Југославија је значила пркос Христу, пркос Светом Сави, пркос Српству

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ
КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ

III

У Светом писму стоје записане и ове жалбене речи Господње на израиљски народ: Два зла учини мој народ, говори Господ: оставише мене извор воде живе и ископаше себи бунаре, бунаре испроваљиване који не могу да задрже воду (Јер. 2, 13).

Свето писмо је непогрешно. То је устав васионски од Бога. У Светом писму објашњена је судба сваког човека и свих народа. Свака реч Божја у тој светој књизи над књигама јесте истовремено откриће истине и путоказ у живо ту. Сва модерна цивилизација није поколебала ни једну је дину реч Светога писма. Сва европска наука није у стању заменити ни једну једину заповест Господњу.

Писаће се књиге и књиге о узроцима пропасти Југославије, па ипак се неће моћи јасно исказати оно што се у Светом писму исказује једном једином реченицом.

Зар могу радити на добру свог Божијег народа они људи који немају дубоку душу Србинову нераскидиво везану с Богом и свецима – крсним славама? Партијаштво нас је страшно упропастило и осрамотило. Па зар да још партијашимо? (св. Николај)

Зашто је дакле пропала једна држава која је имала старост једног дечака? Свакако, не од старости, рећи ћете ви. А ја вам кажем: да, од старости и престарелости. Југославија је пропала од старости и престарелости, ја то понављам. По извору рођених или створених, она је била сасвим млада; и по упоређењу са хиљадугодишњим државама на Истоку и Западу она је била ваистину у детињским годинама. Али је по греху била стара. По гресима и безакоњима својим била је остарела и престарела. Смрт ју је због тога напала и удавила.

Ево вам слике: два младића одслужили војску и растали се. Један је од њих био озбиљан и трезвен, а други лакомислен и развратан. Срећу се тек после три године. Трезвени друг, здрав, снажан и весео, погледа на свога лакомисленога друга и запрепасти се. Видео је пред собом не младића од 25 година, него старчића од 25 година, проседа, погрбљена, кашљуцава, јехтичава.

– Како си, шта радиш? ослови здрави болеснога.

– Ето, како сам. Чекам са страхом месец фебруар.

И снашло га је оно, чега се бојао. Јер и то стоји написано у Светом писму као реч од Бога: Снаћи ћете, вели, оно чега се бојиш. И младога старчића снашло је оно чега се бојао. Пошетала смрт у месецу фебруару и њега се дотакла само малим прстом и он је пао мртав. Греси као црви разједају и разгризају младе и врло младе установе. И Југославија је била остарела и престарела од греха, зато је пала и пропала.

Два зла учини народ у Југославији. Оставише Бога извор воде живе, то је један грех, једно зло – па ископаше бунаре испроваљиване који не држе воду – то је други грех, друго зло. Пастири и старешине народне напусти ли су Христа Бога као вечити свежи и здрави извор воде па су почели, по угледу на јеретичке и безбожне народе, да копају

Место повратка Христу у пракси, наше народне вође срљају из идеологије у идеологију, док их народ слепо прати. Периодично нам се понављају слични падови. Заборављајући народну државу и народне идеале тражимо воду по „бунарима испроваљиваним“. Нова идеолошка мантра је „Европа нема алтернативу“.

суве бунаре и да хватају кишницу. Сухе бунаре називали су они културом или цивилизацијом, или науком или модернизмом или прогресом или модом или спортом, и тако редом.

Одбацили смо били Христа, зато смо били одбачени од Христа.

Југославија је значила пркос Христу, пркос Светом Сави, пркос Српству, пркос српској народној прошлости, пркос народној мудрости, и народном поштењу, пркос свакој народној светињи – пркос и само пркос. Због тога смо имали државу без Христовог благослова, слободу без радости, рат без борбе, пропаст без славе, страдање без примера.

Но, и овога пута милост Божја превазишла је сву злобу људску, чак и разум људски. Кад је проплакало свако срце српско, Бог је пружио руку своју дављенику. Кад је сав народ упро поглед у живога Господа шапћући му крвава срца: Не надамо се у помоћ људску, него се на дамо у твоју милост и чекамо спасење од Тебе (молитва на вечерњу), онда нас је Господ избавио, и очистио земљу нашу од Немаца, повратио нам

Шетња кроз ослобођени Крушевац 1944. Радост поводом ослобођења кратко је трајала. Убрзо пошто су окупаторске немачке снаге отеране настаје нова комунистичка творевина, у којој је ругање Христу достигло незапамћене размере.

