АСИЗИ У САРАЈЕВУ!?

ЕКУМЕНСКИ СУСРЕТ У САРАЈЕВУ 9-11. СЕПТЕМБРА

„Дух Асизија“ пренеће се у европски град у коме је религија била изговор за један од највећих ратова после Другог светског рата. У септембру патријарх СПЦ Иринеј  присуствоваће међурелигијском сусрету у главном граду Босне и Херцеговине, који ће се одржати од 9. до 11. септембра.

Бискуп Винћенцо Паља присуство српског патријарха оцењује као историјски догађај и додаје: „Желимо да почнемо од Сарајева, јер су у њему овде  век обележила ратна страдања.“ Кардинал Винко Пуљић сматра да ће то бити највећи скуп различитих религија после рата и истиче да „иако религија није ни политичка партија ни финансијски лоби, она у данашњем свету има велики утицај“.

Емир Ковачевић је такође најавио учешће и пуну сарадњу Исламске заједнице БиХ, а Елма Софтић-Кауниц је пренела жељу Јеврејске заједнице да учествује у овом великом пројекту најављеном за септембар.

Дакле, 26.та годишњица од светске молитве за мир коју је 1986. године благословио папа Јован Павле II, одржаће се у Сарајеву, у духу Асизија. Догађај на коме ће учествовати стотинак представника различитих религија и представници културног и политичког живота преко 60 земаља, биће заправо одржан у организацији Врхбосанске Надбискупије, у тесној сарадњи са СПЦ, Исламском заједницом и Јеврејском заједницом у БиХ.

Помоћни бискуп Сарајева, Перо Судар, рекао је да ће овај сусрет у Сарајеву помоћи изградњи мира у БиХ.  Поред тога „да се свако моли према својој традицији за Божју помоћ у изградњи будућности“, сарајевски бискуп је истакао  жељу за „решавањем најакутнијих питања у данашњем друштву, суживотом и миром, културним разменама, бољим упознавањем, поштовањем једних према другима и једнаким правима у овој земљи“.

Бискуп Винћенцо Паља је подсетио да је Сарајево 1914. године било место на коме је почео Први светски рат и нада се да ће септембарски сусрет „бити зора новог века“.

Епископ бачки СПЦ Иринеј Буловић верује да  идеја организовања овог великог варског догађаја „заслужује велико поштовање и честитке“. Он наглашава како све свете књиге свих монотеистичких религија садрже једну древну мисао: „нека мир буде са вама“. „Та мисао, као синоним за међусобно прихватање, поштовање и љубав је оно што је инспирисало организаторе овог сусрета“, рекао је епископ бачки Иринеј, напомињући да ће поглавар СПЦ, патријарх Иринеј, присуствовати овом сусрету у септембру.

Екуменизам у Сарајеву

Да подсетимо на крају, Сарајево је данас град из кога су етнички очишћени православни Срби, али у коме се без присутства Срба врши убрзани процес екуменизма. Без присуства православног народа који је по Светим Оцима „чувар Вере“, посусталом свештенству је лакше да успостави непримерене односе са иновернима. Да ли би, рецимо, на Палама или Бања Луци било лако могуће успоставити редовне молитве које уједињено заједнички врши римокатоличко свештенство које је по Светим Оцима у „богопротивној јереси“, са православним свештенством СПЦ? Не би ли се народ побунио гледајући у олтару своје цркве бискупе и фратре? Управо зато се овакви „сусрети“ обављају најпре

Асизи у Сарајеву

на подручјима ненастањеним или слабонастањеним православним народом да би се на неки начин опипао пулс и честим сликама о заједничким мирним и „хармоничним“ молитвама умртвила савест православних. Не треба ни говорити о томе да је Цариград (или Истамбул) град који предводи у потчињавању папизму. Заједничке молитве са римокатоличким бискупима и помињање у молитвама папе који је отпао од Православља испред помињања Цариградског патријарха одигравају се најпре пред само одабраном групом „верника“ блиским екуменизму и политичарима евро-атлантских институција што даје само привид учешћа народа у том делу. Грчки православни народ, живећи под сталним притиском у Турској, неспособан је да се одупре овим неправославним дешавањима. Сарајево на овај начин и у овом смислу заиста постаје српски не Цариград већ Истамбул, иако га режисери унијатства и екуменизма називају „Асизијем“.

“Ако се неко претвара да исповеда праву веру, али ипак општи са онима који су у зловерју, позовите га да се удаљи од тога општења. Ако он обећа да ће то учинити, сматрајте га за брата. Али ако устраје у духу противљења, клоните га се.“ – Свети Атанасије Велики

Додатак: Сарајево некад, приликом доласка патријарха Варнаве и св. Владике Николаја (Велимировића):

Сарајево 17 септембра 1933. год. Кад се литургија завршила, са Табије су одјекнули пуцњи топова. У то време у Краља Петра улици сврстала се велика литија праћена војном музиком за којом је ишла почасна чета војника. У литији су ношени црквени барјаци, а затим су ступали редови сељака, трговачка омладина, питомци шегртског дома, ученици основне школе, занатлијске, грађанске, трговачке школе, трговачке академије, средње техничке школе, гимназије и учитељске школе. Иза школе ишло је певачко друштво „Петар Велики Ослободилац“, затим одбор руске колоније, музика железничара, српско певачко друштво „Слога“, питомци Богословије и свештенство. Два питомца богословије носила су икону Св. Богородице. Иза ђакона који су носили кадионице ишло је свештенство у орнату, а пред небом, под којим је ишао Њ. Св. Патријарх са жезлом у руци, ишли су архијереји. Иза неба ишао је бан г. Велимир Поповић, др. Душан Јефтановић, представници свих цивилних и војних власти, а затим у великој поворци ишао је народ. (Преузето са блога „Прекодринац“)

Новинар Вукашин Беатовић говори: „Знате, прије почетка тог несретног рата, митрополит Петар је позвао Св. владику Николаја да посјети Сарајево и када је дошао био је одушевљен како је дочекан и колико је људи дошло да га види. Тад је у Саборној цркви рекао да је поносан на српско православно Сарајево, а данас у тој истој цркви имамо молитвене вечере, заједничка богослужења и све оно што је прије било непознато.“

ИЗВОР ВЕСТИ: VATICAN INSIDER

Превела и припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Овај унос је објављен под Српска Црква. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на АСИЗИ У САРАЈЕВУ!?

  1. Повратни пинг: Екуменски сусрет у Сарајеву у септембру « визионарски

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s