Boga“.

  Treba reci da je prof. Flu predavao filozofiju na najpoznatijim svetskim univerzitetima, kao sto su Harvard, Oksford, Kembridz, Jejl i dr. On je imao status profesora „et lardz“ (at large), koji ima veoma mali broj profesora u svetu. Taj status mu je omogucavao da predaje studentima sta zeli iz svoje oblasti.

  Poznata je njegova knjiga „Bog i filozofija“ (God and Phylosophy), koja predstavlja najsnazniju kritiku religije i Biblije. Ali, prof. Flu sada izjavljuje da su njegove knjige „prevazidjene“ i da je u pripremi novo izdanje u kome ce on to i reci.

  Vest je odjeknula u intervjuu koji je prof. Flu dao filozofskom magazinu Philosophia Christi.Ovaj intervju predstavlja razgovor izmedju prof. Flua i Geri Habermasa (Gary Habermas), profesora filozofije sa Univerziteta Liberty, kome je prof. Flu zahvalan sto je promenio svoje misljenje.

  Prof. Flu kaze da razlog zasto je doneo ovakvu odluku jeste ono sto je uvideo analizirajuci DNK. Nensi Pirsi (Nancy Pearcey) autor knjige „Totalna istina“ (Total Truth) to objasnjava: „U sredistu zivota, u centru svake celije kod svakog zivog organizma, nalazi se jezik, kod, ili ono sto zovemo informacija. Ne postoji poznati prirodni proces sposoban da proizvede informaciju. Poruka ili informacija jesu potvrda postojanja inteligentnog izvora informacije.“

  Prof. Flu i prof. Habermas su se susreli nekoliko puta u debatama oko pitanja religije, i tako su postali prijatelji. Habermas kaze da je prvo okretanje ka religiji Flu ucinio 2000. godine nakon njihove debate na nacionalnoj televiziji. Tada je Flu kazao: „Ja sam ateista sa mnogim velikim nedoumicama.“

  Flu je tada trazio od Habermasa da mu preporuci knjige vezane za inteligentni dizajn. Bio je odusevljen sa knjigom „Zakljucak dizajna“ (The Design Inference) koju je napisao matematicar Vilijem Demski (William Dembski), a narocito knjigom „Darvinova crna kutija“ (Darwin’s Black Box) koju je napisao biolog Majkl Bih (Michael Behe) (ova knjiga ce se uskoro pojaviti na nasem jeziku).

  U svojoj knjizi, Majkl Bih pokazuje da minimalni celijski i biohemijski zahtevi za postojanjem zivota otkrivaju „slozenost koja se ne moze svesti na nizi nivo“, a koja ne moze nastati slucajno, vec mora biti dizajnirana.

  U januaru 2004. godine, Flu je kazao Habermasu da je definitivno prihvatio da Bog postoji.

  Habermas kaze da ce ovaj dogadjaj imati takav uticaj na ateisticki pokret. Ateisti su u stanju soka i tvrde da je Flu samo pretpostavio jednu hipotezu ili da je samo prihvatio nekog „veoma minimalnog boga“, tako da njegova odluka i nije toliko vazna. Ali, Habermas kaze da je odluka vodeceg ateiste da prihvati postojanje Tvorca, koga naziva Bogom, zaista veliki i vazan dogadjaj.

  Fli kaze da je njegova odluka pitanje intelektualnog postenja: „Ceo moj zivot je vodjen principom Platona i Sokrata, da sledim cinjenice gde god me one odvele.“

  Flu ne prihvata neke religijske koncepte koji uce da ce Bog vecno muciti ljude u paklu. Takodje, Flu kaze da su primeri vaskrsenja u Bibliji veoma logicna i imaju mnogo vise dokaza nego razna cuda u koja ljudi veruju.

  Vreme ce pokazati kakve ce posledice izazvati odluka prof. Flua.

  • Жељко каже:

   Чак се и највећи атеисти „сете“ да има Бога кад им дође време за умирање.

   • Vasilije Peđanski каже:

    Ja sam sada potpuno spreman za umiranje, jer ne verujem ni u kakve bajke iz bronzanog doba i jevrejske stolare. Sada sam spreman da mačem prekinem život ako bih se suočio sa bolešću ili nemoći.

   • Има о томе код Достојевског.

   • ateista каже:

    Naravno. Religija se zasniva na strahu od smrti, zato je covek oduvek iizmisljao bogove. Stoga je logicno da pred samu smrt neki ljudi, oni slabiji „poveruju“ .

   • „Они слабији“ су уствари „они који имају стида“, чија глава није у толикој мери „усијана“. „Они јачи“ нису и „они храбрији“, већ су „они бестиднији“.

   • ateista каже:

    Kakve veze ima nekakav stid ? Od cega da se stidis ?

 24. Срђан каже:

  Зна ли се да ли прошао овај закон у Бугарској, или није?

  • Vasilije Pedjanski каже:

   I da nije, nema veze. Samo treba izdejstvovati brisanje iz popovskih evidencija na osnovu zakona o zastiti podataka o licnosti.

 25. Љубиша каже:

  Моје лично мишљење је, да је овај закон, који хоће полтрони ЕУ и НАТО-а, у Бугарској да уведу само почетак борбе антихриста противу Божијег народа.
  Прво је почела борба противу Цркве Божије и Православље, па пошто ђаво неће моћи да победи Цркву Божију и Православље, онда ће се окренути директно на верни народ.
  По моме схватању, ово је велика брука за Бугарски народ и Бугарску влас, али честитам Бугарској Цркви, јер се чврсто држи противу екуменизма, а на жалост нашем народу и нашој цркви, да је наша СПЦ поклекнула и прихвата екуменизам, тако де се у српском народу подвојила СПЦ на челу са Владиком Артемијем и Владиком Акакијем, а наша некадашња СПЦ, постала је српска екуменистичка црква.
  Што се тиче крштења деце, то је најпаметније и најближе Богу, јер деца још невина и БЛАГОДАТ СВЕТОГА ДУХА, СА ВЕЛИКОМ ЉУБАВЉУ УЛАЗИ У ДЕЦУ, и деца су заштићена у случају смрти , од сваког митарства и директно одлазе у рај, јер су ослобођена од прародитељског греха, а својих греха немају.
  Љубша

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s