је слободу и даровао државу. Слава Ти и хвала, Господе благи.

Али знајте, и деци својој казујте, да нас је Господ помиловао под прећутним условом, да никад више нећемо оставити Њега, Животворни извор живе воде, нити ћемо, попут јеретика и безбожника, окренувши леђа Христу копати сухе бунаре око којих људи стоје, чекају и умиру од жеђи. И још под условом, да се нико не усуди пркосити Божјим и народним светињама, него да овај народ стане пред заставу Христову и прослави, звучније и стварније, мислима, речима и делима Бога једнога у Тројици, Оца и Сина и Светога Духа, на век века. Амин.

Преузето са „Светосавља“

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Кроз тамнички прозор. Забележите сталну везу.

3 реаговања на Југославија је значила пркос Христу, пркос Светом Сави, пркос Српству

 1. Stojadin Mrdjoharambasic i ostalo osakaceno svetosavsko jato каже:

  Period Jugoslavije ostavio je dubok trag izgibelji na Srbskoj teritorijalnoj mapi , na plemenu koje se osakati sto ustaskim nozem, sto nemackim izvrsnim proglasom „sto za jedan “ , sto brutalnim cistkama madzara a na Kosovu terorom siptarije ,sto nepotrebno stvorenim frontom na Sremu u vidu gubilista za srbsku mladost , sto u navodno“mirnodopskom“ periodu prekim sudovima za srbske rodoljube i ugledne kuce oni srba koji ostase u Otazbini pred naletom necastiva u vidu komunizma.Izgibelj i za one sto uspese preci u zemlje tkzv.nasih „saveznika“a ovi ih iz sabirni centara vratise kompozicijama smrti u koje smestise satanine sluge da ih kolju i ubivaju neke i sa nejaci koju povese sa sobom u izbeglistvo.Pa ih dokrajcise masovno u Sloveniji razoblicenom masakru iz Kocevlja suma.
  O kukavno pleme srbsko , sto se predade volji autokrata zeljnih samo prosirenja teritorije i moci i luksuza.Poverova pleme da moze biti pod barjakom onijeh koji vec na sebe primise pecat necastijev iz mracnih organizacija antihrista.
  I niko se do danasnjega dana ne prikloni kolenom pred milijunskim zrtvama prinetim na paganski oltar yugoslovenstva kolevku yu komunizma i otpadnistva .Ne cusmo iskreni vapaj iz dusa onijeh koji nasledise ovo zlo seme iz svog rodoslovlja , ne cusmo da pravoslavno zvono zabruje na njihov moleban da im narod i Bog proste njiovo posrnuce, njiov prkos koji u svojoj celjusti proguta deo naseg zivog tela gdje izgibe i mnostvo decice u najtezim mukama.Sepure i dice se medju nama njiovi izdanci isto tako pohlepni kao i djedovi im , sebicni i nepokajani pogleduju jopet na nase krvave tapije da bi ih uzeli i nas opet u belosvetski jaram upregli, sto da nas nastave istrebljivat a sto da nas koriste kao obicnu marvu i roblje zarad svoje tastine i licne uzivancije trutovska karaktera i gusenica koje piju narodsku krv i znoj.
  Prkos i samo prkos onih koji ne znaju za pravoga Boga zivog a za svoje krvno pleme i ne haju pa merace da opet od ovoga stradalnog naroda prave jopet neku papazjaniju osoljenu svojom i tudjinskom (s kojima sklopise po ko zna koji put istorijski savez i dogovornu zaveru)pohlepom nezajazljiva im apetita.

 2. O. Mihailo Mikic каже:

  Kroz Jugoslaviju i Jugoslavenstvo Srbi su RASRBLJENI, medjusobno zavadjeni i podeljeni po pokrajinama i partijama, a zatim su pod komunistickim rezimom u Jugoslaviji od nekad jedinstvenog Srbskog narodnog drzavnog, kulturnog i crkvenog bica vestacki i nasilno stvoreni novi „narodi, crkve i drzave“.

  Rastacanje i unistenje SRBSTVA u Jugoslaviji vrseno je na sve moguce nacine. Kroz unitarno jugoslavenstvo Kralja Aleksandra Srbi su po planu masona rasrbljeni i kroz partije podeljeni i zavadjeni, a zatim su komunisti od jedinstvenog srbskog narodnog prostora stvorili nove republike koje su poslije raspada Jugoslavije postale „nezavisne drzave“ a od srbskog narodnog jeika oni su stvorili najprije novi „srbskohrvtski jezik“ kojeg su zatim poslije propasti Jugoslavije neprijatelji Boziji i nasi poceli da nazivaju po pokrajinama: bosnjacki, crnogorski, hrvatski itd. Za engleski jezik u Australiji, Americi, Kanadi, Juznoj Africi i svuda po svijetu gde se on govori uvijek se kaze da je to engleski jezik, ali to pravilo koje vazi svuda po svijetu ne vazi na Balkanu za nas Sveti SRBSKI JEZIK sa kojim govore sada medjusobno pokrajinski i vjerski podeljeni Srbi: „bosnjaci, hravti, crnogorci i srbijanci“.

  Pod komunistickim bezboznickim rezimom Jugoslavija je bila ateisticka zemlja u kojoj su bezbozni komunisti pocepali duhovno jedinstvo Srbskog naroda stvarajaci od jedinstvene Srbske Pravoslavne Crkve najprije Makedonsku pravoslavnu „crkvu“. Njihovi naslednici na vlasti u Crnoj Gori i Vojvodini pokusavaju sada da stvore svoje pokrajinske „crkve“ – crnogorsku i vojvodjansku. Za te svoje razorne ideje sa kojim se ispod zita unistava Srbstvo: Pravoslavlje i Svetosavlje kao vrhunac hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije i ucenja Svetog Save, oni su nazalost uspjeli da pridobiju i pojedine crkvene velikodostojnike koji su pod komunistickim rezimom bili ubaceni u SPC kao komunisticki agenti da poput pete kolone iznutra unistavaju i razaraju Crkvu Boziju u narodu Svetog Save!

  Komunisti koji sami nisu vjerovali u Boga i zivjeli po Zakonu Bozijem, kao ateisti od Srba muslimanske vjere vestacki su stvorili na osnovu njihove vjere novi „narod“ muslimane, kojima su sadasnji vladari iz senke promjenili ime u bosnjake, sa zeljom da tako sprece stvaranje novih muslimanskih „naroda“ u Americi i svuda po svijetu gde muslimani sada zive. Iz stradanja Srba u Jugoslaviji najbolje se moze da vidi kako kroz izdaju SRBSTVA: Pravoslavlja i Svetosavlja, od slebdenika Vuka Brankovica i Jude Izdajnika, jedno zlo zamenjuje drugo, kako se ono planski proizvodi i siri na stetu Srbskog naroda tezeci njegovom potpunom unistenju.

  Zato je Sveti Vladika Nikolaj vidovito i opravdano rekao da je Jugoslavija bila prkos Hristu, prkos Svetom Savi i prkos Srbstvu. Kada Srbi tu istinu vladike Nikolaja budu shvatili, razumjeli i prihvatili onakvom kakvom ona zaista jeste, da nema brata dok majka ne rodi, bice tada puno bolje za sve Srbe i za cijeli ovaj svijet!

 3. sada smo каже:

  jugoslavija je mnogo bolja bila za svoje gradjane nego bilo koja prethodna i potonja srbija.
  verovatno je po njemu ona prethodna srbija imala boziji blagoslov… ona srbija koja je izgubila trecinu muskog stanovnistva u besmislenom ratu koji su njene tajne sluzbe pocele atentatom u sarajevu koji je narucio apis, pa posle dozvolila da ranjenici prose po ulicama milostinju. ili je blagoslov bio onaj uzasan zlocin nad obrenovicima, od ruke karadjordjevica, koji su posle pobeli sa zlatom aprila 1941. i ostavili narod na cedilu,a za koje se danas ova SPC moli na liturgijama? to je bila znaci ta divna drzava sa blagoslovom? ili je mozda to bila ova najnovija srbija miloseviceva, koja je pobila 100.000 ljudi i oterala u egzil pola miliona? i dovela tajkune i kriminalce na vlast? sve je to izgeda po nikolaju blagosloveno, jer nije jugoslavija vec srbija.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s